Zobacz pełną wersję : Sigma USB Dock
puszkifarby
15-04-2015, 10:53
Witajcie, mam obiektyw sigmy 35 1,4 i chciałbym go skalibrować. Obiekty jest świetny, ale czasem udaje mu się nie trafić ;) Jest już po gwarancji i tu pytanie czy ktoś na Dolnym Śląsku posiada USB Dock i użyczyłby takie cudo za drobną opłatą?
Pozdrowienia i z góry dziękuje.
czasem udaje mu się nie trafić
USB Dock nic na to nie pomoże.
czy ktoś na Dolnym Śląsku posiada USB Dock i użyczyłby takie cudo za drobną opłatą?
Każde Centrum Sigmy wypożyczy USB Dock za drobną opłatą. Jeżeli masz coś w pobliżu to dzwoń śmiało.
Oczywiście zakładając, że kalibracja faktycznie jest Ci potrzebna.
cz4rnuch
15-04-2015, 22:59
Skoro tylko od czasu do czasu pudłuje to kalibracja raczej nic nie pomoże.
Z innej beczki - ten Sigma USB dock działa na obiektywach od jakiegoś okresu, czy na szystkich HSMach ?
Tylko najnowsza seria A, C, S
Swoją drogą, to nie wina USB Docka, że sobie nie radzi czy coś. Generalnie, kalibracja (jakakolwiek, nie tylko za pomocą USB Docka) AF ma sens wyłącznie wtedy, gdy zestaw (body + obiektyw) nie trafia więcej niż w 60% przypadków.
puszkifarby
16-04-2015, 14:21
W takim razie faktycznie chyba odpuszczę sobie kalibrację, większość jest trafionych, także chyba faktycznie nie mam co narzekać ;)
Dzięki za odpowiedzi
Jeżeli to jest Twoje pierwsze jasne szkło, nie masz większego doświadczenia, AF nie trafia tylko czasem, a chybienia nie są duże, przemyśl swoją technikę fotografowania. Przyjrzyj się zwłaszcza momentowi wciskania spustu. Naprawdę można się zdziwić...
Sam się zdziwiłem jak podczas moich pierwszych zdjęć na 1.8 bardzo dużo było z FF lub BF. Okazało się, że podczas wciskania spustu do takiego stopnia starałem się aby nie ruszać body, że przemieszczało się całe moje ciało :)
Za pomocą USB Dock'a można również uaktualniać firmware. Skoro Twój obiektyw jest już po gwarancji, to można założyć, że od czasu jego produkcji poprawili coś w f/w i może to będzie miało wpływ na poprawę skuteczności AF.
Teoretycznie tak, praktycznie jedyny upgrade firmware S18-35 dotyczył Canona.
Witam, zapytam jeszcze tutaj - czy może ktoś z Was ma lub ma kogoś znajomego w Warszawie, który mógłby pożyczyć Sigma USB Dock na 5minut? Potrzebuje uaktualnić oprogramowanie dla 35 1.4 i tylko na tyle mi potrzeba, więc pewnie jakieś max 5minut.