Zobacz pełną wersję : Polar Nikon C-PL II
Musashi_Miyamoto
10-05-2007, 01:10
Witam, znalazłem taki polarek Nikona interesuje Mnie, jak on wypada przy konkurencji ?
Opieram sie na opinii zagranicznego kolegi, który użytkowuje filtry Nikona. Wypada OK, ale w Polsce może być bardzo drogi. Porównywalny w jakości do najwyższego w serii polarów Hoi, także b+w, czy heliopan. Podobnie jak te wymienione jest MC. Niektórzy uważają, że lepiej działa z szkłami Nikona, bo te warstwy MC są specyficznie dostosowane do coatings (sorry, zapomniałem jak to po polsku) na tych obiektywach.
dostosowane do coatings (sorry, zapomniałem jak to po polsku)
Taaaa.... powłoki, powłoki.
Musashi_Miyamoto
10-05-2007, 17:40
no właśnie zastanawiam się czy kupić w Polsce Heliopana, czy 100pln taniej tego Nikona w US, mam 5 obiektywów 77mm ale główny problem to Tokina 12-24 tam chyba slim potrzebny, lecz czytałem na forum różne opinie co do slima w tym konkretnym obiektywie, z resztą nie miał bym problemu bo nie są tak szerokie.
Jak focisz na cyfrze to żadnego slima nie potrzebujesz. Sprawdzałem ze starym grubasem Hamy na 10-20 Sigmy i w winietowaniu różnicy ze slimem Heliopana nie dostrzegłem. Grubasem lepiej sie obraca, ja z moimi wielkimi paluchami stale brudzę slima. Do tego jak się zablokuje to kłopot z odkręceniem. Ja bym spróbował Nikona, te filtry mają całkiem dobrą opinię, a przynajmniej bardziej oryginalne i w Europie mniej powszechne niż Heliopany. Do tego w Polsce jakoś horrendalnie drogie.
Musashi_Miyamoto
12-05-2007, 02:19
łapki to mam nie za wielkie;) ale Nikon robi również slim:) i teraz który kupić zwykły więcej kosztuje o 10$ ale oba jak kupię wyjdą Mnie +/- 500pln 1 szt więc różnica żadna. więc który bo jestem zdecydowany, lecz męczy Mnie Heliopan;)
Musashi_Miyamoto
15-05-2007, 09:01
No i w końcu stanęło na B+W Slim MRC 77mm Kaesemann;)
markB ma racje jesli chodzi o winietowanie z hamą, nawet przy 10mm w sigmie go nie ma. hame mialem i chyba juz jej bym nie kupil. jak robilem foty pod slonce to jednak hama brzydko mi blinkowala. niedawno mialem ten sam problem i u mnie wybor padl na hoye pro1 DIGITAL 77mm (300zl jest to wersja slim) - no i tu pod slonce nie ma zadnych blikow. nie widze sensu zbytnio zeby wydawac wiecej kasy na lepsze filtry. bo po co skoro roznicy nie widac zadnej...? :)
Musashi_Miyamoto
15-05-2007, 15:39
niedawno mialem ten sam problem i u mnie wybor padl na hoye pro1 DIGITAL 77mm (300zl jest to wersja slim) - no i tu pod slonce nie ma zadnych blikow. nie widze sensu zbytnio zeby wydawac wiecej kasy na lepsze filtry. bo po co skoro roznicy nie widac zadnej...? :)
no a ja dałem 300pln w zaokrągleniu za użytego chyba 5 razy B+W Slim MRC 77mm Kaesemann, osobiście kiedyś posiadałem Hoya Super HMC był wystarczający, a nawet dobry;) więc mam coś z Najwyższej półki za cenę zwykłego;)
Musashi_Miyamoto
15-05-2007, 17:11
po prostu, trafila się okazja to wszystko inaczej kupił bym 1 z 2 które wymieniałem prędzej, lecz myślę że zaoszczędzilem ciut kasy, a różnicy aż tak wielkiej nie będzie :)
Jak będzie różnica to na plus. Są też Kaesemany Heliopana, najdroższe, do normalnego dodajesz ze dwie stówki.
Musashi_Miyamoto
15-05-2007, 22:18
to chyba zrobiłem, 1 dobry dil w życiu haha;) dzięki za opinie gdyż przekonalem się, że zrobilem słusznie:) przetestuję z 12-24:)