Zobacz pełną wersję : Który obiektyw lub zestaw 35/50/85mm
Witam
Czy ktoś z obeznanych w temacie pomoże mi wybrać któryś z tych, uwzględniając cenę, różnice między nimi?
Który się najbardziej opłaca? Czy lepiej kupić 35mm + 85mm (w przyszłości) czy 50mm + później jakiś zoom? Przeznaczenie: amatorskie portretowanie w studio, na zewnątrz oraz fotografia produktu.
Falcon (Samyang) 85mm f/1.4 IF MC 650 zł
NIKKOR AF-S 35mm f/1.8 G 550 zł
NIKKOR AF 50mm f/1.8 D 350 zł
NIKKOR AF-S 50mm f/1.8 G 500 zł
Zacznijmy od podstaw: jakie masz body aparatu?
Jeśli serie D3x00 / D5x00 to AF 50mm f/1.8 D nie będzie działał w nim AF, więc polecałbym wtedy AF-S 50mm f/1.8 G. Jeśli masz którejś wyższej serii - zastanów się. AF-S jest zrobiony pod DX-owe matryce (czyli APS-C), zaś starsza 50-ka kryje całą pełną klatkę - wygodne jeśli uwzględniasz opcję przesiadki w jakiejś przyszłości.
A czy lepszy zestaw 35+85 czy 50+zoom to już filozofia, a nie temat do podpowiedzi.
Zacznijmy od podstaw: jakie masz body aparatu?
Jeśli serie D3x00 / D5x00 to AF 50mm f/1.8 D nie będzie działał w nim AF, więc polecałbym wtedy AF-S 50mm f/1.8 G. Jeśli masz którejś wyższej serii - zastanów się. AF-S jest zrobiony pod DX-owe matryce (czyli APS-C), zaś starsza 50-ka kryje całą pełną klatkę - wygodne jeśli uwzględniasz opcję przesiadki w jakiejś przyszłości.
A czy lepszy zestaw 35+85 czy 50+zoom to już filozofia, a nie temat do podpowiedzi.
Jesteś pewien tych twierdzeń?
I stara i nowa 50 jest pełnoklatkowa. I do tego co chcesz robić, proponuję 35 + 85 w przyszłości. A 85 najlepiej z AF, bo ostrzenie na 1.4 nie jest łatwe, zwłaszcza z małym wizjerem.
D90 - jak w podpisie. Przesiadki na pełną klatkę raczej nie planuję ze względu na brak funduszy ale wszelkie informacje się przydadzą :)
A ten Smayang to szkło godne tych pieniędzy?
lodzermensch
14-04-2015, 00:55
(...) A ten Smayang to szkło godne tych pieniędzy?
Jeśli chcesz się pozbyć AF, to być może tak...
Ja rozważam podobnie. Na początek kupiłem 50 1.8 D ze względu na cenę i łatwość odsprzedaży. Zobaczę czy mi pasuje i będę dalej kombinował.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
hostman22
14-04-2015, 17:49
przeznaczenie amatorskie nic nie mówi.
35dx ostry, kontrastowy obiektyw, minusem jest gigantyczna beczka (jak będziesz fotografował z głową zastąpi 50kę)
50mm G jak masz więcej kasy,a D jak mniej ;). Pod słońce leci mocno kontrast (stara wersja), ogólnie ogniskowa na dx 75mm "leica style" :)
d90 chyba musi mieć wersję z chipem, aby w pełni cieszyć się tym szkłem... ? Całkiem fajne optycznie, moja wersja na 1.4 była ostrzejsza niż n85/1.8 na 1.8 ;). Jak się przyzwyczaisz do MF i tego nudnego komputerowego bokeh, to może być bardzo dobrze wydane 500 zł
Dzięki, 35mm f/1,8 G kupiony.
No to zbieraj teraz na 85/1.8 G ;)
dmcreative
16-04-2015, 01:12
A ten Smayang to szkło godne tych pieniędzy?
Jeśli masz nerwy - tak. W przeciwnym wypadku nie polecam, mnie szlag trafiał przy ostrzeniu na 1.4-2.0, nawet na dużym wizjerze d800. Sam obrazek też mnie nie powala, przynajmniej teraz, kiedy zebrałem nieco więcej doświadczenia z nikonowym 85/1.8. Nie wspominając już o wygodzie użytkowania, tym bardziej że AF w nikkorze działa bezbłędnie.
Ciężko tu nawet mówić o stosunku ceny do jakości. Na ten moment, jeśli do nikkora miałbym dołożyć 400zł, kosztem "gorszego" światełka, ale za to mieć AF, to nawet bym się nie wahał.
EDIT:
Mam go pod ręką, więc mogę podesłać prevki ;)
Może jednak jakis zoom do tego, nie wiem. Minie dużo czasu zanim nazbieram na nastepne szkło lepszych parametrów. Dam sobie spokój z tym smayangiem.
Ja mam 50 ale strasznie kusi mnie 85.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
adrianek32
16-04-2015, 12:08
ja mam do sprzedania Samyanga/Falcona 85 bo kupilem N 85 1.8G i mimo ze Falcon dawal bardzo fajny obrazek to ostrzenie manualne mnie wkurzalo i zdecydowalem sie go pozbyc pozatym podkusila mnie Sigma 85 1.4 ktora mialem okazje potestowac w media markt a ze cena atrakcyjna to ją kupilem i jestem z moek bardzo zadowolony :) teraz mysle czy pozbyc sie Nikkora czy nie :)