Zobacz pełną wersję : d7100 NEF do JPG zmniejszenie rozdzileczości
Witam. W jaki sposób w LR obrabiając NEFa z d7100 mogę zapisać go do JPG, ale w mniejszej rozdzielczości? Tak, aby nie stracił za bardzo na jakości, ale żeby nie miał 24mpx i zajmował dużo mniej mb?
Witam. W jaki sposób w LR obrabiając NEFa z d7100 mogę zapisać go do JPG, ale w mniejszej rozdzielczości? Tak, aby nie stracił za bardzo na jakości, ale żeby nie miał 24mpx i zajmował dużo mniej mb?
Przy eksporcie w rubryce Image Sizing możesz wybrać rozdzielczość, ile ma mieć zdjęcie Mpx, jaką długość na długim lub krótkim boku itd
heh to tak myślałem. Czyli najlepiej jaką wartość wybierać, aby zdjęcie było normalnie wyświetlane na monitorze podczas przeglądania oraz w necie?
heh to tak myślałem. Czyli najlepiej jaką wartość wybierać, aby zdjęcie było normalnie wyświetlane na monitorze podczas przeglądania oraz w necie?
Na tym forum 1024 na dłuższym boku ?
a robiąc zdjęcia dla siebie tak, aby już zapisywać na dysku to z jaką rozdzielczością najlepiej? Będą służyły tylko do wyświetlania na laptopie z rozdzielczością 1600x900 nie będą szły do druku. Ewentualnie czasami do wyświetlenia na TV z FullHD
nikoniarz
16-04-2015, 23:24
1920 x 1080
brzezior
17-04-2015, 13:10
Albo raczej 1920 na dłuższym boku. 1080 daje proporcje 16:9. Zdjęcie z aparatu ma 3:2.