Zobacz pełną wersję : U1, U2, ?? Wasze pomysły...
Panowie i Panie, jakie macie pomysły na wykorzystanie trybów U1 i U2? Szczerze to PSAM mi wystarcza, nie wiem zupełnie jak efektywnie wykorzystać owe "banki" u1 i u2. Moglibyście się podzielić, co z tym sensownego można zrobić?
jacek dr
09-04-2015, 13:54
Mam jeden ustawiony na f 8 i czas 100,iso dobiera automatycznie,czasem uzywam w nagłych sytuacjach,ostre i nieporuszone :)
Artur Małysiak
09-04-2015, 13:56
Ja mam tam ustawione auto iso z którego niekiedy korzystam i mam szybki dostęp
Ja mam osobne ustawienie na zdjęcia w studiu i filmowanie, a drugie do timelapsów.
Ogólnie U1 i U2 uważam za świetne udogodnienie, a U3 bym też nie wzgardził ;)
@ketosz, s co masz w tych U1 i 72?
Wszystkim Wam wielkie dzięki za odpowiedzi :-)
Wysłane z mojego SM-T800 za pomocą Tapatalk 2
nikoniarz
09-04-2015, 16:11
Może nie napiszę odnośnie samych U1 i U2 bo ich nie posiadam, ale odniosę się do czegoś, co ma identyczne zadanie. A więc w moim przypadku posiadanie 4 banków menu fotografowania oraz 4 banków ustawień osobistych daje w sumie 16 różnych konfiguracji. Po co mi to? Po to, aby w ciągu paru sekund zmienić wszystkie ustawienia pod dany typ fotografii. Pod reporterkę sportową mam ustawiony 12-bitowy zapis z kompresją bezstratną i odszumianiem, odszumianie (wywołuję w nikonowskim sofcie więc to wszystko jest od razu oczytywane, mam inny skok ISO oraz ekspozycji, inną szybkość w trybie CL inny priorytet dla AF. Pod zdjęcia ze statywu (które obrabiam w ACR) mam np. wyłączone odszumianie, inny skok ISO, ekspozycji... Wszystko po to by wybierając się na konkretny typ foto nie zmieniać każdej z kilkudziesięciu pozycji po kolei tylko wybrać predefiniowaną konfigurację. Dla mnie to duża wygoda.
Szczerze to PSAM mi wystarcza, nie wiem zupełnie jak efektywnie wykorzystać owe "banki" u1 i u2.
Gdy PSAM w zupełności wystarcza i nie wie się po co jest u1 i u2 to się ich nie używa.
Jak pojawia się potrzeba użycia u1 i u2 to wie się po co.
Taka na pozór niezbyt pomocna, aczkolwiek bardzo prawdziwa wskazówka ;)
Ja mam np. do studia ustawiony manual z konkretnymi parametrami, balans na lampy, ISO100, RAW+jpeg M do podglądu.
Do filmów odpowiednio modyfikowany profil przetwarzania obrazu, Auto ISO z przewagą długich czasów i odpowiednim zakresem i parę drobnych rzeczy (nie zapamiętuje niestety sterowania przysłoną wybierakiem).
Na timelapsy mam powyłączane podglądy i zmieniony czas wyświetlania menu i działania światłomierza + oczywiście odpowiednie ustawienie plików i wstępnych parametrów naświetlania (zakres i zachowanie Auto ISO).
Generalnie ustawia się, to co wymaga specjalnych ustawień, a nie chce się tego robić za każdym razem lub nie ma się na to czasu.
Na U1, U2 mam to samo co na A, S tylko że auto iso, zamiast stałego, czasami się przydaje
Na U1, U2 mam to samo co na A, S tylko że auto iso, zamiast stałego, czasami się przydaje
Auto ISO łatwo się włącza/wyłącza przyciskiem ISO + przednie pokrętło.
Auto ISO łatwo się włącza/wyłącza przyciskiem ISO + przednie pokrętło.człowiek uczy się całe życie a i tak umiera głupi :-)
Migacz112
10-04-2015, 21:15
Ja na D7k mogę kółkiem wyłączać Auto-ISO tylko w trybie full auto :P jeśli się mylę, to mnie oświećcie, będę bardzo wdzięczny. Na U1 i U2 mam tryb A z Auto-ISO, na U1 z najdłuższym czasem 1/30, na U2 około 1/120-200. A na normalnych trybach albo mam Auto-ISO wyłączone, albo jeszcze inne nastawy tej funkcji, bardzo się z nią polubiłem :)
PanAmeba
10-04-2015, 23:28
U1 jako tryb manualny pod studio z pojedynczym pomiarem ostrości i wszystkimi punktami
U2 jako priorytet przysłony i auto iso do reportażu ze śledzeniem ostrości i mniejszą ilością punktów AF - cokolwiek robię, gdy zachodzi potrzeba celnego strzału wrzucam U2 i załatwione :)
hostman22
11-04-2015, 10:32
z braku laku, mam podobnie ustawione jak kolega wyżej. Szkoda że to nie działa, jak banki ustawień np. w d300 (czyli dowolna konfiguracja aparatu, niezależnie od MASP ;) )