PDA

Zobacz pełną wersję : Quantuum Up! 200

Shuya
18-04-2015, 10:37
Witam
Posiadam Nikona 5100 i lampę Nissin Di622.
Chce kupić lampę Quantuum Up! 200 za 335 zł tylko nie wiem jak będę nią sterować. Tam jest jakiś kabel co mogę podłączyć do stopki? czy muszę kupić Quantuum Navigator wyzwalacz radiowy? czy jak kupie ten wyzwalacz to będzie on działał z Nissin Di622?
Pixel PAWN TF-362 a czy ten wyzwalacz będzie działać z Quantuum UP?
proszę o szybką odp. chciałbym jeszcze dzisiaj kupić.

trixiglk
18-04-2015, 11:36
Lampa ma gniazdo synchronizacji a w zestawie masz kabelek mały jack<>złącze PC. Powinno dać się podłączyć każdy wyzwalacz radiowy, który posiada takie gniazdo, np. RF-603. Co do Pixel PAWN TF-362 w tym sklepie masz przykład zamontowania go na lampie Quantuum: http://www.fotcom.pl/pixel-pawn-tf362-nikon-wyzwalacz-radiowy-p-184.html
Jak masz go specjalnie kupić to lepiej rozważ zestaw Quantuum Navigator w tej chwili do dostania za 125zł. A jak nie masz kasy to wykorzystaj lampę błyskową na sankach i fotocelę.

Shuya
18-04-2015, 12:03
Jak kupie Pixel PAWN TF-362 to bedzie dzialac z lampa Nissin i Quantuum.?
Próbowałem z fotocela ale w Nikonie 5100 nie można wyłączyć błysku i troszkę to przeszkadza.

r_m
18-04-2015, 12:42
System YN RF-603 został wspomniany nieprzypadkiem. To chyba najpopularniejsze proste wyzwalacze, które są urządzeniami "dwa w jednym", każde z "pudełek" może pracować jako nadajnik lub odbiornik (wersja "II" ma odpowiedni przełącznik, wersja pierwsza - "pudełko" staje się nadajnikiem w momencie założenia na stopkę aparatu). Na dodatek bardzo popularne lampy manualne YN 560 III i IV mają wbudowany odbiornik zgodny z tymi nadajnikami (jak dokupisz taką lampę to nie musisz mieć żadnego dodatkowego "pudełka" pod nią).

Nie jestem pewien, czy do końca Cię rozumiem (zakładam, że chodzi Ci o wyzwalanie obydwu lamp w trybie M, w którym sam dobierasz moc zarówno tej Di jak i Quantuum).
Każda lampa studyjna ma wbudowaną fotocelę, więc błyśnie jeśli "zobaczy" błysk innej lampy. Dlatego nie musisz nic kupować, wystarczy ustawienie np. lampy w aparacie na tryb M i minimalną moc. Jeśli nie chcesz, aby światło z lampy "przeszkadzało" w oświetleniu planu, możesz zastosować filtr mocowany na sankach, odcinający widzialną część błysku ale przepuszczający podczerwień (czujnik to "złapie"), są firmowe filtry Nikona, można też zrobić "samoróbkę", inny pomysł to odbicie światła wbudowanej lampki w górę, nawet aluminiową folią kuchenną.

Z tą Di622 może być kłopot, nie napisałeś która to wersja - wersja pierwsza (początkowe modele) nie chciała pracować z wyzwalaczami radiowymi, chyba jest też różnica z możliwością zdalnego wyzwalania błyskiem (wersja "II" ma fotocelę - wyzwoli jak studyjna, gdy zobaczy błysk, ale także z pominięciem pierwszego błysku - pomiarowego).

Shuya
18-04-2015, 13:15
k będę próbować. i zamówię sobie tego quantuma 200 zobaczymy ile to warte :) A jak z Fotocela na dworze ? tez sie dobrze spisuje czy przy dużym słońcu wymięka?

r_m
18-04-2015, 13:55
Pzyjmij, że przy jasnym świetle fotocela nie działa