PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica panoramiczna

Foto1270
11-04-2015, 13:25
Cześć, zamierzam kupić głowicę panoramiczną. Mam pytanie czy każdą głowice można zamontować do każdego statywu ? Widziałem jakieś adaptery - proszę życzliwe osoby o wytłumaczenie na czym trzeba się skupić, co wziąć pod uwagę i co będę potrzebował do robienia panoram ?

wywar
11-04-2015, 22:00
Cześć, zamierzam kupić głowicę panoramiczną. Mam pytanie czy każdą głowice można zamontować do każdego statywu ? Widziałem jakieś adaptery - proszę życzliwe osoby o wytłumaczenie na czym trzeba się skupić, co wziąć pod uwagę i co będę potrzebował do robienia panoram ?
Do robienia panoram będziesz potrzebował statywu, głowicy, aparatu, obiektywu, komputera i oprogramowania.
W głowicy panoramicznej takiej jak np. Nodal Ninja znajdziesz adapter na mały gwint. Kupując głowicę patrz na wagę i wymiary sprzętu którego będziesz używał bo jak np. kupisz Nodal Ninja MK3 to zapomnij ,że podepniesz do tego zestaw dx + np N70-200 2.8. Popatrz sobie na stronie producenta Nodal Ninja - KLIK (http://www.nodalninja.com/). Do sklejania panoram możesz używać np. Photoshopa. Pamiętaj żeby znaleźć punkt nodalny gotowego zestawu - na YT znajdziesz jak to się robi. Ja to robię tak: na szybę przyklejam wykałaczkę i ustawiam tak sprzęt żeby pokrywała się z latarnią w tle na środku i po bokach kadru.

Foto1270
12-04-2015, 10:08
Myślałem o czymś takim : Głowica Manfrotto MNMH057A5-LONG Głowica QTVR panoramiczna PRO tylko nie wiem czy tam trzeba jakiś adapter jeszcze dokupić czy to się na zwykły statyw zakłada

wunat
12-04-2015, 12:22
zalezy jaki masz statyw (gwint)