PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka najbardziej właściwa ogniskowa do owadów?

alexsob
16-04-2015, 13:19
Planuje zakup obiektywy który będzie mi służył do owadów tylko nie wiem na jakie ogniskowej się skupić. Mam na ten cel 1200 zł.

Na razie moje typy to
1. Nikkor 60G- można kupić używkę nawet za 1100 zł a fotografować można z bardzo małej odległości(18 mm.)
2. Nikkor 85 micro- brak używek lub wersja D + soczewki clouse up
3. Nikkor 105 D- używka w granicach 1000 zł
lub jakiś tele-zoom /coś na m42.

Umbra
16-04-2015, 13:24
Im większa odległość, tym na ogół lepiej. Zależy też jaką chcesz uzyskać skalę. Sigma 150mm jest super. Wiele osób kupuje dwa obiektywy - Sigmę i coś w okolicach 60mm (np. Tamrona).

alexsob
16-04-2015, 13:41
Co do skali to conajmnie 1:1 lub 1:2

Dark
16-04-2015, 14:26
Zależy jakie owady i z jaką wprawą fotografujesz.
Optymalnie - 90 - 105 mm, to ogniskowe uniwersalne.
Ja 99% kadrów robię teraz Nikkorem Micro 60/2.8D, bo wyciągam krótsze czasy i mam większe skale odwzorowania. Wielu jednak i Nikkor Micro 200/4 może nie wystarczyć, gdy modele spylają sprzed obiektywu ;)

Z wymienionych, polecam 105tkę. Mam wersję D i jest na prawdę świetnym szkłem na niemal każdą "makro sytuację".

alexsob
16-04-2015, 16:07
Zależy jakie owady i z jaką wprawą fotografujesz.
Optymalnie - 90 - 105 mm, to ogniskowe uniwersalne.
Ja 99% kadrów robię teraz Nikkorem Micro 60/2.8D, bo wyciągam krótsze czasy i mam większe skale odwzorowania. Wielu jednak i Nikkor Micro 200/4 może nie wystarczyć, gdy modele spylają sprzed obiektywu ;)

Z wymienionych, polecam 105tkę. Mam wersję D i jest na prawdę świetnym szkłem na niemal każdą "makro sytuację".

Widziałem parę twoich zdjęć na DA i jest pod wrażeniem tych wykonanych N60 jak np.Taking Off.
Generalnie interesują mnie małe potworki typu pająki i inne. Nie wiedziałem że nawet 60-tką można coś takiego wyciągnąć. Mam na myśli duże zbliżenie do potworków.

HYPER
16-04-2015, 16:14
sadze, ze w wiekszosci przypadkow najlepsze okaza sie ogniskowe 90-150mm.
60 jest bardzo fajna jak sie ma troche doswiadczenia w 'podchodzeniu' owadow i troche wiedzy o ich fizjologii.

robilem troche ogniskowa 180mm i 200mm i jak dla mnie to troche za dlugie szkla. ciezej jest je ustabilizowac i uzyskac krotkie czasy. Ciezej tez zwiekszyc skale odwzorowania.

W przypadku wychodzenia poza 1:1 warto sie moim zdaniej zainteresowac obiektywami mnikroskopowymi badz specjalnie zaprojektowanymi do pracy powyzej 1:1 (np. canon bellows lens 20mm i 35mm).

Umbra
17-04-2015, 12:08
Do dużych skal niedawno pojawił się Venus 60mm.
Co do ogniskowej 60mm, to dużo zależy od konkretnego modelu. Taki Tamron ma podobną odległość minimalną co większość obiektywów o ogniskowej 100mm.

Dark
17-04-2015, 14:28
W przypadku wychodzenia poza 1:1 warto sie moim zdaniej zainteresowac obiektywami mnikroskopowymi badz specjalnie zaprojektowanymi do pracy powyzej 1:1 (np. canon bellows lens 20mm i 35mm).

Obiektywy mikroskopowe to raczej do zastosowania w bardzo wąskim zakresie. Tutaj zbliżenia są rzędu 10:1, a więc już wchodzimy w obszar mikrofotografii. Dystans ostrzenia, mikro głębia ostrości powodują, że jest to bardzo specjalistyczna technika (http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-133-mikrofotografia-dla-kazdego/). Już prędzej, jeśli trzeba, polecam obiektywy szerokokątne na rewersie (http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-75-odwrocone-obiektywy-w-makrofotografii/). Jednak skala może być ciągle zbyt duża, GO ciągle zbyt mała no i dystans roboczy dość problematyczny.

"Zwykłemu zjadaczowi chleba" wystarczy obiektyw ze skalą 1:1 wsparty Raynoxem DCR-250 lub pierścieniami ;) Praktycznie każdy obiektyw makro spełni oczekiwania autora tematu. Jeśli nie ma bardzo sprecyzowanych, specyficznych potrzeb, to obstawałbym za uniwersalnym zakresem ogniskowych.

HYPER
17-04-2015, 14:56
Bardzo duza popularnoscia ciesza sie obiektywy mikroskopowe 2x, 4x. Chocby nikonowski plan 4x, ktory wlasnie ze wzgledu na zainteresowanie fotografow osiaga duzo wyzsze ceny niz wersje 10x i 20x.

Oczywiste jest, ze mikrofotografia nie jest dla kazdego i stawia duzo wieksze wymagania, ale daje niesamowicie duzo frajdy.

Dark
17-04-2015, 15:04
Fakt. Niedawno bawiłem się chińskimi obiektywami Plan do mikroskopów metalograficznych x4 i miały zadziwiająco duży dystans roboczy przy relatywnie małej skali odwzorowania. Niestety poziom aberracji chromatycznej był dla mnie nieakceptowalny.

Frajda jest przednia, ale jeśli trzeba zacząć bawić się w stacki, to jak dla mnie już jest mniej zabawnie :P ;)

alexsob
17-04-2015, 19:42
Duża różnica jest miedzy wersją D i G przy Nikkorze 60? warto dopłacać?