PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] DODA na scenie - Koncert Płock

golden
09-05-2007, 21:58
Ostatnio miałem okazję aż przez całe 6 min fotografować Dodę R. na scenie
Prawda jest taka że za wiele to nie mozna zrobić przez tak krótki czas i
dodatkowo stojąć z boku sceny bo z przed sceny to już .... nie wolno :-D

Zdjęcia te nie są jakieś super ale ..... np. #1 czas 1/20 s
a wszystkie fotki to ISO 800 f/2.8 a czasy 1/60 s - ogniskowa 200 mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.slubnefoto.pl/galeria/285.jpg)

źródło (http://www.slubnefoto.pl/galeria/286.jpg)

źródło (http://www.slubnefoto.pl/galeria/287.jpg)

źródło (http://www.slubnefoto.pl/galeria/288.jpg)

źródło (http://www.slubnefoto.pl/galeria/289.jpg)

pozdrawiam

aTomek
09-05-2007, 22:29
Z daleka, to Ona nawet, nawet, ale z bliska, porażka...
Nie będę się zbyt czepiał, bo nie fociłem nigdy takiej imprezy, więc doświadczenia nie posiadam, ale inaczej bym kadrował - szczególnie na 2, 3 i 5 jest za dużo góry. Ale poza tym technicznie poprawne :)

rav!
09-05-2007, 22:30
Czy ja mam zboczone skojarzenia, czy trójeczka z tym czymś rózowym naciągnietym na stojak nadaje się do kategorii 'handjob'? :mrgreen:

bukowy dziad
09-05-2007, 22:32
rety, jak sobie pomysle, ze ona chyba jest nawet trocxhe mlodsza ode mnie , a wyglada czasem (np. na tych fotach) jak stara baba...ech...:)

jak dla mnie troche za plaskie swiatlo. na 1,3 i 4 ukazana bardzo nieatrakcyjnie - a raczej nie o to chodzi.
1 mi sie w ogole nie podoba. 2 nie rozumiem kadrowania - utnij tą gore od razu nad glową a bedzie w miare. no i skoryguj oczy - pojawia sie czerwien. 3 chyba najblizej poprawnosci, ale tez za duzo niepotrzebnej-nic nie wnoszacej gory. 4 fatalne kadrowanie - jak juz ucinasz stopy, to utnij cale lydki. chociaz wiele to nie poprawi. w ostatnim jak w pozostalych: za duzo gory. do tego mina fatalna - chociaz widac, ze zrodzila sie miedzy wami jakas wiez;)

sumujac: moim zdaniem powinienes popracowac nad kadrowaniem. chociaz tym fotkom wiele by to raczej nie pomoglo - koncerty to przede wszystkim swiatlo (ba - cala fotografia to przede wszystkim swiatlo:)) a na tych zdieciach swiatlo jest imho fatalne.
pozdr.

edit: uwagi odnaszace sie do swiatla nie maja nic wspolnego z naszym forumowym kolega oczywiscie:D

Gawronnek
09-05-2007, 22:49
już miałem napisać że jest grzecznie ubrana, ale zobaczyłem 4 zdjęcie, co do fotek to trochę szkoda że z lampą, czy takie mocne światło było?

golden
09-05-2007, 23:02
Zgadzam się z tym co piszecie odnośnie kadrowania
ale jednocześnie pragnę zauważyc że te 5 zdjęć tutaj pokazanych
jest w miarę poprawnie technicznie /nie poruszone/ z .... 24 zdjęć jakie
udało mi się zrobić w ciągu 5 min i 30 sekund stojąc cały czas w jednym
i tym samym miejscu
Tylko pierwsze pokazane foto jest zrobione bez lampy ale jak wcześniej
napisałem czas 1/20 s przy ISO 800 oczywiście można było powalczyć
zwięjszając ISO ale naprawdę nie było czasu na eksperymenty.

pozdrawiam

... i następnym razem przy bardziej sprzyjających warunkach będzie lepiej
i z tym kadrowaniem oraz z światłem którego tutaj niestety zabrakło :-D

madmips
09-05-2007, 23:05
Zdjęcia ujdą, ale co zrobić jak się ma marną modelkę ;) jak zobaczyłem 4 to mało z krzesła nie spadłem :D Ale z niej Kloc! :D:D:D

bukowy dziad
09-05-2007, 23:39
czasami bywasz marku taki...niedelikatny;)

:D:D:D

fIlek
10-05-2007, 00:00
Fotki nie porywają. Grunt żebyś na przyszłość wyciągnął wnioski. Pokazywanie publicznie fotek z czerwonymi oczami - przykro mi, ale kompromitacja... Musisz popracować nad kadrowaniem - wiadomo - na spokojnie każdy potrafi, ale koncert to już trudniejsza sprawa. Za dużo nieba to jedno, ale obcięte nogi (czyje by nie były ;) ) tuż przy kostkach to niestety szkolny błąd. Dziwi to tym bardziej, że w swoim folio raczej nie masz takich błędów, a przecież sporo tam koncertów.

madmips
10-05-2007, 00:01
bukowy dziad - ;) szczery :D

vuki
10-05-2007, 00:56
te gwiazki to mysla, ze moga robic co chca - skandal
kiedys bylem na Lady PAnk - tez mozna bylo tylko 3 pierwsze kawalki fotografowac
potem ochroniarze do gardla skakali

rozumiem cie doskonale i zdjecia OK, wiem jakie robisz i pewnie w tych warunkach nie dalo sie nic wiecej wycisnac
hehe i ten jej rozowy mikrofon ... brakuje tylko aby byl w ksztalcie ... pip ... ;)

golden
10-05-2007, 07:33
te gwiazki to mysla, ze moga robic co chca - skandal
kiedys bylem na Lady PAnk - tez mozna bylo tylko 3 pierwsze kawalki fotografowac
potem ochroniarze do gardla skakali

rozumiem cie doskonale i zdjecia OK, wiem jakie robisz i pewnie w tych warunkach nie dalo sie nic wiecej wycisnac
hehe i ten jej rozowy mikrofon ... brakuje tylko aby byl w ksztalcie ... pip ... ;)

vuki

mam wrażenie że jako jeden z nielicznych zadałeś sobie tego trudu i przeczytałeś moją wypowiedź
odnośnie warunków fotografowania na tym koncercie
I nie chodzi o to żebym się jakoś usprawiedliwiał - chciałem tylko pokazać DODĘ
a okazało się że przy okazji skompromitowałem się :-D i muszę wyciągnąć wnioski :-D:-D:-Dna przyszłość.

Mimo wszystko dzięki wszystkim za komentarze i konstruktywną krytykę

pozdrawiam

bukowy dziad
10-05-2007, 14:07
golden: mysle, ze wsyscy przeczytali twoja wypowiedz, ale to naprawde nie jest zadne usprawiedliwienie (dla skopanych kadrow, czerwonych oczu itd...). ok - wiadomo, ze z 3 piosenek wybierze sie materialu malo, albo nawet wcale, ale wtedy sie albo sie go nie pokazuje (liczac jak rozumiem na poztywny odbior:)), albo trzeba se liczyc z ostrym zjechaniem (szczegolnie jak przed wrzuceniem rzeczy do poprawienia - kadrow czy oczu - nie poprawisz). a ty i tak dostales krytyke raczej z tych konstruktywnych i zyczliwych, rownie dobrze mozna by napisac: "gnioty" "do kosza" itd itd...
i nie sciemniaj, ze tylko dode chciales pokazac - zdiecia zaramkowales, podpisales, wrzuciles do reportazu a nie fotozartu;) - znaczy - traktujesz je powaznie:)

swoja droga co sie tym gwiazdom z koziej rzyci porobilo. rok temu focilem koncerty przez cale kozienalia to na kilkanascie mniejszych i wiekszych gwiazd i gwiazdeczek tylko sidney polack zastrzegl sobie, ze foty tylko przez 3 piosenki. w tym roku patrze na rozpiske - od gory do dolu - 5 piosenek, 10 minut, 3 piosenki, w ogole itd itd...przeciez nikt im po oczach nie blyska (tzn. w tamtym roku byli sami w fosie tylko tacy co nie blyskali:)), oni ze sceny nas praktycznie nie widza bo tak daja swiatla, zdiecia jak gdzies sie pojawia w sieci to tylko darmowa promocja, do tego przewaznie sa duzo lepszej jakosci niz na poczatku koncertu...
ech... dobra - trzeba puche wypolerowac bo dzis wielki swiat zawital do koziego grodu - reamonn w lublinie;):)

fIlek
10-05-2007, 14:18
swoja droga co sie tym gwiazdom z koziej rzyci porobilo. rok temu focilem koncerty przez cale kozienalia to na kilkanascie mniejszych i wiekszych gwiazd i gwiazdeczek tylko sidney polack zastrzegl sobie, ze foty tylko przez 3 piosenki. w tym roku patrze na rozpiske - od gory do dolu - 5 piosenek, 10 minut, 3 piosenki, w ogole itd itd...przeciez nikt im po oczach nie blyska (tzn. w tamtym roku byli sami w fosie tylko tacy co nie blyskali:)), oni ze sceny nas praktycznie nie widza bo tak daja swiatla, zdiecia jak gdzies sie pojawia w sieci to tylko darmowa promocja, do tego przewaznie sa duzo lepszej jakosci niz na poczatku koncertu...
ech... dobra - trzeba puche wypolerowac bo dzis wielki swiat zawital do koziego grodu - reamonn w lublinie;):)

Jeden, lub drugi głupawy menago rzucił kiedyś taki pomysł i teraz reszta małpuje. Niestety, o klasie zespołu nie świadczy teraz sam występ, a to co mają napisane w riderze. Im bardziej absurdalne wymagania, tym lepiej. Ot chociażby rider takiego badziewia jak TATU (te rusyjskie niby lolitko-lesbijki) - kilka lat temu 1 kartka, teraz 30. Mam ten komfort, że jak robię foty na koncertach to zwykle dla, lub w porozumieniu z wykonawcami. Nie rozumiem jednak tych ograniczeń. Naprawdę potrzeba trochę czasu, aby wychwycić charakterystyczne (czyt. ciekawe) momenty w występie artysty i zrobić to najlepsze zdjęcie. A tak mamy "hiciory" jak te powyżej albo plastry na cyckach Górniakowej itp itd. Może należy to potraktować tak: chcą mieć syfiaste zdjęcia, to po prostu takie im róbmy :twisted:

bukowy dziad
10-05-2007, 14:59
hehe - moze moze...sabinki pewnie i tak bym nie wyciagal...ale moze za to walic wbudowana?:D:D:D no i czas odkurzyc 28-80 i 70-300G, a co - chcą to niech maja po calosci:D

no zobaczymy jak to dzis bedzie - ponoc maja wpuszczac pojedynczo/po kilku na pare minut...fajnie jak ktos trafi akurat na jakis instrumental w wykonaniu skrytego w cieniu klawiczowca lub perkusisty:D:D a nie - to nie czasy led zeppelin czy purpli - dzis solo nie moze trwac dluzej niz 15 sekund, bo sie publicznosc nudzi;)

z reszta jak tak patrze na tą rozpiske, to im prawdziwsza gwiazda, tym ma mniej zastrzezen:) wot: ania dabrowska (z idola) jako support stasia soyki - u niej przez 20 minut koncerty, u niego - bez ograniczen...

david555
10-05-2007, 15:32
Z przykrością muszę stwierdzić, że fotografowanie obiektów pozbawionych wdzięku, urody, intelektu i talentu, to hardcore i cokolwiek by nie czynić, to obraz takiego obiektu zawsze będzie żałosny w swej wymowie.
Szkoda czasu na sesje z takimi modelkami.:-D

fIlek
10-05-2007, 16:26
Staszek Sojka to rzeczywiście ewenement jeśli chodzi o artystów, chociaż z drugiej strony namówienie go na wywiad do dopiero sztuka :) Prywatnie to przesympatyczny człowiek i mamy podobne upodobania kulinarne ;) Dwa razy jadłem z nim obiad i dwa razy zamawialiśmy dokładnie to samo :D

tomhagen
10-05-2007, 16:41
Z przykrością muszę stwierdzić, że fotografowanie obiektów pozbawionych wdzięku, urody, intelektu i talentu, to hardcore i cokolwiek by nie czynić, to obraz takiego obiektu zawsze będzie żałosny w swej wymowie.
Szkoda czasu na sesje z takimi modelkami.:-D

tacy ludzie TEŻ są potrzebni! po co? po to żebyśmy mieli radość że to MY jesteśmy przepełnieni "wdziekiem, urodą, intelektem i talentem"

Korchez
10-05-2007, 21:51
W kwestii błyskania lampą na koncercie - Michał Bajor na swoim recitalu poprosił, aby nie robić zdjęć z lampą, gdyż spiewa naprawdę trudne piosenki i błysk w oczy może go zdekoncentrować. Za to czasami mówił, że w czasie tego kawałka można robić fotkie :):) i zapraszał do błyskania :)

Torreto-t1
12-05-2007, 01:14
foty ogólnie w miarę:)

bukowy dziad
12-05-2007, 01:24
kontynuujac zas lekkiego offtopa na temat "gwiazdy, a swiatlo i fotografowanie";) : wczoraj reamonn (nb. zespol znacznie muzycznie fajniejszy niz mozna sie bylo spodziewac:))...wiec reamonn zastrzegl sobie, ze focenie tylko przez 3 pierwsze piosenki (w sumie norma), ale najlepszy patent jest taki, ze do publikacji moga isc tylko te, w ktorych nie sa oswietleni niebieskim swiatlem:D:D oczywiscie przez pierwsze 3 piosenki takie swiatlo dominowalo...ale nie wiem jak chca to wyegzekwowac, wiec niedlugo wrzuce cos na forum, gdzie bedzie niebiesko, a co!;)
a dzis z kolei myslovitz. ci dali ciala po calosci. pozwolili focic na 5 pierwszych piosenkach. jak zaczal grac support oswietlili wszystko na czerwono. wiadomo co to znaczy. nie chcac miec zmarnowanego koncertu poszedlem do oswietlacza i zagadalem, zeby nie dawal czerwonego, albo w miare je ograniczal, bo zdiecia nam nie wyjda. spoko koles, zaczla dawac inne. skonczyl support, wyszlo myslovitz i co? mocne czerwone swiatlo, caly czas w stroboskopie, ogolnie oswietleniowa kicha (z punktu widzenia foto). mija 5 piosenek tej radosnej tworczosci, wychodzimy z fosy...pyk! jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki - zielenie, fiolety, niebieskosci, bez migania...czerwonego do konca koncertu nie wlaczyli...ja osobiscie nie wierze w przypadek:/ w glowach im sie wszystkim po..przewracalo, ech...
no dobra - pora na przebranie tej masy shitu:)

jakubs
12-05-2007, 08:58
trudno oddać urok osoby, która na siłę chce być ładna, a nie jest :(

co do zdjęć to faktycznie użycie lampy jest kontrowersyjne, a zdjęcie gdzie jej obciąłeś stopy, to jednak nie powinno mieć racji bytu, kadry portretowe raczej spoko

golden
12-05-2007, 10:09
...... w glowach im sie wszystkim po..przewracalo, ech...
:)

bukowy dziad

Myślę że najwyższy czas aby zaapelować do tych "gwiazd" że wszystkie te zabiegi w końcowym efekcie działają niekorzystnie na ich wizerunek Może nawet przydałaby się jakaś akcja uświadamiania ..... :-D i łagodnej perswazji

Miałem okazję obejrzeć zdjęcia z tego koncertu innych kolegów "z branży" i powiem szczerze
że technicznie ich zdjęcia to też katastrofa pomimo że nie obcinali stóp tak jak ja :-D

i jeszcze ciekawostka:
przed samym koncercie ktoś zapowiedział że Doda zgodziła się że można robić zdjęcia podczas całego koncertu :-D
- jak sie okazało była to zmyłka i jeśli ktoś uwierzył to czekając na lepsze światło mógł nie mieć .... żadnych zdjęć

pozdrawiam

ps. ...... i w ramach "protestu" niebieskie zdjęcie Dody:mrgreen:

źródło (http://img45.imageshack.us/img45/961/doda6aw8.jpg)

nieostre a właściwie poruszone bo 1/13 s f2.8 ISO800 ogniskowa 200mm bez lampy

grzegorzant
12-05-2007, 16:50
Violetta Villas XXIw. (mam na myśli oczywiście styl nie skalę;) )

mziel
14-05-2007, 00:16
Dołożę kilka fotek od siebie (za zgodą Goldena).

Najpierw jednak kilka słów o koncercie... Ten koncert to był bałagan! Najpierw nie chcieli wpuścić, potem dowiedzieli się, że mogą ale na dwie piosenki. Zanim gwiazda pokazała się na scenie ktoś zapodał "specjalnie dla Płocka - można robić zdjęcia przez cały występ!!!" - na co ludzie szał i radość... Na scenie były tabliczki zakaz fotografowania i filmowania!! Ochroniarz poszedł sprawdzić czy możemy cały koncert pstrykać - nie - nie możemy, tylko dwa utwory... Kamerzysta z Urzędu Miasta Płocka (UMP był organizatorem) dostał zgodę na nagranie jednego utworu - wskazali konkretnie który... Tragedia. Teraz fotki.

Fotki się przeniosły... tutaj:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=300529#post300529

Kilka pozostałych na mojej foto-stronie domowej.

P.S.:
całusy dla mojej Żonki, która właśnie zaciekawiła się z kim ja właśnie gadam ;-) Z taką lekką nutką zazdrości!! Już dobrze, dobrze - idę do Ciebie ;-)

tomhagen
14-05-2007, 03:07
hehehehe.... na 7 małe porównanie że nie jest taka tragiczna w wyglądzie:)

adrian
14-05-2007, 11:37
hehehehe.... na 7 małe porównanie że nie jest taka tragiczna w wyglądzie:)

Ale strój... hoho... załamałem się :mrgreen:

december
14-05-2007, 12:46
Te zdjęcia są zdodowane przez dode a to nic dobrego :), zdjecia mziela poprawniejsze i ciekawsze jako całość imo

mrozikulus
14-05-2007, 19:08
Czy ja mam zboczone skojarzenia, czy trójeczka z tym czymś rózowym naciągnietym na stojak nadaje się do kategorii 'handjob'? :mrgreen:

ROTFL

golden
14-05-2007, 21:36
Michał
Zdjęcia bardzo dobre - widzę że później miałeś fajną miejscówkę do focenia i trochę żałuję że nie poszedłem z Tobą:cry:
Szkoda tylko że wstawiłeś je w wątku już "przebrzmiałym" tzn. przez wszytkich przeczytanym także nie licz na dużo komentarzy

Bardzo podoba mi ostatnie 8 zdjęcie i gdyby nie ten różowy mikrofon w ustach można by napisać że bardzo super :-D
- pomysł, tło i wykonanie - a wygląda jakbyś zbliżył się do niej na 2 metry co było raczej nie możliwe

pozdrawiam

mziel
14-05-2007, 21:57
Szkoda tylko że wstawiłeś je w wątku już "przebrzmiałym" tzn. przez wszytkich przeczytanym także nie licz na dużo komentarzy

Ok, wyciągam w takim razie w oddzielny wątek.