PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka karta graficzna do 2 monitorów?

Śli
14-04-2015, 17:10
Witam, potrzebuje nowej karty graficznej która obsłuży 2 monitory i 2 oddzielne profile kolorystyczne do nich.
Mam win 7, spectra view do pilnowania kalibracji monitorów i dwa monitory PA241W i 2490WUXi. Jeden monitor ma tylko DVI drugi DVI i i display port.

Tom01
14-04-2015, 20:27
Jakakolwiek z dwoma wyjściami. Dwa osobne profile da się podpiąć, ale w Windows nie będzie przeliczania w locie przy przenoszeniu obiektu z jednego ekranu na drugi.

Śli
15-04-2015, 15:33
żadne Eyefinity nie potrzebne? mam teraz podłączony PA241W na zwykłym DSUB i jest masakra, obraz jest niewyraźny, kolory zaróżowione itp, na dvi jest dobrze.

gALL
16-04-2015, 00:48
Bo karta ktora masz, ma kijowe przetworniki na wyjscu analogorym :D Jak chcesz uzywac wyjscia analogowego, kup sobie dowolnego Matroxa na PCIe x16.

Śli
16-04-2015, 23:03
a co znaczy ze nie będzie przeliczania w locie przy przenoszeniu miedzy oknami? zmieniłem kartę na GF 9600 GT 2xDVI. JEst lepiej ale dalej obraz na PA241W mam ciepły i super nasycony ale wyglada tpo tak jakby było za dużo magenty a obraz na 2490WUXI jest zimny i blady tak jak by było za mało magenty. oba profilowane Color munki photo i spectra view.

Tom01
16-04-2015, 23:09
a co znaczy ze nie będzie przeliczania w locie przy przenoszeniu miedzy oknami? zmieniłem kartę na GF 9600 GT 2xDVI. JEst lepiej ale dalej obraz na PA241W mam ciepły i super nasycony ale wyglada tpo tak jakby było za dużo magenty a obraz na 2490WUXI jest zimny i blady tak jak by było za mało magenty. oba profilowane Color munki photo i spectra view.

Windows nie potrafi uwzględnić profilu monitora na który przenosi się obraz.

Kalibracja dwóch monitorów o całkowicie innej specyfice obrazu to hiper trudna sprawa. Proponuję to zlecić komuś kto się na tym zna.

Śli
16-04-2015, 23:33
czyli musiałbym otworzyć program na drugim monitorze i dopiero wtedy będzie dobrze wyświetlany?
Co można jeszcze zmienić poza odpaleniem spectra view i przeprowadzeniem kalibracji?
Wystarczyło by mi żeby na chociaż jednym wyświetlany obraz był prawidłowy ale SRGB powinno na obu wyglądać tak samo.

Tom01
16-04-2015, 23:55
czyli musiałbym otworzyć program na drugim monitorze i dopiero wtedy będzie dobrze wyświetlany?

Tak.

Co można jeszcze zmienić poza odpaleniem spectra view i przeprowadzeniem kalibracji?
Wystarczyło by mi żeby na chociaż jednym wyświetlany obraz był prawidłowy ale SRGB powinno na obu wyglądać tak samo.

Te monitory mają diametralnie inne widmo. Za postrzeganie koloru odpowiada zjawisko zwane metameryzmem, dzięki któremu ów kolor w ogóle widzimy ale i dzięki któremu wygląda on inaczej pomimo takich samych składowych RGB. Ogarnięcie tego przypomina chodzenie po bagnie.

Śli
17-04-2015, 00:09
Ale pojedynczo jestem w stanie je jakoś ogarnąć?

Johanan
17-04-2015, 08:00

Tak jak powiedział qALL, kup kartę Matroxa i ogarniesz cały temat.

Tom01
17-04-2015, 09:56

To znaczy jak?

Śli
17-04-2015, 11:22
Skoro skalibrowanie 1 monitora za pomocą spectra view nie jest takie trudne, (program praktycznie sam to robi) a ogarnięcie 2 to bardzo trudny temat to pytanie jak to zrobić żeby chociaż jeden monitor wyświetlał kolory w przestrzeni SRGB prawidłowo?
Czy zmiana karty na Matroxa coś tu pomoże?

Johanan
17-04-2015, 11:32
...
Czy zmiana karty na Matroxa coś tu pomoże?

Pomoże.
Żadna firma nie daje takiego wsparcia w postaci dopracowanych sterowników i oprogramowania do obsługi wielu monitorów, jak właśnie Matrox.
Już nie mówiąc o dbałości tej firmy o sprzętową nienaganność.

Tom01
17-04-2015, 12:08
Pomoże.
Żadna firma nie daje takiego wsparcia w postaci dopracowanych sterowników i oprogramowania do obsługi wielu monitorów, jak właśnie Matrox.
Już nie mówiąc o dbałości tej firmy o sprzętową nienaganność.

Nie pomoże. Kwestia kalibracji ani tym bardziej ustawienia dwóch monitorów to nie są "kompetencje" karty graficznej.

Skoro skalibrowanie 1 monitora za pomocą spectra view nie jest takie trudne

Bzdury na resorach. Poprawna kalibracja to skomplikowany proces w 99,999% wykonywany źle. Nie ważne czy jeden monitor czy kilka. Sposób obsługi samego oprogramowania o tym nie decyduje.

Johanan
17-04-2015, 12:34
Nie pomoże. Kwestia kalibracji ani tym bardziej ustawienia dwóch monitorów to nie są "kompetencje" karty graficznej.
...

... ale już dodatkowego, specjalizowanego oprogramowania, to jak najbardziej.
To przecież kwestia żonglerki profilami.

Nie jestem na bieżąco z Matroxami, ale wiem jedno, że nie istnieją lepsze karty do grafiki.

Tom01
17-04-2015, 13:08
... ale już dodatkowego, specjalizowanego oprogramowania, to jak najbardziej.
To przecież kwestia żonglerki profilami.

Nie jestem na bieżąco z Matroxami, ale wiem jedno, że nie istnieją lepsze karty do grafiki.

Matrox produkuje jedne z najlepszych jakościowo kart, to oczywiste, ale żonglerka profilami to nie kwestia jakości karty ani jej oprogramowania, tylko WCS, który w tej materii leży i kwiczy.

Śli
17-04-2015, 15:51
a co można zrobić z WCS?

Tom01
17-04-2015, 16:02
a co można zrobić z WCS?

Nic.

gALL
17-04-2015, 18:51
Odpowiadałem na zarzut, ze po torze analogowym sygnał jest rozmyty. Za jakość tego toru odpowiadają przetworniki cyfra-analog na karcie i analog-cyfra w monitorach nieanalogowych (nie-CRT) oraz kabel VGA. Chcąc korzystać z tego toru i nie cierpieć, nie ma innego wyjścia, tylko karta Matroxa (dowolna) i dobry monitor. Zarządzaniem kolorami nadzoruje już system operacyjny i nawet Matrox nie pomoże jak 2 monitory maja być od różnych dostawców lub różne modele a do tego ma to chodzić pod Windowsem. Tylko zmiana systemu, na taki co potrafi więcej lub poprawniej, może pomóc lub tak jak pisze Tom01, unikanie przenoszenia pomiędzy ekranami.

Z własnego podwórka dodam, że po przesiadce z PC z Matroxem (P650, PCIe x16) i monitorze po wyjściu analogowym na ogryzek, a monitor nadal na analogu, miałem ochotę wyrzucić monitor i kupić okulary. Jakbym nagle stracił ostrość widzenia.

Matrox zszedł na psy wieki temu, jeśli szuka ktoś wydajności w 3D, CUDA-wiaków. Matrox do 2D może być. Sama jakość kart, ich wykonanie, wparcie techniczne itd nadal są na najwyższym poziomie. Ale obecnie maja wypuścić coś na ATI. Zobaczymy.

Przy przesyle sygnałów cyfrowych, karta nie ma już takiego znaczenia, bo nie ma konwersji C-A-C, łącze jest cyfra-cyfra. W obecnych czasach cyfrowych monitorów należy unikać, przetwarzania z cyfry na analog i nazad na cyfrę.

Tom01
17-04-2015, 19:10
Znacznie taniej i prościej zastosować cyfrowy tor sygnałowy. Karta za 15 zł z Allegro da na DVI ostrzejszy obraz niż najbardziej wypasiony Matrox i najdroższy kabel na analogu.

Śli
17-04-2015, 19:13
No i cudownie, mam juz 2xDVI, 2 porządne monitory Nec, Windowsa na ogryzka nie zmienię, chciałbym na obu albo na którymkolwiek mieć kolory odpowiadąjące wydrukom. Czy to możliwe? Jak na razie wynika z tego tylko to że jak zapłacę 350zł to Tom zrobi jakąś czarna magię i może się coś uda.

Tom01
17-04-2015, 19:15
No i cudownie, mam juz 2xDVI, 2 porządne monitory Nec, Windowsa na ogryzka nie zmienię, chciałbym na obu albo na którymkolwiek mieć kolory odpowiadąjące wydrukom. Czy to możliwe? Jak na razie wynika z tego tylko to że jak zapłacę 350zł to Tom zrobi jakąś czarna magię i może się coś uda.

Możliwe, ale jak mówiłem wcześniej, nie jest to proste.

PS. Tom tego nie zrobi za 350 zł. To są dwa monitory, nie jeden.

Śli
17-04-2015, 19:44
Tym bardziej mnie nie stać za 2 monitory. Ale jeden komputer jest :)
Problem w tym ze popadamy w jakąś paranoje bo rozumiem że przy jednym monitorze wystarczy spectra view i color munki photo, ustawiamy wszystko jak trzeba puszczamy i gotowe. Nie wymaga to czarnej magii i chodzenia po bagnie?

gALL
17-04-2015, 19:58
I tak i nie :)

Tak samo jak z fotografia, wystarczy aparat, reka, pstryk i sa fotki :D

Śli
17-04-2015, 20:15
Byłem na kursie o kalibracji monitorów, na spotkniach o kalibracji w Eizo, nic tam nie mówili o czarnej magii i błocie.

Tom01
17-04-2015, 21:26
Problem w tym ze popadamy w jakąś paranoje bo rozumiem że przy jednym monitorze wystarczy spectra view i color munki photo, ustawiamy wszystko jak trzeba puszczamy i gotowe. Nie wymaga to czarnej magii i chodzenia po bagnie?

Nie, nie popadamy w paranoję. To jest zderzenie z rzeczywistością. Temat jest zabagniony, czy się Panu podoba czy nie. :)

Byłem na kursie o kalibracji monitorów, na spotkniach o kalibracji w Eizo, nic tam nie mówili o czarnej magii i błocie.

No to krótki test: Co to jest metamer? Czas na odpowiedź 1 minuta, żeby nie było czasu szukać w Google.

A poważniej: Tego typu szkolenia są nastawione na sprzedaż monitorów, kalibratorów lub jednego i drugiego. Nikt nie ma w interesie straszyć słuchaczy. Raczej przedstawia się sprawę jako prostą, łatwą i przyjemną. W praktyce, jak zawsze, wcale nie jest nic proste. Kolorymetria i związki z percepcją są poje*ane jak w ruskim czołgu. Tego się nie da zrobić dobrze nie rozumiejąc co się robi i co na co wpływa. Owszem, da się jako-tako ustawić monitor na zasadzie małpy: Zadaj takie parametry kliknij next, next i po robocie. Tylko niech mi Pan wytłumaczy, dlaczego to nie działa, jeśli zadaje Pan takie same wielkości na dwóch monitorach wysokiej klasy i jeden świeci inaczej a drugi inaczej? Który z nich skalibrował się dobrze, skoro oba zakończyły proces z "sukcesem" a wyświetlają co innego? Jeden np leci w zielony a drugi w czerwony? Jeśli to jest takie proste, czemu Pan, mając sprzęt, soft i będąc po szkoleniu, poległ na polu chwały?

digger-gp
18-04-2015, 00:52
No i cudownie, mam juz 2xDVI, 2 porządne monitory Nec.... chciałbym (...) na którymkolwiek mieć kolory odpowiadąjące wydrukom. Czy to możliwe?
Trochę Off Topic, ale ciekawostka dla zainteresowanych.. Mam na wydrukach kolory i tony w cieniach satysfakcjonująco zgodne z tym co widzę na monitorze (dostosowuje tylko jasność monitora do intensywności światła zastanego). (drukarka epson R3000)
1.) W systemie Windows > Color Managemant > jako default monitora ustawione Adobe RGB(1998
2.) We wszystkich aplikacjach ustawiona przestrzeń kolorów/przestrzeń robocza Adobe RGB(1998
3.) W monitorze Eizo CS240 ustawiony gotowiec; mode Adobe RGB
Przy tych ustawieniach zadawalający jest dla mnie softproofing w PS'ie. Dla wydruków stonowanych obrazów(typu portret) sprawdza się dobrze Relative Colorimetric +BPC. Dla obrazków o bardzo żywych kolorach warto spróbować Perceptual.. a nawet Saturation rendrering intent. Idealnej zgodności zresztą i tak być nie może ponieważ gamuty drukarki i przestrzeni roboczej(monitora) się nie pokrywają w 100%

Śli... spróbuj takich ustawień... podrukuj trochę i zobacz czy "coś" trzeba kalibrować... ;)

Dodam tylko że moje kalibracje Color Navigator'em i CM-Ph niewiele wnosiły pozytywnego co potwierdza wypowiedzi Tom01

Johanan
18-04-2015, 10:22
Nie po to kupuje się monitor szerokogamutowy za trzy, czy więcej tysięcy złotówek, żeby zlewać ciepłym porannym moczem kalibrację. :)

Można oczywiście doraźnie wynajdywać jakieś kompromisy, ale jeżeli dłubie się przy portrecie, to autentyczność postrzeganych niuansów nabiera szczególnej wagi.

Trzeba jednak zachować jakąś logiczną kolejność i najpierw przygotować stanowisko pracy, zapewnić mu właściwe oświetlenie, a dopiero na finiszu skalibrować monitor.