PDA

Zobacz pełną wersję : Studio w domowym zaciszu ;)

Monika66
17-04-2015, 11:41
Witam.Mam naimię Monika,jestem nowa na forum.Chciałabym zrobić sobię małe studio fotograficzne w domu ;) Podpowiedzcie mi co powinnam zakupić i żeby przy tym nie zbankrutować ;) Obecnie fotografuję aparatem Nikon P520,powoli go poznaję , ale jeśli ktoś ma rady na temat tego aparatu to piszcie,wszelkie rady się przydadzą ;):D

mirekkania
17-04-2015, 11:52
Zacznij od jednej lampy reporterskiej z niedużym modyfikatorem. Może być dowolna lampa pozwalająca na regulację siły błysku. Polecam lampę firmy Youngnuo, tanie modele po 150-200 PLN. Do tego tani statyw na lampę reporterską i jakikolwiek sposób komunikacji aparatu z lampą - wyzwalach radiowy albo kabelek.
Na początek w zupełności wystarczy.
Duzo oglądaj i czytaj. Jeszcze więcej ćwicz. Za jakiś czas, jak już zrozumiesz o co chodzi, zacznij myśleć o drugiej lampie.

Polecam film Zacka Ariasa pt.: "OneLightWorkshop".

r_m
17-04-2015, 13:26
fotografuję aparatem Nikon P520

Zacznij od jednej lampy reporterskiej z niedużym modyfikatorem. Może być dowolna lampa pozwalająca na regulację siły błysku. Polecam lampę firmy Youngnuo, tanie modele po 150-200 PLN. Do tego tani statyw na lampę reporterską i jakikolwiek sposób komunikacji aparatu z lampą - wyzwalach radiowy albo kabelek.

@mirekkania: Przed taką poradą warto sprawdzić, czy P520 ma możliwość założenia lampy, wyzwalacza lub podłączenia kabelka.

@Monika66 - z tym aparatem masz ograniczone możliwości zrobienia "studia". Optymalnym rozwiązaniem są lampy błyskowe (mocne, wygodne w użyciu), ale do Twojego aparatu nie da się podłączyć dodatkowych lamp błyskowych. Teoretycznie można próbować wyzwalania przez błysk lampy wbudowanej, ustawiając wspomniane lampy YN 460 (lub 560) tak, aby reagowały "na drugi błysk", ale nie jest to wygodne i pewne rozwiązanie, na dodatek może się sprawdzić tylko w pomieszczeniach.
Wnioski nie są zbyt ciekawe: możesz albo zmienić aparat na (jakąkolwiek) lustrzankę, albo pomyśleć o użyciu światła ciągłego (przy czym "profesjonalne żarówki energooszczędne" nie są dobrym pomysłem, także dlatego, że w najtańszych oprawkach większość światła ucieka na boki, a nie tam, gdzie chciałby fotograf).

Monika66
17-04-2015, 15:29
A jaką lustrzankę polecacie?;)

r_m
17-04-2015, 15:50
Sprawną, niekoniecznie nową, najlepiej z jakimś lepszym obiektywem niż 18-55 ;)

Jacek_Z
17-04-2015, 15:54
A jaką lustrzankę polecacie?;)Odpadają niższe modele lustrzanek Sony. W wizjerze elektronicznym (a innych tam nie ma) będzie czarno.

Andrzej1974
19-04-2015, 17:42
[...] Chciałabym zrobić sobię małe studio fotograficzne w domu ;) Podpowiedzcie mi co powinnam zakupić i żeby przy tym nie zbankrutować ;)

Nic nie wspominasz o funduszach, którymi dysponujesz... ;-)

P.S. Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=98) masz więcej info.