PDA

Zobacz pełną wersję : Bagaż Lufthansą do USA

pil74
09-04-2015, 12:08
Wybieram się na dniach Lufthansą do USA i jako bagaż podręczny zamierzam zabrać laptopa z ładowarką spakowanego w jedną torbę oraz lustrzankę, która będzie w kaburze.
Nie będzie problemu, że mam dwa pakunki??
Doczytałem na stronach przewoźnika, że mogę zabrać ze sobą max 8 kg, natomiast nie znalazłem informacji co do sposobu spakowania.
Będę wdzięczny za wszystkie rady.

zbyszekD7000
09-04-2015, 12:22
Przeważnie liczy się waga i wymiar jak się zmieścisz to przechodzisz. Weź te dwie rzeczy w jedną torbę byle była zgodna z wymiarem i chyba będzie po kłopocie ;)
Jak wejdzie do ichniego szablonu to będzie ok

lechupe
09-04-2015, 12:39
w Lufthansie nie będzie z tym najmniejszego problemu

stock
09-04-2015, 12:39
latałem lufa kilka razy na trasach europejskich i transkontynentalnych i kłopotów nigdy nie sprawiali :) Dla własnego spokoju ducha zapakuj sobie te dwa klamoty do jednej torby lub reklamówki i gra :) Wracałem kiedyś lufą ze zlecenia - jako podręczny miałem naprawde solidną torbę z klamotami a na szyi dwie puchy ze szkłami - kazali jedynie zdjąc obiektyw czy bomby nie mam. Nie miałem :)

To jednak nie ryanair więc nie ma co się obawiac :)

sufenta
09-04-2015, 12:41
http://www.lufthansa.com/de/de/Handgepaeck

spiritus
09-04-2015, 12:45
kazali jedynie zdjąc obiektyw czy bomby nie mam. Nie miałem :)

A mógł zabić... :D

A co jest nie tak w ryanair? Prawdopodobnie też mnie czeka podróż do Anglii i z najbliższego lotniska tam gdzie lecę to tylko RA i LOT.

stock
09-04-2015, 12:47
A mógł zabić... :D

A co jest nie tak w ryanair? Prawdopodobnie też mnie czeka podróż do Anglii i z najbliższego lotniska tam gdzie lecę to tylko RA i LOT.
nie szukali wszędzie :P :)
-----------

nie ma nic złego w rajanie - różnica jest taka ze w lufie i ogólnie regularnych liniach (nie low costowych) nieco mniej restrykcyjnie się patrzy na wage bagazu, wymiary itp. Znaczy się dopuszczalne sa naciągnięcia norm - w granicach rozsadku rzecz jasna :)

!AGresT
09-04-2015, 14:23
A co jest nie tak w ryanair?

Jak napiszą, że ma być jeden bagaż, to ma być jeden. Raz tylko leciałem i synkowi kazali upychać maskotkę-przytulankę do plecaczka, bo nie może być dwóch bagaży.
Ostatnio w Swissie (do USA) miałem torbę i ponad metrową tubę z wydrukami, a z powrotem dwie torby (nieduże), nieduży instrument i było spoko.

pil74
09-04-2015, 14:49
Dzięki za sugestię. Wezmę nieco większą torbę na laptopa i do niej wsadzę puszkę z odpiętym obiektywem. Powinno się bez problemu zmieścić.
No i zaświtało mi, że nabycie takiego bezlusterkowca to całkiem dobry pomysł. Zamiast targać ze sobą wielką i ciężką puchę z równie wielkim i ciężkim słoikiem miałbym mały zgrabny aparacik :)
Żona pewno się ucieszy z tego genialnego pomysłu :)

stock
09-04-2015, 17:12
Zamiast targać ze sobą wielką i ciężką puchę z równie wielkim i ciężkim słoikiem miałbym mały zgrabny aparacik :)
Żona pewno się ucieszy z tego genialnego pomysłu :)

Tia - One się zawsze cieszą z naszych pomysłów - dopóki nie zobaczą ceny i nie przeliczą ile za to miałyby kolejnych szpilek w chacie :) Życie ... :)

pil74
09-04-2015, 19:44
Tia - One się zawsze cieszą z naszych pomysłów - dopóki nie zobaczą ceny i nie przeliczą ile za to miałyby kolejnych szpilek w chacie :) Życie ... :)

EDYTA: Żona z mojego pomysłu się ucieszyła jak cholera. Moje argumenty o wygodzie i ergonomii nie wytrzymały starcia z planami wydatków na najbliższą przyszłości. Doopa po całości :)

!AGresT
09-04-2015, 19:48
"Boże, nie pozwól aby po mojej śmierci żona sprzedała mój sprzęt fotograficzny z cenę, za jaką jej powiedziałem, że go kupiłem.."

pawl_s
09-04-2015, 21:15
Według tego: http://www.lufthansa.com/de/de/Handgepaeck możesz mieć 8kg bagaż podręczny (

Maße für Handgepäck: 55 x 40 x 23 cm, für faltbare Kleidersäcke: 57 x 54 x 15 cm) i dodatkowo taką torebkę: max 30 x 40 x 10 cm, z.B. Handtasche, Laptoptasche

Wszystko dla Economy Class, jak masz lepszą, to może być tylko lepiej ;)

.:Gerard:.
09-04-2015, 21:56
Watro tez wspomnieć że na stronie którą podali sufenta i pawl_s jest napisane dla lecących do USA który chcą wnieść na pokład urządzenia takie jak Mobiltelefonen, Tablets, Laptops etc. powinien przybyć 2 godziny przed odlotem do dodatkowej kontroli bezpieczeństwa, także sprośne filmy wykasuj ;) zwróć uwagę żeby były urządzenia naładowane lub weź ładowarkę.

stock
09-04-2015, 22:41
i powerbanki do głównego. Się ostatnio zdziwiłem ze nie można powerbanku w podręcznym mieć :) lot do Bangkoku.

Zolty
09-04-2015, 23:59
Cytat ze strony Lufthansy: "Ponadto dozwolony jest przewóz w kabinie: dodatkowo jednej sztuki bagażu podręcznego (maks. 30 x 40 x 10 cm, np. torebki, torby z laptopem), po jednym nosidełku, foteliku podróżnym czy składanym wózku spacerowym dla każdego dziecka (może zdarzyć się, że wózek będzie musiał być przewożony w luku bagażowym) oraz fotela inwalidzkiego/sprzętu ortopedycznego (np. kule)."

Latam LH od kilku lat I zawsze laptop/torebka nie byly liczone jako podreczny - tzn oprocz tego 8 kg mozna miec laptopa. Co zapewne rozwiazuje problem pil74.

http://www.lufthansa.com/pl/pl/Bagaz-podreczny

pil74
10-04-2015, 09:02
Dzięki za wszystkie podpowiedzi i wskazówki. Z tym power bankiem to rzeczywiście niezły zonk, bo zamierzam go zabrać ze sobą. Poleci w takim razie w głównym.

stock
10-04-2015, 09:13
sprawdź lub doczytaj gdzieś - może na lotach do USA inaczej do tego podchodzą, ale na lotniskach tabliczki widziałem że nie można i nie było informacji jakich destynacji to dotyczy, więc ten tego :)

Tom4sz
10-04-2015, 09:30
A jak zobaczysz, z jaką ilością tobołków ludzie się pchają do samolotu, to przestaniesz mieć skrupuły ;-)
Swoją drogą trochę zależy też od tego, jak bardzo obłożony jest lot, jakim samolotem lecisz i z którego lotniska (w gate'ach personel personelowi nierówny).

pil74
10-04-2015, 10:34
Lecę z Monachium na JFK, więc zakładam, że będzie spory przekrój ciekawych przypadków na bramkach. :)
Wczoraj robiłem przymiarkę i puszka z odkręconym słoikiem ładnie się mieści. Damy radę. :)

!AGresT
10-04-2015, 10:47
Co do powerbanku, to raczej nie będzie Ci potrzebny - w fotelach powinny być gniazda USB do ładowania. Poza tym, to przecież tylko kilka godzin.
A w NY koniecznie idź do Five Guys na burgera. I nakup sobie cukierków Altoids. Nowyjorek jest fajny.

pil74
14-04-2015, 21:14
No i po strachu. Mój bagaż podręczny okazał się niczym w stosunku do tego co ludziska zabierają na pokład. Co ciekawe nikt się nie czepiał ani ilości ani gabarytów, wagi też nikt nie sprawdzał. Luz na maxa.
Pzdr z NY
:)

pawl_s
14-04-2015, 21:22
Miłego pobytu.

Ostatnio leciałem i pani z Ameryki w sklepach wolnocłowych nakupiła dupereli i zajęła 3 górne półki. Ludzie darli mordy, ale nic sie nie dało zrobić, stewardesy poupychały bagaże po katach.