PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze kroki by nabyć Nikona, liczę na wsparcie

Bee1979
16-04-2015, 21:32
Witam serdecznie,
to mój pierwszy post na forum więc jeśli stali użytkownicy stwierdzicie, iż robię coś źle to proszę o wyrozumiałość i brak złośliwych uwag, gdyż pomoże nam to w prowadzeniu merytorycznej dyskusji;)
Przejdę do meritum; mam zacząć przygodę z fotografią i ma być to na początku fotografia produktowa, jednak wraz z czytaniem o sprzęcie i fotografii postanowiłem, że to może być coś co mnie wciągnie na dłużej;)
Jestem laikiem w temacie i do tej pory korzystałem z cyfrówki jednak chce podnieść poprzeczkę i tu moją uwagę przyciągnął sprzęt Nikona.
Chciałbym stworzyć małe amatorskie studio jednak pierwszym krokiem jak wiemy jest zakup aparatu i tutaj liczę na pomoc, gdyż czytając specyfikację danego modelu można zwariować nie mówię już o obiektywach, świetle etc. Mam również cudowną córeczkę, która jest wdzięcznym materiałem do pstrykania fotek, często chodzimy w plener i uwielbiam robić zdjęcia w ruchu jednak cyfrówką wychodzą różnie.
Jaki sprzęt polecacie na początek, gdyż jedni twierdzą, że lepiej kupić dobre body natomiast inni, że ważniejszy jest obiektyw.
Kwota, którą chciałbym wydać na samo body plus obiektyw to od 2000zł do 3500zł natomiast sukcesywnie będę ten zestaw rozbudowywał. Wiem, że to mało pieniędzy no ale cóż to dopiero początki przygody więc nie chce by sprzęt przerastał moje możliwości tak bardzo, ze nie wykorzystam ich do końca swych dni;)
Czekam na ciekawe propozycje i z góry dziękuję za zainteresowanie tematem

MstrG
16-04-2015, 21:35
Witam serdecznie,
to mój pierwszy post na forum więc jeśli stali użytkownicy stwierdzicie, iż robię coś źle to proszę o wyrozumiałość i brak złośliwych uwag, gdyż pomoże nam to w prowadzeniu merytorycznej dyskusji;)
Przejdę do meritum; mam zacząć przygodę z fotografią i ma być to na początku fotografia produktowa, jednak wraz z czytaniem o sprzęcie i fotografii postanowiłem, że to może być coś co mnie wciągnie na dłużej;)
Jestem laikiem w temacie i do tej pory korzystałem z cyfrówki jednak chce podnieść poprzeczkę i tu moją uwagę przyciągnął sprzęt Nikona.
Chciałbym stworzyć małe amatorskie studio jednak pierwszym krokiem jak wiemy jest zakup aparatu i tutaj liczę na pomoc, gdyż czytając specyfikację danego modelu można zwariować nie mówię już o obiektywach, świetle etc. Mam również cudowną córeczkę, która jest wdzięcznym materiałem do pstrykania fotek, często chodzimy w plener i uwielbiam robić zdjęcia w ruchu jednak cyfrówką wychodzą różnie.
Jaki sprzęt polecacie na początek, gdyż jedni twierdzą, że lepiej kupić dobre body natomiast inni, że ważniejszy jest obiektyw.
Kwota, którą chciałbym wydać na samo body plus obiektyw to od 2000zł do 3500zł natomiast sukcesywnie będę ten zestaw rozbudowywał. Wiem, że to mało pieniędzy no ale cóż to dopiero początki przygody więc nie chce by sprzęt przerastał moje możliwości tak bardzo, ze nie wykorzystam ich do końca swych dni;)
Czekam na ciekawe propozycje i z góry dziękuję za zainteresowanie tematem

D5200 + 18-105mm + lampa/lampy

Daimon
16-04-2015, 21:40
Używany D7100 (np http://allegro.pl/super-nikon-d7100-jak-nowy-maly-przebieg-i5271100793.html) + uzywana Sigma 17-50 2.8 (np http://allegro.pl/sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-nikon-gwarancja-i5266007947.html) - oczywiście nie wczytywałem się zbytnio

Zarówno puszka jak i szkło bardzo rozwojowe, a nieznacznie przekracza Twój budżet - przypuszczam ze jak dluzej popolujesz to da rade sie w budzecie zmiescic

Przy czym bądź świadom, że do fotografii produktowej (mniejszych rzeczy) się to nie nada - do tego będziesz potrzebował szkła makro

kjakub
16-04-2015, 21:42
Body wystarczy Ci podstawowe, współcześnie produkowane (w sensie matrycy). Większy wpływ na obraz możliwy do uzyskania mają obiektywy - i tu do portretów bardzo dobrze się nada jaśniejszy obiektyw - np. stałka o ogniskowej przynajmniej 50 mm (przy krótszych wychodzą w portretach niefajne przerysowania), albo opcja bardziej uniwersalna w postaci obiektywu typu jasny zoom np. Sigma 17-50 f/2,8.
W kwestii fotografii produktowej (ale portretowej również) powinieneś wziąć pod uwagę potrzebę zakupu lampy błyskowej.

Edit: widzę koledzy dają już jakieś propozycje - nie szedł bym w dosyć drogi D7100 (najwyżej później zmienisz body), również zamiast D5200 wystarczy zupełnie D5100. Będziesz bardziej zadowolony po włożeniu na wtępnie większych funduszy w optykę i lampę(y) niż w droższy korpus.

Moja propozycja: D5100, Sigma 17-50 mm f/2,8, jakaś karta pamięci (albo lepiej dwie) i w miarę możliwości finansowych jakaś zewnętrzna lampa błyskowa.

Bee1979
16-04-2015, 21:43
dzięki serdeczne za odpowiedź. czytałem o tym modelu i faktycznie ma dobre opinie jednak nawet na tym forum wiele ludzi poleca starszy model, czyli D5100 no i mam pytanie, czy jeśli budżet pozwoli i fotografia wciągnie mnie bardziej to czy body to wystarczy na długo, czy też jest to model na pierwszy rzut a później coś już dużo droższego?
Co do obiektywu to pracownica w FotoJokerze odradzała ten model i polecała stałke, czy coś w ten deseń twierdząc, że ten obiektyw jest zbyt ciemny, jednak nie potrafiła wytłumaczyć co to dokładnie znaczy ciemny... masaka

Bee1979
16-04-2015, 21:45
Używany D7100 (np http://allegro.pl/super-nikon-d7100-jak-nowy-maly-przebieg-i5271100793.html) + uzywana Sigma 17-50 2.8 (np http://allegro.pl/sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-nikon-gwarancja-i5266007947.html) - oczywiście nie wczytywałem się zbytnio

Zarówno puszka jak i szkło bardzo rozwojowe, a nieznacznie przekracza Twój budżet - przypuszczam ze jak dluzej popolujesz to da rade sie w budzecie zmiescic

Przy czym bądź świadom, że do fotografii produktowej (mniejszych rzeczy) się to nie nada - do tego będziesz potrzebował szkła makro
powiem szczerze, ze boje się kupować sprzęt używany, gdyż mam takie szczęście, ze zawsze trafię na coś lipnego wiec wolałbym kupić coś nowego i nie szukać wiatru w polu tym bardziej, ze zależy mi bardzo na czasie, ale dziekuje za podpowiedź

Daimon
16-04-2015, 21:46
Ze sprzętem używanym prawda - jak się nie znasz to możesz mieć problem ze sprawdzeniem - no ale coś za coś

CO do obiektywu - zacznij od zoom'a - stałkę dokupisz jak już będziesz wiedział czego potrzebujesz.

Bee1979
16-04-2015, 21:48
Body wystarczy Ci podstawowe, współcześnie produkowane (w sensie matrycy). Większy wpływ na obraz możliwy do uzyskania mają obiektywy - i tu do portretów bardzo dobrze się nada jaśniejszy obiektyw - np. stałka o ogniskowej przynajmniej 50 mm (przy krótszych wychodzą w portretach niefajne przerysowania), albo opcja bardziej uniwersalna w postaci obiektywu typu jasny zoom np. Sigma 17-50 f/2,8.
W kwestii fotografii produktowej (ale portretowej również) powinieneś wziąć pod uwagę potrzebę zakupu lampy błyskowej.

Edit: widzę koledzy dają już jakieś propozycje - nie szedł bym w dosyć drogi D7100 (najwyżej później zmienisz body), również zamiast D5200 wystarczy zupełnie D5100. Będziesz bardziej zadowolony po włożeniu na wtępnie większych funduszy w optykę i lampę(y) niż w droższy korpus.
no ale zakładając, ze skupiłbym się na aparacie Nikon D5200 18-105mm to czy wszystkie te obiektywy pasują, gdyż czytałem, ze body to nie ma silnika czy coś w ten deseń i obiektywy muszą go posiadac

Ze sprzętem używanym prawda - jak się nie znasz to możesz mieć problem ze sprawdzeniem - no ale coś za coś

CO do obiektywu - zacznij od zoom'a - stałkę dokupisz jak już będziesz wiedział czego potrzebujesz.
ale zooma tzn?? ten 18-105?

Daimon
16-04-2015, 21:50
Np 18-105 (dobry wybor ale dosc ciemny). Droższa Sigma 17-50 2.8 ale 2x jaśniejsza na wąskim końcu.

Co do silnika nie będą pasowały starsze konstrukcje. Jak zależy Ci na silniku w body DX to zostają aparaty D7xxx (z nowych)

kjakub
16-04-2015, 21:50
Jeśli mowa o obiektywach nikona będą pasowały wszystkie z oznaczeniem AF-S, które mówi, że obiektyw posiada wbudowany silnik (tzw. silnik ultradźwiękowy. W Sigmie jest to bodajże USM, a u pozostałych producentów jeszcze jakieś inne oznaczenia.

Wróć do mojego wcześniejszego posta - podałem tam optymalną (wg mnie) propozycję:

Moja propozycja: D5100, Sigma 17-50 mm f/2,8, jakaś karta pamięci (albo lepiej dwie) i w miarę możliwości finansowych jakaś zewnętrzna lampa błyskowa.

Bee1979
16-04-2015, 21:52
a mam pytanie o co chodzi w stwierdzeniu, że stałkę dokupię jak będę wiedział czego potrzebuję? to znaczy, ze jeśli np. będę skupiał się na fotografii produktowej to co innego, jak plener to co innego, portret również? bo zamysł mam taki, że chce korzystać uniwersalnie i zależy mi najbardziej na jak najwyższej jakości obrazu zarówno stałego jak i w ruchu

Daimon proszę wytłumacz o co chodzi z tą ciemnością? czy to chodzi, ze samo zdjęcie w sobie nie odzwierciedla odpowiednio kolorów i jest ciemniejsze niż w rzeczywistości?

Np 18-105 (dobry wybor ale dosc ciemny). Droższa Sigma 17-50 2.8 ale 2x jaśniejsza na wąskim końcu.

Co do silnika nie będą pasowały starsze konstrukcje. Jak zależy Ci na silniku w body DX to zostają aparaty D7xxx (z nowych)
a ta sigma, którą polecasz ma chyba mały zoom prawda? czyli obiektyw ten do czego bardziej się nadaje? produkty, portret, plener?

kjakub
16-04-2015, 21:56
To oznacza, że stałka jest równoznaczna ze stałym kątem widzenia - brakiem zooma. Zmniejsza to uniwersalność i wymaga sporego pokombinowania z kadrami. Jak już zdobędziesz doświadczenia z zoomem, to będziesz mniej-więcej się orientować jaka ogniskowa do czego Ci najlepiej odpowiada, a więc będziesz mógł zadecydować jaką stałkę kupić.

Daimon
16-04-2015, 21:58
a mam pytanie o co chodzi w stwierdzeniu, że stałkę dokupię jak będę wiedział czego potrzebuję? to znaczy, ze jeśli np. będę skupiał się na fotografii produktowej to co innego, jak plener to co innego, portret również? bo zamysł mam taki, że chce korzystać uniwersalnie i zależy mi najbardziej na jak najwyższej jakości obrazu zarówno stałego jak i w ruchu

Sigma 17-50 nada się zarówno do krajobrazu jak i portretu.
18-105 nada się do krajobrazu ale będzie słabsza w portrecie (jest ciemniejsza, co przekłada się na większą głębię ostrości a to przekłada się na gorszą separację pierwszego planu od tła - przy czym to ma znaczenie w plenerze, w studio już nie)
Do portretów w plenerze jeszcze lepsze będą obiektywy ze światłem 1.8 lub nawet 1.4 ale tutaj zaczynamy iść w stronę drogich konstrukcji
Do zdjęć w prawdziwym ruchu przyda sie jasny obiektyw klasy 70-200 2.8 (ruch zazwyczaj fotografuje się z większej odległości, bo łatwiej jest wtedy uchwycić) - no ale tutaj sam obiektyw mocno przekracza cały Twój budżet
Do produktowej zapewne będziesz potrzebował dedykowanego szkła Makro, co biorąc pod uwagę kupno nowego obiektywu zje ci połowę obecnego budżetu.

Tak więc... zacznij od standardowego zoom'a (Sigma 17-50 2.8 jest moim zdaniem tu najbardziej uniwersalna), później sam zobaczysz :)

Bee1979
16-04-2015, 22:01
To oznacza, że stałka jest równoznaczna ze stałym kątem widzenia - brakiem zooma. Zmniejsza to uniwersalność i wymaga sporego pokombinowania z kadrami. Jak już zdobędziesz doświadczenia z zoomem, to będziesz mniej-więcej się orientować jaka ogniskowa do czego Ci najlepiej odpowiada, a więc będziesz mógł zadecydować jaką stałkę kupić.
dziękuje za wytłumaczenie, gdyż kobiete w sklepie bardziej tłumaczyła to tak, ze stałka fajnie rozprasza tło i wyostrza głowny obraz natomiast przy tym 18-105 nie ma takiej opcji i wszystko jest ostre dlatego sugerowała stałke zarówno do portretów jak i fotografii produktowej... masakra głowa ma jest zbyt mała by to ogarnąć;)
a dlaczego polecasz starszy aparat, czyli D5100?

Daimon
16-04-2015, 22:01
Dobrze tłumaczyła w kwestii portretu

Zanim zaczaniesz myśleć o sprzęcie zacznij lepiej od tego: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635

Bee1979
16-04-2015, 22:05
Sigma 17-50 nada się zarówno do krajobrazu jak i portretu.
18-105 nada się do krajobrazu ale będzie słabsza w portrecie (jest ciemniejsza, co przekłada się na większą głębię ostrości a to przekłada się na gorszą separację pierwszego planu od tła - przy czym to ma znaczenie w plenerze, w studio już nie)
Do portretów w plenerze jeszcze lepsze będą obiektywy ze światłem 1.8 lub nawet 1.4 ale tutaj zaczynamy iść w stronę drogich konstrukcji
Do zdjęć w prawdziwym ruchu przyda sie jasny obiektyw klasy 70-200 2.8 (ruch zazwyczaj fotografuje się z większej odległości, bo łatwiej jest wtedy uchwycić) - no ale tutaj sam obiektyw mocno przekracza cały Twój budżet
Do produktowej zapewne będziesz potrzebował dedykowanego szkła Makro, co biorąc pod uwagę kupno nowego obiektywu zje ci połowę obecnego budżetu.

Tak więc... zacznij od standardowego zoom'a (Sigma 17-50 2.8 jest moim zdaniem tu najbardziej uniwersalna), później sam zobaczysz :)
Daimon czy Ty jesteś prawnikiem???? hehe język, którego używasz jest dla mnie na tą chwilę jak chiński;) ale chyba zaczynam to powoli rozumieć;) dzięki za pomoc;)
Czyli lepiej kupić samo body plus dokupić Sigma 17-50, czy też kupić body z obiektywem w komplecie 18-105 i dokupić sigme?

Daimon
16-04-2015, 22:08
Już Ci zapodałem dobry wstęp do pojęć fotograficznych napisany przez Tomka - zacznij od tego

Kupno zarówno 18-105 jak i 17-50 nie jest najlepszym pomysłem bo będziesz miał 2 obiektywy, które pokrywają sie ogniskowymi a różnią się tylko jasnością. Dużo lepiej wyjdziesz kupując jeden zoom + jedną stałkę (która albo będzie bardzo jasna albo będzie obiektywem makro)

Bee1979
16-04-2015, 22:09
Dobrze tłumaczyła w kwestii portretu

Zanim zaczaniesz myśleć o sprzęcie zacznij lepiej od tego: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635
dziękuję za super poradnik zapewne jutro go przeczytam od dechy do dechy jednak to chyba tylko początek zdobywania wiedzy w temacie i mam wrażenie, że aby robi bardzo dobre zdjęcia, które potrafią zaczarować odbiorcę to potrzeba wielu lat pstrykania i nauki;) cóż czasu mam jeszcze trochę przed sobą;)

zbyszekD7000
16-04-2015, 22:09
Na początek warto popróbować co najbardziej Ci spasuje, jakie ogniskowe w obiektywie, więc najlepszym rozwiązaniem będzie zakup body z serii 5*** razem z kitowym obiektywem 18-105 jest to najbardziej uniwersalny zakres ogniskowych. Jak już się tym pobawisz to będziesz wiedzieć jakich ogniskowych najczęściej używasz i wtedy zdecydujesz co dokupić. Stałka typy 35 czy 50 na początek nie jest dobra bo masz ograniczony zakres, one są dobre jak już będziesz wiedział czego chcesz, czyli jak nabierzesz doświadczenia. Z kolei Sigma 17-50/2,8 jest świetna ale przy Twojej fotografii może ci być za mało ten górny zakres 50, więc też bym ten zakup zostawił na potem.
Naprawdę zakup aparatu z kitowym obiektywem 18-105 jest najlepszym rozwiązaniem, to jest jeden z lepszych obiektywów Nikona w tej cenie, a kupując go razem z aparatem chyba wychodzi jeszcze taniej.

Bee1979
16-04-2015, 22:14
Już Ci zapodałem dobry wstęp do pojęć fotograficznych napisany przez Tomka - zacznij od tego

Kupno zarówno 18-105 jak i 17-50 nie jest najlepszym pomysłem bo będziesz miał 2 obiektywy, które pokrywają sie ogniskowymi a różnią się tylko jasnością. Dużo lepiej wyjdziesz kupując jeden zoom + jedną stałkę (która albo będzie bardzo jasna albo będzie obiektywem makro)
Daimon ale kjakub poleca np. Sigma 17-50 f/2,8. jako zoom wiec nie rozumiem cholerka a co Ty rozumiesz pod pojęciem zoom? jakiś przykład?

Na początek warto popróbować co najbardziej Ci spasuje, jakie ogniskowe w obiektywie, więc najlepszym rozwiązaniem będzie zakup body z serii 5*** razem z kitowym obiektywem 18-105 jest to najbardziej uniwersalny zakres ogniskowych. Jak już się tym pobawisz to będziesz wiedzieć jakich ogniskowych najczęściej używasz i wtedy zdecydujesz co dokupić. Stałka typy 35 czy 50 na początek nie jest dobra bo masz ograniczony zakres, one są dobre jak już będziesz wiedział czego chcesz, czyli jak nabierzesz doświadczenia. Z kolei Sigma 17-50/2,8 jest świetna ale przy Twojej fotografii może ci być za mało ten górny zakres 50, więc też bym ten zakup zostawił na potem.
Naprawdę zakup aparatu z kitowym obiektywem 18-105 jest najlepszym rozwiązaniem, to jest jeden z lepszych obiektywów Nikona w tej cenie, a kupując go razem z aparatem chyba wychodzi jeszcze taniej.
dziękuję bardzo za odpowiedź a powiedz mi czy uważasz, że tak jak bodajże pisał kjakub lepiej kupić tańszy D5100 i kase przeznaczyć na dodatkowe obiektywy czy jednak D5200?

zbyszekD7000
16-04-2015, 22:16
Wszystko co ma zakres od do to są zoomy :)

kjakub
16-04-2015, 22:17
dziękuje za wytłumaczenie, gdyż kobiete w sklepie bardziej tłumaczyła to tak, ze stałka fajnie rozprasza tło i wyostrza głowny obraz natomiast przy tym 18-105 nie ma takiej opcji i wszystko jest ostre(...)
a dlaczego polecasz starszy aparat, czyli D5100?
Wszystko zależy od ogniskowej i odległości od przedmiotu, a także od jasności (stałki z reguły są jaśniejsze od popularnych zoomów) - stałka o krótkiej ogniskowej (szerokokątna) nie rozproszy zbytnio tła przy portrecie, natomiast próbując uzyskać takie samo odwzorowanie osoby w kadrze (np. połowa boku kadru) możesz uzyskać lepsze rozmycie tła przy ciemniejszym obiektywie ale o dłuższej ogniskowej np. 105 mm f/5,6.
Jako, że stałki są jaśniejsze, to bardziej rozmywają tło, a przy tym oferują specyficzną plastykę w zależności od modelu, natomiast zoomy czasami są określane jako bezpłciowe.
Fotografia produktowa wymaga przede wszystkim dobrej ostrości, a w przypadku mniejszych produktów dużego zbliżenia - oboma cechami dysponują obiektywy przeznaczone do makofotografii, co nie znaczy, że inne się nie nadadzą - równie dobrze może się sprawdzić wspomniana Sigma przy dłuższych ogniskowych, lub tania stałka jaką jest Nikkor AF-S 50 mm f/1,8G (spokojnie można zakupić używany).

A dlaczego polecam starszy aparat? Daje obraz naprawdę niewiele gorszy według pomiarów od najnowszych modeli - przynajmniej na początku nie zauważysz różnicy - ale pliki są mniejsze, a aparat trochę tańszy. Taką oszczędność naprawdę warto zainwestować w sprzęt, czy to będzie obiektyw, czy lampa, czy porządny statyw, czy softbox, czy jakieś tło.

Bee1979
16-04-2015, 22:18
a mam jeszcze pytanie odnośnie zewnętrznej lampy błyskowej, gdyż widziałem, ze ich ceny są dosyć wysokie powyżej 1000zł wiec czy np. do fotografii produktowej nie wystarczy oświetlnie w "studio" nadmienię, ze pokój ma ok 18m2 a zdjęcia będą wykonywane raczej na dłuższej ścianie czyli od aparatu do manekina będzie ok 2m

zbyszekD7000
16-04-2015, 22:19
D5100 byL bardzo udanym modelem i chwalonym, więc choć nieco starszy można go przez to kupić taniej i to dlatego masz takie propozycje

Bee1979
16-04-2015, 22:19
Wszystko co ma zakres od do to są zoomy :)
hehe dzięki więc znów jestem o jedną rzecz mądrzejszy;)

Daimon
16-04-2015, 22:20
Daimon ale kjakub poleca np. Sigma 17-50 f/2,8. jako zoom wiec nie rozumiem cholerka a co Ty rozumiesz pod pojęciem zoom? jakiś przykład?

https://www.google.pl/#q=obiektyw+typu+zoom

Bee1979
16-04-2015, 22:23
https://www.google.pl/#q=obiektyw+typu+zoom
dzięki za link;) kurcze chyba jednak zapisze się na jakiś kurs fotografii tak będzie chyba łatwiej;)

zbyszekD7000
16-04-2015, 22:24
Chyba jednak najpierw poczytaj poradnik który Ci tutaj zacytowano, wiele się wyjaśni ;)

Bee1979
16-04-2015, 22:29
Wszystko zależy od ogniskowej i odległości od przedmiotu, a także od jasności (stałki z reguły są jaśniejsze od popularnych zoomów) - stałka o krótkiej ogniskowej (szerokokątna) nie rozproszy zbytnio tła przy portrecie, natomiast próbując uzyskać takie samo odwzorowanie osoby w kadrze (np. połowa boku kadru) możesz uzyskać lepsze rozmycie tła przy ciemniejszym obiektywie ale o dłuższej ogniskowej np. 105 mm f/5,6.
Jako, że stałki są jaśniejsze, to bardziej rozmywają tło, a przy tym oferują specyficzną plastykę w zależności od modelu, natomiast zoomy czasami są określane jako bezpłciowe.
Fotografia produktowa wymaga przede wszystkim dobrej ostrości, a w przypadku mniejszych produktów dużego zbliżenia - oboma cechami dysponują obiektywy przeznaczone do makofotografii, co nie znaczy, że inne się nie nadadzą - równie dobrze może się sprawdzić wspomniana Sigma przy dłuższych ogniskowych, lub tania stałka jaką jest Nikkor AF-S 50 mm f/1,8G (spokojnie można zakupić używany).

A dlaczego polecam starszy aparat? Daje obraz naprawdę niewiele gorszy według pomiarów od najnowszych modeli - przynajmniej na początku nie zauważysz różnicy - ale pliki są mniejsze, a aparat trochę tańszy. Taką oszczędność naprawdę warto zainwestować w sprzęt, czy to będzie obiektyw, czy lampa, czy porządny statyw, czy softbox, czy jakieś tło.
zazwyczaj towar będzie dosyć dużych rozmiarów, gdyż będą to ubrania na manekinie wiec chyba obiektywu makro nie potrzebuję?
Bardziej mnie zastanawia kwestia światła, gdyż tła z mechanizmem opuszczania już mam zamówione i jeśli tylko zakupie aparat oraz obiektyw, to pozostanie statyw oraz oświetlenie i tu jest chyba największy problem. Gdyż wcześniej robiłem zdjęcia cyfrówką i kolory były bardzo rzeczywiste natomiast jak poczyta się o wpływie światła na zdjęcia to mam wrażenie, ze lustrzanka cyfrowa jest aparatem dla ludzi ze środowiska;)

kjakub
16-04-2015, 22:29

Zoom to jest obiektyw zmiennoogniskowy.
Ogniskowa jest podawana w milimetrach. Sigma ma minimalną ogniskową 17 mm (szeroki kąt), a maksymalną 50 mm (węższy kąt); Nikkor 18-105 ma na szerokim końcu 18 mm,co oznacza trochę węższy kąt widzenia, natomiast na długim (wąskim) końcu 105 mm, co w praktyce oznacza dwukrotnie węższy kąt widzenia (daje wycinek w postaci ~1/4 kadru uzyskanego przy 50 mm); Dlatego też sigma to jest zoom 50/17= 2,9x, a nikkor 105/18= 5,8x. Za to sigma jest jaśniejsza, bo w całym zakresie ma f/2,8, dzięki czemu obraz jaki daje jest bardziej zbliżony do stałek niż obraz z nikkora.
Najlepiej podejdź do sklepu i poproś o możliwość wypróbowania aparatu z standardowym, ciemnym zoomem oraz z jasnym zoomem, a także stałką. Zwróć wtedy na oznaczenia ogniskowych na konkretnych pozycjach pierścieni zooma oraz w stałkach - przekonasz się "własnoręcznie" co to wszystko znaczy.

Bee1979
16-04-2015, 22:31
dzięki za link;) kurcze chyba jednak zapisze się na jakiś kurs fotografii tak będzie chyba łatwiej;)
no dzięki Daimonowi będę miał lekturę na jutro a tak na poważnie myślałem, ze jak kupię droższy aparat to w sumie będzie na automacie sam robił piękne zdjęcia a to jednak nie takie proste;) cóż fajnie zapowiada się ta przygoda no i Wasza wiedza, która tu przedstawiacie jest takim dodatkowym motywatorem do działania;)

Zoom to jest obiektyw zmiennoogniskowy.
Ogniskowa jest podawana w milimetrach. Sigma ma minimalną ogniskową 17 mm (szeroki kąt), a maksymalną 50 mm (węższy kąt); Nikkor 18-105 ma na szerokim końcu 18 mm,co oznacza trochę węższy kąt widzenia, natomiast na długim (wąskim) końcu 105 mm, co w praktyce oznacza dwukrotnie węższy kąt widzenia (daje wycinek w postaci ~1/4 kadru uzyskanego przy 50 mm); Dlatego też sigma to jest zoom 50/17= 2,9x, a nikkor 105/18= 5,8x. Za to sigma jest jaśniejsza, bo w całym zakresie ma f/2,8, dzięki czemu obraz jaki daje jest bardziej zbliżony do stałek niż obraz z nikkora.
Najlepiej podejdź do sklepu i poproś o możliwość wypróbowania aparatu z standardowym, ciemnym zoomem oraz z jasnym zoomem, a także stałką. Zwróć wtedy na oznaczenia ogniskowych na konkretnych pozycjach pierścieni zooma oraz w stałkach - przekonasz się "własnoręcznie" co to wszystko znaczy.
masz sporo racji i faktycznie najlepiej byłoby gdybym mógł organoleptycznie sprawdzić te różnice jednak powiem szczerze, ze szukałem sklepów ze sprzętem fotograficznym w swojej okolicy i poległem, gdyż jak już są to podobno nie można zbytnio dotykać tych wszystkich okazów, które stoją za szybą a co dopiero być na tyle bezczelnym aby próbować i porównywać;) Większość wizyt wygląda tak, ze kup pan ten z tym obiektywem plus ten i że będzie to dobre;d

kjakub
16-04-2015, 22:37
Właśnie lustrzanki mają sens, gdy zamierza się pracować na trybach manualnych/półautomatycznych (preselekcji). W innym przypadku lepszym wyborem będzie jakiś bezlusterkowiec, lub kompakt.
Kwestię dobrego oddania barw, przy zastosowaniu głównie światła błyskowego, będziesz miał rozwiazaną praktycznie u podstaw - możesz ustawić ręcznie balans bieli na światło błyskowe i działa jak należy.
Obiektywy makro charakteryzują się zazwyczaj bardzo wysoką ostrością. Zarówno wspominana Sigma, jak i nikkor 50 mm f/1,8 G są całkiem ostre po niewielkim przymknięciu, co powinno być w zupełności wystarczające do takiej fotografii.

Edit: Nie wiem, czy na ul. Wolności jest jeszcze ten sklep ze sprzętem fotograficznym - jeśli nie byłeś, to zajrzyj tam. Możesz się też rozejrzeć po "sklepach dla idiotów" :wink:

Bee1979
16-04-2015, 22:43
Właśnie lustrzanki mają sens, gdy zamierza się pracować na trybach manualnych/półautomatycznych (preselekcji). W innym przypadku lepszym wyborem będzie jakiś bezlusterkowiec, lub kompakt.
Kwestię dobrego oddania barw, przy zastosowaniu głównie światła błyskowego, będziesz miał rozwiazaną praktycznie u podstaw - możesz ustawić ręcznie balans bieli na światło błyskowe i działa jak należy.
Obiektywy makro charakteryzują się zazwyczaj bardzo wysoką ostrością. Zarówno wspominana Sigma, jak i nikkor 50 mm f/1,8 G są całkiem ostre po niewielkim przymknięciu, co powinno być w zupełności wystarczające do takiej fotografii.

Edit: Nie wiem, czy na ul. Wolności jest jeszcze ten sklep ze sprzętem fotograficznym - jeśli nie byłeś, to zajrzyj tam. Możesz się też rozejrzeć po "sklepach dla idiotów" :wink:
zapewne masz rację ja mam zamiar dopiero się uczyć, gdyż pamiętaj jak kolega zabrał lustrzanke na rajd samochodowy a ja kompakta to różnica była tak wielka, że aż nie wierzyłem, że to możliwe. Zawsze jednak szkoda było pieniędzy na lepszy sprzęt a teraz skoro jest okazja to mam zamiar z niej skorzystać zwłaszcza, że jak napisałem wcześniej mam tak cudowną modelkę, ze jak zrobiliśmy jej profesjonalna sesje u fotografa to zdjęcia, które my pstrykamy mieliśmy ochotę wyrzucić do śmieci a aparat kompaktowy mieliśmy wrażenie, ze jest dobry, gdyż kosztował ok 1500zł;)

zbyszekD7000
16-04-2015, 22:43
Podejdź do marketu, tam powinno się dać pomacać ;)

Bee1979
16-04-2015, 22:47
hehe byłem no i pokazano mi fajne obiektywy ale w gablotce a pan ogólnie namawiał na kompakt;) nie wiem czy nie wyglądam na osobę, która poradzi sobie z tym sprzętem czy co;)

Bee1979
16-04-2015, 22:52
a co z tym światłem w "studio" czy kupić lampy reporterskie, softboxy, co będzie lepsze? czy korzystać z dobrego oświetlenia pomieszczenia plus lampa błyskowa zamontowana fabrycznie? przypominam, ze pomieszczenie ma ok 18m2 oraz, że od aparatu do manekina będzie ok 2m

Bee1979
16-04-2015, 22:58
kurcze przegapiłem Twoją sugestię odnośnie ul. Wolności ;) powiem szczerze, ze mieszkam tutaj dopiero 5lat wcześniej zamieszkiwałem w mieście z Twojego podpisu czyli Tychach wiec ul. Wolności znam ale nie lubie tam chodzić, gdyż są tam głownie puste lokale;) hmm ale przejde się tam by zobaczyć czy jest tam jakiś sklep, gdyż może faktycznie mam pod nosem

Daimon
16-04-2015, 22:59
Jeżeli potrzebujesz tanich lamp do błyskania zdalnego to zerknij na yongnuo YN560 III oraz YN560 TX

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Bee1979
16-04-2015, 23:03
faktycznie dobre ceny ale powiedz mi czy to wystarczy do fotografii produktowej oraz portretów, czy też musze jeszcze dokupić softboxy albo jakies lampy na statywach?

Bee1979
16-04-2015, 23:05
aha mam jeszcze jedno pytanie odnośnie aparatu, czy zauważę różnicę pomiędzy autofocusem w Nikonie D5100 a D5200? naturalnie jako amator

Daimon
16-04-2015, 23:10
faktycznie dobre ceny ale powiedz mi czy to wystarczy do fotografii produktowej oraz portretów, czy też musze jeszcze dokupić softboxy albo jakies lampy na statywach?

Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać. Światło możesz odbić ściany, sufitu itp.

Przykładowo (żadna fotografia produktowa, zwykła fota na allegro) obiektyw + w pełni profesjonalny sprzęt w postaci białego ręcznika i kartki papieru (+lampy walącej w sufit): http://www.damianmomot.pl/photos/allegro/sigma400/1.jpg

Bee1979
16-04-2015, 23:13
Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać. Światło możesz odbić ściany, sufitu itp.

Przykładowo (żadna fotografia produktowa, zwykła fota na allegro) obiektyw + w pełni profesjonalny sprzęt w postaci białego ręcznika i kartki papieru (+lampy walącej w sufit): http://www.damianmomot.pl/photos/allegro/sigma400/1.jpg
hehe to chyba przesadzam skoro zakupiłem mechanizm na trzy tła;) czyli lampy, których linki podaleś powinny wystarczyć by jakość była ok a kolory w pełni odpowiadały tym rzeczywistym?

Daimon
16-04-2015, 23:20
O fotografii produktowej nie będę się wypowiadał bo nigdy nie robiłem tego na tyle poważnie, żeby ktokolwiek wymagał konkretnego oddania kolorów

Bee1979
16-04-2015, 23:20
a czy parametry odnośnie zoom w lampie muszą odpowiadać obiektywowi, którym będę robił zdjęcia, gdyż w danych lampy jest taki zapis "zoom w zakresie od 24 do 105mm"?

Bee1979
16-04-2015, 23:23
fakt, ze fotografia produktowa to małe piwko, gdyż ostatnio widziałem mnóstwo portretów, gdzie ktoś bawił się światłem nazywano to w opisie bodajże glamour czy cos podobnie... cudne zdjęcia, zachwycające

Daimon
17-04-2015, 07:01
a czy parametry odnośnie zoom w lampie muszą odpowiadać obiektywowi, którym będę robił zdjęcia, gdyż w danych lampy jest taki zapis "zoom w zakresie od 24 do 105mm"?

Przy zdalnym wyzwalaniu zdecydowanie nie musi - służy do regulacji błysku.

Jak chcesz mieć lampy na body z automatyką to musisz kupić coś z TTL

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Bee1979
17-04-2015, 09:13
hmm trochę się zagubiłem, gdyż wcześniej polecałeś lampy yongnuo YN560 III oraz YN560 TX, które myślałem ze montuje się na body i w pełni współpracują z aparatem a teraz napisałaś, ze jak chce mieć lampę na body z automatyką to muszę kupić coś z TTL. Czy mógłbyś jakoś łopatologicznie to wytłumaczyć?;)

piotrx25
17-04-2015, 10:12
TTL - aparat sprawdza naświetlenie fotografowanej sceny na podstawie przedbłysków i koryguje moc lampy. Dobre w reporterce , a w studio pewnie poradzisz sobie bez automatyki.

Bee1979
17-04-2015, 13:20
aha, czyli te lampy yongnuo YN560 III oraz YN560 TX powinny sprostać moim wymaganiom i jak rozumiem będą w pełni współpracować z aparatem?
a mam jeszcze jedno pytanie odnośnie body, gdyż Nikon D5100 ma jedynie 11 pół autofocusa natomiast D5200 ma ich aż 39 a z tego co czytałem odpowiada on chyba za najważniejsze czyli ostrość więc czy czasem nie opłaca się jednak dopłacić te ok 200-300zł aby kupić D5200? Przepraszam, ze komplikuje jednak chciałbym aby aparat pozostał ze mną trochę dłużej a te 300zł nie zabiją mnie finansowo;)

Bee1979
17-04-2015, 13:30
TTL - aparat sprawdza naświetlenie fotografowanej sceny na podstawie przedbłysków i koryguje moc lampy. Dobre w reporterce , a w studio pewnie poradzisz sobie bez automatyki.

właśnie przeczytałem o tym systemie TTL i mam wrażenie, że ono będzie dla mnie lepsze jako kompletnego laika, gdyż to lampa przejmie za mnie część pracy:) mam obawy, ze przy ustawieniach ręcznych lampy mogę narobić sobie dużo pracy a dwa to chce robić dużo zdjęć swojej córce, która jest żywiołem i nie lubi kilka razy powtarzać danego ujęcia i przy kolejnym ma już zupełnie inną minę;d

d90
17-04-2015, 15:16
Nie czytałem całego wątku. Ale jak widze to autor nie "produktowe" bedzie robił, a uczył sie.
Cokolwiek sie nada. Mz body z max szczegółem jak d800 i jakies szkło makro. Do manekinów trzy lampki spokojnie stykają. Niestety to kosztuje. Ale co jest darmo ?

I serdecznie prosze - nie piszcie
- bede robił fotografie produktową -
jesli nie macie zielonego pojęcia o temacie... :)

Ps.
Jak nie, to kazdy inny aparat z kitem.

Daimon
17-04-2015, 17:03
I serdecznie prosze - nie piszcie
- bede robił fotografie produktową -
jesli nie macie zielonego pojęcia o temacie... :)

Popieram.

Do autora wątku - nie chce zbytnio podcinać skorzydeł, ale niestety to że ktoś kupi skafander nie oznacza, że staje się astronautą. A tutaj mam wrażenie, że dyskutujemy o sprzęcie przy kompletnie zerowej wiedzy...

SerU
17-04-2015, 17:58
Chcesz robić zdjęcia ubrań na manekinach z odległości 2m? Kiepsko to widzę. Pamiętaj, że manekin nie może stać tuż przy ścianie, bo będziesz miał paskudne cienie jeśli odpowiednio nie ustawisz lamp (a do takiej zabawy potrzebujesz 2 a najlepiej 3 sztuki). Do tego przy takiej odległości będziesz używał szerokich ogniskowych, co przełoży się na zniekształcenie obrazu wynikające z praw optyki - da się z tym walczyć, ale jeśli nie masz pojęcia o obróbce zdjęć, to będziesz się pieklił, że to, co masz na ekranie monitora nie przypomina tego, co miałeś przed obiektywem. O poznaniu sposobów oświetlania takiego manekina już nawet nie wspomnę. Nie wiem, czy przypadkiem nie porywasz się z motyką na słońce...niestety. Wiem, wiem...każdy kiedyś zaczynał, ale problem w tym, że niewielu skończyło.

Kup D5100 i Sigmę 17-50 albo Nikkora 18-105 i zacznij robić zdjęcia na spacerach. Ogarnij sprzęt, dowiedz się jaki wpływ na zdjęcia mają zmiany poszczególnych parametrów ekspozycji. Jeśli po jakimś czasie mimo wszystko złapiesz się na tym, że zdecydowaną większość zdjęć robisz w trybie zielonym (auto), to nawet nie dokupuj lamp i nie myśl o fotografii produktowej. Może to bolesne, ale prawdziwe.

Bee1979
17-04-2015, 19:27
Każdy z Was ma odrobinę racji jednak nie sądzę bym porywał się z motyką na słońce mając Wasze forum;) a tak na poważnie, skoro na ta chwile zdjęcia kompaktem wystarczają i ani światło nie przeszkadza, ani odległość to szczerze mówiąc sądzę, że z lustrzanką tez sobie poradzimy. Mogę odsunąć aparat od manekina, dokupić świateł etc nic nie stoi na przeszkodzie natomiast nie zniechęcicie mnie a użyty zwrot fotografia produktowa może jest trochę na wyrost jednak z tego co wyczytałem tak nazywa się robienie fotek, których przeznaczenie jest wystawienie na aukcjach, czyli sprzedaż produktów... widząc 80% zdjęć np. na popularnym portalu aukcyjnym sądzę, ze ludzie nie potrafią obsługiwać nawet najprostszych aparatów;) nie boje się krytyki, wiem, ze wiele do nauczenia, być może trochę nie doceniłem wielkości wyzwania jednak zazwyczaj jeśli za coś się biorę to nie pozostaje tylko na podstawach. Wiem nie znacie mnie więc łatwo jest oceniać i jak napisałem nie boje się tego najważniejsze, ze już sporo się dowiedziałem dzięki Wam;) zaczne od pstrykania foto na automacie tak zapewne będzie ale tylko w celach zarobkowych, być może będę korzystał nawet na początku z kompakta a lustrzanki będę się uczył, jednak nie poddam się;)

Daimon doceniam Waszą olbrzymią wiedzę z zakresu sprzętu i samej fotografii jednak trochę przesadziłeś z tym astronautą ;) chyba jednak mam większe szanse nauczyć się jednak zrobić bardzo dobre zdjęcie niż zostać astronautą:) Panowie trochę wiary w ludzi:)

Bee1979
17-04-2015, 19:30
aha mam jeszcze jedno pytanie odnośnie aparatu, czy zauważę różnicę pomiędzy autofocusem w Nikonie D5100 a D5200? naturalnie jako amator

ponawiam pytanie powyżej;) chyba jednak różnica będzie spora?

Daimon
17-04-2015, 19:37
Jeżeli myślisz, że pstrykając "na auto" otrzymasz kolosalnie lepsze zdjęcia w studio niż z kompaktem to się mylisz.

Owszem mogą być ostrzejsze i z większą ilością detalu ale jeżeli nie ustawisz odpowiednio sceny, oświetlenia, tła i ekspozycji to w rozdzielczościach internetowych nie zobaczysz różnicy.

Co więcej z uwagi na ograniczony budżet, kompakt może być nawet lepszy, bo zapewne ma funkcję "makro". W lustrzance bez dedykowanej do tego optyki (obiektywu) nie będziesz miał takiej opcji.

SerU
17-04-2015, 19:41
ponawiam pytanie powyżej;) chyba jednak różnica będzie spora?

Dla amatora niezauważalna. A bardziej zaawansowani i tak sami sobie wybierają punkt, którym aparat ma ostrzyć...jeden, jedyny punkt AF ;)

Bee1979
17-04-2015, 19:48
Jeżeli myślisz, że pstrykając "na auto" otrzymasz kolosalnie lepsze zdjęcia w studio niż z kompaktem to się mylisz.

Owszem mogą być ostrzejsze i z większą ilością detalu ale jeżeli nie ustawisz odpowiednio sceny, oświetlenia, tła i ekspozycji to w rozdzielczościach internetowych nie zobaczysz różnicy.

Co więcej z uwagi na ograniczony budżet, kompakt może być nawet lepszy, bo zapewne ma funkcję "makro". W lustrzance bez dedykowanej do tego optyki (obiektywu) nie będziesz miał takiej opcji.
Daimon nie liczę, że różnica będzie kolosalna w systemie auto ale chce obyć się z aparatem by później pójść dalej.
Co do budżetu to dzięki Waszym uwagom już został on znacznie zwiększony więc to nie jest problemem jednak wiadomo nie chce wydać ok 20tys zł już na początku przygody jednak jeśli odnajdę się w temacie to zapewne będę systematycznie dokładał do hobby:) moja córka ma 4lata więc mam jeszcze około minimum 14 lat zanim wyfrunie z gniazdka rodzinnego, czyli chyba wystarczy by coś się nauczyć?

Bee1979
17-04-2015, 19:55
Dla amatora niezauważalna. A bardziej zaawansowani i tak sami sobie wybierają punkt, którym aparat ma ostrzyć...jeden, jedyny punkt AF ;)

więc jednak wybiorę D5100 plus 18-105, dołożę 50 mm f/1,8G, do tego lampę TTL i spora dawkę cierpliwości oraz wolne wieczory by poczytać forum i linki, które mi przesłaliście;)

Daimon
17-04-2015, 19:58
Wybór niezły - pamiętaj tylko, że żaden z tych obiektywów nie da ci funkcji macro więc zapomnij o zdjęciach pierścionków itp.

SerU
17-04-2015, 20:00
Zanim dokupisz 50mm, to jak już będziesz miał 18-105 ustaw go na 50mm i zobacz, czy taka ogniskowa nadaje się do Twoich produktów, bo obawiam się, że może być za wąsko przy odległościach, o jakich wspominałeś wcześniej.

Bee1979
17-04-2015, 20:06
dzięki Wam już wiem o tym natomiast jak tylko uznam, ze temat mnie wciągnie to zapewne zakupie odpowiedni obiektyw do makro jednak bardziej do fotografii natury niż produktów;) a jeśli będę musiał zrobić na szybko jakieś makro to tak jak napisałeś powyżej użyję na tę chwilę kompaktu żeby się nie kurzył zbytnio;)

Powiem szczerze, że mimo sporej ilości lat, czuję taki dreszczyk emocji zupełnie jak dziecko czekające na prezent, gdyż tak jak napisałem wcześniej nie sądziłem, że fotografia jest tak rozbudowana i wymaga poświęcenia sporej energii i czasu. Uwielbiam wyzwania:)

Bee1979
17-04-2015, 20:09
Zanim dokupisz 50mm, to jak już będziesz miał 18-105 ustaw go na 50mm i zobacz, czy taka ogniskowa nadaje się do Twoich produktów, bo obawiam się, że może być za wąsko przy odległościach, o jakich wspominałeś wcześniej.

50mm bardziej do portretów córki chciałbym zakupić no i żony;)

natomiast nie powiem, ze nie spróbuje jej do produktów --> tak jak pisałem odległość mogę zmienić maks do 4m więc pole manewru mam chyba spore a wszystko wyjdzie pewnie w praniu.

Bee1979
17-04-2015, 20:16
wiecie powinien tutaj być jakiś kącik progresu, czyli test dla osób, które zaczynają przygodę z fotografią by sprawdzić, czy słuchają Waszych rad no i czy robią postępy, czy też faktycznie tak jak mówicie po zakupie sprzętu leży on na półce;)

SerU
17-04-2015, 20:16
...a, no to przepraszam ;) 4 metry mi jakoś umknęły, a utkwiły mi we łbie te nieszczęsne dwa :)

A.Kiton
17-04-2015, 20:18
...nie sądziłem, że fotografia jest tak rozbudowana i wymaga poświęcenia sporej energii i czasu
..i pieniędzy

Bee1979
17-04-2015, 20:19
...a, no to przepraszam ;) 4 metry mi jakoś umknęły, a utkwiły mi we łbie te nieszczęsne dwa :)

wiesz co nawet nie wiem czy o nich wspomniałem pamiętam natomiast, ze pisałem o tym, ze mogę zwiększyć odległość więc luzik;)

Bee1979
17-04-2015, 20:22
..i pieniędzy

święte słowa, gdyż zaczynając post myślałem o innym budżecie a kończę na zupełnie innym;)
Natomiast zdawałem sobie sprawę z tego, że to drogi temat, gdyż mam znajomego, który prawie dekadę temu zamawiał osprzęt z USA mówiąc, że pewne rzeczy są tam tańsze a dla mnie te wartości były wówczas zabójcze;)

piotrx25
17-04-2015, 20:24
Potrzebujesz ttl to proponuje lampy systemowe, przynajmniej jedną choćby używaną np. sb800. Co do body to weź d5200 , a jak wiążesz przyszłość z fotografią to pomyśl o d7100 -teraz będzie promocja cashback czyli minus 420zł. Jak chcesz mieć tylko jeden obiektyw to N18-105, a jak w niedługim czasie planujesz coś dokupić to S17-50. Pomyśl o dodatkach które ułatwią Ci pracę - pilot, wyzwalanie radiowe lamp, statyw, softbox.

Bee1979
17-04-2015, 20:32
piotrx25 a dlaczego proponujesz D5200? D7100 odpadł wcześniej, gdyż uznałem, że obrotowy wyświetlacz może być bardzo pomocny a 7100 nie posiada takiego. Wiem, ze na tą chwile kieruje się pewnie innymi cechami aparatu niż Wy więc proszę o wyrozumiałość:) Już nie pamiętam kto ale polecano mi, żeby na początku nie dublować obiektywów typu zoom czyli jak będę miał 18-105 to żeby kupić coś innego niż S17-50, gdyż mają podobny zakres tylko ten drugi jest jaśniejszy, tak??;d

Bee1979
17-04-2015, 20:42
właśnie przed chwilą poszukując kursu fotografii dla początkujących przeczytałem bardzo mądrą sentencję, którą jak można zauważyć każdy z Was zna:

Fotografia jest fascynująca pod warunkiem, że to my robimy zdjęcia a nie aparat.

zbyszekD7000
17-04-2015, 21:37
wiecie powinien tutaj być jakiś kącik progresu, czyli test dla osób, które zaczynają przygodę z fotografią by sprawdzić, czy słuchają Waszych rad no i czy robią postępy, czy też faktycznie tak jak mówicie po zakupie sprzętu leży on na półce;)

Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś był pierwszy :)
Jak na razie nieźle Ci idzie, a wątek jest rozwojowy masz już 8 stron więc możesz ciągnąć dalej a my z niecierpliwością będziemy oczekiwać na Twoje pierwsze zdjęcia ;)
I nie jest to drwina, piszę całkiem poważnie :)

Bee1979
17-04-2015, 21:44
dzięki za pozytywne słowa;) w przyszłym tygodniu zakupię sprzęt no i jak tylko odkopie się z robotą to zabieram się za naukę;) a co do kącika progresu to jak najbardziej mogę wstawić jakieś foty, gdyż chciałbym uczyć się od najlepszych i poprzez konstruktywną krytykę a nie słyszeć tylko od rodziny jakie piękne zdjęcia;)

Bee1979
17-04-2015, 21:49
a mam pytanie, czy forum jest czysto internetowe, czy np. odbywają się prelekcje dla początkujących, jakieś kursy, wyjazdy z Nikonem w dłoni etc?

d90
17-04-2015, 22:16
Tak czytam...
...i powiem tylko tyle - kup dobry, najfajniejszy kompakt. Z lufą długa i jasną.

Albo bezlusterkowiec. Fuji, moze Olek jakis ?

Ps.
Mam i lusterka i epl5.
Do pracy DSLR owszem. Do wszystkiego innego - wystarcza epl5. I jest duzo jeszcze w zapasie...
A takie foty jak piszesz zrobie z palcem w nosie tym wlasnie maleństwem. Ty też.
Reszta kasy - na wakacje :)

Więc teges

Bee1979
17-04-2015, 22:45
hehe takiej propozycji się nie spodziewałem;) tylko, ze kompakt w miarę dobry, tzn. robiący wg mnie przyzwoite zdjęcia już mam i chociaż jest już leciwy to jestem bardzo zadowolony.
Nie wiem czy brałeś pod uwagę również to, ze chce używać tego aparatu w plenerze plus portret? Chciałbym również zacząć swoją przygodę z fotografią na poważniej wiec zakup ma być na tyle elastyczny abym mógł rozbudować sprzęt w miarę rosnących wymagań.
Fakt, ze nie widziałem jakiej jakości robią zdjęcia najnowsze kompakty jednak w każdym sklepie, forum polecają wszyscy lustrzankę i efekty jej pracy widziałem tzn. jakość mnie powaliła

d90
18-04-2015, 06:46
Jeśli "na poważnie" to zacznij od FX.
Tylko wtedy zrobisz wszystko o czym piszesz na poziomie...

Co do półśrodków - szkoda kasy.

piotrx25
18-04-2015, 07:15
Proponowałem S17-50 w zamian za N18-105. Do sigmy z biegiem czasu dokupisz tele, które wykorzystasz między innymi do portretu.

Bee1979
18-04-2015, 11:21
Jeśli "na poważnie" to zacznij od FX.
Tylko wtedy zrobisz wszystko o czym piszesz na poziomie...

Co do półśrodków - szkoda kasy.

dzięki za podpowiedzi ale nie będę sobie już mieszał w głowie, gdyż czas ucieka a muszę jak najszybciej kupić sprzęt, więc jeśli mój wybór, czyli D5100 okaże się w miarę czasu złym pomysłem to zawsze można zamienić na inny aparat;)
A cóż na wakacjach nie byłem już 11lat więc jeszcze trochę wytrzymam;)

Bee1979
18-04-2015, 11:22
Proponowałem S17-50 w zamian za N18-105. Do sigmy z biegiem czasu dokupisz tele, które wykorzystasz między innymi do portretu.

piotrx25 bardziej chodziło mi o to, ze proponowałeś D5200 a dużo osób proponuje D5100 wiec zapytanie dotyczy, dlaczego akurat ten model polecasz?

d90
18-04-2015, 11:42
dzięki za podpowiedzi ale nie będę sobie już mieszał w głowie, gdyż czas ucieka a muszę jak najszybciej kupić sprzęt, więc jeśli mój wybór, czyli D5100 okaże się w miarę czasu złym pomysłem to zawsze można zamienić na inny aparat;)
A cóż na wakacjach nie byłem już 11lat więc jeszcze trochę wytrzymam;)

Jak tak na luzaka to spoko. :)
Ale portret deiksem zrobic trudno.
Szkła F1,4 a nie kity potrzebujesz.

I nie pisz posta pod postem.

Bee1979
18-04-2015, 11:48
Brak zbytniego komplikowania sobie życia to podstawa.
Do portretu dokupię 50mm więc z tego co koledzy tutaj polecają powinno wszystko grać natomiast reszta jak mówię wyjdzie w czasie użytkowania i pogłębiania wiedzy, gdyż nakupić obiektywów to nie sztuka natomiast sztuką jest potrafić wykorzystać ich możliwości.
Jeśli mam nie pisać posta pod postem to jak mam odpowiedzieć dwóm różnym użytkownikom?

PiKa
18-04-2015, 11:49
Możesz skorzystać z opcji multicytatu

Bee1979
18-04-2015, 11:52
ok, dziękuję za podpowiedź następnym razem spróbuję skorzystać;) przepraszam ale to moje pierwsze wpisy na forum więc jak pisałem na początku, jeśli robię coś nie tak to proszę o wskazówki by zachować odpowiedni standard dyskusji;)

piotrx25
18-04-2015, 13:01
piotrx25 bardziej chodziło mi o to, ze proponowałeś D5200 a dużo osób proponuje D5100 wiec zapytanie dotyczy, dlaczego akurat ten model polecasz?
Między nimi jest tylko 200zł różnicy, a przy odsprzedaży nowszy model szybciej sprzedaż i pewnie za wyższą kwotę. D5100 warto było wybierać, gdy d5200 był nowością i kosztował dużo więcej.
D5200 ma więcej czujników AF. Podobno d5100 mniej szumi, ale jak przeskalujesz obrazek z d5200 do rozdzielczości d5100 to ten pierwszy i tak wypadnie lepiej.

Bee1979
18-04-2015, 13:22
ale podobno D5100 jest bardziej sprawdzoną jednostką i jeśli ktoś nie będzie dużo kręcił filmów to różnica jest praktycznie niezauważalna. No i D5200 ma duże zdjęcia względem D5100, a co do AF to tłumaczono mi, ze D5100 spokojnie sobie poradzi jednak oglądałem filmik, na którym wyraźnie było widać lepszą ostrość w D5200 więc myślałem bardziej o nim, gdyż jak piszesz róznica cenowa jest praktycznie żadna. Ale większość użytkowników poleca D5100 i już trochę się gubię. Wstępnie wybrałem D5100 tylko właśnie ten AF mnie zastanawia.
Ile osób tyle zdań tylko w necie więcej jest porównań D5100 z D5200, gdzie różnica cenowa była większa to raz no a dwa w każdym porównaniu D5200 delikatnie wygrywa w punktacji ogólnej... ach nie jest to prosty wybór.

Daimon
18-04-2015, 13:26
co do AF to tłumaczono mi, ze D5100 spokojnie sobie poradzi jednak oglądałem filmik, na którym wyraźnie było widać lepszą ostrość w D5200

sprawność AF, a ostrość zdjęcia to 2 różne rzeczy :)

Bee1979
18-04-2015, 13:30
hehe więc znów wtopa;) kierowałem się wiki "system automatycznego ustawiania ostrości w aparatach fotograficznych" ale ten temat wciąga za 1,5h mam być w kościele jako świadek na ślubie a ja jeszcze czytam o różnicach w tych dwóch aparatach:)

Bee1979
18-04-2015, 13:36
a może zrobimy małe głosowanie odnośnie tych modeli, czyli każdy użytkownik nie kierując się ceną ma dokonać wyboru między D5100 a D5200 a jeśli dopiszę dlaczego to już będzie mega super;)
Pomożecie Panowie?:)

MstrG
18-04-2015, 13:37
Ja przy tej różnicy w cenie nawet bym się nie zastanawiał tylko brał D5200.

Bee1979
18-04-2015, 13:39
dziękuję za szybką reakcję i czekam na resztę Nikoniarzy:) przepraszam, ze znów napisałem post pod postem jednak wcisnąłem guzik Multi-Cytat ale coś nie zadziałało tak jakbym chciał

piotrx25
18-04-2015, 13:42
Między nimi jest tylko 200zł różnicy, a przy odsprzedaży nowszy model szybciej sprzedaż i pewnie za wyższą kwotę. D5100 warto było wybierać, gdy d5200 był nowością i kosztował dużo więcej.

jestem za d5200

Bee1979
18-04-2015, 13:48
dziękuję i czekam na wsparcie pozostałych:)

zbyszekD7000
18-04-2015, 13:54
Przy różnicy w cenie na poziomie 200zł nawet się nie ma co zastanawiać tylko wybrać model nowszy, czyli 5200 :)

Tylko się nie spóźnij na ślub, świadku ;)

kjakub
18-04-2015, 20:42
Wcale nie warto dopłacać tych 200 zł do trochę nowszej puszki - nie będzie większej różnicy, poza tym, że będą większe pliki (czyli in minus). Argument z odsprzedażą jest zupełnie nietrafiony - ze względu na malejący z czasem spadek cen (im później, tym ceny na rynku wtórnym wolniej spadają), rzeczywista strata będzie mniejsza przy starszym modelu, natomiast sprzedaż wcale nie będzie trudniejsza.
Większa liczba czujników niewiele daje, zwłaszcza biorąc pod uwagę to, że ten sensor AF nie cieszy się zbyt dobrą renomą, w przeciwieństwie do sensorów 52 polowych. Ów 11 polowy sensor z D5100, pomimo wieku całkiem nieźle się sprawdza pomimo mniejszej ilości funkcji "bajerów".

Lepiej włożyć te dwie stówki w szkło, czy inne przydatne sprzęty.

Bee1979
19-04-2015, 12:07
zbyszekD7000; na ślub zdążyliśmy w ostatniej chwili więc tyle dobrze:) jednak i tutaj już na samym początku moją uwagę skupił sprzęt fotograficzny obecny na imprezie:) Muszę przyznać, iż plany odnośnie moich zakupów wypadły blado względem tego co miał jeden z gości... sprzet Canona z seri 5D, potężny obiektyw zoom o wartości ok 7tys zł, lampa z TTL a facet ten głownie fotografuje ptaki, przyrodę etc. więc traktuje fotografię jako hobby;)

kjakub; dziękuje za konkretną argumentację swojego wyboru;)

mam nadzieję, iż jeszcze ktoś wypowie się w temacie, gdyż jutro mam zamiar dokonać zakupu sprzętu.

MiGo
21-04-2015, 11:27
zbyszekD7000; na ślub zdążyliśmy w ostatniej chwili więc tyle dobrze:) jednak i tutaj już na samym początku moją uwagę skupił sprzęt fotograficzny obecny na imprezie:) Muszę przyznać, iż plany odnośnie moich zakupów wypadły blado względem tego co miał jeden z gości... sprzet Canona z seri 5D, potężny obiektyw zoom o wartości ok 7tys zł, lampa z TTL a facet ten głownie fotografuje ptaki, przyrodę etc. więc traktuje fotografię jako hobby;)

kjakub; dziękuje za konkretną argumentację swojego wyboru;)

mam nadzieję, iż jeszcze ktoś wypowie się w temacie, gdyż jutro mam zamiar dokonać zakupu sprzętu.

1. Biała L-ka nie robi zdjęć tylko fotograf. Co więcej, widziałem wiele dobrych kadrów spapranych obróbką w LR (np. przesycona czerwień).

2. Różnica pomiędzy D5100, a D5200 nie jest duża, a na początku niezauważalna. Z pełną premedytacją kupiłem starszy model i jest wystarczająco dobry do fotografowania (m.in. dlatego że używam 3 punktów centralnych i nie filmuję).

3. Obiektyw: na początek weź cokolwiek, nawet "ciemnego" kit-a. Tak długo jak nie określisz swojej "ulubionej" ogniskowej (faktycznie kąta widzenia), to światło w pełnym zakresie pracy obiektywu nie jest krytyczne. Fakt że zakup Sigmy 17-50/2,8 może ograniczyć parcie na "stałki", ale to 1500 zł za nówkę.

4. Akcesoria: kupuj powoli, lampa błyskowa jest potrzebna, ale najpierw kupiłbym filtr polaryzacyjny lub kolorowy lub półszary (do uwydatniania kolorów). Co do "stałek" o świetle 1.8 : "ostry obrazek" lub rozmycie na pełnej dziurze jest fajne, ale wymaga opanowania AF-u, bo łatwo o "pudło" oraz zastanowienia w co celować by obiekt zmieścił się w głębi ostrości.

5. Stare używane body vs. nowe body: jest to oszczędność, ale między D80 (za ok 500 zł) a D5100 (za 1350 zł) jest przepaść w zakresie obrazowania, którą warto od razu "kupić". Na D80 musiałem się nakombinować z ISO, i kombinacją przesłony i czasu by wyszło najlepiej, a na D5100 ustawiam AutoISO (np. do 400) i robię zdjęcia zmieniając tylko przesłonę bo wiem że DR jest "gumowe".
D80 ma inne zalety, ale na początku zabawy nie są istotne.

Bee1979
21-04-2015, 21:36
I stało się właśnie wróciłem z zakupów z Nikonem D5100 oraz obiektywem 18-105 VR oraz filtrem UV w celu ochrony szkła... ;)
Jeszcze jeden sprzedawca próbował mnie namówić na Canona 700D, gdyż nie mieli D5100 ale byłem wierny użytkownikom forum i wyszedłem dumnie zmierzając do kolejnego sklepu;)

Dziękuję więc wszystkim za pomoc w dokonaniu zakupu, który tylko na początku wydawał się prosty. Jeszcze pozostał mi do kupienia statyw, karty pamięci przynajmniej dwie jak polecaliście, filtr do makro i jakieś dodatkowe filtry aha no i lampa z TTL. Tła dzisiaj przyszły więc jutro je montuje, instrukcja obsługi D5100 na szafce nocnej no i sporo chęci ale mało czasu jednak jak tylko wszystko poukładam to jak najbardziej mogę przedstawić pierwsze zdjęcia naturalnie w manualnych ustawieniach a nie na zielonym;)

Mam pytanie, czy zalecacie tzw. formatowanie baterii czy nie, gdyż kobieta sugerowała formatowanie?

kjakub
22-04-2015, 09:47
Jeszcze pozostał mi do kupienia (...) karty pamięci przynajmniej dwie jak polecaliście Tylko kup przyzwoite karty np. Sandisk, albo Lexar.

filtr do makro Co?

Mam pytanie, czy zalecacie tzw. formatowanie baterii czy nie, gdyż kobieta sugerowała formatowanie?Raczej obecnie nie ma takiej potrzeby, ale na pewno nie zaszkodzi :wink:
Ogólnie mówiąc jestem zwolennikiem korzystania z akumulatorów w miarę możliwości w pełnych cyklach, bez doładowywania.

sl011
22-04-2015, 10:01
Na początek wystarczy ostatecznie jedna karta szesnastka, jeśli nie robisz tysięcy zdjęć dziennie.
Ja baterii nie formowałem w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, ale przez pierwsze parę cykli ładowania starałem się w miarę możliwości ładować do pełna i używać do momentu komunikatu o rozładowaniu. Teraz też po prostu staram się nie doładowywać bez potrzeby. Trzeba zachować rozsądek, w końcu to bateria jest dla Ciebie, a nie Ty dla baterii. ;)
I właśnie, co to jest filtr do makro?

Bee1979
22-04-2015, 10:13
Karty kupię Sandiska i to chyba 10;)
przepraszam z tym filtrem do makro, gdyż tak zrozumiałem kobiete w sklepie a chodziło chyba o soczewki do makro jako alternatywę dla obiektywu makro jednak już doczytałem, że dużo lepszą propozycją są pierścienie pośrednie tylko jedni piszą, że najlepiej zestawić je ze stałką natomiast inni, ze można zastosować do obiektywu, który kupiłem, czyli 18-105.
A jak Wy uważacie?

MstrG
22-04-2015, 10:17
Karty kupię Sandiska i to chyba 10;)
przepraszam z tym filtrem do makro, gdyż tak zrozumiałem kobiete w sklepie a chodziło chyba o soczewki do makro jako alternatywę dla obiektywu makro jednak już doczytałem, że dużo lepszą propozycją są pierścienie pośrednie tylko jedni piszą, że najlepiej zestawić je ze stałką natomiast inni, ze można zastosować do obiektywu, który kupiłem, czyli 18-105.
A jak Wy uważacie?

18-105 + pierścienie czy soczewki makro? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241081)

sl011
22-04-2015, 10:43
Miałem na myśli kartę 16GB. Jeśli chodzi o szybkość, to dobrze, żeby była class 10. Na co dzień do D5100 moim zdaniem wystarczają nawet zwykłe tanie class 10, oczywiście firmowe, np sandisk, toshiba.

Bee1979
22-04-2015, 19:27
18-105 + pierścienie czy soczewki makro? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241081)

obiektyw 18-105 plus pierścienie pośrednie --> czy będą pasować ze sobą?

Daimon
22-04-2015, 19:40
Pierścienie pośrednie pasują do każdego obiektywu - to po prostu rura (z bagnetem jak w body) oddalająca obiektyw od matrycy, z tą różnicę, że przenosi AF i elektronikę (są też wersje bez). Natomiast efek osiąga się różny z każdym obiektywem (w zależności od bazowej skali odwzorowania, odległości ostrzenia itp)

Jakie są efekty jest w tamtym wątku.