Zobacz pełną wersję : nikon d600 czy d610
witam,
czytam tak posty na forum i zastanawiam sie czy warto kupic nikona d600 w przyblizeniu 15 tys klapniec za ok 4 tys zl, czy lepiej nie pakowac sie w ten model i zbierac na d610 ?
elvis185
17-04-2015, 08:23
Gdybym teraz kupował jeszcze raz body, to pewnie d600. Jak ponad rok temu kupowałem, to było tylko wiadomo że jest problem z migawka, a d610 był nowością. Teraz gdy wiadomo, że Aparaty się niczym nie różnią, a d600 ma dożywotnią gwarancję na migawke i ja za darmo wymieniają - To po co przepłacać za d610.
Czyli dobrze rozumiem że jeśli będzie padać mi migawka to za każdym razem mogę wymieniać ją bezpłatnie?
A co jeszcze w aparacie takiego moze sie psuc co wiaze sie z duzym kosztem?
Zastanawiam sie poprostu czy warto brac uzywke czy trzeba na cos uwazac?
Ja bym był jednak ostrożny z tymi stwierdzeniami "D600 ma dożywotnią gwarancję na migawkę".
IMO wymienią jeśli będzie miała ona wadę w postaci odlatującej farby, która przywiera do filtra dolnoprzepustowego. Wątpię, aby ot tak za darmo wymieniali migawki do końca świata ;)
W pierwszej kolejności należy wykonać czynności opisane w instrukcji obsługi (strony 301–305) dotyczące funkcji „Czyść matrycę” i czyszczenia ręcznego przy użyciu gruszki. Jeśli wykonanie tych czynności nie spowoduje usunięcia wszystkich cząsteczek pyłu i nadal występują problemy, należy się skontaktować z najbliższym centrum serwisowym firmy Nikon. Jego pracownicy wykonają czynności serwisowe, m.in. sprawdzą i oczyszczą aparat, a także wymienią migawkę oraz inne powiązane części. Usługa ta zostanie wykonana bezpłatnie. Firma Nikon pokryje również wszystkie koszty wysyłki sprzętu do centrum serwisowego i z powrotem. Jeśli zabrudzenie jest wciąż zauważalne na zdjęciach, zrobionych aparatem D600, który był serwisowny wielokrotnie z tego samego powodu, Nikon wymieni go na nowy lub jego odpowiednik.
A co jeszcze czesto siada w lustrzanka poza migawka? I jesli by wymieniac za gotowke to jaki koszt jest takiej wymiany migawki?
A co jeszcze czesto siada w lustrzanka poza migawka? I jesli by wymieniac za gotowke to jaki koszt jest takiej wymiany migawki?
Gumy ;)
Zepsuć się może wszystko, to tylko elektronika.
elvis185
17-04-2015, 09:47
Dokładnie, popsuć się może wszystko. Mercedes też się psuje. Myślę, ze jak aparat nie ma dużego przebiegu(autentycznego) to można o nim pomyśleć. "D600 ma dożywotnią gwarancję na migawkę" - Myślę, że jak coś się stanie z migawką po gwarancji 24m-ce (a była brudząca)to powinni ja wymienić. W przypadku d610 możemy o tym zapomnieć.
Chcesz cieszyć się fotografią czy denerwować stemplowaniem zdjęć i wysyłaniem aparatu do serwisu i użeraniem się z ludźmi z Łopuszańskiej??? Bierz D610. Chytry dwa razy traci. A jeszcze lepiej, jak masz kasę na d750 :-)
Chcesz cieszyć się fotografią czy denerwować stemplowaniem zdjęć i wysyłaniem aparatu do serwisu i użeraniem się z ludźmi z Łopuszańskiej??? Bierz D610. Chytry dwa razy traci. A jeszcze lepiej, jak masz kasę na d750 :-)
Be zy du ra.
Nikoś wypuścił bubla, więc ci co go kupili mają peszka, a my kupujmy nowy model i nabijajmy im w dalszym ciągu sakiewkę.
Używajcie D600 ile wlezie, niech serwisują je do usranej śmierci, na drugi raz może bardziej przetestyją produkt przed wypuszczeniem ;]
Wprawdzie mój nie chlapie, ale komfort, że jak coś padnie z migawką mam free wymianę jest gigantyczny.
Szczególnie, że D610 bez wad też nie jest.
Taaak, róbcie na złość korporacji, która i tak ma was w d....ie, a sami przy tym traćcie nerwy i czas z ww powodów, które opisałem. Co zaś sie tyczy d610, to tutaj na forum zaledwie 3 osoby zgłaszały problem z "chlapaniem". Więc nie przesadzaj i nie dramatyzuj.
indepedente
17-04-2015, 13:00
Zawsze moga ci wymienić D600 --> D610 :D
Ale jakie tracenie nerwów?
Za dużo jest zabawy sprzętem zamiast samego focenia.
D600 to bądź co bądź nowoczesna puszka, ze świetnym ISO, kolorami, rozpiętością tonalną i FX, a można ją kupić za śmieszne jak na to co daje 3500-4000zł.
Te 1500-2000zł różnicy w stosunku do D610 wolę włożyć w szkiełko.
W razie fuckupu z chlapaniem serwis -> chyba, że ktoś wykonuje foty przez 365 dni w roku i nie może sobie na to pozwolić.
Zdaje mi się, że delikatnie mijacie się z prawdą - D600 ma zapewnioną usługę serwisową brudzącej się matrycy (czyszczenie, wymiana elementów, wymiana na D610) - migawkę mogą wymienić ze względu na kurzenie, ale awaria migawki to już niestety inna sprawa i obstawiam, że po gwarancji normalnie płatna.
Z czystej ciekawosci czy orientuje sie ktos jaki jest koszt wymiany migawki w d600 a jaki d7000 ?
Cześć wszystkim!
przymierzam się do zakupu lustrzanki do reporterki (wesela itp.) Obecnie mam Nikona D610 i jestem mega zadowolony, potrzebuje jednak drugiego sprzętu głównie do nagrywania ale czasem też do zdjęć. W pierwszym momencie pomyślałem o D750, tylko cena trochę mnie przestraszyła. Jeśli nie D750 to D610 ale jak mam kupować drugą taką samą puszkę to może lepiej zaoszczędzić na szkiełko i kupić D600?
hostman22
15-04-2017, 11:25
2 tyś to dużo i mało jednocześnie..., sam musisz ocenić.., a jak masz mętlik to wypożycz puchę na 3 dni, to będziesz wszystko wiedzieć :)
Jeśli koniecznie N do nagrywania, to spróbuj może czegoś relatywnie niedrogiego z niższych serii, przykładowo 5300. Pościągaj sobie sample prosto z aparatów chociażby z optycznych (mało szczęśliwe, ale przy ustawieniach pozwalających na pewną obróbkę), z zrób grading tak, jak masz w zwyczaju i porównaj. Generalnie z czasem ciut udoskonalają video. Dalej jest źle na tle konkurencji, ale wydaje mi się, że progres jednak jest (chociaż w bardzo ślamazarnym tempie). Ten nowy d7500 powinien zaoferować pod tym względem pewnie to samo co d500, więc strzelam, że będzie godny polecenia (oczywiście tylko na tle innych Nikonów). Test okiem filmowca (d500) masz na videodslr
Ludzie kręcą D90 filmy https://www.youtube.com/watch?v=eBDFpFSNYCE i D750 https://www.youtube.com/watch?v=0okvI4sVE5w :)
kurczeblade
15-04-2017, 15:11
Gonciarz kręci nawet telefonami, i ma oglądalność ������ ja jakbym kupował używany, to taki na którym najwięcej bym oszczędził, czyli D600 ale gdzie nikt go nie wysłał na akcje serwisową. Samemu można wysłać i wtedy czyszczą cały aparat, wymieniała shuterplate i dają nowe gumy. Masz nowa migawkę i nowe gumy, aparat czysty. Za małą kasę. Poza gwarancja.
Myślę że nić poniżej D600 mnie mnie zadowoli jeśli chodzi o film jak i zdjęcia dlatego dzięki koledzy za info odnośnie tej akcji serwisowej, będę szukał używanych D600 i D750 a jeśli nic nie znajdę to będę musiał kupić nową D750. Wiecie może gdzie nówkę można wyrwać najtaniej?
Teraz ludzie kręcą już całą masą urządzeń, bo takich pozwalających na rejestrację materiału jest ogrom. Co nie zmienia faktu, że Nikonami zdarza mi się coś nagrać. Ale nie dlatego, że to optymalne rozwiązanie, tylko przez dostęp do sprzętu. Natomiast mając swobodny wybór, to po puszki N nie sięgałbym często w tym celu. Co innego, jeśli chodzi o zdjęcia.
Gdybym szukał aparatu do filmowania to pewnie brałbym Sony A6300, idealna relacja jakości do ceny moim zdaniem, ale do zdjęć to ten aparat się nie nadaje, przynajmniej nie słyszałem o tym żeby ktoś używał tego sprzętu do foto.
stachmuszel
16-04-2017, 08:26
... ale do zdjęć to ten aparat się nie nadaje, przynajmniej nie słyszałem o tym żeby ktoś używał tego sprzętu do foto.
Ten aparat robi zdjęcia o doskonałej jakości. Jeśli myślisz o reporterce ślubnej to fakt, nie nadaje się, jak większość bezluster.
Maciek N
19-04-2017, 18:57
Można mieć osobne urządzenie do filmowania + zestaw szkieł, akcesoriów + drugie body do fotografowania + zestaw szkieł, akcesoriów.
Osobiście zdecydowałem się na Nikona D750 który daje radę w filmie i zarazem jest wyśmienity do zdjęć.
Dzięki temu mam jeden bogatszy zestaw szkieł, lżejszą torbę i więcej kasy w kieszeni 8)
Co ważniejsze robiąc film pracuję z fotografami pracującymi D750. Mamy kompatybilny sprzęt. Jesteśmy bezpieczniejsi i możliwości się zwiększają.
Zmierzam do tego aby nie dyskwalifikować Nikona do filmu. Nie jest to może najlepszy sprzęt ale wystarczający do większości zastosowań z weselami włącznie.
Co ważniejsze robiąc film pracuję z fotografami pracującymi D750. Mamy kompatybilny sprzęt. Jesteśmy bezpieczniejsi i możliwości się zwiększają. To jest mocny argument, o którym wielu zapomina.