Zobacz pełną wersję : Duży plecak - Vertex 300 czy Tamrac Expedition 7?
Rozglądam się za większym następcą dla mojego plecaka Lowepro Vertex 200. Naturalną alternatywą jest Vertex 300, ale może znacie jakieś inne ciekawe plecaki tego typu? Widziałem jeszcze Tamrac Expedition 7 (lub nawet 8 ), ale jakoś nie jestem przekonany do tej marki.
Znacie jakąś alternatywę dla Vertex 300?
Kata / Manfrotto Bumblebee
Rossi_PL
09-04-2015, 22:55
Po żmudnym studiowaniu danych, opisów, opinii i zdjęć od użytkowników, których jest dużo w sieci, niedawno wybrałem Vertexa 300. Tamrac jeżeli już to 8X, nawet deczko dłuższy jest od Vertexa 300. Namiętnie też korespondowalem z forumowym posiadaczem Tamraca 8X i wyszło nam, że to baaardzo zbliżone produkty. Istotne różnice to na + Tamraca mocowanie rączki "opasa" cały plecak natomiast w Vertexie 300 jest to dość "licha" wizualnie rączka, która jest wszyta z jakimś prostokątnym wzmocnieniem w górną cześć plecak. A na + Vertexa to możliwość zasunięcia płachtą materiału CAŁYCH szelek i pasa biodrowego co mi się bardzo spodobało w transporcie gdyż nic się wtedy nie plącze;-) Obydwa plecaki są naprawdę ciężkie ~3.7-4kg. Z samego Vertexa 300 jestem zadowolony, spełnia swoje zadanie i naprawdę robi wrażenie, czuć za co zapłaciłeś;-) Bardzo podoba mi się regulowanie samego położenia plecaka już na plecach. Możemy naciągnąć górne naramienne paski powodując podniesienie plecaka. Kolejna rzecz to regulacja długości tych szelek. Następnie ściskam sobie pas biodrowy i zapinam klamrą po środku. Owy pas biodrowy można jeszcze dodatkowo "ściągnąć" w kierunku pleców. Na sam koniec pozostaje ściągnąć szelki "do siebie" paskiem na klatce piersiowej. I tu mały niuansik:-) Przy tym pasku dynda sobie coś, coś o dziwnym kształcie. Po 2 tygodniach odkryłem całkiem przypadkiem, że jest to... najzwyklejszy w świecie GWIZDEK!!;-)
A na + Vertexa to możliwość zasunięcia płachtą materiału CAŁYCH szelek i pasa biodrowego co mi się bardzo spodobało w transporcie gdyż nic się wtedy nie plącze;-)
No właśnie to też mi się podoba w Vertexie, bo to ma być plecak transportowy również do samolotu.
W Tamracu odstrasza mnie duży pas biodrowy. Pewnie nie da się go odpiąć, ani schować?
Rossi_PL
10-04-2015, 11:38
Vertex 300/Tamrac 8X to tak duże plecaki z dość grubym i wygodnym systemem nośnym, że producenci nie zdecydowali się na takie "bajery";-) Natomiast znajdziesz takie coś w Think Tank Street Walkeer HD. Pas odpina się ale sądzę, że nawet w połowie nie będzie tak wygodny jak w tych nie-odpinanych. Ostatecznie nie zdecydowałem się na TT bo jest w środku asymetryczny w ułożeniu sprzętu i do tego mniejszy gabarytowo, ma cieńsze szelki... ale z kolei jest też 2x lżejszy!
Z oferty Think Tank to moim faworytem jest Airport Accelerator. Niestety jakieś 350 zł droższy od Vertexa 300 :(
Rossi_PL
10-04-2015, 13:30
Swoimi proporcjami on bardziej walizkę przypominam niż klasyczny plecak. I z daleka już rzuca się w oczy swoim kanciastym kształtem;-)
DonMaliniacco
22-04-2015, 23:08
A ten Vertex 300 spełnia wymogi bagażu podręcznego? Nie będzie problemu z zabraniem go na pokład samolotu?
A ten Vertex 300 spełnia wymogi bagażu podręcznego? Nie będzie problemu z zabraniem go na pokład samolotu?
Pewnie nie prędko to przetestuję, ale czytając opinie w sieci, wielu użytkowników z różnych stron świata pisało, że nie mieli problemów na lotniskach.
ja po wielu latach uzywania Verteksa 200 zanabylem sobie Pro Trekkera 400. to jest dosc odmienna koncepcja plecaka i na pewno wieksze bydle, ale jako plecak na plener landszaftowy sprawdza mi sie perfekcyjnie. Vertex 200 mi zostal jako plecak podrozny na rodzinne wakacje czy wypad samolotem.
glowne jak dla mnie roznice miedzy Pro Trekkerem a Verteksem:
1. Pro Trekkerem mozna pracowac na stojaco, tzn. nie kladac plecaka na ziemi tylko go stawiajac. pracowac mam na mysli: jest dostep do szkiel, jest gdzie na chwile odlozyc korpus, jest latwy dostep do szpejow typu filtry czy baterie. to wynika z faktu, ze Pro Trekker ma duzo pojemnych kieszeni zewnetrznych i dzieki paskom sciagajacym mozna biegac z niedopietym plecakiem (nic nie wypadnie!), co mocno przyspiesza dostep. no i oczywiscie to ma ta glowna zalete, ze nie zaklada sie usyfionej czesci plecaka na bluze czy kurtke...
2. Pro Trekker ma znacznie poprawiony system nosny. nosi sie wygodniej i mniej czuc na plecach - mozna do niego zapakowac dodatkowe body i szklo (mam na mysli zestaw pokroju D7x00 + 18-135) i to czuc na plecach podobnie jak Verteksa bez tych dodatkow
3. na Pro Trekkera mozna wygodnie zawiesic solidny statyw i to sie trzyma bardzo sztywno. na Verteksa raczej nie zakladalbym nic powyzej statywu podroznego
4. Pro Trekker ma "klape". to jest tak naprawde odpowiednio skrojona sakwa (mozna ja nosic luzem), ale pozostawiona na plecaku daje bardzo wygodny schowek na telefon czy klucze do auta. no i chroni wnetrze plecaka od drobnego deszczu - jesli sie plecak nosi rozszczelniony pod katem szybkiego dostepu. klape mozna zablokowac paskami, wiec na wycieczkach gorskich swietnie sie sprawdza do mocowania polarow czy kurtek. w Verteksie trzeba je wciskac w uprzaz, to zdecydowanie pogarsza komfort noszenia tego plecaka...
z innych roznic: Pro Trekker jest zauwazalnie glebszy, wiec po aparat trzeba sobie "siegnac". ciezko to wyjasnic na sucho, trzeba w praktyce obejrzec.
poza tym to w Pro Trekkerze tylko 300 AW sie kwalifikuje na bagaz podreczny, 400 AW na pewno przekracza dopuszczalne gabaryty. po za tym to i tak jest taki taraban na plecach, ze na wyjscie "na miasto" sie nie kwalifikuje.
DonMaliniacco
28-04-2015, 22:20
Tak więc stałem się szczesliwym posiadaczem Vertexa 300 :) masywny jest :)
Rossi_PL
09-05-2015, 16:55
Gratuluję wyboru. Masywny masywny, od pierwszego wzięcia go do rąk sprawia solidne wrażenie. Czas pokaże czy było warto;)