Zobacz pełną wersję : Komers - co i jak?
spiritus
16-04-2015, 09:30
Witajcie
Moja siostra będzie miała w najbliższym czasie komers (gimnazjum). Rada rodziców zaproponowała (po lekkiej reklamie :D) abym fotografował imprezę. Od str. technicznej powinienem sobie poradzić jednak moje pytanie jest z innej beczki: ilę mogę za zlecenie wziąć tak aby nie przesadzić? Impreza będzie trwać ok 4-6h. Wycenić ogólnie całość i później ponagrywać każdemu płytki czy lepiej jakąś mini sumę za os i kto zapłaci ten dostanie płytę ze zdjęciami?
W przypadku 2. kwestii rodzi się kolejne pytanie: czy da się zabezpieczyć płytkę tak aby nie można jej było skopiować? - Wiadomo, dzieciaki kombinują jak by tu mieć zdjęcia a nie płacić :D
Na oko będzie 50-60 os. Spisywać umowę jakąś czy "ekhmmm...;)"
Pozdrawiam ;)
poszukaj wątki o studniówkach - dzieciaki starsze ale problemu natury formalno rozliczeniowej identyczne. Było sporo zapytań stricte studniówkowych na forum.
RomanZWrocławia
16-04-2015, 12:02
cokolwiek wyświetli się ekranie czyjegoś monitora - możesz traktować już jak skopiowane. Ludzie są teraz tak sprytni, a młodź już specjalnie, że jak powiesz, ze w kieszeni masz kartę pamięci ze zdjęciami, za godzinę będziesz miał jej zawartość dostępną w sieci :)
Wiec nie szarp się z "zabezpieczeniami" - tu poległy największe światowe koncerny. Myśl o pieniądzach. Tylko o nich. Po pierwsze, drugie, trzecie, czwarte itd. - PIENIĄDZE - CAŁA KWOTA- Z GÓRY. Nie u ciebie, u skarbnika klasowego, w sekretariacie itd. Oczywiście bezproblemowo wystawisz rachunek za swoją usługę, żeby skarbnik mógł się rozliczyć na forum klasy z wydanych pieniędzy :)
jakąś mini sumę za os i kto zapłaci ten dostanie płytę ze zdjęciami? - wiesz ile sprzedasz płyt :) :) :) : J E D N Ą :) :) ;) kupi ją z litości siostra
I tak zrobisz po taniości zapewne, bo dla siostry, bo zdobywanie doświadczenia, bo budowanie portfolio, bo może w przyszłym roku też. bo jesteś nieśmiały, bo bo bo bo
Weź tyle, żebyś miał mocny ścisk na zwieraczu, że jak coś spaprzesz to zatłuką, a tobie wizja fajnego zakupu przejdzie koło nosa, żeby ci cholernie zależało i żebyś się bał, i żeby lokalni pro nie pluli za Tobą na ulicy. Dajesz.
wasilewk
16-04-2015, 12:32
...
W przypadku 2. kwestii rodzi się kolejne pytanie: czy da się zabezpieczyć płytkę tak aby nie można jej było skopiować? - Wiadomo, dzieciaki kombinują jak by tu mieć zdjęcia a nie płacić :D
...
Wg mnie najlepszym zabezpieczeniem będzie dedykowanie płyt dla konkretnych osób (zdjęcia ogólne + zdjęcia konkretne danej osoby). Kłopot w nagrywaniu: tyle razy nagrywać ile osób - no ale kasa jest kasa.
Pzdr.
spiritus
16-04-2015, 14:10
Dostałem dzisiaj informacje od rady rodziców, że ma być dla każdej osoby płytka.
600 zł za taką usługę będzie realne czy dodać/odjąć? ;)
Tablo nie będzie robione bo z poprzednich lat leżą na strychu (nawet nikt nie wywiesił). Od mojej strony zostaje do zrobienia focenie, obróbka i nagranie na płyty (bez specjalnego nadruku) zdjęć.
Jaką umowę sporządzić (o ile takową trzeba) ?
jeśli masz zrobić tak że wpadasz tam na max 6h, fotografujesz to co jest do zrobienia (jakieś przemówienia dyrektorów, przedstawienia, zabawę itp) w ogólnych planach bez wyłapywania poszczególnych delikwentów w portrecikach - to dodaj 400 dla równego rachunku, dolicz VAT i bierz kasiorę :) (60 płytek i 60 nagrań tychże samo się nie stworzy :)
im sensowniejsza cena tym lepiej się pracuje - jak wspomniał Roman - zaciśnięty zwieracz mobilizuje :)
spiritus
16-04-2015, 22:14
Hmm ok. Pogadam z radą o tym i czy to jest realne.
Jakąś umowę spisywać w takim przypadku?
wypadałoby - nawet jeśli Ty nie będziesz chciał to z pewnościa rada czy szkoła ogólnie zechce. Dalej niestety nie pomogę bo nie robiłem tego, nie mam wzorów itp itd. Trza poszukać w necie - coś się powinno znaleźć jak taka umowa z grubsza powinna wyglądać :)
spiritus
17-04-2015, 22:31
Ok dzięki Panowie za rady ;)
Spr. się zastosować do tego i może wypali.
Gdyby ktoś miał jakiś wzór umowy takiej to mógłby podesłać na PW? ;)
Mieszkasz w bananowej republice polandu, wśród ludzi z polską mentalnością... Zrób tak, jak napisali przedmówcy - kasa z góry, określona ilość płyt i do przodu. Nie bawiłbym się przy tym w personalizację płyt, tylko jechał jedno ISO na wszystkie nośniki.
najlepszefoto
05-05-2015, 11:48
Dostałem dzisiaj informacje od rady rodziców, że ma być dla każdej osoby płytka.
600 zł za taką usługę będzie realne czy dodać/odjąć? ;)
Tablo nie będzie robione bo z poprzednich lat leżą na strychu (nawet nikt nie wywiesił). Od mojej strony zostaje do zrobienia focenie, obróbka i nagranie na płyty (bez specjalnego nadruku) zdjęć.
Jaką umowę sporządzić (o ile takową trzeba) ?
Witam,
a czy nie chciałby Pan zrobić sobie reklamy umieszczając swoje logo na płycie lub opakowaniu na płytę? U nas w wersji Basic takie opakowanie kosztuje tylko 2,99! http://www.najlepszefoto.pl/produkty/nosniki-danych?qt-105=t149#qt-105
To nie wielki koszt a promocja Pana usług robi się sama :)
Pozdrawiam,
Monika
spiritus
20-05-2015, 15:03
Ok. Odnośnie kasy już mam ustalone.
Termin i godziny też. Na zabawę jestem przygotowany.
aleeee....
Poprosili mnie abym porobił kilka zdjęć dzieciakom jak siedzą przy ławkach w klasie. Robiliście może kiedyś takie coś? Jakie zdjęcia robić? Ogólnie kilka kadrów czy może całkowicie zrobić ustawiane zdjęcia np, że ściągają (pisząc klasówkę), zgłaszając się, rozmawiają na lekcji itp itd?
najlepszefoto
21-05-2015, 10:27
Ok. Odnośnie kasy już mam ustalone.
Termin i godziny też. Na zabawę jestem przygotowany.
aleeee....
Poprosili mnie abym porobił kilka zdjęć dzieciakom jak siedzą przy ławkach w klasie. Robiliście może kiedyś takie coś? Jakie zdjęcia robić? Ogólnie kilka kadrów czy może całkowicie zrobić ustawiane zdjęcia np, że ściągają (pisząc klasówkę), zgłaszając się, rozmawiają na lekcji itp itd?
Witam ponownie,
a może to Pana do czegoś zainspiruje? http://blog.najlepszefoto.pl/a/201504/awangardowa-fotografia-szkolna-zrob-to-inaczej
Pozdrawiam,
Monika
spiritus
21-05-2015, 12:19
Witam ponownie,
a może to Pana do czegoś zainspiruje? http://blog.najlepszefoto.pl/a/201504/awangardowa-fotografia-szkolna-zrob-to-inaczej
Pozdrawiam,
Monika
Ooo dzięki wielkie ;)
Skorzystam.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to wrzucajcie - im więcej tym lepiej :D
Witam,
a czy nie chciałby Pan zrobić sobie reklamy umieszczając swoje logo na płycie lub opakowaniu na płytę? U nas w wersji Basic takie opakowanie kosztuje tylko 2,99! http://www.najlepszefoto.pl/produkty/nosniki-danych?qt-105=t149#qt-105
To nie wielki koszt a promocja Pana usług robi się sama :)
Pozdrawiam,
Monika
Proszę wybaczyć, że dopiero teraz odpisuję aale płytki nie będą drukowane. Dzieciaki chcą kasę zaoszczędzić i decydują się na czyste ;)
najlepszefoto
22-05-2015, 15:28
Ooo dzięki wielkie ;)
Skorzystam.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to wrzucajcie - im więcej tym lepiej :D
Proszę wybaczyć, że dopiero teraz odpisuję aale płytki nie będą drukowane. Dzieciaki chcą kasę zaoszczędzić i decydują się na czyste ;)
Oczywiście, rozumiem. Już wkrótce ruszamy z ofertą szkolną, więc jeśli będzie Pan miał więcej tego typu zleceń to zapraszam na najlepszefoto.pl (http://www.najlepszefoto.pl/)