PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić (technicznie) nową skalę odległości

fafniak
16-04-2015, 10:56
Mam obiektyw
Szkło podpięte przez adapter.
Efektem jest zmiana odległości ostrzenia w stosunku do oryginalnej skali....

Ok. pomierzę sobie odległosci - tylko jak to przenieść na nalepkę która chciałbym nalepić na szkle

RobertMiernik
16-04-2015, 11:20
W sensie jak wydrukować na naklejce?
Termosublimacyjne drukarki są do naklejek, albo takie z taśmami transferowe (jakoś się mądrze nazywają, nie pamiętam).

fafniak
16-04-2015, 11:25
Chodzi o to jak technicznie przenieść pomierzone wartości odległości dla konkretnego ustawienia pierścienia ostrości
Na nalepkę (czyli jak to zaprojektować w jakimś programie) i potem wydrukować żeby miało ręce i nogi...
Czy jest to zbyt skomplikowane i po prostu nalepić na starą skalę - jakąś dobra nalepkę i starać sie opisać ładnie i czytelnie

HYPER
17-04-2015, 13:56
no ja to bym zrobil tak, ze najpierw naklejam na obiektyw nowa naklejke o takiej samej dlugosci jak skala oryginalna. pozniej ostrze z odleglosci jakie chce miec na skali, za kazdym razem po wyostrzeniu zaznaczam sobie odpowiednia wartosc na naklejce (nie wiem jakie szklo i jaka ma minimalna odleglosc ogniskowania) powiedzmy: 20cm, 50cm, 1m, 5m, nieskonczonoscˆž.

Pozniej robisz dokladnie taka sama naklejke, ale juz estetycznie na kompie. wyliczasz tylko jaka ma byc dlugosc naklejki w pikselach i odpowiednio przeliczas odleglosci w pix od lewego brzegu naklejki. na koniec robisz czarne tlo i biala skale i przyklejasz piekna, nowa skale na szklo.

jesli zle zinterpretowalem Twoje pytanie to daj znac.