Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spust w D80, a sprawa mechanicznego wyzwalania migawki

Cold
09-05-2007, 22:29
Próbował ktoś, lub choć rozważał teoretyczną możliwość zamiany spustu migawki w D80 na spust z D100 mający śliczne wejście na mechaniczny wężyk wyzwalający migawkę? Ciekaw jestem czy dałoby się podmienić to ustrojstwo i zagrać na nosie NIKONOWI mając możliwość wyzwalania migawki przewodem za 5zl zamiast za ponad stówke. :twisted:

Bejo
09-05-2007, 23:27
Próbował ktoś, lub choć rozważał teoretyczną możliwość zamiany spustu migawki w D80 na spust z D100 mający śliczne wejście na mechaniczny wężyk wyzwalający migawkę? Ciekaw jestem czy dałoby się podmienić to ustrojstwo i zagrać na nosie NIKONOWI mając możliwość wyzwalania migawki przewodem za 5zl zamiast za ponad stówke. :twisted:

chyba jedna taniej i latwiem przede wszystkim bedzie kupic pilot! jak nie oryginalny to chociazby firmy trzeciej! w MM widzialem uniwersalny do nikona canona minolty i czegos jeszcze! nie pamietam! za bodajze 46,99 :twisted:

a wracajac do tematu! tak rozwazajac problem na szybko to raczej wydaje sie niemozliwe! ale jak to mowia polak portafi! sadzac po rozmiarach to raczej ciezko by bylo upchac bo i tak w D80 w srodku wszystko upchane ;)

a i pewnie w elektronice duzo trzeba by zmienic wiec pomysl moze i dobry ale niewykonalny!

PS. uwazam ze jest to temat z dupy!!!!

bears_company
10-05-2007, 00:00
Hmm oszczędnośc paru złoty w zamian za utratę gwarancji i problemy w serwisie- hmm wg mne ito troche nieprzemyślane (aby nei nazywając głupie) rozwiązanie

Valwit
10-05-2007, 00:15
kup podrobe kabelka i po sprawie

vixhs
10-05-2007, 05:02
temat z cyklu -JAK OSZCZEDZAJAC WYDAC WIECEJ

Cold
10-05-2007, 06:17
Och! Moje pytanie bylo niejako przy okazji. Poniewaz ze wzgledow technicznych bede zmuszony wymienic ten przelacznik tak czy inaczej, (a uszkodzenia mechaniczne nie sa objete gwarancja serwisu) zastanawialem sie czy to mozliwe. Przeciez to tylko zwykly dwustopniowy przelacznik! Rozmiarami sa chyba identyczne o ile mi sie dobrze wydaje. (Nie mialem w rekach jednoczesnie D80 i D100 aby porownac dokladnie). W wiekszosci poruszam sie z analogiem i cyfra jako drugie body wiec milo byloby korzystac z wezyka z F80 do D80.

P.s.
Uszkodzilem juz w plenerze 2 piloty wiec niejako mam do nich ambiwalentny stosunek.

Valwit
10-05-2007, 11:31
sam spust zmienisz bez problemu, pytanie jest czy wezyk wkrecony w d80 bedzie mial co wcisnac. w to watpie.

Cold
10-05-2007, 14:52
Zastanawialem sie na ile zespolony jest caly ten przelacznik i czy wlasnie ten "spust" z D100 bedzie w stanie wyzwolic migawke D80.