PDA

Zobacz pełną wersję : Sony vaio czy Lenovo ThinkPad x230

ESOX
17-04-2015, 18:58
Z planowanego zakupu małego laptopa ( zalożenia : mobilność, podłączenie do monitora, internet). zostały mi dwie opcje praktycznie w tej samej cenie.

1. Sony Vaio SPV 132A1CM ( spisane dokładnie z kompa ale w necie trudno znaleźć ten model) proc. i5 , 4 GB, ssd. Praktycznie nowy, przyjechał zagranicy, nie ma papierów.

2. Lenovo ThinkPad x230, używany, ma papiery, po gwarancji - proc i5, 8GB, dysk talerz owy. ..+ stacja dokująca.

Oba mają nowe oryginalne Windows 8

co wybrać? to takie same i5???
Sony nowszy ale 4GB na stałe bez chyba rozbudowy...za to super monitor (w testach i porównaniu innych IPS super oceny i super odwzorowanie sRGB). Lenovo solidniejszy, fakt mniejszy 12' ale rozbudowa...8GB, stacja dok. Hm....

Johanan
18-04-2015, 10:41
Źle postawione pytanie może nie doczekać się odpowiedzi. :)

Po pierwsze za mało danych, a nurkowanie w sieci za uszczegółowieniem hardware obydwu maszyn, to zajęcie dla prawdziwych społeczników.

Do mnie przemawiają ThinkPady, ale tak postawiona kwestia domaga się raczej ankiety. :D

KaarooL
18-04-2015, 10:41
4gb ram to krzywda, nie da się z tym używać nowych wersji windy. Można windę 7/8 odpalić, odwiedzić kilka stron www, odpalić muzę i po sprawie.

Chyba sam już sobie odpowiedziałeś w ostatnim akapicie...

ESOX
19-04-2015, 13:54
Tak sony na 4GB na stałe. Thinkpad ma 8GB i możliwość rozbudowy. Za to sony manowszy procesor i5 4400, thinkpad ma i5 3320. Grafiki niepodaje na moje potrzeby to zupelnienie istotne. Thnikpad ma talerzowy dysk...ake to można wymienić. Soniak ma zdecydowanie lepszy monitor....no i jest wiekszy

ESOX
19-04-2015, 20:05
Coś jednak wybrać z tego muszę. No chyba, że macie inne propzycje w cenie do 2200zł.

Rafcio
19-04-2015, 20:44
Z mojego doświadczenia: Sony rozlatuje się raz - dwa, Lenovo wytrzymuje dłużej. No ale to zależy, czy ma to być sprzęt mocno mobilny, czy tylko mobilny na z jednej strony biurka na drugą :-)

Johanan
19-04-2015, 22:22
Rada z dobrego serca, bierz ThinkPada.

Ekran w laptopach, to rzecz kompletnie drugorzędna, bo do zabawy fotkami i tak trzeba podpiąć monitor.

Jedynie najdroższe maszyny, mają ekrany, na których da się bez mdłości przeglądać obrazki w sieci. :)

krolewicz
19-04-2015, 23:20
w x220 mozna dolozyc ssd i miec jednoczesnie dysk talerzowy, zapewne w x230 tez sie tak da, polecam takie rozwiazanie

ips w x220 jest zupełnie niezły, przy pewnym doświadczeniu i braniu poprawki, efekty uzyskiwane na laptopie nie powodują wymiotów po odpaleniu zdjęć na domowym eizo

KaarooL
19-04-2015, 23:27
Lap z HDD to moim zdaniem porażka - zwłaszcza wtedy, kiedy ów lap jest dość mały. Raz że awaryjność, dwa że pobór mocy, trzy to temperatura.

velaskez
20-04-2015, 00:24
Z planowanego zakupu małego laptopa ( zalożenia : mobilność, podłączenie do monitora, internet). zostały mi dwie opcje praktycznie w tej samej cenie.

1. Sony Vaio SPV 132A1CM ( spisane dokładnie z kompa ale w necie trudno znaleźć ten model) proc. i5 , 4 GB, ssd. Praktycznie nowy, przyjechał zagranicy, nie ma papierów.

2. Lenovo ThinkPad x230, używany, ma papiery, po gwarancji - proc i5, 8GB, dysk talerz owy. ..+ stacja dokująca.

Oba mają nowe oryginalne Windows 8

co wybrać? to takie same i5???
Sony nowszy ale 4GB na stałe bez chyba rozbudowy...za to super monitor (w testach i porównaniu innych IPS super oceny i super odwzorowanie sRGB). Lenovo solidniejszy, fakt mniejszy 12' ale rozbudowa...8GB, stacja dok. Hm....

X230 po gwarancji?...to znaczy, że ktoś go kupił zaraz po tym jak wyszedł. Spokojnie można upolować w cenie podanej przez Ciebie takie z jeszcze 2 letnią gwarancją. IPSa włożyć to też nie problem. Max 16GB ramu. Możliwość użycia stacji dokującej i włożenia sumarycznie baterii 12 komorowej (24h pracy bez prądu). Wybór jest prosty. Lubię rzeczy praktyczne i do bólu funkcjonalne, więc Thinkpad.

ESOX
20-04-2015, 08:21
włożyć IPSa?

Zaraz się dokładnie dowiem, bo chyba on jest jeszcze na gwarancji (pół roku).

Rozumiem, że taki thinkpad, trochę mi posłuży? Nie chcę kupować jakiegoś kompa z marketu - toretycznie nowszego, błyszczącego ;-)

thorcik
20-04-2015, 10:45
Rozumiem, że taki thinkpad, trochę mi posłuży? Nie chcę kupować jakiegoś kompa z marketu - toretycznie nowszego, błyszczącego ;-)

Posłuży, posłuży. Mój ma 9 lat :razz:

No dobra, płyta główna 7 :mrgreen: (FrankenPad)

Tom01
20-04-2015, 11:41
włożyć IPSa?

Teoretycznie łatwe, praktycznie niekoniecznie. Najpierw trzeba rozbebrać pokrywę, co samo w sobie nie jest super łatwe. Potem wyjąć matrycę i DOKŁADNIE ją pomierzyć, sprawdzić w którym miejscu ma wtyk LVDS i jakiego typu. Kształt wtyczki i ilość styków. Następnie można zacząć szukać lepszego zamiennika. Trzeba uważać bo pomimo takiej samej przekątnej, może nie mieć takiego samego rozmiaru zewnętrznego. Np 2mm wyższy przez inaczej montowane podświetlenie i już nie wejdzie. Podobnie z podłączeniem. Jak taśma nie będzie pasować to pozamiatane. Tego się nie da wymienić.

Starszy wyższej klasy jest lepszy od nowego marketowego.

ESOX
20-04-2015, 12:22
Jutro go obejrzę na żywo( x230). Podobno jeszcze na gwarancji - to znaczy, że na pewno to IPS czy może być też TN??. To jakoś jest oznaczone?, gdzieś zapisane (numery)... bym wiedział czy mam do czynienia z IPS czy TN.

Raczej kupię x230, zewnętrzny monitor posiadam a nie chce znowu płacić za nowe, lepsze laptopy. A kupować za tą cenę coś z marketu...niby większego, błyszczącego itp. teoretycznie lepszego nie chce. Ten ma stacje dokującą, 8 GB....z czasem może go "wzmocnie" w dod. pamięć i zakupie ssd. Do moich zastosowań chyba powinien wystarczyć.

Kurtz
20-04-2015, 12:47
@Tom01
Jeżeli w x230 były 2 opcje IPS i TN, to raczej można je wymienić bez problemu. Rozebranie pokrywy nie jest bardzo trudne, ale wymaga trochę delikatności

@ESOX
Na naklejce pod spodem laptopa masz P/N, po którym możesz wyszukać go na stronie lenovo.

Tom01
20-04-2015, 17:00
A skąd pewność, że przerabiacz znajdzie akurat identyczną matrycę jak oryginalna? IPS-ów jak mrówków.

thorcik
20-04-2015, 17:21
A skąd pewność, że przerabiacz znajdzie akurat identyczną matrycę jak oryginalna? IPS-ów jak mrówków.

Może sobie wyciągnąć P/N z instrukcji serwisowej.

ESOX
20-04-2015, 21:19
Jutro go obejrze, gwarancji pół roku, dysk zmieniony ssd.

velaskez
21-04-2015, 09:51
Jutro go obejrzę na żywo( x230). Podobno jeszcze na gwarancji - to znaczy, że na pewno to IPS czy może być też TN??. To jakoś jest oznaczone?, gdzieś zapisane (numery)... bym wiedział czy mam do czynienia z IPS czy TN.

Włączonego weź do ręki i poobracaj. Jak zmienia kolory przy obracaniu to nie jest IPS :-P
Matryc do x230 jak mrówek. LP125WH2-SLB3 (http://www.recomit.pl/index.php/action,product,nr,21622.html) lądowała w tych laptopach. Od tej firmy kupowałem IPSke do mojego x220.

ESOX
21-04-2015, 12:59
Mam nadzieję, że to będzie IPS, a jak nie....to zwrócę się do kogoś forum z prośbą o wymianę.... Raczej wezmę tego x230. Jeśli jest sprawny, ma tą wspomnianą gwarancję....co innego kupię? Spojrzałem wczoraj na kompy, będąc w carefurze na zakupach....są jakieś 15stki do 2000 ale to inna półka jakościowa, fakt nowe ale x230 to będzie zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Dam znać wieczorem będę wiedział jak i co.

ESOX
21-04-2015, 18:09
Po oględzinach jestem:
Minusy:
- To jest chyba TN, duże slońce, nie mialem nic do porńwnania.. Po numerach nigdzie nie znalazłem...oznaczen, numerów itp. sporo. Nic o matrycy po nich nieznalazlem.
Plusy:
+ gwarancja jeszcze 1,5roku!!! Zarejestroealem się jest wpisany.
+ nowy dysk ssd (talerzowy zabiera)
+ 8GB
+ kable, stacja dok.
+ stan bdb

ESOX
21-04-2015, 18:48
To chyba na pewno TN..dokladnego numeru nie znakazlem ake wszystki 2324 to TN, tak?

Mam taki numer

2324-8L8 S/N PK-001LR 13/08

Do jutra mam czas na decyzje...kupic i wymienić na IPS,? Są chętni do odpłatnej wymiany;)?

Tom01
21-04-2015, 19:08
TN rozpoznaje się banalnie. Trzeba spojrzeć na ekran mocno od dołu. Jeśli góra wyraźnie ciemnieje to znaczy, że TN.

ESOX
21-04-2015, 20:14
Wiem, wiem..... Wszystko wskazuje na TN i chyba nie umiem się po prostu z tym pogodzić ;) ale i cena dla mnie atrakcyjna.....

velaskez
22-04-2015, 01:01
Bierz Pan, matrycę wymienia się w 10min. A jak się trochę na TN pomęczysz, to docenisz IPSke :D Ja się męczyłem kilka tygodni zanim kupiłem, więc wiem jak to jest.

ESOX
22-04-2015, 08:03
Zdecydowałem. Dziś kupuje. :)))

Od razu zapytam kto z Was potrafiłby wymienic mi matrycę w tym kompie (Warszawa i okolice) ile kosztuje ta wymiana?.

A jeszcze jedno - napęd dvd. W tej stacji nie widziałem...to można do stacji dokupić? Czy to tylko zewnętrznie kablem?

thorcik
22-04-2015, 10:15
Jaka to dokładnie stacja? Bo jest kilka różnych modeli (http://support.lenovo.com/us/en/documents/pd014572) różniących się wybajerzeniem.

Wymianę matrycy sam ogarniesz, serwisówka (http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles_pdf/0b48666.pdf) w łapę i do przodu :mrgreen:

velaskez
22-04-2015, 11:58
Kolega pisał mi na PM, że to 4338, czyli najbardziej wypaśna. 1.5 roku temu dałem za taką ponad 700 PLN <chlip>
Ale oba moje lapki w to wchodzą :mrgreen:

ku6i
22-04-2015, 13:05
Kolega pisał mi na PM, że to 4338, czyli najbardziej wypaśna. 1.5 roku temu dałem za taką ponad 700 PLN <chlip>
Ale oba moje lapki w to wchodzą :mrgreen:

Mówisz o nówce? Ja dokładnie rok temu za 433815U z USB 3.0 w stanie idealnym, z kompletem kluczy i fakturą 23% dałem 199 zł. Jedno co mnie zdziwiło, że nie USB 3.0 działa z pełną prędkością (tzn. nie jak 2.0) tylko z laptopami w nie wyposażonymi.

ESOX
22-04-2015, 13:14
Stacja....po zdjęciach w necie ustaliłem, że to chyba taki numer. Ma taką "kość" z lewej strony - do wypięcia... Choć wygląda też jak: 0A65699 . Na pewno nie ma DVD :( ale to co mnie będzie potrzebne ta stacja ma.

a nagrywarkę kupię zewnętrzną i będzie git :)

ku6i
22-04-2015, 14:44
Stacja....po zdjęciach w necie ustaliłem, że to chyba taki numer. Ma taką "kość" z lewej strony - do wypięcia... Choć wygląda też jak: 0A65699 . Na pewno nie ma DVD :( ale to co mnie będzie potrzebne ta stacja ma.

a nagrywarkę kupię zewnętrzną i będzie git :)

Od dobrych kilku lat żadna ze stacji dokujących do laptopów Lenovo nie ma napędu optycznego, więc jak potrzebujesz, to zostaje Ci tylko zewnętrzny.

ESOX
22-04-2015, 15:35
Od dobrych kilku lat żadna ze stacji dokujących do laptopów Lenovo nie ma napędu optycznego, więc jak potrzebujesz, to zostaje Ci tylko zewnętrzny.

Chyba się zaopatrzę w zewnętrzną (będzie chodziła także AV.... przy telewizorze nie mam w tej chwili do odczytu więc się przyda). Samsungi są już za 80zł

velaskez
22-04-2015, 19:15
Mówisz o nówce? Ja dokładnie rok temu za 433815U z USB 3.0 w stanie idealnym, z kompletem kluczy i fakturą 23% dałem 199 zł. Jedno co mnie zdziwiło, że nie USB 3.0 działa z pełną prędkością (tzn. nie jak 2.0) tylko z laptopami w nie wyposażonymi.

Mówię o tej nówce: http://kuzniewski.pl/p9800,lenovo-thinkpad-mini-dock-plus-series-3-with-usb-3-0-0a65667-stacja-dokujaca.html tylko z zasilaczem 170W
widzę nawet u nich podrożała :mrgreen:

ESOX
30-04-2015, 15:18
Wszystko działa super - dysk 240 ss i mam już matrycę IPS - miodzio :) podziękowania dla velaskez i wszystkich zaangażowanych. Dzięki...ale zadowolony jestem.