Zobacz pełną wersję : Tryb video PAL czy NTSC - D5100
babciagd
16-04-2015, 13:21
Jaka jest róznica między tymi formatami(?) który lepiej stosować?
Wojteksw
16-04-2015, 14:08
Stany Zjednoczone popularny i stosowany NTSC, Europa - PAL. Telewizory odczytają każdy.
Wujek Google zmarł? https://www.google.pl/search?q=ntsc+a+pal&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=2KsvVffQApfxap_0gMAD
Wojteksw
16-04-2015, 14:54
Starsi pamiętają jeszcze SECAM.
Jaka jest róznica między tymi formatami(?) który lepiej stosować?
Jest to format wyjścia sygnału wideo przez kabel audio video, w europie stosuje się PAL, nie każdy odbiornik telewizyjny u nas odtworzy sygnał NTSC.
Ja należę do tych co pamiętam SECAM, na ogół był on połączony z PAL, czyli PAL - SECAM.
Wcześniej był secam :) Ja pamiętam czasy tv kolorowy Rubin 714p, który nie miał PAL, i różnica pomiędzy secam a pal była w innej częstotliwości dźwięku. Trzeba było wstawiać do rubina odpowiedni moduł. Później TVP przeszła na system PAL i w tym okresie powstawały tv PAL-SECAM. A później tylko PAL. NTSC w Polsce nigdy nie było ale część nowych TV może ten sygnał odtwarzać poprawnie.
Ps. Pamiętam także czasy TV czarno-białej :)
Ja pamiętam czasy tv kolorowy Rubin 714p
Ps. Pamiętam także czasy TV czarno-białej :)
A ja pamiętam czasy lampy naftowej bo nie było u nas jeszcze prądu, później radio z gramofonem, TV czarno biała długo u nas gościła a wspomniany przez Ciebie Rubin też był, rodzinka podrzuciła z miasta na wieś, cięższego telewizora to chyba nikt nie wyprodukował.
A ja pamiętam mojego ojca, jak występował w telewizji siedząc w studio na spalonym Rubinie 714 i tłumaczył telewidzom dlaczego się palą, i że przede wszystkim nie należy na nich kłaść żadnych ozdobnych serwetek i dbać o dobry przepływ powietrza, bo laminaty były bardziej papierowe niż drewniane :mrgreen:
No nie strażakiem :mrgreen:
He he ;) Powiedzmy, ze reprezentowal dystrybutora tych telewizorow. Pewnie malo kto wie, ze Rubiny byly takze produkowane w Polsce i to one najczesciej stawaly w ogniu lub padaly z wielkin hukiem (doslownie). To byly makabryczne sprzety. Cal tego telewizora wazyl przeliczeniowo prawie 2,5 kg! :mrgreen:
Były. Rosyjska wersja to Rubin 714, a polska miała dodaną literkę p po numerze :) Sprzęt był jaki był. Dwa razy wymieniałem z ojcem kineskop bo wypalał się czerwony kolor hehe
piotrx25
18-04-2015, 09:25
Dzięki tym telewizorom przyrost naturalny był większy, bo po wynalezieniu pilotów dzieci stały się zbędne.
Puciek system kodowania wizji nijak ma się do fonii, SECAM totalnie różni się od PAL systemem kodowania koloru w sygnale wizyjnym. 5,5MHz dla fonii w PAL to nie jest reguła, choć w większości się sprawdza, SECAM to zwykle 6,5MHz, ale to też nie jest reguła, były jeszcze inne wynalazki typu SECAM francuski......
Fonia była w PAL oznaczana literkami, BG/DK/I o ile dobrze pamiętam.
PAL zajmuje mniejsze pasmo niż SECAM stąd udaje się upchnąć więcej kanałów w porównywalnym paśmie sygnału tak by się wzajemnie nie zakłócały.
Nie używaj NTSC, bo częstotliwości odświeżania w NTSC są dostosowane do częstotliwości sieci amerykańskiej ( 60Hz ) i w przypadku gdy w polu obrazu znajdą się żarówki czy co gorsza świetlówki zasilane u nas z sieci 50Hz, to obraz będzie błyskał.
Pozdrawiam
muzyk219
18-04-2015, 11:07
Puciek
Nie używaj NTSC, bo częstotliwości odświeżania w NTSC są dostosowane do częstotliwości sieci amerykańskiej ( 60Hz ) i w przypadku gdy w polu obrazu znajdą się żarówki czy co gorsza świetlówki zasilane u nas z sieci 50Hz, to obraz będzie błyskał.
Pozdrawiam
Skąd Ty takie rzeczy wiesz?? Błyskał? przestań wymyślać.
Dla autora wątku jedyna ważniejsza różnica to rozdzielczość.
Pal to 720x576 pikseli
NTSC to 720x480 pikseli (w przybliżeniu)
Witam
Nie wymyślam, znam to z praktyki.
Nie tylko ja zauważyłem ten problem o czym możesz poczytać w kilku miejscach, choćby http://pomoc.aee-magicam.pl/support/solutions/articles/1000033595-czym-r-ni-si-format-pal-od-formatu-ntsc-kt-ry-format-wybra-
Pozdrawiam
Witam
Jeszcze jedna uwaga, zarówno to co oferuje NTSC jak i PAL to pikuś przy możliwościach aparatu.
Tak na poważnie to powinieneś pomyśleć o rozdzielczości którą oferuje aparat, 30 klatek/s w Full HD.
Metody są dwie, odtwarzać filmy na komputerze, lub nagrać na płyty BR.
Program do edycji filmów który używam pozwala na nagrywanie Full HD i pewnie większość współczesnych programów posiada taką możliwość.
Różnica między PAL a Full HD jest kolosalna, często porównuję filmy nagrane na DVD z tymi w pełnej rozdzielczości i są to zupełnie inne światy.
Piotr
A najprostszym rozwiązaniem jest podłączenie aparatu z TV kablem HDMI, przecież aparat posiada takie gniazdo.
Witam
Oczywiście że podpięcie aparatu do TV wydaje się najprostsze, ale często trudno byłoby dać cioci film z urodzin razem z aparatem :)
Jest jeszcze jeden problem którego nie rozumiem, parametry HDMI są objęte jakimiś normami, ale w praktyce bywają kłopoty z transmisją.
Podczas pobytu w USA podpiąłem się z kamerą ( żałuję że nie sprawdziłem jak zachowuje się D5100 ) Panasonic hdc-sd900 do TV i zobaczyłem czarny obraz, kolejne próby na innych TV skończyły się identycznie, pogodziłem się z tym że uszkodziłem kamerę, ale wieczorem podpiąłem się do jakiegoś taniego Samsunga i o dziwo kamera działała.
Naturalnym wydawało mi się że kamera Panasonic zadziała z TV Panasonic ale nic z tego.
Podobnie zareagował TV SONY i kilka mniej znanych mi marek.
Mam nadzieję że płyta nagrana gdziekolwiek zadziała na całym świecie ( pod warunkiem że nie zapiszemy regionu ).
Pozdrawiam