PDA

Zobacz pełną wersję : modem/ router wifi cisco + nowy router wifi

HYPER
11-04-2015, 15:59
Z gory zaznaczam, ze jestem zielony w sieciach internetowych.

jednak chcialbym sam polaczyc elementy, ktore posiadam.

Sprawa wyglada tak:

do tej pory posiadalem mode/router wifi cisco 2425. wszystko smiaga OK.

teraz dokupilem router asusa rt-ac87u i chcialbym aby to on przejal calkowicie funkcje routingu i wifi.

Pytanie teraz jak to zrealizowac?

Na chwile obecna wylaczylem wifi w panelu konfiguracyjnym cisco 2425 i polaczylem go z nowym routerem przez WAN. router asus w panelu konfiguracyjnym pokazywal polaczenie z internetem (tak samo pokazywal Windows 7), jednak strony sie nie ladowaly. domyslam sie, ze byl jakis problem z adresami IP modemu i routera asus. tylko jaki?

pozniej zmienilem tryb pracy routera asus na AP i wtedy wszystko zaczelo smigac. rozumiem jednak, ze w takim wypadku cisco nadal odpowiada za caly routing, NAT itd. a asus jedynie rozprowadza wifi? tego wlasnie bym chcial uniknac.

chce zeby cisco bylo tylko modemem a cala reszte zeby robil asus.

pomoze ktos jak chlop krowie na rowie?

normalnie to bym czytal i probowal do skutku, ale akurat mam wspollokatora, ktory sie zaplacze jak nie bedzie mial neta przez kilka godzin a nie chce zarywac nocek zeby to rozgryzc.

kolas
11-04-2015, 16:15
Najprościej zmień adresacje na jednym z urzadzen. Pewnie masz na obu 192.168.1.0\24. Zmień np na cisco na 192.168.2.0. Będziesz miał podwójny nat?

rb_zg
11-04-2015, 19:03
W Cisco (to od UPC?) musisz włączyć tryb Bridge. Wtedy Cisco będzie robiło tylko za modem kablowy. Na port WAN Asusa dostaniesz publiczny IP (jeśli Twój operator takie przydziela).

HYPER
11-04-2015, 19:25
cisco jest z upc irlandzkiego.

czyli w zakladce access point ustawie 'disabled' a bridging: 'enabled'

rb_zg
11-04-2015, 19:27
Tak, dokładnie jak napisałeś.

HYPER
11-04-2015, 21:58
sprawdze jak moj wspollokator pojdzie juz w kime :P

HYPER
12-04-2015, 13:58
podlaczylem i lipa. cos zle robie (w sumie to nie dziwne bo pojecia nie mam o tym ;)

cisco ustawilem tak jak mialo byc, wifi wylaczone i bridging wlaczony. zakladam, wiec, ze wiecej juz nie musze robic w cisco.

asus chodzi w teybie routera bezprzewodowego, czyli tak jak chcialem.

polaczenie po kablu dziala (chociaz przez dlugi czas nie dzialalo, ale cos tam namiezsalem i poszlo)

natomiast jest problem z wifi. smartfon widzi siec, ale prze probie podlaczenia mam informacje 'Nie mozna uzyskac adresu IP'. Nie wiem co z tym fantem zrobic.

kzkzg
12-04-2015, 18:26
dhcp wlaczone?

rb_zg
12-04-2015, 19:55
1. Jak podłączysz do Cisco kompa bezpośrednio kablem, to dostajesz publiczny adres IP?
2. Jak podłączysz kompa po kablu do Asusa, to net Ci działa?

HYPER
13-04-2015, 13:38
@kzkzg: dhcp wlaczone
@rb_zg: 1) sadze, ze dostaje taki adres, ale na bank pewien nie jestem. internet w kazdym badz razie smiga.
2) net dziala bezproblemowo przy podlaczeniu asusa po kablu