Zobacz pełną wersję : Zakup aparatu, amator
Witam. Chcę dziś kupić aparat. Maksymalnie chciałbym wydać 800e.
Posiadam stary aparat Minolta Dynax 4 z 2 obiektywami:
1 af zoom 28-80 mm minolta 0.4 m/1.3ft macro
2 70-210 1.1m/3.6 ft
Czy jest jakaś możliwość wykorzystania powyzszych obiektywow w nowym aparacie?
Na początku chciałem kupić Cannona 700d, a dokładniej:
CANON EOS 700D+18-55mm IS STM 539e
CANON EOS 700D+18-135mm IS STM 759e
Obecnie zastanawiam się nad Nikonem: d5200, d5300,d7100
NIKON D 5200+18-55mm VR II schwarz 479e
NIKON D 5200+18-105mm VR
NIKON D 5300+18-55mm VR II schwarz 699e
NIKON D 5300+18-105mm VR schwarz 749e
ewentualnie same body i do tego jakiś obiektyw:
NIKON AF-S DX 18-105mm ED VR (Maximale Blende: F/3,5 - 5,6) 239e
SIGMA 18-250mm F3,5-6,3 DC OS Makro HSM Nikon, Tele-Zoom 299e
TAMRON AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD Nikon, Reisezoom 149e
TAMRON 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD Nikon, Objektiv 329e
jaką kartę pamięci polecacie?
Co do Nikona 7100 to troche za drogo:
NIKON D7100+18-105mm VR 999e
i watpie czy warto.
proszę o szybką odpowiedź i jak najwięcej komentarzy
Archibald6803
18-04-2015, 09:56
z tych co wymieniłeś to : NIKON D 5200+18-105mm VR ;
jednak ja na Twoim miejscu kupiłbym : NIKON D 5100+18-105mm VR
karta : SanDisc Extreme (45 MB/s) o pojemności 32 MB będzie w sam raz.
Dzisiaj zakupię jeden z tych 3 aparatów:
NIKON D 5200 + 18-140mm VR schwarz 699e
(NIKON D 5200+18-55mm VRII+55-300mm VR 729e)
to mój ostateczny wybór, ceny są zbliżone więc proszę o poradę co będzie najkorzystniejsze i dlaczego
D5200 + 18-105mm - nie masz tego na liście :p resztę pieniędzy odłóż i z czasem kup lampę, jasną stałkę 35mm lub 50mm
Witam. Chcę dziś kupić aparat. Maksymalnie chciałbym wydać 800e.
Posiadam stary aparat Minolta Dynax 4 z 2 obiektywami:
1 af zoom 28-80 mm minolta 0.4 m/1.3ft macro
2 70-210 1.1m/3.6 ft
Czy jest jakaś możliwość wykorzystania powyzszych obiektywow w nowym aparacie.
Czy ja dobrze pamiętam, że sony stosuje mocowanie Minolty? Może rozejrzyj się za jakąś alfą?
merkator
18-04-2015, 16:01
Czy ja dobrze pamiętam, że sony stosuje mocowanie Minolty? Może rozejrzyj się za jakąś alfą?
Dokładnie , to ten sam bagnet. Ale trzeba odróżnić bagnet "A - Minolta" od "E - bezlusterkowce sony".
Wszystko zależy od szkieł jakie posiadasz, bo zarówno 28-80 jak i 70-210 są w 4 wersjach. Zakładam, że w dobrej jakości i kondycji ;)
Jakieś SLT-A77 (a może nawet SLT-A99) mogło by być dobrym pomysłem do tego zestawu szkieł.
Jednak po przebiegu dyskusji, wyczuwanym pośpiechu i argumentach jakie używasz obawiam się, że będzie to nieprzemyślany zakup i w końcowym efekcie nie będziesz z niego zadowolony.
byłem w sklepie i przetestowałem
nikon d5300 mnie rozczarował
cannon d700 i nikon 5200 sa ok, nikon 7100 fajny
NIKON D7100+18-105mm VR 999e
NIKON D 5200 + 18-140mm VR schwarz 699e
NIKON D 5200+18-105mm VR brak cena około 550-560e
logicznie rozumujac wybrałem
NIKON D 5200+18-105mm VR
a skoro nie było go w sklepie to nie kupiłem
gdzie polecacie kupic wybrany model?
co do moich obiektywów z minolty dowiedziałem się są jakieś nakładki dzieki którym mozna z nich skorzystac
uwazam ze to dla poczatkujacego dobry wybor, jezeli zabawa aparatem mnie zaciekawi kupię cos z wysokiej polki
jakie polecacie dodatkowo obiektywy do tego aparatu, karte pamieci, lampe błyskowa i filtry?
W sklepie.
Rozważ jeszcze Sigmę 17-50 2.8 (zamiast 18-105)
z tych co wymieniłeś to : NIKON D 5200+18-105mm VR ;
jednak ja na Twoim miejscu kupiłbym : NIKON D 5100+18-105mm VR
karta : SanDisc Extreme (45 MB/s) o pojemności 32 MB będzie w sam raz.
Dokładnie tak
W sklepie.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
merkator
18-04-2015, 21:47
byłem w sklepie i przetestowałem
nikon d5300 mnie rozczarował
cannon d700 i nikon 5200 sa ok, nikon 7100 fajny
... o zaczynasz zauważać istotne różnice ;)
.....
logicznie rozumujac wybrałem
NIKON D 5200+18-105mm VR
a skoro nie było go w sklepie to nie kupiłem
To dobrze, że nie kupiłeś. Nie ulegaj marketingowej magii megapikseli. Ważniejsza jest charakterystyka matrycy i jakość szkieł.
W specjalistycznym sklepie fotograficznym a nie w markecie.
co do moich obiektywów z minolty dowiedziałem się są jakieś nakładki dzieki którym mozna z nich skorzystac
......
Prawdopodobnie marketowy specjalista od fotografii był na tyle qumaty, że zauważył różnicę w bagnetach i prawdopodobnie chciał Ci zaoferować jakiegoś bezlusterkowca sony (bagnet E) do którego przez odpowiedni pierścień redukcyjny wyposażony w elektronikę można podpiąć stare szkła z bagnetem A. Drogie rozwiązanie ale podobno działa.
Jeśli rzeczywiście masz ochotę wejść w system nikona to proponowałbym zainteresować się linią D7XXX. W stosunku do aparatów D5XXX i D3XXX ma wiele zalet: pentapryzmatyczny wizjer a nie lusterkowy, większość funkcji dostępne jest na korpusie po naciśnięciu guzika a nie głęboko schowane w menu, podwójny slot kart pamięci, tzw. śrubokręt w bagnecie dzięki czemu podepniesz do niego starsze i tańsze szkła.
Nikkor 18-105/3.5-5.6 jest wspaniałym szkłem dla fotografa wchodzącego w system nikona, ma przyzwoitą relację ceny do jakości. Do tego za jakiś czas kilka stałek np. 24mm, 35, 50, 85, 105, 135 (oczywiście wg. własnego uznania) i masz wspaniały jakościowo zestaw który posłuży wiele lat.
A więc postanowiłem i w sobotę kupuję w Częstochowie Nikona D 5200 18-105 vr za 2295 złoty i karte pamieci Extreme Sandisc 32 GB za 90 złoty.
http://allegro.pl/nikon-d5200-ob-18-105-vr-pl-dystr-fv23-i5266580616.html
Czyli do tego aparatu jest mozliwosc kupienia nakladki aby dzialaly stare obiektywy?
Jakie obiektywy jeszcze polecacie do powyzszego modelu?
torbe juz mam, co jeszcze doradzacie kupic na poczatek?
Czyli do tego aparatu jest mozliwosc kupienia nakladki aby dzialaly stare obiektywy?
Przejściówka (z szoczewką dla ostrzenia na nieskończoność) z M42 na bagnet Nikon F i masz szkieł do wyboru, do koloru. Tyle, że bez pomiaru światła i kiepsko to widzę w małym wizjerze D5200.
Najpierw poznaj ten, co masz. Zobacz, jakie ogniskowe Ci najbardziej pasują i wtedy myśl o rozbudowie szklarni. Jak będzie za krótko, to jakiegoś Nikkora 70-300 VR lub Tamrona 70-300USD
co jeszcze doradzacie kupic na poczatek?
Jakąś książkę o fotografii :)
merkator
23-04-2015, 07:51
A więc postanowiłem i w sobotę kupuję w Częstochowie Nikona D 5200 18-105 vr za 2295 złoty i karte pamieci Extreme Sandisc 32 GB za 90 złoty.
http://allegro.pl/nikon-d5200-ob-18-105-vr-pl-dystr-fv23-i5266580616.html
Jeśli masz zamiar korzystać ze "starych" obiektywów to seria D3XXX oraz D5XXX raczej się do tego nie nadaje. Przeszukaj forum by się dowiedzieć dlaczego, pisano o tym wielokrotnie.
Skoro wybrałeś taki korpus j.w. to nie marnuj kasy na szkła i pierścienie redukcyjne do nich, bo i tak będziesz zawiedziony rezultatami.
torbe juz mam, co jeszcze doradzacie kupic na poczatek?
Na razie żadne, nikkor 18-105 wystarczy Ci na długo. Lepiej kup: dedykowaną lampę błyskową, porządny statyw, filtry: Polar, ND.
Ned Stark
23-04-2015, 09:23
Czy kit starcza na długo to akurat jest sprawa dyskusyjna, wiele zależy od potrzeb, oczekiwań i samorozwoju ;-). Ja miałem kita przez 4 miesiące jeśli dobrze pamiętam. Co będzie dalej? Może tobie wystarczy to co kupisz (zdarza się i pewnie nie jedna żona wolałaby żeby już tak zostało), ale jeśli cię wciągnie to na pewno pójdziesz w coś jaśniejszego, staniesz przed wyborem jasne zoomy czy stałeczki ;-)
Andrzej1974
23-04-2015, 11:06
Podzielam zdanie Arka.
Gdybym ja miał się bujać tylko z przecietnym kitem to dalbym sobie spokoj z lustrzankami. ;-)
Generalnie zgadzam się, że potrzeba kolejnych zakupów może wystąpić szybko lub nie. Jednak ocenianie stopnia rozwoju zaistnieniem takiej potrzeby lub nie, jest według mnie ogromnym uproszczeniem, bardzo delikatnie rzecz ujmując.
Talen36, wydajesz konkretne pieniądze, to wykorzystaj jak najlepiej to, co masz. ;) A masz b. dobry sprzęt do ćwiczeń i wyznaczania swojego dalszego kierunku. Jeśli poczujesz potrzebę poszerzenia swoich możliwości w konkretnym zakresie, to na pewno znajdzie się wiele sposobów na wydanie kolejnych kwot. Lampy, obiektywy, statywy, filtry czekają, by je kupić. Tylko pamiętaj, że plecak obiektywów nie zastąpi dobrego pomysłu i umiejętności. ;) Z tego, co masz, da się dużo wycisnąć. Zatem - do dzieła!
A z kolejnymi zakupami poczekaj. Jeśli coś będzie Ci potrzebne, to sam będziesz o tym wiedział.
Andrzej1974
23-04-2015, 14:09
Generalnie zgadzam się, że potrzeba kolejnych zakupów może wystąpić szybko lub nie. Jednak ocenianie stopnia rozwoju zaistnieniem takiej potrzeby lub nie, jest według mnie ogromnym uproszczeniem, bardzo delikatnie rzecz ujmując.
@sl011,
masz rację. Tak samo jak ja, Ned czy każdy inny, kto tu się wypowiada. Jednemu wystarczy dzień na to, żeby stwierdził, że kit to <tu wpisz sobie brzydkie słowo np. na s...>. Innemu potrzebne są do tego 3 miechy. A jeszcze inny będzie go używał przez 10 lat i rogal nie zejdzie mu z gęby...
Ja wyraziłem tylko swoje zdanie a co kto chce robić... jego sprawa... :-)
Podzielam zdanie Andrzeja:
Gdybym ja miał się bujać tylko z przecietnym kitem to dalbym sobie spokoj z lustrzankami.
Bo jakbym ja miał się bujać z przeciętnym D5100 i od dwóch lat wychwalać to body na tylko jednym (a może i nie?) forum, to bym dał se spokój z lustrzankami.
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać. Kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy! Nikonowske kity 18-55 IIed/VR/VRII, 18-70, 18-105VR, 18-135 czy 18-200 może i są ciemne ale mają także swoje zalety. Na dworze ta ciemność nie przeszkadza, a ostrość, zakres ogniskowych, waga, stabilizacja czy cena ma bardzo dużą wartość.
Ps. A jeżeli Andrzeju nie rozumiesz słowa KIT, to Ci powiem, że D5100 to także KIT - aparat, który jest sprzedawany w zestawie. To określenie niesprawiedliwie przypisywane jest tylko obiektywom, bo zestaw zawiera zawsze body+obiektyw. Twój d5100 to też kit!
merkator
23-04-2015, 16:00
I cała dyskusja skupiła się na tym, że nieopatrznie użyłem słowa "długo" ;)
Podzielam zdanie Andrzeja:
Bo jakbym ja miał się bujać z przeciętnym D5100 i od dwóch lat wychwalać to body na tylko jednym (a może i nie?) forum, to bym dał se spokój z lustrzankami.
Dlatego delikatnie sugerowałem ciut wyższy model, czyli serię D7XXX.
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać. Kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy! Nikonowske kity 18-55 IIed/VR/VRII, 18-70, 18-105VR, 18-135 czy 18-200 może i są ciemne ale mają także swoje zalety. Na dworze ta ciemność nie przeszkadza, a ostrość, zakres ogniskowych, waga, stabilizacja czy cena ma bardzo dużą wartość.
Nic dodać, nic ująć !
To może kolega pochwali się zdjęciami z tych swoich za-------ch szkieł.
Jakoś żadnego tu na forum nie widziałem.
Napiszą, że nie mają potrzeby dzielenia się swą twórczością. Albo opublikują zdjęcia na pełnej dziurze z jasnej stałki i stwierdzą, że tanim obiektywem tak się nie uda. Moim zdaniem lustrzanka i tani obiektyw to nie jest zły wybór na początek.
nikoniarz
23-04-2015, 16:08
Kiepskiej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy! Nikonowske kity 18-55 IIed/VR/VRII, 18-70, 18-105VR, 18-135 czy 18-200 może i są ciemne ale mają także swoje zalety. Na dworze ta ciemność nie przeszkadza, a ostrość, zakres ogniskowych, waga, stabilizacja czy cena ma bardzo dużą wartość.
Nie ma co sobie zbytnio strzępić języka (a raczej palców) bo to nie powinno podlegać dyskusji- jest to oczywista oczywistość. Jeśli ktoś doznaje wielkiego WOW po przejściu z budżetowego zooma na budżetową stałkę to albo miał kiepski egzemplarz zooma, albo dla niego najważniejszym wyznacznikiem jest jak najmniejsza GO. Gadanie, że budżetowa stałka jest lepsza (ogólnie lepsza) od bużetowego zooma to niestety bardzo ograniczone poglądy i porównania. Dlatego nie ma sensu wdawać się w dyskusje z pewnymi osobami.
Andrzej1974
23-04-2015, 16:36
To może kolega pochwali się zdjęciami z tych swoich za-------ch szkieł.
Jedno z "za-------ch szkieł" jak to ująłeś, czyli N18-55, poszło szybciutko do żyda. Takie było "świetne". :-)
Jakoś żadnego tu na forum nie widziałem.
I nie ujrzysz bo nie mam już tego "świetnego szkiełka". ;-)
[...] Bo jakbym ja miał się bujać z przeciętnym D5100 i od dwóch lat wychwalać to body na tylko jednym (a może i nie?) forum, to bym dał se spokój z lustrzankami.
Jakoś ten przeciętny aparat spokojnie wypluwa fotki jak aparaty 3-4x droższe. Nie widzę więc sensu aby go na razie zmieniać. :-D
[...] Nikonowske kity 18-55 IIed/VR/VRII, 18-70, 18-105VR, 18-135 czy 18-200 może i są ciemne ale mają także swoje zalety. Na dworze ta ciemność nie przeszkadza, a ostrość, zakres ogniskowych, waga, stabilizacja czy cena ma bardzo dużą wartość.
Dla cb mogą być świetne. Szanuję Twoje zdanie. Dla mnie są... "świetne". I na tym poprzestańmy. :-)
[...] D5100 to także KIT [...] Twój d5100 to też kit!
To forum publiczne więc każdy może wypisywać co mu ślina na jezyk przyniesie. Ty możesz nazywać D5100 jak chcesz. Mnie to w ogóle nie rusza. :-D
[...] Jeśli ktoś doznaje wielkiego WOW po przejściu z budżetowego zooma na budżetową stałkę [...] albo dla niego najważniejszym wyznacznikiem jest jak najmniejsza GO.
Może cb podnieca GO. Jeżeli tak to ok.
[...] Gadanie, że budżetowa stałka jest lepsza (ogólnie lepsza) od bużetowego zooma to niestety bardzo ograniczone poglądy i porównania.
A dokładniej jakie szkiełka masz na myśli? Bo ja akurat widzę ogromną różnicę pomiędzy N18-55 czy N18-105 a np. N85, czyli "budżetową stałką". Oczywiście na finalnym obrazku...
Perkoz_1
23-04-2015, 19:45
Wątek dotyczył zupełnie czego innego ale jak to na większości for tematycznych bywa wymiana poglądów przeistoczyła się do popisów typowych teoretyków którzy uważają , że pozjadali wszelakie rozumy i słowo przez nich głoszone powinno być PRAWDĄ OBJAWIONĄ i TYLKO PRAWDĄ a w rzeczywistości ich jedynym sukcesem jest ilość nabijanych postów i nic więcej.
Wracając do meritum sprawy - proszę otworzyć sobie Flickra i poszukać grup tematycznych dotyczących poszczególnych body oraz obiektywów. Jak poświęci się odrobinkę czasu to nawet średnio inteligentny zauważy, że piękne foty można zrobić i taniutkim 18-55 czy 18-105. A jak się jest tylko wyszczekanym teoretykiem i miernotą nad miernoty to i stałką za kilka tysięcy złotych robi się gnioty nadające się do eksponowania tylko w sraczu w podrzędnym akademiku czy na dworcu PKP .
Proszę mi wybaczyć tak ostre sformułowania ale miałem /nie/przyjemność być na kilku forach dotyczących dziedzin techniki / audio, GSM, foto/ i niestety zawsze sytuacja jest taka sama. A sens sprawy jest bardzo prosty: masz talent i chęci to i D3200 z najtańszymi obiektywami pozwoli ci na robienie i publikowanie / tak, publikowanie a nie tylko wymądrzanie się o wyższości D5100 nad D3200/ pięknych fotek. A być tylko nabijaczem postów i teoretykiem z D5100 czy nawet D7200 to niestety jak to mówił mój dziadek, chleba z tego nie będzie. Tak jest zawsze.
Ned Stark
23-04-2015, 19:50
Nie wiem po co ta kłótnia. Człowiek zapytał i od razu jatka. Sam w takich co prawda pewnie nie jeden raz uczestniczyłem, ale panowie k... ile można. Te kłótnie są i tak na forum, więc każdy nowy może się zapoznać tylko wyszukiwarki musi użyć (aż tyle i tylko tyle, a często boli).
Perkoz_1
23-04-2015, 20:06
Nie wiem po co ta kłótnia. Człowiek zapytał i od razu jatka. Sam w takich co prawda pewnie nie jeden raz uczestniczyłem, ale panowie k... ile można. Te kłótnie są i tak na forum, więc każdy nowy może się zapoznać tylko wyszukiwarki musi użyć (aż tyle i tylko tyle, a często boli).
To nie kłótnia tylko typowo polskie życie.
1. Prolog - Kolega określa, że ma zamiar kupić zestaw Nikona z obiektywem za ściśle określony niewielki budżet.
2. Rozwinięcie - następuje kilka rzeczowych porad i podpowiedzi.
3. Epilog - post JEDYNEJ PRAWDY I TYLKO PRAWDY : " Gdybym ja miał się bujać tylko z przecietnym kitem to dalbym sobie spokoj z lustrzankami".
Jaką wiedzę uzyskał w tym temacie zakładający ten temat? Absolutnie żadną ! Bo w/g piewców jedynych mądrości tylko tzw "wyższe wtajemniczenie" / mam bo mnie stać i jestem lepszy/ w kolekcjonowanie szkieł czy body za kilka lub kilkanaście tysięcy złotych pozwala na "bycie" Fotografem przez duże "F" i wykonywanie arcydzieł fotograficznych.
Tylko kuśwa nikt tego NIGDY nie widział.
nikoniarz
23-04-2015, 20:21
A dokładniej jakie szkiełka masz na myśli?
Sorki, ale nie mam ochoty na polemikę z osobą kreującą się na kogoś kim nie jest. Szkoda mi czasu na dyskusję z kimś, kto ma wyimaginowane umiejętności oraz sprzęt.
Nie wiem po co ta kłótnia.
Osobiście nie odczułem posmaku kłótni w żadnej wypowiedzi więc chyba nie jest źle.
Jaką wiedzę uzyskał w tym temacie zakładający ten temat? Absolutnie żadną !
Zupełnie się z tym nie zgodzę, bo padły rzeczowe argumenty. Owszem, pojawiło się sporo syfu, ale uważam, że każdy zdrowo myślący człowiek bez problemu przesieje te plewy wyłapując owe rzeczowe argumenty. Kwestia odpowiedniej oceny poszczególnych wypowiedzi. Przeglądam forum od bardzo dawna i pomimo ilości bezużytecznego syfu jaki tutaj jest nigdy nie miałem problemu by znaleźć informacje których nie mogłem znaleźć "w realu" (nie mylić z marketem :D). O tym, jak wiele informacji mogłem tutaj znaleźć świadczy wg. mnie to, jak mało wątków z pytaniami tutaj założyłem (pomimo masy moich postów). Po prostu wbrew pozorom jest tutaj masa informacji. Wystarczy je logicznie przesiać od syfu.
Ned Stark
23-04-2015, 20:23
Chyba jestem za tym żeby kasować takie wątki. Jest ich mnóstwo i są bez sensu. Wystarczyłoby jeśli ktoś mądry napisał krótki tekst dla początkujących. Jest wyszukiwarka, z której nikomu się nie chce korzystać i robi się niezły śmietnik.
Archibald6803, Nikkoś, MstrG, SerU, merkator, sl011 - dziękuję wam za poradę
Andrzej1974
24-04-2015, 09:53
@Perkoz_1
Widzę, że do mnie pijesz więc zapytam wprost: o co ci chodzi chłopie? Wkurza cię, że mam odmienne od twojego zdanie nt. danego obiektywu czy aparatu? To forum publiczne i każdy może się wypowiedzieć. I daruj sobie „prawdy objawione” czy inne, tego typu bzdury np. o „wyszczekanych teoretykach”. Podobnie jak Flickry. Przy sprzyjających warunkach zdjęcia można zrobić wszystkim. Smartfony czy kompakciki też potrafią robić zdjęcia. Podobnie jak N18-55 do tego się nadaje, czego nikt tutaj nie neguje. Co nie zmienia faktu, że dla wielu (np. dla mnie) zdjęcia zrobione tego typu obiektywem są wątpliwej i miernej jakości. Jak komuś to wystarcza to ok. Jego sprawa. Ja nie byłem zadowolony z N18-55 (mając z nim do czynienia) i stąd takie a nie inne zdanie o nim mam. Nic więcej. Ty zaś możesz ten obiektyw oprawić w ramkę czy postawić mu pomnik. Twoja sprawa…
Co do publikowania zdjęć… to jest moja prywatna sprawa, czy, kiedy i co opublikuję. A tobie… wara od moich zdjęć.
I na koniec… zarzucasz mi nabijanie postów. A ty co robisz? Co twoje posty wniosły do tematu? Odpowiedz sobie ale tak szczerze? Ułatwię ci: poza prywatnymi wycieczkami… NIC.
Andrzej1974 i nikoniarz3100 - przestańcie przenosić wzajemne animozje z wątku na wątek. Samo czyszczenie poprzednich tematów nie dało wam nic do myślenia? Trzeba silniejszych administracyjnych argumentów? Kolejne przepychanki, nawet takie niby niewinne będą przerwane karteczkami.
Zgadzam się z niektórymi wypowiedziami Andrzeja1974. A wy jedziecie po nim po całości. Nawet po tych fragmentach wypowiedzi, z którymi można się jak najbardziej zgodzić. Nie szukajcie dziury w całym. Są różne podejścia do tematu.
nikoniarz
24-04-2015, 10:40
Nie wiem w czym problem. Odnosisz się Jacku do mnie jakbym czepiał się każdej jego wypowiedzi.
Ja uważam, że obiektyw KIT-owy się przydaje, po pierwsze można na nim poznać różne ogniskowe i na podstawie prób później wybrać coś lepszego (np. jasną stałkę) w zakresie, który nas interesuje. Ja kupiłem po roku 35/1,8G i większość zdjęć nim robię, ale interesuję się fotografią reportażową, w której często używa się szerokiego kąta (28, 35 dla małego obrazka) i często używam też KIT-owego obiektywu ustawionego na 18 mm. Niestety jak ktoś chce budżetowo to jakiś lepszy szeroki kąt to wydatek takiej kwoty, za którą ja kupiłem body + KIT + 35. Więc ja jeszcze troszkę będę miał 18-55. Nie każdy dysponuje dużym budżetem (ale za to ogromnymi chęciami) i nie może mieć coś lepszego niż KIT i nie można od razu naśmiewać się z takich osób. Jest to dalece nie w porządku.
Smartfony czy kompakciki też potrafią robić zdjęcia. Podobnie jak N18-55 do tego się nadaje, czego nikt tutaj nie neguje. Co nie zmienia faktu, że dla wielu (np. dla mnie) zdjęcia zrobione tego typu obiektywem są wątpliwej i miernej jakości.
Miałem nie udzielać się już w tych smutnych offtopicach. Nie mogę się jednak powstrzymać, widząc objawiającą się właśnie trzecią stronę medalu. Zdjęć nie robi już fotograf. Zdjęć nie robi też aparat. Zdjęcia robi obiektyw!
Miałem nie udzielać się już w tych smutnych offtopicach. Nie mogę się jednak powstrzymać, widząc objawiającą się właśnie trzecią stronę medalu. Zdjęć nie robi już fotograf. Zdjęć nie robi też aparat. Zdjęcia robi obiektyw!
I to żadna prawda objawiona nie jest.
Tak było, jest i bedzie.
Szkło, matryca (lub film), pozniej daleeeeko cała reszta.
Fotograf tylko naciska guzik. Zawsze było tak samo.
Tyle ze jak nie ma guzika, nie ma i zdjęcia... :)
A kit ? Ja tez miewalem rożne. W sumie darmo wychodziły wiec sie brało.
Ostatniego nawet nie zapinałem. Odniosłem do komisu i zamieniłem na cos innego.
Kit jest ok. Na poczatek. Pozniej, jesli idziemy dalej, zamieniamy na cos innego.
To oczywiste.
18-105 np miło wspominam bo zakres fajny.
cz4rnuch
24-04-2015, 11:56
...Tyle ze jak nie ma guzika, nie ma i zdjęcia... :) <<klik>> (http://www.sonyalpharumors.com/sony-releases-the-touchless-shutter-app/) ;)
Ned Stark
24-04-2015, 12:06
Ja właśnie dlatego nie rozumiem tej całej kłótni. Przychodzi początkujący, podejmuje decyzję zakupu prostego zestawu i od razu pyta co dalej. Dostaje odpowiedź, że to się okaże w praniu. I jatka plus oczywiste oczywistości. Zdjęcia dobre można zrobić wszystkim i zdjęcia złe też wszystkim, ale jeśli się ktoś wkręci to raczej nie zostanie przy kicie. Jak się wkręci to mu to nie wystarczy. Bo chce tego, tamtego i owego. I już nie ma odwrotu :D . Bo tu go zainteresuje makro, tam portret, a może nawet krajobraz i wtedy zawsze chce coś "lepiej". Może się nie wkręcić i olać takie hobby. Może nie mieć kasy. Może żona rozwodem zagrozić, a jest aktualnie ładniejsza niż nowy obiektyw 70-200 f2,8 vr II, a jeszcze gotować umie.
Ja właśnie dlatego nie rozumiem tej całej kłótni. Przychodzi początkujący, podejmuje decyzję zakupu prostego zestawu i od razu pyta co dalej. Dostaje odpowiedź, że to się okaże w praniu. I jatka plus oczywiste oczywistości. Zdjęcia dobre można zrobić wszystkim i zdjęcia złe też wszystkim, ale jeśli się ktoś wkręci to raczej nie zostanie przy kicie. Jak się wkręci to mu to nie wystarczy. Bo chce tego, tamtego i owego. I już nie ma odwrotu :D . Bo tu go zainteresuje makro, tam portret, a może nawet krajobraz i wtedy zawsze chce coś "lepiej". Może się nie wkręcić i olać takie hobby. Może nie mieć kasy. Może żona rozwodem zagrozić, a jest aktualnie ładniejsza niż nowy obiektyw 70-200 f2,8 vr II, a jeszcze gotować umie.
Hehe
Z ta zona to pojeches hehe
Ja nie gotowałem, a nauczyłem sie z dnia na dzien. Tyle ze moja poszła po prostu pic i sie bawić. Bez związku z foto :)
Dzieciaki mówią ze gotuje duzo lepiej od niej hehe
A co do reszty to racja.
Tyle ze - jesli ktos kasy nie ma i miał nie bedzie na szkła,
to ja bym raczej cos innego proponował. Choćby zx2.
Albo cos takiego...
A jesli zabawy z m42 zewzgledu na niskie koszty ktos planuje, to
- wszystko - tylko nie nikon!!!
Olek albo pentax. Bo stabilizacja matrycy...
A przy okazji... Masz juz to 180mm?
merkator
24-04-2015, 14:06
A jesli zabawy z m42 zewzgledu na niskie koszty ktos planuje, to
- wszystko - tylko nie nikon!!!
Olek albo pentax. Bo stabilizacja matrycy...
Jeśli pisząc olek masz na myśli korpusy m4/3 to ustawienie ostrości tylko w stylu zombie. Patrzenie przez wizjer jest opatrzone błędem korekty dioptryjności. Tylko ekran na korpusie daje efekt analogiczny jak matówka w lustrzance. Wiem bo osobiście to przerabiałem.
Gdy ktoś myśli o manualnych szkłach w tym tych z gwintem m42, to pentax będzie lepszym wyborem niż m4/3.
Lustro pentax'a daje potwierdzenie ostrości oraz ostry obraz na matówce który ogląda się przez prawdziwy pryzmat.
Cóż, są tacy co mają odmienne zdanie na ten temat, ale maja do tego prawo. ;)
Pentax jest duzy. Olek mały. Dla mnie to zaleta. Waga i wielkość.
Ale jak ktos chce duuuuuzy to spoko :)
A ostrosc na f2 na zombie na olku spokojnie idzie ustawic w portrecie.
Wiem bo mam.
Większym problemem jest iso 200 i 1/4000. Bo lato i jasno...
Ale to, jak kto jasne szkła ma tylko
i tak foci.
Nie no fotografowanie na zombie do mnie nie przemawia jak bawiłem sie olkiem z manualami to focus peaking w wizjerze i było cacy:)
A ja epl5 na zombie z m42 sie bawie i spoko jest.
Ekran odchylany, wiec luss.
W makro i tak cieżko na ziemi leżeć co chwila. Ekran mz ważniejszy.
:)
To już są bardziej osobiste przyzwyczajenia, jak ktoś całe życie z lustrem to inaczej się nie da, a OM-D uchylny ekranik też przecież ma:)
Wysłane za pomocą Tapatalk
Jak sie nie da, jak sie da.
I ekranik i wizjer i kominek mam.
Przeciez to przedmioty.
Mozna chyba opanować obsługę...prostego aparatu.
:)
Ps. Uchylny ekranik wymiata :)
Flamingo
27-04-2015, 21:12
Witam wszystkich !
Na początek chciał bym uzyskać 2 odpowiedzi . Jestem zainteresowany rozpoczęciem małej przygody z fotografowaniem :) . Oczywiście wybrałem firmę NIKON ,więc się tu pojawiam.
Jak większość początkujących mam ograniczony budżet zastanawiam się nad modelami D3200, D3300, D5100 i D5200 i tu pojawia się pierwsze pytanie z jakimi obiektywami co polecacie? coś uniwersalnego bo pewnie będę robił i portrety i krajobrazy . Drugie pytanie - modele D5100 i 5200 parametrami nie wiele różnią się niż 3200 lub 3300 z tym że mają obrotowy wyświetlacz a może się mylę. Czy warto dopłacić za nie porysowany wyświetlacz czy lepiej dokupić jakiś obiektyw np; Nikon D3200 18-55 VR II + 70-300 DiLD Macro 1:2 w cenie 1999zł czy NIKON D5100 (18-105mm VR) za 2130zł
Czy nie wolałbyś D3300, ma lepsiejszą matrycę ;)
Do tego dokupić 18-105 i powinieneś być _IMHO_ szczęśliwy.
Flamingo
27-04-2015, 23:24
No własnie chyba bym wolał dla tego chce zebrać opinie bo na tyle aż się nie znam i chce zapytać doświadczonych w tym temacie , D5xxx to nowsze modele ale czy na prawde warto ?
Cokolwiek byle nie z 18-55, bierz z 18-105, d3200 lub d5100 jeśli wolisz uchylny wyświetlacz kosztem trochę gorszej matrycy
A w czym jest gorsza ta z 5100 od tej z 3200?
edit D3200 vs D5100 (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d5100+d3200&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1430204881-626cf1ceae1f57608766dcbf1d7bd3f31904f01e&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
To jest starsza matryca 24 vs 16 mln pixeli choć osiągi mają podobne
Ned Stark
28-04-2015, 10:21
Co za bzety. Weź człowieku zobacz ile masz kasy i kup za to aparat. Obojętnie który i tak będziesz zadowolony.
Flamingo
28-04-2015, 18:23
Ned Stark - Nie takiej oczekiwałem odpowiedzi tylko czy warto zainwestować więcej kasy w model wyższy ale z mniej pikseli w zamian za obrotowy wyświetlacz za pewne i tak za niedługo do kupie jakiś obiektyw ale na początek coś w standardzie.
Ned Stark
28-04-2015, 20:46
Ned Stark - Nie takiej oczekiwałem odpowiedzi tylko czy warto zainwestować więcej kasy w model wyższy ale z mniej pikseli w zamian za obrotowy wyświetlacz za pewne i tak za niedługo do kupie jakiś obiektyw ale na początek coś w standardzie.
Zależy tobie na ekranie obrotowym kupuj z ekranem. Nie zależy, kupuj bez ekranu. I tylko tyle. Nie ma co deliberować o matrycach i innych pierdołach. Na zdjęciu tego nie zobaczysz.
No własnie chyba bym wolał dla tego chce zebrać opinie bo na tyle aż się nie znam i chce zapytać doświadczonych w tym temacie , D5xxx to nowsze modele ale czy na prawde warto ?
Seria D5xxx nie jest nowsza, jest tylko wyżej pozycjonowana, różni się od serii D3xxx większą ilością funkcji które są potrzebne, taką istotną różnicą jest zmiana ISO, w D3xxx co 1 EV, w D5xxx co 1/3 EV.
Gdybym ja kupował to wybrałbym coś z D5xxx, D5100 lub D5200.
Flamingo
30-04-2015, 16:04
Witam!
No i decyzja podjęta padło na D5200 18-105mm
Brawo. Wg mnie wybrałeś najlepszą opcję.
W sklepie.
Albo jak więcej kasy Sigma 18-35 f/1,8
Jeden i drugi świetny