PDA

Zobacz pełną wersję : Temperatura barwowa lamp studyjnych.

hudybart
16-04-2015, 10:47
Mam pytanie do osób które pracowały kilkoma typami lamp studyjnych od najtańszych do najlepszych. Czy temperatura barwowa lamp jest zmienna w czasie pracy i jaki ma wpływ na oddanie prawidłowego koloru w fotografii produktowej. Wiem że można zmienić WB ale przy fotografowaniu kilkudziesięciu rzeczy nie mogę później porównywać np.ubrania z tym co widzę na ekranie i dopasowywać koloru. Chcę aby kolor był jak najwierniej oddany. Biorąc pod uwagę że wb jak i profil jest ustawiony z color checkera.

1.Czy temperatura barwowa lamp zmienia się podczas ciągłej (10 godzinnej) pracy w studio ??
2.Czy temperatura w lampach quantuum a lampach innych producentów jest inna (ma inną wartość).
3.Jakiej firmy lampy polecicie do fotografii aby nie zmieniały barwy produktów.?? Podczas całodniowego fotografowania.

Nie szukam lamp za 100zł.Mam kilka quantum ale chciałbym je na coś innego zamienić tylko czy jest sens.

Dzięki za pomoc.

RobertMiernik
16-04-2015, 10:56
1. Oczywiście. Im lepsza lampa tym stabilniejszą ma temperaturę. Standardem jest, że po osiągnięciu temperatury *C roboczej lampa powinna trzymać już 'w miarę' stabilnie temperaturę zgodnie z parametrami od producenta, ale im gorsza lampa tym większy zakres tolerancji. Może on wynieść i 100-200K a to już sporo.
2. Każdy producent ma swoje własne standardy, nawet lampy jednego producenta mogą świecić z różnymi temperaturami, przy różnych producentach (nawet modelach jednego producenta) różnica będzie jeszcze większa.
3. Oczywiście im lepsza lampa tym stabilniejsze parametry błysku, nie podałeś budżetu, więc ciężko proponować coś konkretnego, bo to do złotówek się gdzieś na końcu sprowadza.

Ogólnie lepiej mieć wszystkie lampy z półki 'średnio-wyższej' niż jedną czy dwie dobre i resztę z najniższej. Przy obróbce cyfrowej da się skompensować kolor o ile wszystkie lampy świecą podobnie, jeśli każda będzie miała całkiem inne parametry to będziesz miał problemy.

hudybart
16-04-2015, 11:05
Robert dzięki za pomoc.Mam ok 3 tyś na jedną lampę myślałem o bowens gemini czy są warte ceny??

RobertMiernik
16-04-2015, 11:30
Ja tam ich prawdę mówiąc nie lubię, te pokrętła na mnie złe wrażenie robią.

W każdym razie jeśli chodzi o parametry to zastanów się, czy 1/16 Ci wystarczy, to dość uboga regulacja.

Sama firma warta uwagi, 3k na lampę to też rozsądny budżet, zostaje tylko pytanie czy pozostałe parametry Ci pasują.

Na pewno zaletą jest możliwość podpięcia batery packa i sterowanie wszystkimi parametrami lampy z pilota.

hudybart
16-04-2015, 12:04
Pytanie czy w tej kwocie jestem w stanie kupić lampy innej firmy godne uwagi.

r_m
16-04-2015, 13:22
Kolor światła lampy błyskowej zależy od kilku czynników
a) palnika (mieszanka gazowa, ewentualne powłoki, stopień zużycia)
b) napięcia przy jakim następuje błysk
c) długości błysku
O ile na pierwszy element mamy wpływ tylko na etapie wyboru lampy, o tyle reszta to codzienność podczas pracy.
W większości lamp zmiana mocy jest dokonywana poprzez zmianę napięcia na kondensatorze, czyli zmianę napięcia, przy którym błyska lampa, i to może powodować zmianę temperatury barwowej w zależności od ustawionej mocy.
W niektórych nowszych lampach regulacja jest robiona na innej zasadzie, podobnie jak w lampach reporterskich, poprzez zmianę długości błysku - to ma o wiele mniejszy wpływ na barwę niż zmiana napięcia. To (jeszcze) nie są popularne rozwiązania, i nie są najtańsze, nawet wśród "chińczyków".
Wracając do Twoich pytań - odpowiedź na "2" jest w pkt. a). Lampy różnych producentów mogą sie różnić, lepiej mieć cały zestaw jednego producenta. Biorąc pod uwagę Quantuum, dodałbym jeszcze, że jednej serii tzn. modelu (Q to importer, Chińczycy nadrukują Ci co tylko zechcesz, i możesz kupować towar od różnych producentów, ale z Twoim własnym nadrukiem "firmowym").
A jak już mowa o lampach Q, poczytaj http://www.philharbordphotography.co.uk/lencarta_sf600.html - test dotyczy lampy Lencarta SF 600, a wszelkie informacje "w internetach" sugerują, że to jest Godox QT-600 czyli Quantuum Pulse Pro 600. Jeśli do tej pory poprzednie Quantuumy Cię nie zawiodły przy tak intensywnej pracy, może kolejne też wytrzymają.

motyl
16-04-2015, 13:38
Warto chyba też wspomnieć, że każdy modyfikator (nasadka) też ma wpływ na barwę światła.

hudybart
16-04-2015, 14:04
r_m dzięki za obszerne wyjaśnienie wszystko już jest jasne :). Teraz pytanie co kupić czy są lampy godne polecenia w mojej kwocie ok 3 tyś sztuka.??

Jacek_Z
16-04-2015, 21:04
Chcę aby kolor był jak najwierniej oddany. Biorąc pod uwagę że wb jak i profil jest ustawiony z color checkera.

2.Czy temperatura w lampach quantuum a lampach innych producentów jest inna (ma inną wartość).
Jeśli chwilę wcześniej zrobiłeś zdjęcie color checkera to nie masz juz problemu z ustawieniem temperatury barwowej.

Ad 2. Tak, całkiem sporo. Różnice sięgają nawet 600K (a może i więcej). Np moje (stare) Elfo są około 600 K cieplejsze od Quantuumów serii S.

Kolor światła lampy błyskowej zależy od kilku czynników
a) palnika (mieszanka gazowa, ewentualne powłoki, stopień zużycia)
b) napięcia przy jakim następuje błysk
c) długości błyskuI od jeszcze kilku innych spraw. A kolor światła jaki dotrze do naszego fotografowanego obiektu zalezy od jeszcze paru następnych. Np od tego co napisał motyl.

W większości lamp zmiana mocy jest dokonywana poprzez zmianę napięcia na kondensatorze, czyli zmianę napięcia, przy którym błyska lampa, i to może powodować zmianę temperatury barwowej w zależności od ustawionej mocy.
W niektórych nowszych lampach regulacja jest robiona na innej zasadzie, podobnie jak w lampach reporterskich, poprzez zmianę długości błysku - to ma o wiele mniejszy wpływ na barwę niż zmiana napięcia.
W tej pierwszej grupie lamp zmiana mocy to także duża zmiana długości trwania błysku (napisałes to tak jakby tylko w lampach IGBT była zmiana długosci czasu błysku).

info dla hudybart - duża zmiana mocy tradycyjnej lampy studyjnej (np z 1/1 na 1/32) to też zmiana temperatury barwowej (rząd 300 K).

Warto chyba też wspomnieć, że każdy modyfikator (nasadka) też ma wpływ na barwę światła.Dokładnie.

Jednym słowem temp barwowa będzie zależała od tego
1. jaką lampę kupisz
2. na jakim ułamku mocy będzie pracowała lampa w danym momencie
3. jaki założysz modyfikator (przykład - stary pożółkły stylon softboxu będzie ocieplał)
4. czy zdjęcia będą robione serią i czy lampa będzie pracowała wiele godzin
punkt 4 ma najmniejsze znaczenie, ale ma.
kolorystyka będzie zależała tez od studia (kolorystyka ścian, o ile nie są neutralne)

Wnioski dla perfekcjonistów nie sa wesołe. Nawet mając kilka tych samych lamp możemy mieć światło o różnych K od każdej z nich. Wystarczy że lampa A będzie na 1/1 mocy i miała modyfikator X, a lampa B będzie na 1/16 i miała modyfikator Y. Czasami może być tak, że oziębienie ze względu na inną moc będzie się rekompensowało z cieplejszym modyfikatorem i w efekcie oba zestawy sie będą różniły ze 100 K (nie zauważysz tego) a czasami wady się zsumują i różnica w temp światła będzie z 500K (może tak się zdarzyć).

Czasami ludzie nie maja pojęcia o tych sprawach i myślą, że sprzęt im pracuje niestabilnie, że mają kiepskie lampy. A to często jest nieprawda.