Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Sosna na Sokolicy z Tatrami w tle
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/DSC_1468JPG-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-CSkqRmhi4pc/VSoz-ko5KYI/AAAAAAAAH4A/MtnwTnMp5JE/s1024/DSC_1468.JPG)
stachmuszel
12-04-2015, 11:28
Kiedy byłeś?
Kiedy byłeś?
Wczoraj, Trzy Korony i Sokolica.
stachmuszel
12-04-2015, 13:59
Kusisz tym ładnym widokiem. Śniegu nie było?
Gadryiel
12-04-2015, 15:57
Ciekawy kadr, dużo się dzieje.
Ciekawy kadr, dużo się dzieje.
A możesz nam wyjaśnić co na tym zdjęciu się dzieje? Ani chmur, ani mgieł w dolinie Dunajca. Do tego szarobura barwa lasu i wyblakłe Tatry w tle. "Turystyczna" fotka zrobiona o maksymalnie nieciekawej porze. Trzeba pamiętać, że to najbardziej obfotografowana sosna w Polsce. Żeby zdjęcie zachwyciło, musi być chociaż odrobina pieprzu. A tutaj nie ma kompletnie nic.
A możesz nam wyjaśnić co na tym zdjęciu się dzieje? Ani chmur, ani mgieł w dolinie Dunajca. Do tego szarobura barwa lasu i wyblakłe Tatry w tle. "Turystyczna" fotka zrobiona o maksymalnie nieciekawej porze. Trzeba pamiętać, że to najbardziej obfotografowana sosna w Polsce. Żeby zdjęcie zachwyciło, musi być chociaż odrobina pieprzu. A tutaj nie ma kompletnie nic.
Masz rację, typowa turystyczna fotka, jak to w życiu bywa, albo polujemy na zdjęcia, lub robimy zdjęcia przy okazji.
Warunki były nie ciekawe więc zachwytu nie będzie.
krzysiekn
12-04-2015, 18:52
Taki klasyk,ale zawsze się podoba to miejsce.Czasami fotki są lepsze,czasami gorsze,ale miejsce piękne.pozdrawiam
Jacek S.
12-04-2015, 19:07
Jak dla mnie, zdecydowanie za ciasno i blado :(
Masz rację, typowa turystyczna fotka, jak to w życiu bywa, albo polujemy na zdjęcia, lub robimy zdjęcia przy okazji.
Warunki były nie ciekawe więc zachwytu nie będzie.
Nie przejmuj się komentarzem wyżej. Fakt brzoza obfotagrafowana maksymalnie i tylko latający spodek mógłby wnieść coś nowego :-P Nie dajmy się zwariować. A zdjęcie jest fajne. Dobrze oddaje przestrzeń. Pora roku to przedwiośnie więc jakie ma być tło? Szaro bure? Dla mnie IMHO bardzo fajne, bo rzeczone drzewko odcina się od tła.
Nie przejmuj się komentarzem wyżej. Dla mnie IMHO bardzo fajne
Masz racje, nie ma co się przejmować krytycznymi komentarzami. Najważniejsze są "bardzo fajne", "podoba się", "super", "moc" i inne takie.
Masz racje, nie ma co się przejmować krytycznymi komentarzami. Najważniejsze są "bardzo fajne", "podoba się", "super", "moc" i inne takie.
Zawsze się liczę z krytycznymi komentarzami, sam uważam że zdjęcie klasykiem nie jest, ale zdołować się nie dam.
Często przeglądam działy ze zdjęciami, gdybym miał wszystko komentować to miałbym o tysiąc postów więcej, moją zasadą jest nie komentować czegoś co mi się nie podoba.
Dobry fotograf to taki który zrobi jedno dobre zdjęcie w roku, mnie czasami to nie wychodzi, ciągle się uczę.
Zawsze się liczę z krytycznymi komentarzami, sam uważam że zdjęcie klasykiem nie jest, ale zdołować się nie dam.
Często przeglądam działy ze zdjęciami, gdybym miał wszystko komentować to miałbym o tysiąc postów więcej, moją zasadą jest nie komentować czegoś co mi się nie podoba.
Dobry fotograf to taki który zrobi jedno dobre zdjęcie w roku, mnie czasami to nie wychodzi, ciągle się uczę.
Zgera, ale ja nie miałem zamiaru Cię zdołować! Do wyrażenia swojej opinii sprowokował mnie niejako komentarz @Gadryiel`a, który napisał, że na zdjęciu dużo się dzieje. Do drugiego znowu sprowokował mnie @basket.
Nic mi też do tego ile komentujesz i co komentujesz. Ja jeszcze dobrego zdjęcia nie zrobiłem. Też ciągle się uczę ;) Pozdrowienia.
Krótko... czy uważasz, że to co podoba się Tobie musi się podobać mnie. I odwrotnie?
Krótko... czy uważasz, że to co podoba się Tobie musi się podobać mnie. I odwrotnie?
Oczywiście, że nie musi. Ale pozwól wyrazić mi swoją opinię, gdy coś nie będzie mi się podobało i nie dyskredytuj jej.
Oczywiście, że nie musi. Ale pozwól wyrazić mi swoją opinię, gdy coś nie będzie mi się podobało i nie dyskredytuj jej.
Oczywiście. To nie podlega pozwoleniu, bo każdy ma do tego prawo. O dyskredytowaniu mowy nie ma.
Odnośnie rzeczonego zdjęcia. Po prostu spodobało mi się kadrowanie. Autor pokazał sosnę inaczej niż widziałem wcześniej.
Gadryiel
12-04-2015, 21:58
A ja sosny wcześniej nie widziałem i zdjęcie mi się podoba.
Jest sosna nad przepaścią, las (z lewej jakiś efekt, który nie wiem z czego wynika, ale mi się podoba) jak i góry na horyzoncie w zupełnie innym klimacie. Dla mnie dużo się dzieje na tym zdjęciu.
Odnośnie rzeczonego zdjęcia. Po prostu spodobało mi się kadrowanie. Autor pokazał sosnę inaczej niż widziałem wcześniej.
Pokazałem sosnę z drugiej strony bo nie chciałem robić zdjęcia pod słońce, byłem na Sokolicy około południa.
Tradycyjnie jest pokazywana sosna z drugiej strony ale tam urosły krzaczyska i właziły mi w kadr, szerszy obiektyw załatwił by sprawę.
andrzejo
13-04-2015, 09:08
Czyli szerzej, w tych okolicznościach, zrobić już się nie dało. Foto wygląda na jpg prosto z puszki, z pewnością da się wycisnąć coś jeszcze po obróbce.
Matjes, szparagi, truskawki lub wisnie najlepsze sa w okreslonych porach roku. Sezonowosc dotyczy takze zdjec- aby uniknac zdjec takich jak w komentowanym threadzie- bladych, z okropnym lasem na drugim planie i bezbarwnym niebem, mozna bylo do czerwca poczekac. Konczy sie wlasnie sezon na one-day-skyline-trip, trwa sezon na Korsyke, Hiszpanie i Wlochy- pakowac sprzet i wjuuuuu- samolotem to Londynu, Paryza lub Pragi. P.S. unikamy, rzecz jasna, Germanwings i Lufthansy.
Niestety ale moje zdanie podobne do kol. FHR.
piotrx25
13-04-2015, 19:25
Mnie fotka się podoba i nigdy wcześniej nie widziałem tej sosny ( zielone drzewo ładnie wyszło na burym tle ). Oczywiście oryginalniej byłoby poprawić niebo, las, a sosnę wyciąć i wstawić palmę :)
Matjes, szparagi, truskawki lub wisnie najlepsze sa w okreslonych porach roku. Sezonowosc dotyczy takze zdjec- aby uniknac zdjec takich jak w komentowanym threadzie- bladych, z okropnym lasem na drugim planie i bezbarwnym niebem, mozna bylo do czerwca poczekac. Konczy sie wlasnie sezon na one-day-skyline-trip, trwa sezon na Korsyke, Hiszpanie i Wlochy- pakowac sprzet i wjuuuuu- samolotem to Londynu, Paryza lub Pragi. P.S. unikamy, rzecz jasna, Germanwings i Lufthansy.
Po części masz rację co sezonowości zdjęć, mój błąd bo zdjęcie powinno wylądować w dziale turystyka fotograficzna.
A gdyby takie zasady przenieść do fotografii ślubnej to:
Młodzi powinni być młodzi i piękni.
Kościół powinien być jasny i piękny i ładnie przystrojony, sala weselna również.
Młodzi powinni jeszcze zamówić idealną pogodę, w przypadku załamania pogody przenosić ślub do skutku.
Fotograf by się cieszył pięknymi fotkami i wszyscy żyli by długo i szczęśliwie.
Trochę może przesadziłem, ale w turystyce jest tak że na warunki pogodowe nie zawsze mamy wpływ, pogoda i pora roku nie zawsze sprzyją dobrym zdjęciom.
Oczywiście oryginalniej byłoby poprawić niebo, las, a sosnę wyciąć i wstawić palmę :)
Dobry pomysł, następny raz pojadę z piłą i może coś się zmieni :)
na tym zdjęciu zielone drzewo nie jest aż tak zielone jak by mogło być
Bo to wiosna Panie, z każdym dniem będzie bardziej zielona :)
( zielone drzewo ładnie wyszło na burym tle ).
na tym zdjęciu zielone drzewo nie jest aż tak zielone jak by mogło być
@zgera- tych zasad nie mozna przeniesc do fotografii slubnej. Gdy nie ma mozliwosci wykonania ladnych zdjec siedzimy w domu i czytamy New York Times.
piotrx25
13-04-2015, 21:54
@zgera- tych zasad nie mozna przeniesc do fotografii slubnej. Gdy nie ma mozliwosci wykonania ladnych zdjec siedzimy w domu i czytamy New York Times.
Zazdroszę Ci, bo mnie nie stać na ten luksus.
Zazdroszę Ci, bo mnie nie stać na ten luksus. abo kosztuje grosze http://international.nytimes.com/subscriptions/inyt/lp87JWF.html?campaignId=4L7HW¤cy=euro (you can cancel anytime). papierowa wersja w kiosku na kazdym duzym lotnisku z kilkudniowym opoznieniem.
piotrx25
13-04-2015, 22:31
abo kosztuje grosze http://international.nytimes.com/subscriptions/inyt/lp87JWF.html?campaignId=4L7HW¤cy=euro (you can cancel anytime). papierowa wersja w kiosku na kazdym duzym lotnisku z kilkudniowym opoznieniem.
:)
Myślałem o czekaniu na odpowiednią pogodę. Ja mogę robić zdjęcia tylko gdy mam na to czas.
smutniacha
13-04-2015, 23:26
Moim zdaniem, w/g mnie warunki, jakie były na Sokolicy wtedy, kol.zgera pokazał realistycznie.
Aż poczułem zapach Pienin. To na plus.
Minusem jest zbyt ciasny kadr. A szczególnie brakuje dołu. Z szerszym kątem prosiłbym następnym razem, bez piły!:smile:
Pozdrawiam