Zobacz pełną wersję : Początki - obróbka zdjęć, wywoływanie
Nemesis19
08-04-2015, 19:53
Hej
Zaczelam dopiero swoja przygode z rawami i programami typu lightroom, corel i ps. Niestety mam tylko laptopa, choc calkeim neizlego, to nadal laptopa...
Moje pytanie brzmi tak:
1. Robilam zdjecia na plazy dwukrotnie. Kazde z nich po wywolaniu ma zielonkawy piasek,cczy kontury mew, choc na moim laptopie wydaje sie byc wszystko ok, a na starym monitorze w pracy sa tez w porzadku, tylko kolory sa cieplejsze. Pytanie brzmi-czy to ja powinnam ocieplic fote, czy to przy wywolywaniu jakis babol?
2. Robie zdjecia pelna klatka. Zazwyczaj zapisuje zdjecia zmniejszajac je W: 1024 H:850, 300dpi. Bylam dzis kilka wywolac. Wywolywalam z tych malych i z oryginalnych rozmiarow w formacie 15x20cm i...musialam je tam przycinac ;/ Albo robic ramki ;/ Jak kadrowac foty, jakie opcje crop wybierac,zeby fota byla w rozmiarze do wywolania? ;/ Co zrobilam zle?
Kadruje je w lightroomie. Aspect "as shoot".
Gdzie najlepiej wywolywac zdjecia, o czym powinnam wiedziec oddajac je do wywolania, na co zwracac uwage?
zadajesz pytania na które odpowiedź to jakieś kilkanaście stron tekstu. Zalecałbym zakupić solidną książkę w której sa opisane podstawy fotografii cyfrowej - przeczytaj kilka razy i większość rzeczy będzie wiadoma. Zaczynając od monitora do obróbki zdjęć, zarządzania barwą, profili kolorów aż po kwestie związane ze zmniejszaniem, rozmiarami i wywoływaniem tego na papier.
Hej
2. Robie zdjecia pelna klatka. Zazwyczaj zapisuje zdjecia zmniejszajac je W: 1024 H:850, 300dpi. Bylam dzis kilka wywolac. Wywolywalam z tych malych i z oryginalnych rozmiarow w formacie 15x20cm i...musialam je tam przycinac ;/ Albo robic ramki ;/ Jak kadrowac foty, jakie opcje crop wybierac,zeby fota byla w rozmiarze do wywolania? ;/ Co zrobilam zle?
Kadruje je w lightroomie. Aspect "as shoot".
15x 20 to format 3x4, 1024x850 to format 4x3,3 dlatego trzeba przycinać, po drugie plik o rozmiarach 1024x850 jest stanowczo za mały do odbitki 15x20 cm, do takiej odbitki potrzebny jest plik 4 mln pikseli aby jakość była dobra.
http://www.lab24.fotowojcik.com.pl/strona,5,rozdzielczosc-i-kompresja.html
Nemesis19
08-04-2015, 20:52
Dziękuję... Zdaje sobie sprawe z tego,ze musze poczytac, pouczyc sie, posciagac tutoriale i...kupic monitor. Ale poki co potrzebuje wywolac zdjecia juz teraz...
Najwazniejsze dla mnie, to to:
robiac zdjecie mam po wywolaniu raw plik 7360x4912 piksele. Jesli crop jest proporcjonalny, albo nawet wywolywac mialabym takie jak sa, to przy wywolywaniu jaki format musialabym wybrac,zeby nie musiec ucinac zdjec? Z obliczen,ktore podales na tej stronie wynika,ze max to 62,31cmx41,58cm, co wydaje mi sie male, albo np w wersji mniejszej wg tego przelicznika 15,57x10,39. W obu przypadkach takich formatow laby nie oferuja... Czy to sie ustawia gdzies w aparacie,juz na poziomie robienia zdjec, czy musze cropowac 3:2 i koniec?
http://www.lab24.fotowojcik.com.pl/kadrowanie-i-proporcje-zdjec.html ;/ to znaczy ze nie mam wyjscia? robiac zdjecia trudno pamietac,ze iles tam przytne i na oko oceniac ile strace...
Format matrycy aparatu jest inny niż odbitka, jeśli sobie sam nie przytniesz do odpowiedniego formatu papieru to lab może przyciąć z automatu lub wywoła z ramką.
Innej opcji nie ma, można jeszcze zmienić rozmiar pliku bez przecinania, ale wtedy ulega on zniekształceniu, polega to na zwężeniu lub rozciągnięciu któregoś z boków.
A nie ma papierów z roli?
Większość papierów ma format zbliżony do 3:2, czyli taki jak matryce lustrzanek. Wspomniany tu format 15x20 wcale taki nie jest. Najczęściej ma naprawdę 15x21 do 15x22 cm. Oczywiście papier jest cięty z roli i może mieć dowolne proporcje, ale to wymaga ustawienia na maszynie i obsłudze się po prostu nie chce. W niektórych labach można wybrać proporcje 3:2, 4:3 a czasami 16:9.
jeśli chodzi o wywoływanie zdjęć i uzyskanie danych z pełnej klatki w formacie 3:2 to odbitki rozmiaru to np. odbitki rozmiaru 15x23 cm, które możesz zamówić choćby i na www.diprint.pl
Każdy znośny LAB powinien oferować formaty o różnych proporjach boków. Nie ma najmniejszego problemu, żeby wprowadzić format o proporcjach 3:4 2:3 czy 16:9. Jedynym ograniczniem jest szrokość rolki... chociaż i z tym można powalczyć ;)
Pozdrawiamy
Kiedys robiłem w małym labie (polecamym przez slubną fotografke) odbitki, które były skadrowane dowolnie - praktycznie każda z innej parafii.
Maszyna przycinała je z roli jakby automatycznie (indywidualnie). Jeszcze sobie 5mm ramkę zażyczyłem.
Ostatnio pytałem o to w FJ - odp. Nie mamy papieu z roli...
robić zdjęcia 7360x4912pix aby skalować je do lab'u 1024x850pix
zazdroszczę Pani poczucia humoru :-)
Dla uzyskania najlepszego efektu, plik powinien być przeskalowany pod konkretną wielkość odbitki. Maszyna naświetli wtedy to co dostanie. Lepiej zrobić to porządnie w oprogramowaniu, które zapewnia najlepszy efekt i detal niż zdawać się na soft urządzenia LAB. ;)
jbr
Ale wtedy trzeba znać rozmiar co do piksela, łącznie ze spadem. Warto, zwłaszcza na maszynach o rozdzielczości innej niż 300dpi. http://pl.wikipedia.org/wiki/Minilab
TOP67z tym co do piksela to zbyt dokładnie. Zdjęcia z matrycy d700 wychodziły mi zawsze trochę inaczej niż z d300. Różnica na jednym z boków wynosiła z tego co pamiętam około 4 pikseli i brała się z różnic fizycznych w stosunku boków tych obu matryc. Nigdy nie było problemów z odbitkami w tym sensie, że nie miały żadnych pasków. Z tego co pamiętam w labach Agfy można spokojnie przyjąć tolerancję 5 pikseli.
Jeśli nie będzie co do piksela, to domyślnie będzie przeskalowane. Możesz sobie zażyczyć naświetlenia piksel w piksel, wtedy obraz zostanie przycięty lub powstanie pasek.
Nemesis19
12-04-2015, 09:29
Ogryzek ;)
Akurat mialam techniczna awarie dysku-poprostu dziecko mi rzucilo na podloge i padlo wszystko wiec te male, to jedyne jakie mi zostaly,a chcac zobaczyc mniej wiecej kolory nie mialam wyboru ;) A do smiechu nie bylo mi wcale ;p
Nemesis19
12-04-2015, 09:36
Dziekuje za info,ze sa laby,kt robia nietypowe rozmiary, nie wiedzialam niczego z tego wszystkiego,co zostalo tu napisane. Jeszcze raz bardzo Wam dziekuje.