Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z manuala na ttl - krok wyżej czy niżej?

berez2
14-04-2015, 18:05
Witam Wszystkich.. Mam nadzieję, że nie powtórzę tematu a otrzymam od was parę wskazówek i opinii.
Do rzeczy. Od początku swojej zabawy aparatami Canon/Nikon używałem lampy bez ttl dokładnie YN 460 Wiadome koszty finansowe ale prawda jest taka że do tej pory dzielnie mi służy i ratuje z opresji. Używałem ją zarówno jako master oraz slave do drugiej lampy na różnych imprezach wliczając wesela. Udało się przejść z DX na FX i pasuje coś jeszcze dokupić.
Chodziłoby mi o ambitniejsze używanie conajmniej 2 lamp na radioodbiorniku. I tutaj przyszła mi myśl na YN-560 III wraz z wyzwalaczem TX. Nadal manual ale z możliwość zmiany błysku bez konieczności gonitwy. To wszystko z racji tego że do tej pory udawało mi się ustawiać lampę i unikałem przepaleń przy robieniu zdjęć, stąd wogóle nie myślałem o TTL.
Teraz jednak zaczynam się zastanawiać (znajomi) czy warto pchać się w zestaw 2x YN560III + TX w cenie ok 850zł czy dodać parę złotych i kupić zestaw z ttl np odin i phottix mitros+(1700zł)..
Napiszcie jednak czy wogóle to ma sens w kwestii ttl. Czy to jest jakiś krok w przód czy raczej powrót do auto. Skoro używałem manualnie lampy, robiłem plenery przy zachodzie i udawało mi się błysk całkiem dobrze nawet pod słońce ustawić, to czy warto płacić w sumie 2x więcej tylko za to że jest opcja TTL.
Chwilę myślałem też nad SB-910 bo zdawało mi się, że NIKON łączy się radiowo z SB-910 ale tak nie jest.
Fakt zależałoby mi na szybkim czasie synchronizacji powyżej 1/250 - conajmniej 1/1000 bo mógłbym robić ciekawsze portrety.
DUŻO tego i zapewnie chaotycznie napisane ale będę wdzięczny za wasze komentarze.

P.S. Czy może znacie sposób / wyzwalacz radiowy który umożliwi ustawienie większego czasu migawki.
DODAM NA KOŃCU ŻE PRACUJE NA D610

maniekk
14-04-2015, 21:25
nie

berez2
14-04-2015, 22:13
Dodam tylko że nie mam nic przeciwko TTL - bo skoro jest taka opcja to zapewne ktoś ją wymyślił by usprawniła pracę ale na ile?/

Art Erie
15-04-2015, 06:52
i-TTL nie gryzie, sam przeważnie używam w reporterce i-TTL i body zwykle w trybie A, nie napinając się na manual, choć M też nie gryzie ;). Tak jest poprostu szybciej, co nie znaczy iż i-TTL zwalnia z myślenia.
i-TTL ma również i-TTL BL oraz tryb FP ( w Canonie HSS ).
Nie wiem jak "chińczyki", ale moje 3x SB 800 działaja bardzo powtarzalnie, nie mam do nich zastrzeżeń. Co do FP (HSS), to wyzwalacze typu Pixel King zapewniają synchro so 1/8000s z tym, że tutaj raczej M ( obsługują i-TTL, a nawet i-TTLBL ).
Pixel King działa też z niektórymi lampami studyjnymi (Quantum R+) umożliwiając synchro do 1/8000s.
MZ to nie jest kwestia "krok wyżej czy niżej?", poprostu świadomy wybór możliwości.

nikoniarz
15-04-2015, 22:59
Jak wyżej- iTTL nie zwalnia z myślenia i praktycznie zawsze wymaga wprowadzenia korekty. I również jak wyżej- to nie jest krok ani do przodu, ani wstecz a jedynie dobrania sprzętu pod własne preferencje.

ecml
16-04-2015, 11:18
[...]
Moim zdaniem, jeżeli nie będziesz błyskał wyłącznie w studio, warto do TTLa dopłacić.

MZ to nie jest kwestia "krok wyżej czy niżej?", poprostu świadomy wybór możliwości.
Zgadzam się w 100%.

iTTL [...] praktycznie zawsze wymaga wprowadzenia korekty.
Do tej pory byłem przekonany, że korektę wprowadza się tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba a nie zawsze. Możesz odrobinę rozwinąć swoją teorię?

morzon
16-04-2015, 11:23
Do tej pory byłem przekonany, że korektę wprowadza się tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba a nie zawsze. Możesz odrobinę rozwinąć swoją teorię?

Chodzi o to pewnie, że w przypadku TTLa zawsze jest potrzeba...

Ja bym został w Twoim przypadku przy manualu - skoro to opanowałeś to nie widzę powodów by kombinować. Przy manualu masz pewność i powtarzalność błysku co zdjęcie.

ecml
16-04-2015, 11:34
Chodzi o to pewnie, że w przypadku TTLa zawsze jest potrzeba...
Kurcze, nadal nie rozumiem. Czy jeżeli zrobię zdjęcie z lampą w TTLu bez wprowadzania korekty i jest ono naświetlone dokładnie tak jak chciałem, to znaczy, że powinienem jednak wprowadzić korektę? Po co?