Zobacz pełną wersję : D3200 18-105 mm
Witam,
Mam możliwość zakupu nowego aparatu jak w temacie ze zniżką 10 % (od Sodexo) w Auchan. Wychodzi około 1500 zł, więc oferta wydaje się atrakcyjna. Problem w tym, że jestem dosyć sceptyczny, jeżeli chodzi o zakupy w miarę drogiej elektroniki w hipermarkecie. Czy jest coś na co powinien zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu? Czy da się odczytać datę produkcji aparatu lub akumulatora? Nie chciałbym sprzętu, który był przerzucany z półki na półkę np. przez dwa lata.
Czy aparat i obiektyw posiadają jakieś folie fabryczne, których brak lub ślady odklejania świadczyłyby o tym, że zestaw był już składany/użyty?
Gdziekolwiek byś nie kupił daty produkcji aparatu nie znajdziesz, więc jak długo aparat od wyjścia z fabryki leżał w hurtowni czy sklepie tego się nie dowiesz.
W nowym aparacie na wyświetlaczu powinna być folia ochronna, przebieg aparatu można sprawdzić robiąc zdjęcie w jpeg i odczytać ilość klapnięć migawki w programie, np. Opanda.
Maciej90
13-04-2015, 15:33
Brak folii na ekranie nie jest jednoznaczny z tym, że aparat był używany, czy chociażby był wyciągnięty z pudełka. Ja raczej kierowałbym się wyglądem spodu samego korpusu. Jeśli aparat był przekładany z miejsca na miejsce to może mieć jakieś minimalne ślady na całej dolnej powierzchni lub chociaż przy gwincie do statywu. Jeśli masz możliwość to sprawdź też mocowanie obiektywu i bagnet obiektywu - jeśli jest tam sporo kurzu i są widoczne liczniejsze otarcia to będzie to mówiło samo za siebie. 18-105 to plastik więc otarcia będą łatwo dostrzegalne.
nied0bry
13-04-2015, 16:50
Jeśli aparat po włożeniu baterii i włączeniu, go zapyta o język, datę i godzinę, to jest to jego pierwsze włączenie i nie był używany wcześniej. Jeśli po włączeniu ma ustawiony jakikolwiek język i datę, to zrób jedną fotkę i sprawdź przebieg przy pomocy Opandy, PhotoME, czy darmowych stronek.
pozdr,
kris
Dzięki za odpowiedzi. Brałem pod uwagę również Panasonica Lumix DMC-LX7. Zastanawiam się na korzyść którego aparatu (D3200 15-105 vs. LX7) wypadłoby porównanie zdjęć robionych w pomieszczeniach.
Myślę, że wypada to mniej więcej tak (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=panasonic_dmclx7&attr13_1=nikon_d3200&attr13_2=canon_eos5dmkii&attr13_3=canon_eos5dmkii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=full&widget=1&x=-0.8630075187969924&y=0.1623705552089831).
Jaki obiektyw posiada D3200 w tym teście? Pokazana jest różnica przy tym samym ISO, ale przeciez ten parametr będzie dobrany inny dla każdego z tych aparatów dla uzyskania podobnego efektu. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
harpooon
16-04-2015, 20:09
Jaki obiektyw posiada D3200 w tym teście? Pokazana jest różnica przy tym samym ISO, ale przeciez ten parametr będzie dobrany inny dla każdego z tych aparatów dla uzyskania podobnego efektu. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Pod zdjęciem masz ikonkę :i: jak na nią najedziesz to wyświetli Ci się jaki obiektyw i kilka innych danych dot. ekspozycji a jak sobie ściągniesz na dysk obrazek to będziesz miał pełnego exif'a więc ...........z iso nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź ,tu pokazano jak przy konkretnym iso zachowuje się matryca ile jest szumu itp...mam wrażenie nie obraź się że po prostu tego terminu nie rozumiesz.
OK, na pewno sporo jeszcze przede mną. Tymczasem stałem się posiadaczem D3200 z obiektywem 18-105 i chyba jestem zadowolony. Po paru minutach zabawy daję radę sfotografować bez rozmycia dziecko w pokoju bez użycia lampy (S + korekta ISO), więc mam nadzieję, że idę w dobrym kierunku :-).
Czy możecie poradzić mi w kwestii zakupu filtra UV do tego obiektywu? Nie wiem czy firma ma znaczenie. Najlepiej gdyby był dobry i niedrogi :-)
Druga sprawa to torba - chciałbym możliwie najmniejszą do tego zestawu. Prośba do użytkowników D3200 + 18-105 o jakieś namiary. Nie interesuje mnie na razie pakowanie dodatkowych akcesoriów. Ma zmieścić się aparat z zamontowanym obiektywem bez większego luzu.
Maciej90
18-04-2015, 16:37
Filtr - Hoya HMC UV (0) albo Marumi UV WPC. Jeśli taniej to Hoya HMC (C) albo Marumi UV z żółtej serii.
Torba - Case Logic DCB306 albo SLRC200. Najlepiej podejść do sklepu razem ze sprzętem i dopasować. ;)
Migacz112
18-04-2015, 17:19
Co do torby, to podejdź do byle sklepu foto albo jakiegoś większego RTV AGD i poprzymierzaj sam, takich małych tam nie brakuje :P A co do filtra UV - wiesz, że te tańsze (np. poniżej 150-200zł) wpływają na jakość zdjęć, szczególnie przy zdjęciach pod światło? :)
Torba - Case Logic DCB306 ...
Case Logic DCB306 wygląda OK. Głębokość torby to 16 cm. Aparat z obiektywem ma 16,5 cm więc powinno być na styk. Pytanie czy zmieści się gdzieś z boku jeszcze tulipan?
Maciej90
20-04-2015, 17:50
Tulipan na obiektyw nakręcasz 'tył na przód' i powinno grać. ;)
Co do torby, to podejdź do byle sklepu foto albo jakiegoś większego RTV AGD i poprzymierzaj sam, takich małych tam nie brakuje :P A co do filtra UV - wiesz, że te tańsze (np. poniżej 150-200zł) wpływają na jakość zdjęć, szczególnie przy zdjęciach pod światło? :)
Potwierdzam, paskudne bliki po założeniu UV marki Hoya (a tani nie był).
Jeśli założysz tulipan normalnie, to możesz spokojnie obejść się bez UV w większości sytuacji (np. na plażę nie polecam brać "gołego" obiektywu).