Zobacz pełną wersję : Transfery karty pamięci UHS II w aparacie obsł. UHS I (D750)
Otóż, chcę kupić kartę SD do D750. Aparat ten nie wspiera niestety UHS II, a "tylko" UHS I i teraz pytanie brzmi, jeśli kupię kartę np. Lexar SDHC 32GB 1000x 150MB/s UHSII, to jakie transfery będzie ona osiągała w D750, skoro nie będzie działała w UHS II, a w UHS I?
Mam dwa body - D7000 i D750. Do tego pierwszego kupiłem kiedyś Sandiska Extreme Pro UHS-II. Niestety okazało się, że znacznie wolniej opróżnia bufor NEF niż Sandisk Extreme Pro UHS-I 95mb/s 16 GB (moje podstawowe karty). Nie robiłem nigdy testów laboratoryjnych, ale różnica w prędkości na korzyść UHS-I jest znaczna. Podobnie jest w D750 gdzie na oko UHS-II ma podobne osiągi co zwykły Sandisk Ultra 40mb/s.
Znalazłem, że Lexar osiąga prędkości do 100MB/s.
Natomiast SanDisk działa w trybie SDR50, czyli do 50MB/s.
Poczytałem i sprawdziłem w D750 Lexar Professional 2000x SDHC 32GB. Wydajność identyczna do Sandisk Extreme Pro UHS-I 95mb/s więc może to być, fajna, przyszłościowa i tania alternatywa (karty kosztują tyle samo, z tym, że do Lexara dodają czytnik) dla Sandiska.