PDA

Zobacz pełną wersję : Polar Nikon C-PL II

Musashi_Miyamoto
10-05-2007, 01:10
Witam, znalazłem taki polarek Nikona interesuje Mnie, jak on wypada przy konkurencji ?

markB
10-05-2007, 12:05
Opieram sie na opinii zagranicznego kolegi, który użytkowuje filtry Nikona. Wypada OK, ale w Polsce może być bardzo drogi. Porównywalny w jakości do najwyższego w serii polarów Hoi, także b+w, czy heliopan. Podobnie jak te wymienione jest MC. Niektórzy uważają, że lepiej działa z szkłami Nikona, bo te warstwy MC są specyficznie dostosowane do coatings (sorry, zapomniałem jak to po polsku) na tych obiektywach.

pebees
10-05-2007, 12:11
dostosowane do coatings (sorry, zapomniałem jak to po polsku)
Taaaa.... powłoki, powłoki.

Musashi_Miyamoto
10-05-2007, 17:40
no właśnie zastanawiam się czy kupić w Polsce Heliopana, czy 100pln taniej tego Nikona w US, mam 5 obiektywów 77mm ale główny problem to Tokina 12-24 tam chyba slim potrzebny, lecz czytałem na forum różne opinie co do slima w tym konkretnym obiektywie, z resztą nie miał bym problemu bo nie są tak szerokie.

markB
11-05-2007, 18:04
Jak focisz na cyfrze to żadnego slima nie potrzebujesz. Sprawdzałem ze starym grubasem Hamy na 10-20 Sigmy i w winietowaniu różnicy ze slimem Heliopana nie dostrzegłem. Grubasem lepiej sie obraca, ja z moimi wielkimi paluchami stale brudzę slima. Do tego jak się zablokuje to kłopot z odkręceniem. Ja bym spróbował Nikona, te filtry mają całkiem dobrą opinię, a przynajmniej bardziej oryginalne i w Europie mniej powszechne niż Heliopany. Do tego w Polsce jakoś horrendalnie drogie.

Musashi_Miyamoto
12-05-2007, 02:19
łapki to mam nie za wielkie;) ale Nikon robi również slim:) i teraz który kupić zwykły więcej kosztuje o 10$ ale oba jak kupię wyjdą Mnie +/- 500pln 1 szt więc różnica żadna. więc który bo jestem zdecydowany, lecz męczy Mnie Heliopan;)

Musashi_Miyamoto
15-05-2007, 09:01
No i w końcu stanęło na B+W Slim MRC 77mm Kaesemann;)

slik3
15-05-2007, 12:12
markB ma racje jesli chodzi o winietowanie z hamą, nawet przy 10mm w sigmie go nie ma. hame mialem i chyba juz jej bym nie kupil. jak robilem foty pod slonce to jednak hama brzydko mi blinkowala. niedawno mialem ten sam problem i u mnie wybor padl na hoye pro1 DIGITAL 77mm (300zl jest to wersja slim) - no i tu pod slonce nie ma zadnych blikow. nie widze sensu zbytnio zeby wydawac wiecej kasy na lepsze filtry. bo po co skoro roznicy nie widac zadnej...? :)

Musashi_Miyamoto
15-05-2007, 15:39
niedawno mialem ten sam problem i u mnie wybor padl na hoye pro1 DIGITAL 77mm (300zl jest to wersja slim) - no i tu pod slonce nie ma zadnych blikow. nie widze sensu zbytnio zeby wydawac wiecej kasy na lepsze filtry. bo po co skoro roznicy nie widac zadnej...? :)
no a ja dałem 300pln w zaokrągleniu za użytego chyba 5 razy B+W Slim MRC 77mm Kaesemann, osobiście kiedyś posiadałem Hoya Super HMC był wystarczający, a nawet dobry;) więc mam coś z Najwyższej półki za cenę zwykłego;)

slik3
15-05-2007, 15:50
fuxiaszzz ;))))

Musashi_Miyamoto
15-05-2007, 17:11
po prostu, trafila się okazja to wszystko inaczej kupił bym 1 z 2 które wymieniałem prędzej, lecz myślę że zaoszczędzilem ciut kasy, a różnicy aż tak wielkiej nie będzie :)

markB
15-05-2007, 17:31
Jak będzie różnica to na plus. Są też Kaesemany Heliopana, najdroższe, do normalnego dodajesz ze dwie stówki.

Musashi_Miyamoto
15-05-2007, 22:18
to chyba zrobiłem, 1 dobry dil w życiu haha;) dzięki za opinie gdyż przekonalem się, że zrobilem słusznie:) przetestuję z 12-24:)