Zobacz pełną wersję : D610 plus helios 44-5
Witam posiadam D610, założyłem stary manualne szkło Helios 44-5, Wyświetla mi się przysłona f/16 w aparacie i w żaden sposób nie mogę jej zmienić, na żadnym ustawniu czy to manualnym czy preselekcji przysłony. tryb pracy korpusu manualny. Moje pytanie czy tak ma być ze aparat przestawia się przy Starym szkle na f/16 bo aparat wariuje itp.. proszę o podpowiedź.pozdrawiam
Musisz skonfigurować ręcznie szkło w menu i ustawić mu odpowiedni otwór przysłony.
Na stronie 172 w instrukcji (en (http://download3.nikonimglib.com/archive1/3PBoc00MJ7vb00PxKru74a9gED26/D610_NT(En)01.pdf)) masz rozdział Non CPU Lenses - musisz ustawić przysłonę i ogniskową. Wtedy pewnie będzie działało.
Może zwiera Ci jakieś styki w korpusie?
Studio5s
17-04-2015, 15:27
Trzeba mu wpisać ręcznie w ustawienia dane obiektywu bez CPU
Dziękuję, wszystko nastawione, teraz pokazuje f/22, pozostaje tylko "focenie" .
Sorry, sorry...... Masz Heliosa 44 w wersji 5? Posiada on przysłonę maksymalnie otwartą f2.0! I to powinieneś ustawić w body. Ta wartość będzie zapisana w exifie. Samą przysłonę zmieniasz kręcąc pierścieniem przysłony w obiektywie. Przysłony w Heliosie nie ustawisz kręcąc pierścieniem i nie ma żadnego obowiązku ustawienia w Heliosie przysłony f22 (maksymalnej)
Samą przysłonę zmieniasz kręcąc pierścieniem przysłony w obiektywie. Przysłony w Heliosie nie ustawisz kręcąc pierścieniem (maksymalnej)
Przepraszam , ale nie rozumiem, bo widzę zaprzeczenie , przysłonę reguluję na obiektywie kręcąc pierścieniem.
Co do wartości f/22 to faktycznie coś jest nie tak bo ustwiłem w aparacie D7100 heliosa 58mm i f-2.0 i na wyświetlaczu jest f-2.0, natomiast takie same ustawienia w D610 i pokazuje f-22. Do tego czas otwarcia przysłony liczony jest do f/22 i wychodzą prześwietlone zdjęcia, nie wiem czy coś jeszcze przestawić bo jestem w kropce ?
A co Ci pokazuje bez założonego obiektywu?
Zakładamy, że masz heliosa bez dandeliona.
Jak zdejmę obiektyw i jest samo body to tez pokazuje f/22, ale to raczej zapamiętuje ostatnie ustawienie, bo jak założyłem Zeissa 2.0 to pokazuje f/2.0 i przy zdjęciu obiektywu na samym body pokazuje f/2.
Nie wiem czemu na D610 przy Heliosie i ustawieniach bez CPU dalej pokazuje f/22, a na D7100 przy tych samych ustawieniach pokazuje normalnie czyli f/2.0
Nie wiem co, nie wiem jak, czary mary, ale już jest OK, D610 przy założonym heliosie pokazuje f/2.0 na wyświetlaczu.
Bez obiektywu aparat musi pokazywać tyle ile sam wpiszesz w opcjach BEZ CPU. Jeśli masz kilka takich obiektywów, to musisz zdefiniować więcej wartości i przełączać je ręcznie. Zeiss 2 jest chyba z chipem.
Tak Zeiss z chipem, dopiero jak zeissa podlaczylem a następnie heliosa body zaczęło dobrze wskazywać, nic w ustawieniach nie zmieniałem.