Zobacz pełną wersję : Samyang 8 mm AE- fish - jakość potwierdzenia ostrości
beliverman
10-04-2015, 10:12
Witam
Kupiłem Samyanga 8mm do Nikona z chpiem potwierdzenia ostrości AE. Niestety na bliskich odległościach do 2 m. to potwierdzenie się zapala- natomiast na dalszych niekiedy jakieś pobłyski zielonej diody.
Czy wyszytkim uzytkownikiem tego obiekjtywu dzieje się podobnie ?
Posiadam też Samyanga 14 mm w którym to potwierdzenie działa duu..żo lepiej i sprawniej.
Czy to dla 8 mm standard czy ja pisiadam jakis wadliwy egzemplarz ?
Obiektyw Samyang 8 mm jest na gwarancji
Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedz która pomoże rozwiązać problem
_13_jacek
10-04-2015, 10:44
Miałem Samyanga 8 mm.
Ostrość miałem ustawioną 1.5m na stałe oraz przysłonę f5.6 na stałe i było ok.
Chip służy do tego, by był pomiar światła z tańszymi korpusami. Z potwierdzeniem ostrości to akurat nie ma nic wspólnego, wszystkie lustrzanki Nikona potwierdzają ostrość niezależnie od tego, czy obiektyw ma chip. Co do zielonej diody, to aparat musi mieć na czym potwiedzić ostrość, czyli w obrębie wybranego punktu AF musi mieć odpowiednio duży, kontrastowy obszar. Może po prostu celujesz w nieodpowiednie miejsce?
Niestety nie mam obecnie ryby do Nikona, więc nie mam jak sprawdzić, czy zachowuje sie podobnie.
Przy tak dużej głębi ostrości, jaką ma rybie oko, praktycznie nie ma potrzeby każdorazowego ostrzenia i potwierdzania. Przy zdjęciach miejskich/krajobrazowych po prostu mam pierścień ostrości ustawiony na "prawie nieskończoność", czyli o wielkość kropki na skali bliżej, niż kreska nieskończoności i jest ok.
Jeśli chodzi o korzystanie z gwarancji, to (przynajmniej na razie) lepiej poczekać na rozwój sytuacji:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260343
Harnas26
10-04-2015, 17:18
Mam samyanga 8 mm i jest świetny, też mam ustawienia jak Jacek i ja jestem zadowolony.
Migacz112
10-04-2015, 21:11
Witam
Kupiłem Samyanga 8mm do Nikona z chpiem potwierdzenia ostrości AE. Niestety na bliskich odległościach do 2 m. to potwierdzenie się zapala- natomiast na dalszych niekiedy jakieś pobłyski zielonej diody.
Czy wyszytkim uzytkownikiem tego obiekjtywu dzieje się podobnie ? [...]
Też mam ten obiektyw i potwierdzenie ostrości szaleje :) Ja ustawiam f/5.6 i 1,5m albo f/8-11 i 1m, i zdjęcia same się robią, ale wiem, że ta migająca dioda potrafi nieźle wkurzać tym mruganiem ;)
Witam
Jakim cudem chcesz uzyskać potwierdzenie powyżej 2 m dla takiej ogniskowej? Przecież to już za hiperfokalną nawet na pełnej dziurze.
beliverman
11-04-2015, 06:40
Czyli wszystko OK !
Dziękuję za przedstawienie realiów - dopiero ucze się tej "rybki " :)