Zobacz pełną wersję : monitor do obróbki zdjęć na raty 0%
QUADLENIUM
08-04-2015, 19:15
Witam, proszę o pomoc w wyborze monitora
Aktualnie mam ośmioletniego LG L 226WTQ rozdzielczość 1600x1050.
Jego następca miałby służyć do obróbki zdjęć w lightroomie ps ,itp.,
W komputerze mam i3 3250 z Intel HD Graphics 2500 i wyjsciem hdmi z max rozdzielczością 1900x1200 stąd wybór padł na:
HP EliteDisplay E241i
HP Z24i
NEC MultiSync EA244WMi
Dell UltraSharp U2412M
Fujitsu P24W-7
link (http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd,d3,i6,s1,do2000.bhtml)
Monitor ten miałby zostać zakupiony na raty 0% np w euro agd.
zakres cenowy 1000-1600zł
Czy ktoś z Was posiada ww. monitory?
Co sądzicie o kombajnie NEC MultiSync EA244WMi widziałem że znajduje się na liście Tom01 (http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152)
1. Klasa domowo-biurowo-uniwersalna.;)
Witam, proszę o pomoc w wyborze monitora
Aktualnie mam ośmioletniego LG L 226WTQ rozdzielczość 1600x1050.
Jego następca miałby służyć do obróbki zdjęć w lightroomie ps ,itp.,
W komputerze mam i3 3250 z Intel HD Graphics 2500 i wyjsciem hdmi z max rozdzielczością 1900x1200 stąd wybór padł na:
HP EliteDisplay E241i
HP Z24i
NEC MultiSync EA244WMi
Dell UltraSharp U2412M
Fujitsu P24W-7
link (http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd,d3,i6,s1,do2000.bhtml)
Monitor ten miałby zostać zakupiony na raty 0% np w euro agd.
zakres cenowy 1000-1600zł
Czy ktoś z Was posiada ww. monitory?
Co sądzicie o kombajnie NEC MultiSync EA244WMi widziałem że znajduje się na liście Tom01 (http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152)
1. Klasa domowo-biurowo-uniwersalna.;)
W zgodnej ocenie specjalistów z tego tematu (np forum mva.pl) w tej cenie i do Twoich zastosowań tylko NEC MultiSync EA244WMi. Tak naprawdę to mnitory 24" do fotografii amatorskiej rozpoczynają się gdzieś w okolicach 3000 PLN, ale ten NEC daje podobno szansę na jako taką poprawną pracę z kolorem. Pozostałe bym całkiem odpuścił. Zaglądnij zresztą na to forum mva.pl i poczytaj.
HP Z24i nie bierz - mam takie dwa przed soba teraz w robocie i jest lipa. Na każdym inne kolory. Może i to IPS ale niezwykle badziewny. A wybierałem sobie zestaw z 6 róznych monitorów i nie udało się zrobić by miec dwóch z takimi samymi kolorami na domyslnych identycznych ustawieniach.
siedemczwartych
09-04-2015, 12:28
poważnie mówiąc, masz niestety tylko dwie marki do wyboru (alfabetycznie):
1. Eizo
2. Nec
i nic innego. Jeśli szanujesz swoje pieniadze to nic innego zupełnie serio.
Kupisz wynalazek LG HP Dell, to i tak za chwilę to wywalisz i będziesz kupował Eizo lub Nec.
Tylko te dwie marki robią monitory do naszych zastosowań.
Przeszedłem przez Della z IPS i wiem co mówię. Mam go i mam NEC SV272 a wcześniej NEC P242W.
I właśnie tego P242W spokojnie polecam. Jest to wąski gamut ale świetna maszyna i w dobrej cenie.
Ja swojego z 2000 h przebiegu sprzedałem za 2200.
QUADLENIUM
09-04-2015, 17:59
Dzięki za odpowiedzi, czytałem dużo o tym NEC MultiSync EA244WMi, w mastiff dowiedziałem się że słabo się sprawuje na jednakowych kolorach(widać migotanie).
ta rozdzielczość 1920 na 1200 mnie interesuje. Nie jestem w stanie dać 2000-3000zł za monitor. Znalazłem kilka używanych Eizo S2433W (http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Folx.pl%2Foferty%2Fq-EIZO-1920x1200%2F%3Fsearch%5Bphotos%5D%3D1%26search%5Bd escription%5D%3D1%26search%5Bfilter_float_price%25 3Ato%5D%3D1399&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNHgw4plXn8eP8PKfvfeZrhHml5PqA) i sam już nie wiem czy pchać się w używkę Eizo S2433W / Eizo s2432w czy w nowego NEC MultiSync EA244WMi
Ja stanowczo odradzam NEC MultiSync EA244WMi, może i kolory lepsze od Dell UltraSharp U2412M, ale migotanie go dyskwalifikuje. Ten efekt migotania jest podobny do migotania monitorów kineskopowych ustawionych na 60 Hz. Dłuższa praca przy NECu to jakaś mordęga, oczy wypalone na 100%.
...
Monitor ten miałby zostać zakupiony na raty 0% ...
Nie istnieje w bankowości produkt o nazwie "raty 0 procent". :)
Każdy kredyt kosztuje, a gdzie przyczepi się koszty, to już inna sprawa.
Co do monitorów, to zanim zdecydujesz się na zakup, poczytaj wątek nt. monitorów tu i mva.pl, żebyś później nie płakał.
Biednego nie stać na kupowanie tandety
QUADLENIUM
09-04-2015, 22:58
Ja stanowczo odradzam NEC MultiSync EA244WMi, może i kolory lepsze od Dell UltraSharp U2412M, ale migotanie go dyskwalifikuje. Ten efekt migotania jest podobny do migotania monitorów kineskopowych ustawionych na 60 Hz. Dłuższa praca przy NECu to jakaś mordęga, oczy wypalone na 100%.
co znaczy to : wypalone oczy?? niebardzo rozumiem? mam 8 letniego LG 226WTQ który ma dedykowane oprogramowanie Forte Menadzer i denerwuje mnie w nim jego rozdzielczość i to ze jest 22 calowy, czas reakcji 2ms i czytajac coraz to wiecej o monitorach zastanawiam się jak wyglądał by ten sam obraz na skalibrowanym moim lg(nie wiem czy takie rzeczy się robi na takich starych monitorach) a jak wyglądał by np na NEC MultiSync EA244WMi czy Eizo za 3tys zł
QUADLENIUM
09-04-2015, 22:59
chodzi mi o zakup monitora na raty
Nie istnieje w bankowości produkt o nazwie "raty 0 procent". :)
Każdy kredyt kosztuje, a gdzie przyczepi się koszty, to już inna sprawa.
Co do monitorów, to zanim zdecydujesz się na zakup, poczytaj wątek nt. monitorów tu i mva.pl, żebyś później nie płakał.
Biednego nie stać na kupowanie tandety
Co do tych rat to się nie zgodzę ... Sklepy robią takie promocje i jak znasz swoje prawa to z tego skorzystasz.
Ja mam w dwóch znanych sklepach raty 0% i rzeczywiście są to raty 0%. Kwota którą spłacam jest równa kwocie produktu. Oczywiście panie próbowały mi wcisnąć ubezpieczenie kredytu twierdząc że bez tego się nie da ale krótka wymiana poglądów zmieniała sytuację i ubezpieczenie nie było potrzebne :)
Wracając do tematu.
Ostatnio przejrzałem mva.pl ponieważ poszukiwałem monitora. Myślałem tak jak autor czyli chciałem kupić nowy monitor do 2000 zł. Niestety ale wyboru prawie nie ma. Ja zdecydowałem się poczekać i dołożyć do Eizo CS230. Zastanów się czy nie wolisz poczekać i dołożyć bo do 2500-2700 kupisz już naprawdę spoko sprzęt.
Co do tych rat to się nie zgodzę ... Sklepy robią takie promocje i jak znasz swoje prawa to z tego skorzystasz.
Ja mam w dwóch znanych sklepach raty 0% i rzeczywiście są to raty 0%. Kwota którą spłacam jest równa kwocie produktu. Oczywiście panie próbowały mi wcisnąć ubezpieczenie kredytu twierdząc że bez tego się nie da ale krótka wymiana poglądów zmieniała sytuację i ubezpieczenie nie było potrzebne :)
...
Ubezpieczenie kredytu, to sprawa odrębna, ale prowizja to raczej składnik stały, który trzeba uwzględniać w kosztach.
Ubezpieczenie kredytu, to sprawa odrębna, ale prowizja to raczej składnik stały, który trzeba uwzględniać w kosztach.
Mam raty więc wiem co i ile płacę. Kwota którą muszę oddać do banku wynosi tyle co cena produktu. Możliwe że sklep płaci prowizję a raczej uwzględnia ją w cenie produktu.
Przepraszam za off-topic
QUADLENIUM
10-04-2015, 10:35
Mam raty więc wiem co i ile płacę. Kwota którą muszę oddać do banku wynosi tyle co cena produktu. Możliwe że sklep płaci prowizję a raczej uwzględnia ją w cenie produktu.
Przepraszam za off-topic
co to za sklepy? euro i?
co to za sklepy? euro i?
Odpisałem Ci na PW
...
Możliwe że sklep płaci prowizję a raczej uwzględnia ją w cenie produktu.
...
Czyli tak czy siak płacisz koszta, a właściwie mówiąc precyzyjniej, płacą je wszyscy kupujący w tym sklepie, włącznie z klientami płacącymi gotówką.
Chroń nas Hermesie od takich sklepów. :)
Czyli tak czy siak płacisz koszta, a właściwie mówiąc precyzyjniej, płacą je wszyscy kupujący w tym sklepie, włącznie z klientami płacącymi gotówką.
Chroń nas Hermesie od takich sklepów. :)
I od takich Mundrali. Sorry za OT.
I od takich Mundrali. Sorry za OT.
Już pomijając fakt, że Twoja uwaga jest nadzwyczaj prostacka, to świadomy lub nieświadomy kurs na przepłacanie w sklepach, bankach, jest delikatnie mówiąc mało rozsądny. ;)
Mam nadzieję, że piszesz z doświadczenia pracy na w/w NECu a nie z zasłyszanych opinii........bo ja mając ten monitor, obawiając się migotania przed kupnem, obecnie po 6 miesiącach stwierdzam - pomijalny problem.
Uściślając: migotanie jestem w stanie zauważyć: a) doszukując się go na odpowiednim wyświetlanym obrazie, b) przy bardzo nisko ustawionym podświetlaniu, c) do tej pory pracując na ustawieniu, kiedy mógłbym mieć z tym problem, nie odczułem ani raz dyskomfortu dla oczu!
Ustawienie jasności na 30% z paskiem led za monitorem dla wygodniejszej i zdrowszej pracy jest w pełni komfortowe. Ustawiając na 10-15% fakt - widać trzepanie obrazem ale i tak jest za ciemno dla wygody.
QUADLENIUM
10-04-2015, 16:08
Uściślając: migotanie jestem w stanie zauważyć: a) doszukując się go na odpowiednim wyświetlanym obrazie, b) przy bardzo nisko ustawionym podświetlaniu, c) do tej pory pracując na ustawieniu, kiedy mógłbym mieć z tym problem, nie odczułem ani raz dyskomfortu dla oczu!
Ustawienie jasności na 30% z paskiem led za monitorem dla wygodniejszej i zdrowszej pracy jest w pełni komfortowe. Ustawiając na 10-15% fakt - widać trzepanie obrazem ale i tak jest za ciemno dla wygody.
Jak Ci się na nim pracuje?? poddawałeś go kalibracji??
Był plan kalibracji i pewnie uskutecznię go pewnego dnia. Zdjęcia robię na własne potrzeby, więc nie mam wygórowanych oczekiwań co do wierności oddania kolorów ale pomimo to jestem zadowolony biorąc pod uwagę cena/jakość.
Na zmęczenie wzroku nie narzekam, wygodna podstawa o regulowanej wysokości okazała się strzałem w dziesiątkę, 3 poziomy jasności dostępne z obudowy też super przydają się do błyskawicznej zmiany w zależności od oświetlenia otoczenia, czujnik obecności....o ile w ciągu dnia działa dobrze, o tyle wieczorem dostaje krótkowzroczności i nie widzi mnie a gdy podbiję mu czułość aby wieczorem rozpoznawał mnie to w ciągu dnia traktuje krzesło jako moją osobę.... ;) ;) <-- detal. Głośniki - pierdziawki do pominięcia. Jak masz więcej pytań, pisz śmiało.
Mam nadzieję, że piszesz z doświadczenia pracy na w/w NECu a nie z zasłyszanych opinii........bo ja mając ten monitor, obawiając się migotania przed kupnem, obecnie po 6 miesiącach stwierdzam - pomijalny problem.
Niestety pracuję przy takim monitorze i opisuje swoje odczucia. Po kilku godzinach pracy (czytanie, arkusz kalkulacyjny, grafika) oczy mam tak zmęczone, że nie jestem w stanie patrzyć. Na poprzednim monitorze (Dell) nic takiego nie obserwowałem, a nawet pracując na laptopie nie odczuwam dyskomfortu. Migotanie (raczej pływanie, pulsowanie) jest najbardziej odczuwalne przy jednolitych odcieniach wyświetlanych na monitorze. Jeżeli obraz jest zróżnicowany kolorystycznie migotanie nie rzuca się tak w oczy, bo w moim odczuciu różnorodność barwna maskuje go, ale nie oznacza to że go nie ma. Wystarczy zmrużyć oczy i skoncentrować się na migotaniu i będzie ono widoczne. Pracuję w dzień przy podświetleniu 40 - 60%. Moim zdaniem jeśli można dołożyć nieco to warto kupić monitor, który ma inną konstrukcję podświetlenia i nie będzie miał przypadłości tego NECa.
QUADLENIUM
10-04-2015, 22:26
czy ktoś z Was zna tego asusa? (http://www.prad.de/new/monitore/test/2013/test-asus-pb248q.html) Asus PB248Q
czy ktoś z Was zna tego asusa? (http://www.prad.de/new/monitore/test/2013/test-asus-pb248q.html) Asus PB248Q
Nikt, kto ma ambicje fotograficzne nie kupi monitora Asusa, choćby miał niemal 100% pokrycie przestrzeni barwnej sRGB.
Eizo, NEC, to firmy mające spore doświadczenia w wytwarzaniu sprzętu do obrazowania i raczej tego się trzymajmy.
QUADLENIUM
10-04-2015, 22:43
Nikt, kto ma ambicje fotograficzne nie kupi monitora Asusa, choćby miał niemal 100% pokrycie przestrzeni barwnej sRGB.
Eizo, NEC, to firmy mające spore doświadczenia w wytwarzaniu sprzętu do obrazowania i raczej tego się trzymajmy.
na czym się opierasz?? nie twierdze że nec i eizo są złe, tylko że na monitor za 3koła mnie nie stać, dlatego szukam tańszego odpowiednika, myślałem że ten nec, ale ciągle piszą o tym migotaniu.
Co do ocen mastifa wszystko ok gdyby jednak nie zawierały tylko oceny dwóch firm-niestety taki ranking nie jest obiektywny
Przejrzałem testy prad.de ich opinia monitora Asus PB248Q:
Fazit
Der Asus PB248Q hat uns in nahezu allen Bereichen überzeugt. Er besticht nicht nur durch sein eigenständiges Design, sondern auch in zahlreichen anderen Disziplinen fährt er sehr gute Ergebnisse ein. Asus hat den Monitor für professionelle Anwender im Büroalltag konzipiert. Hier punktet er mit seiner ergonomischen Flexibilität, sehr guten Kontrastwerten, einer sehr hohen Leuchtdichte und mit einem niedrigen Energieverbrauch.
Auch für Anwender im Grafik-Bereich weiß der Monitor ebenfalls zu überzeugen. Der Monitor liefert ab Werk bereits eine gute und nach einer Kalibration sogar eine sehr gute Farbgenauigkeit. Die sRGB-Farbraumabdeckung gelingt ihm nahezu vollständig mit überragenden 99,7 Prozent. Eine Anpassung des Monitors für die Bedingungen im Printbereich ist ebenfalls möglich und kann als separater Anwendermodus abgespeichert werden. Dabei bietet das OSD-Menü nicht nur eine genaue Anpassung der RGB, sondern auch der CMY-Farbkanäle an. Für einen schnellen Wechsel zwischen zwei verschiedenen Einstellungen können einfach zwei individuell belegbare Kurzwahltasten genutzt werden.
Der für den Business-Einsatz konzipierte Monitor zeigt sich flexibel und lässt kaum Wünsche offen. Das IPS-Panel bietet eine sehr gute Blickwinkelstabilität, geringe Schlierenbildung und ist mit einer mittleren Latenzzeit von nur 5,9 ms selbst für ambitionierte Spieler interessant. Die Wiedergabe von Videomaterial ist ebenfalls überzeugend. Kritische Beobachter könnte die silberfarbene Aufhellung dunkler Bildbereiche irritieren, die in abgedunkelten Räumen wahrnehmbar und für IPS-Panels nicht untypisch ist. Wenn man auf den Film und nicht auf den dunklen Rand achtet, fällt aber auch das kaum auf.
Asus ist mit dem PB248Q ein durchweg ansprechender Allrounder gelungen und das zu einem absolut fairen Preis. Insbesondere Nutzer die gerne im sRGB-Farbraum arbeiten möchten, auch ohne Kalibrierung, finden im PB248Q das geeignete Anzeigegerät. Insgesamt hat uns der 24 Zoll Monitor sehr positiv überrascht und mit seiner Qualität natürlich überzeugt.
Gesamturteil: SEHR GUT
Czytałem, ale nie wierzę tej firmie za grosz.
Nie masz trzech, to wydaj dwa koła, np. na CS230 (jeszcze są dostępne).
QUADLENIUM
10-04-2015, 23:25
musi być 16;10
QUADLENIUM
11-04-2015, 01:43
UFF udało mi się zestawić kilka monitorów z rozdzielczością 1920x1200 wg testów prad.de.
Teraz mniej więcej mam rozeznanie;)
link do mojego zestawienia (https://www.dropbox.com/s/cfa4t43s2yr86x7/zestawienie%20monitor%C3%B3w%20z%20redkuna.gif?dl= 0)
reasumując: Eizo słabo kalibruje (fabrycznie), swoje tańsze monitory;)
...
reasumując: Eizo słabo kalibruje (fabrycznie), swoje tańsze monitory;)
Jeżeli nie wychyniesz z domowych pieleszy i nie ujrzysz różnic na własne oczy, to na nic zdawanie się na tabelki.
... czy próby, wyciągania z nich uśrednionych wniosków. :D
QUADLENIUM
11-04-2015, 15:14
wybór padł na dwa monitory;
NEC EA244WMi lub Eizo EV2436WFS z przewagą na Eizo;) przez rozkład jasności oraz jakośc obrazu.
Dzieli ich różnica około 300zł
po obejrzeniu tego filmiku https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=nnAjwtXY0U8#t=227
migotanie w NEC-u jest faktycznie bardzo widoczne dlatego jak tylko znajde kase kupuje Eizo EV2436WFS
Mój Eizo EV2436 pomógł mi w bezbolesnym przejściu z CRT na LCD. Wbrew klasyfikacji daje radę z obróbką zdjęć.
Mój Eizo EV2436 pomógł mi w bezbolesnym przejściu z CRT na LCD. Wbrew klasyfikacji daje radę z obróbką zdjęć.
To nie monitor "obrabia" obrazki, tylko na szczęście ciągle człowiek.
Niemniej, ów człowiek powinien mieć szansę podjąć trafne decyzje, podczas procesu poprawiania, dlatego właśnie monitor jest najistotniejszym ogniwem przy wytwarzaniu fotografii cyfrowej.
A już warunkiem naprawdę sine qua non, jest odpowiedni sprzęt do obrazowania w procesie wywoływania negatywów cyfrowych.
Niby każdy z użytkowników tego forum to wie, ale wielu, z uporem godnym lepszej sprawy, ciągle obstaje przy teorii nie do obrony, że wspomniane cyfrowe negatywy da się wywoływać nawet na tablecie, czy laptopowym wyświetlaczu.
To na pewno prawda, że jeżeli ktoś został obdarzony przez Wielkiego Konstruktora talentem artystycznym, to może łamać wszelkie ustalone konwencje i malować gównem po ścianie, ale na szczęście niewielu tylko jest takich wybrańców.
A reszcie, wypada jednak wspierać się odpowiednim sprzętem. ;)
No to sobie pogadaliśmy.
To zaraza tego forum, że ciągle do niektórych nie dociera, że jeżeli utrwala się obrazki w negatywach cyfrowych, to zakup monitora szerokogamutowego jest zwyczajną i naturalną koniecznością, a nie jakimś widzimisię.
QUADLENIUM
14-04-2015, 08:06
Jednak z racji promocyjnej ceny na raty 0% zdecydowałem się zamówić monitor Dell UltraSharp U2412M 98,5zł x10 rat=985zł.
Rożnica 500 zł od neca oraz 600-700 od eizo zrobiła swoje.
Przy następnym zakupie wybiorę monitor z wyższej półki;]
PS; Dla tego Pana który twierdził że nie ma rat "zero %" - najniższa cena tego monitora jaką znalazłem na necie to 970zł.
siedemczwartych
14-04-2015, 09:16
Jednak z racji promocyjnej ceny na raty 0% zdecydowałem się zamówić monitor Dell UltraSharp U2412M 98,5zł x10 rat=985zł.
Rożnica 500 zł od neca oraz 600-700 od eizo zrobiła swoje.
Przy następnym zakupie wybiorę monitor z wyższej półki;]
PS; Dla tego Pana który twierdził że nie ma rat "zero %" - najniższa cena tego monitora jaką znalazłem na necie to 970zł.
WYBACZ... podjąłeś jedną z gorszych decyzji..
Napisz za rok uczciwie na tym forum, że to był błąd i dojrzałeś do zakupu prawdziwego monitora (Eizo, Nec) :)
QUADLENIUM
14-04-2015, 09:21
Jeśli będzie aż tak źle to zawsze do 14 dni mogę zrezygnować , będąc bogatszy o nowe doświadczenie z monitorem ips.
Jeśli będzie ok to za rok sobie sprawie Eizo za 3 tyś. a ten dell będzie pomocniczym.
Jeśli będzie aż tak źle to zawsze do 14 dni mogę zrezygnować , będąc bogatszy o nowe doświadczenie z monitorem ips.
Jeśli będzie ok to za rok sobie sprawie Eizo za 3 tyś. a ten dell będzie pomocniczym.
Dedykuję Ci tekst Tomasza Pluszczyka: http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/ , który dość trafnie opisuje tę problematykę.
QUADLENIUM
14-04-2015, 11:48
Dedykuję Ci tekst Tomasza Pluszczyka: http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/ , który dość trafnie opisuje tę problematykę.
Widziałem wcześniej ten tekst.
Na dzień dzisiejszy wybrałem dela bo nie chciałem przepłacać za monitory które tak naprawdę do kwoty 2000 zł są pseudo monitorami dla ambitnych fotografów.
Im więcej człowiek się zagłębia w te wszystkie info dotyczących wyświetlania obrazu, tym bardziej chce mieć ten "ideał" monitora który ma wszystko i jest najlepszy z najlepszych i nie ma lepszego nad nim!(niczym wzorce spod Paryża), a tu cena leci już na kilka-kilkanaście tysięcy.
Najbardziej irytuje mnie fakt, że firma która chwali się tym, że zatrudnia kilkuset inżynierów by jej monitory były najlepsze produkuje monitory które na wstępie trzeba skalibrować by obraz wyświetlany był prawidłowo.
Takie moje przemyślenia.
siedemczwartych
14-04-2015, 12:10
Najbardziej irytuje mnie fakt, że firma która chwali się tym, że zatrudnia kilkuset inżynierów by jej monitory były najlepsze produkuje monitory które na wstępie trzeba skalibrować by obraz wyświetlany był prawidłowo.
Takie moje przemyślenia.
Nie wszystkie.
Nec teraz robi monitory, które fabrycznie są tak przygotowane, że właściwie nie wymagają kalibracji.
Dodatkowo mają czujniki, które czuwają nad zmianami - starzenie się podświetlenia - i "dokalibrowują".
Właśnie w sobotę byłem na warsztatach w Szczecinie prowadzonych przez jednego z najlepszych w tej materii Marcin "Czornyj" Kałuża - jest tu na forum) i właściwie tylko utwierdziłem się w swojej wiedzy.
Warto raz a dobrze kupić dobry monitor do pracy z kolorem.
QUADLENIUM
14-04-2015, 12:17
Nie wszystkie.
Nec teraz robi monitory, które fabrycznie są tak przygotowane, że właściwie nie wymagają kalibracji.
Dodatkowo mają czujniki, które czuwają nad zmianami - starzenie się podświetlenia - i "dokalibrowują".
Warto raz a dobrze kupić dobry monitor do pracy z kolorem.
Dzięki za info;]
Widziałem wcześniej ten tekst.
Na dzień dzisiejszy wybrałem dela bo nie chciałem przepłacać za monitory które tak naprawdę do kwoty 2000 zł są pseudo monitorami dla ambitnych fotografów.
Im więcej człowiek się zagłębia w te wszystkie info dotyczących wyświetlania obrazu, tym bardziej chce mieć ten "ideał" monitora który ma wszystko i jest najlepszy z najlepszych i nie ma lepszego nad nim!(niczym wzorce spod Paryża), a tu cena leci już na kilka-kilkanaście tysięcy.
Takie moje przemyślenia.
To nie tak . Dobre profesjonalne monitory są fabrycznie dobrze zlinearyzowane i można je używać od ręki. Kalibrowanie to ustawienie monitora do konkretnych warunków w których będzie pracować. Przecież nie używając "mądrego" określenia kalibracja, każdy u siebie na biurku ustawia przynajmniej podświetlenie ekranu, bo przecież nikt w fabryce nie wie w jakich warunkach będzie mój monitor pracował.
ps. Jak już będziesz miał monitor w domu, napisz jakie wrażenia.
siedemczwartych
14-04-2015, 13:57
dodam, że teraz sobie sprawdziłem i jakiś czas temu przeszedłem tę samą drogę.
Kupiłem Dell U2312.... bo ma IPS... hi hi
http://www.morele.net/monitor-dell-u2312hm-23-ips-fhd-4xusb-90-rot-displayport-dvi-d-3yppg-414946/
Teraz mam Nec SV272 i tylko raz postawiłem ich obok siebie... nigdy więcej tego nie zrobię, bo dowodzi to mojej bezmyślności kiedy kupowałem tego Della :)
Przemyśl to jeszcze raz.
Bo to jednak 1000 zł którego juz w całości nie odzyskasz a będziesz kupował Eizo lub Nec :)
QUADLENIUM
14-04-2015, 14:14
To nie tak . Dobre profesjonalne monitory są fabrycznie dobrze zlinearyzowane i można je używać od ręki.
To w takim razie do jakich warunków monitor zostaje ustawiony w fabryce??
QUADLENIUM
14-04-2015, 14:20
Teraz mam Nec SV272 i tylko raz postawiłem ich obok siebie... nigdy więcej tego nie zrobię, bo dowodzi to mojej bezmyślności kiedy kupowałem tego Della :)
jedynie to mi przychodzi do głowy po Twym poście (http://strefabeki.pl/upload/20150323130923uid1.jpg)
ja sobie powiedziałem że będę korzystać z 2 monitorów, także tego..;]
siedemczwartych
14-04-2015, 14:21
przecież nikt nie mówi o ustawianiu jasności... pomyślcie.
Chodzi o to, że monitor ma wyrównane przedstawianie kolorów, że w rogach nie jest ciemniejszy, że kolor w centrum i na brzegu jest taki sam (już tak obrazowo mówiąc).
Na wspomnianych warsztatach widziałem jak działa takie wyrównanie, bo można je wyłączyć w NECach.
Poza tym jest skalibrowany. Czyli wyświetla poprawnie kolory.
A takie drobiazgi jak jasność to sobie choćby w MultiProfilerze ustawiasz lub z łapy w menu monitora.
siedemczwartych
14-04-2015, 14:23
jedynie to mi przychodzi do głowy po Twym poście (http://strefabeki.pl/upload/20150323130923uid1.jpg)
OK... skoro nie docierają do Ciebie rzeczowe argumenty, to niestety pozostaje mi tylko się wycofać.
Można wyważać otwarte drzwi i wynaleźć na nowo koło :)
Przede wszystkim jest zlinearyzowany, poza tym ma predefiniowane nastawy temp. barwowej do wyboru. Kalibrowanie na stanowisku uwzględnia oświetlenie pomieszczenia, które również "kalibrujemy" czyli dobieramy zależnie od potrzeb, rodzaju matrycy etc.
...
Prowizorki są najbardziej długowieczne, zatem kupisz Della i będziesz używał Della, a o prawdziwych monitorach będziesz sobie nadal snuł marzenia.
Każdemu według jego potrzeb. :D
QUADLENIUM
14-04-2015, 15:14
to co? zamienić DELL U2412M na:
+50zł NEC MultiSync EA234WMi lub
+500zł NEC MultiSync EA273WMi
Szybka piłka;]
to co? zamienić go na MultiSyncÂŽ EA273WMi (http://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/products/details/specification/rp/EA273WMi.xhtml)
Celowałbym na Twoim miejscu w Eizo CS240 albo SX2262, o ile jeszcze Tom01 gdzieś zakamuflował jakąś sztukę. :)
QUADLENIUM
14-04-2015, 15:29
na dzień dzisiejszy wchodzą tylko te 3 typy,
rozumiem ze wszystko szmelc?
na dzień dzisiejszy wchodzą tylko te 3 typy,
rozumiem ze wszystko szmelc?
Zgniłe kompromisy, to problem nie jedynie technicznej natury. ;)
Trochę Ciebie nie rozumiem, bo skoro i tak chcesz wziąć sprzęt w formie sprzedaży ratalnej, to co Ci za różnica?
Będziesz co najwyżej dłużej spłacał, ale nie bez znaczenia jest chyba fakt, że lepiej nie żałować wydanych złotówek.
A proponowane monitory warte są każdej na nie wydanej.
QUADLENIUM
14-04-2015, 15:58
Nie każdy monitor jest sprzedawany na raty. Tym bardziej na raty 0%
siedemczwartych
14-04-2015, 16:01
http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/nec-multisync-p242w.bhtml
Świetna maszyna.
Przestrzeń sRGB, ale dla fotografa wystarczająca.
Miałem ten monitor i polecam ze spokojem.
... no i na raty.
QUADLENIUM
14-04-2015, 16:03
rozumiem że nic tańszego nie będzie;]
chodzi głównie o to, że mam na ślub odkładać;) poza tym ten monitor dla kup teraz jest ponad 400zł tańszy, sama świadomość że tyle muszę przepłacić mnie dobija;]
Nie każdy monitor jest sprzedawany na raty. Tym bardziej na raty 0%
A to już do uzgodnienia np. z kol. Tom01. :)
Swego czasu dawał upusty uczestnikom tego forum, to miałbyś na opłaty.
Jeżeli przestrzeń sRGB jest wystarczająca, to przypominam o Eizo CS230 (!).
siedemczwartych
14-04-2015, 16:09
rozumiem że nic tańszego nie będzie;]
chodzi głównie o to, że mam na ślub odkładać;)
no co mam Ci powiedzieć....?
To tak jakbyś się dziwił, że dobry mercedes kosztuję więcej niż 100 tyś.
No kosztuje. Jak go chcesz to trzeba sie z tym liczyć.
Żałuję, że nie ja ustalam ceny monitorów, bo bym Ci sprzedał i za 1000... hi hi :)
siedemczwartych
14-04-2015, 16:12
tu eizo na raty
http://www.komputronik.pl/product/246894/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/Eizo_ColorEdge_CS230_licencja_Color_Navigator.html ?gclid=CjwKEAjw9bKpBRD-geiF8OHz4EcSJACO4O7TaXHG_17ZyMxWHg4-VYeAkfr1lB0pMNXc0OkOFX_jvRoCdCfw_wcB
QUADLENIUM
14-04-2015, 16:13
jakby mastif dał tego na raty to bym wziął;] http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/nieaktualne/wyprzedaz/monitory-eizo-coloredge-cs230-1.html
jakby mastif dał tego na raty to bym wziął;] http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/nieaktualne/wyprzedaz/monitory-eizo-coloredge-cs230-1.html
To firma kol. Tom01, więc kuj żelazo. :D
QUADLENIUM
14-04-2015, 16:26
Panie kol. Tom01 jeśli Pan to czyta to, czy sprzeda Pan mi Monitor EIZO ColorEdge CS230+ColorNavigator (Wyprzedaż)??
Spłaty dokonam w ciągu 6 ciu mcy przelewami na Pana konto w kwocie 334 zł x 6 mcy.
Pierwszy przelew nastąpił by w dniu mojej najbliższej wypłaty ok 30-04-2015,
A ostatni przelew konczący spłate mego długu tj. 2004 zł nastąpił by 30-09-2015
siedemczwartych
14-04-2015, 16:41
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stefanolszak.pl/ftp/mastiff.JPG)
QUADLENIUM
14-04-2015, 16:45
Niestety nie jest to możliwe. Może Wam się uda przekonać kol. Tom01;]
Od razu przyznam że nie jestem krętaczem;] Wszelkie moje dane są do wglądu
Firma w której pracuję jest handlowa, nie ma możliwości finansowania zakupu. Czasami, kiedy w grę wchodzi krótki okres, coś się da podziałać, ale nie półroczne raty. Ten monitor na wyprzedaży i tak jest zdrowo przeceniony. Dodatkowe "w plecy" w postaci nieoprocentowanych rat przez do jesieni nie wchodzi w grę.
QUADLENIUM
14-04-2015, 16:49
a na 4 raty?
w maju ma być premia okolicznościowa;] w pracy to bym coś więcej wpłacił
QUADLENIUM
14-04-2015, 16:50
myślę że wszyscy byśmy na tym skorzystali,
Z wielką przyjemnością pomógłbym jakby mógł. Aby bawić się w bank, trzeba mieć worek kasy i stalowe nerwy. Jedno z wymagań mam, niestety nie te co trzeba. ;)
No i się chyba udało. Elektroniczny system ratalny w sklepie dał zielone światło. Gratuluję zakupu. Nowy CS230 za 1999 zł to prawdziwa okazja.
QUADLENIUM
14-04-2015, 17:34
HEHE człowiek w stresie to dziwne rzeczy robi;] ale ok, ten zakup to zasługa zasługa forumowiczów.
Czy mogę liczyć na bezpłatną kalibrację??;)))
Czy mogę liczyć na bezpłatną kalibrację??;)))
Oj, będzie Pan musiał podpisać niezły cyrograf... ;)
QUADLENIUM
14-04-2015, 18:32
Dziękuje:)
Dziękuje za wszelkie porady,
teraz tylko 3mać kciuki by się narzeczona nie dowiedziała ;p
biorac pod uwage wybor - narzeczona/monitor to raczej nie nad monitorem bym myslal... :mrgreen: i przed narzeczona nie ma co ukrywac... wrecz przeciwnie, powiedziec, ze kosztowal 5000! to bedzie dobry test, bo z pewnoscia na monitorze i na tym co w stopce sie nie skonczy. to wciaga ;)
Co do kalibracji monitora przez producenta to w zasadzie to nie jest możliwe aby to się udało w 100%. Po za tym o czym pisali przedmówcy dochodzi jeszcze czynnik karty graficznej i ustawień obrazu w systemie...
Co do kalibracji monitora przez producenta to w zasadzie to nie jest możliwe aby to się udało w 100%. Po za tym o czym pisali przedmówcy dochodzi jeszcze czynnik karty graficznej i ustawień obrazu w systemie...
Prawda, acz karta akurat nie ma znaczenia. Za to OGROMNE ma oświetlenie.
Kolega [R] świetnie to podsumował... Nie kłamać a wręcz prowokować... bo tylko w ten sposób lepiej poznasz swoją połówkę. Krętactwa i tak wyjdą a wtedy dopiero będzie kolorowo.
Niech zgadnę: kolejny etap to zapasowe buty schowane w piwnicy, druga para majtek w bagażniku oraz piżama do spania?
QUADLENIUM
14-04-2015, 22:00
HEHE DOBRE, oczywiście żartowałem;]
QUADLENIUM
14-04-2015, 22:04
a co do karty graficznej to wyczytałem że przez displayport jest więcej kolorów, czy należy teraz kupić nową kartą graficzną? aktualnie mam z procesora i
a co do karty graficznej to wyczytałem że przez displayport jest więcej kolorów, czy należy teraz kupić nową kartą graficzną? aktualnie mam z procesora i
Owszem, ale:
- Karta musi być Nvidia Quadro i to z nowszych.
- Interfejs musi być DisplayPort.
- 10 bitowy kolor będzie tylko z CS6/CC.
- EIZO CS230 i tak tego nie wyświetli.
Słowem, pieniądze zaoszczędzone na walkę z 10 bitowym kolorem lepiej dołożyć do lepszego monitora.
QUADLENIUM
14-04-2015, 22:13
czyli co? nie warto kupować karty nowej??
czyli co? nie warto kupować karty nowej??
Zdecydowanie nie.
QUADLENIUM
14-04-2015, 22:18
http://allegro.pl/karta-grafiki-nvidia-quadro-1800-pny-768mb-gddr3-i5021719476.html taka starczy?
http://allegro.pl/karta-grafiki-nvidia-quadro-1800-pny-768mb-gddr3-i5021719476.html taka starczy?
Starczy do czego? Jak pisałem, karta nie ma żadnego znaczenia. Taki sam obraz da używka za 15 zł i wypasiony potwór za 2 tys. Ważne aby było wyjście DVI lub DisplayPort. Przy czym, kabla DisplayPort nie ma w komplecie z CS230, więc bardziej ekonomicznie jest zastosować DVI.
QUADLENIUM
14-04-2015, 22:24
ok, na płycie mam :
- 1 x HDMIÂŽ port with max. resolution up to 1920x1200 @60Hz
- 1 x DVI-D port with max. resolution up to 1920x1200 @60Hz
- 1 x VGA port with max. resolution up to 2048x1536 @75Hz
ok, na płycie mam :
- 1 x HDMIÂŽ port with max. resolution up to 1920x1200 @60Hz
- 1 x DVI-D port with max. resolution up to 1920x1200 @60Hz
- 1 x VGA port with max. resolution up to 2048x1536 @75Hz
I ok.
QUADLENIUM
16-04-2015, 10:34
Planowane doręczenie dzisiaj 12 30-16 00 ;] już się nie mogę doczekać;] (http://i1.memy.pl/obrazki/9b09382526_juz_nie_moge_sie_doczekac_.jpg)
Elegancko ;)
Chyba już zdążyłeś się pobawić nowym nabytkiem, napisz jak się sprawuje, chyba że wpadłeś w czarną dziurę zachwytu i zapomniałeś o bożym świecie. ;)
QUADLENIUM
21-04-2015, 22:25
Jeszcze nie załatwiłem sobie kabla dsub by porównywać bezpośrednio z moim starym monitorem, ale na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć że sprzęt jest "pierwsza klasa";]
Cały czas go poznaje, 13h dopiero użytkowany więc za wcześnie na poważne wnioski;]
Dzięki uprzejmości Tom01 monitor w ramach wyprzedaży został skalibrowany za darmo;]
Bardzo dziękuję raz jeszcze za tą zniżkę;]
Jak narazie korzystam tylko z profili z ustawieniami podświetlenia od 40% do 100%.
Reasumując
-bardzo podoba mi się "masywność" monitora,
-dzieki kalibracji wiem że obraz jest taki jak ma być. widać różnice gołym okiem {stary monitor miałem tak ustawiony do wszystkiego, teraz wiem ze do zdj jest całkiem inne ustawienie a do "internetu"niż do obróbki zdjęć}
-wiem już teraz co oznacza srebrzenie
-trochę kosztuje, ale pierwsza rata dopiero w maju;p
-usb dopiero będzie testowane jak już skombinuje biurko
-
Jeszcze nie załatwiłem sobie kabla dsub by porównywać bezpośrednio z moim starym monitorem, ale na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć że sprzęt jest "pierwsza klasa";]
...
-
Najważniejsze, że zadowolony. :)
...
Jak narazie korzystam tylko z profili z ustawieniami podświetlenia od 40% do 100%.
...
-
Nie za jasno?
Nie za jasno?
Użytkownik pomylił % i nity.
No tak, to zmienia postać rzeczy. :)
QUADLENIUM
05-05-2015, 21:32
Cały czas go poznaje, 13h dopiero użytkowany więc za wcześnie na poważne wnioski;]
Dzięki uprzejmości Tom01 monitor w ramach wyprzedaży został skalibrowany za darmo;]
Bardzo dziękuję raz jeszcze za tą zniżkę;]
Reasumując
-bardzo podoba mi się "masywność" monitora,
-dzieki kalibracji wiem że obraz jest taki jak ma być. widać różnice gołym okiem {stary monitor miałem tak ustawiony do wszystkiego, teraz wiem ze do zdj jest całkiem inne ustawienie a do "internetu"niż do obróbki zdjęć}
-wiem już teraz co oznacza srebrzenie
-trochę kosztuje, ale pierwsza rata dopiero w maju;p
-usb dopiero będzie testowane jak już skombinuje biurko
-
W końcu podłączyłem mój stary monitor i mam możliwość porównania skalibrowanego Eizo (https://www.dropbox.com/s/dfqyo6yowkqndxq/MP_150416_161728.jpg?dl=0) i mojego starego
LG.
Obraz na moim starym monitorze rożni się diametralnie od Eizo: jasność, kolory, ehh wszystko jest lepsze na korzyść Eizo;) Jak narazie korzystam tylko z presetów które otzymałem od Tom01 . Nareszcie Selphy drukuje takie kolory jak na monitorze.
Dodam tylko że do końca nie rozumiem tych wszystkich definicji, procesów itp, które to wpływają na poprawne odwzorowanie kolorów, ale mam nadzieje że Creative Roadshow (http://creativeroadshow.pl/) mi troche w tym pomoże;]
...
Dodam tylko że do końca nie rozumiem tych wszystkich definicji, procesów itp, które to wpływają na poprawne odwzorowanie kolorów, ale mam nadzieje że Creative Roadshow (http://creativeroadshow.pl/) mi troche w tym pomoże;]
No nie wiem. Przejrzałem wideo relację z tej imprezy i jeśli prowadzi do takich wniosków, że Epson R3000 to technologia bez konkurencji to mam wątpliwości. ;)