PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - migawka nie działa w trybie AUTO obiektywu

Tewie
12-04-2015, 11:13
Witam. Dostałem w prezencie używanego D40, praktycznie wykonałem nim zaledwie kilkanaście zdjęć - wszystko działało OK. Obecnie nie działa migawka przy ustawieniu obiektywu w tryb AUTO. Na Manualu działa normalnie. Obiektyw w trybie Auto ostrzy, ale aparat zdjęcia nie wykonuje. Ktoś wie co może być tego przyczyną?

Obelix
12-04-2015, 11:21
Puszka potwierdza ustawienie ostrości sygnałem dźwiękowym?
Najprościej na początek wykonać reset ustawień do fabrycznych. Pod klapką gniazda usb jest przycisk służący do resetowania.

Tewie
12-04-2015, 11:51
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Nie ma potwierdzenia dźwiękiem. Dodam, że już raz miałem podobny objaw i pomogło (jak mi się wydaje) wymontowanie i ponowne osadzenie obiektywu. Przeczyściłem tez styki ale nadal nie działa poprawnie.
Zrobiłem reset ustawień "dwoma przyciskami". W miejscu o którym wspominasz jest mikrowyłącznik - wciskałem go, ale nie widzę aby aparat jakoś na to reagował.

Studio5s
12-04-2015, 12:23
Wykonałeś reser z klawiszy.
Wykonaj reset z poziomu menu.

Tewie
12-04-2015, 12:31
Zresetowałem - dalej nic. Silnik pracuje, obiektyw znajduje ostrość - ale punkty ostrości nie świecą się na czerwono, jak to normalnie bywa. I nie ma potwierdzenia ostrości.

puciek
12-04-2015, 14:05
Gruszką przedmuchaj czujnik AF.

Obelix
12-04-2015, 14:43
A jaki jest ustawiony tryb pracy AF?

Tewie
13-04-2015, 14:56
Próbowałem różnych ustawień AF - bez skutku. Gdzie znajduje się czujnik?

Obelix
13-04-2015, 15:03
W komorze lustra u dołu.
A czy podświetla się na chwilę aktualnie ustawiony punkt AF w wizjerze w momencie wciśnięcia spustu?

Tewie
13-04-2015, 18:36
Tak, podświetla się na ułamek sekundy w tym momencie o którym mówisz.

Obelix
13-04-2015, 18:59
Z jakim obiektywem współpracuje puszka?
Zbierając wszystkie informacje - aparat robi zdjęcia przy obiektywie ustawionym na MF, natomiast przy ustawieniu AF obiektyw przelatuje cały zakres nie znajdując ostrości. Zgadza się?

TOP67
13-04-2015, 19:42
Silnik pracuje, obiektyw znajduje ostrość - ale punkty ostrości nie świecą się na czerwono, jak to normalnie bywa. I nie ma potwierdzenia ostrości.

Z tego wynika, że jednak nie przelatuje.

Pytanie nr 1. Czy przy w tym momencie zapala się zielona kropka?
Pytanie nr 2. Czy przy ręcznym ostrzeniu, zapala się zielona kropka?
Pytanie nr 3. Czy problem jest na każdej odległości, czy tylko na nieskończoności?
Pytanie nr 4. Jaki masz tryb AF-S czy AF-C?

Obejście. Przestaw na AF-C, aparat zrobi zdjęcie (co nie rozwiązuje problemu)