PDA

Zobacz pełną wersję : Tania kasa fiskalna - co polecacie?

Aeon88
08-04-2015, 18:54
Witam, odwieszam działalność, muszę kupić kase fiskalną. Co polecacie do 600zł? Jest w ogóle coś w tej cenie o będzie działać poprawnie?

Pilna sprawa, będe wdzięczny za szybkie podpowiedzi.

spiritus
08-04-2015, 19:02
Rodzice mają taką u siebie:
http://allegro.pl/kasa-fiskalna-datecs-maluch-e-ko-kopia-elektronicz-i5012477752.html

Sam używałem nie raz. Bardzo fajna i intuicyjna.
Szybkie robienie raportów dobowych, miesięcznych i rocznych. Posiada jakiś tam akumulator (na dzień pracy chyba wystarcza).

Do 600zł nie wiem czy jest coś godnego polecenia.

Aeon88
08-04-2015, 19:34
Za droga. Najtańsza jaką znalazłem z dobrymi opiniami to Farex Perła, można ją dostać w przedziale 700-800zł. Będę robił kilka paragonów na miesiąc max. Jeśli znacie coś dobrego a tańszego to napiszcie.

thekrycha
09-04-2015, 09:40
Czy dla kilku paragonów w miesiącu koniecznie musisz mieć kasę fiskalną? Darmowe programy do fakturowania umożliwiają wystawienie paragonu, ale jeśli faktycznie potrzebujesz to polecam Mercury 130F. Pozdrawiam

freefly
09-04-2015, 10:21
Czy dla kilku paragonów w miesiącu koniecznie musisz mieć kasę fiskalną? Darmowe programy do fakturowania umożliwiają wystawienie paragonu,

Głównym zadaniem kasy fiskalnej jest rejestracja sprzedaży, a nie drukowanie paragonów. ;) Jakby co.

R
09-04-2015, 10:49
warto przypomniec, ze przy zakupie kasy nie liczy sie tyle cena co serwis. pamiataj, ze musisz robic obowiazkowe "przeglady" kasy co dwa lata, ktore musi przeprowadzic osoba z odpowiednimi uprawnieniami. szukaj zatem firmy, ktora jest blisko i ktora zapewnia serwis, obsluge i ktora jest w stanie stawic sie w kilka godzin.

moze kasa brzmi i wyglada smiesznie... ale to nie sa zarty.

thekrycha
09-04-2015, 11:30
Głównym zadaniem kasy fiskalnej jest rejestracja sprzedaży, a nie drukowanie paragonów. ;) Jakby co.

;) Jakby co to zgoda. Chodziło mi raczej o to, że są tańsze i przynajmniej w mojej ocenie prostsze rozwiązania niż kasa fiskalna ... Pozdrawiam

Chociaż z drugiej strony, jeśli klientami w większości są osoby fizyczne nieprowadzące dg, to po przekroczeniu chyba 20k obrotu kasę mieć trzeba, więc nie zawsze da się taniej i prościej :p

Czornyj
09-04-2015, 11:47
Chociaż z drugiej strony, jeśli klientami w większości są osoby fizyczne nieprowadzące dg, to po przekroczeniu chyba 20k obrotu kasę mieć trzeba, więc nie zawsze da się taniej i prościej :p

Bingo. Czasem nie trzeba nawet przekraczać 20k obrotu, sprzedaż pewnych fantów na "dzień dobry" wymaga kasy fiskalnej.

Na kasę i tak przysługuje 90% zwrotu do max. 700zł netto, więc lepiej kupić coś sensownego z ogarniętym serwisem.

Aeon88
09-04-2015, 22:21
Kupiłem Farex Perła, w necie ma dobre opinie. Pożyjem uwidzim.

freefly
10-04-2015, 08:52
Kupiłem Farex Perła, w necie ma dobre opinie. Pożyjem uwidzim.

Niech Ci służy bezawaryjnie na chwałę US. Hip, hip..........hurra!!!

dariusz.osiecki.1
11-04-2015, 13:27
Jsk wyglada serwis takiej kasy? I co się dzieje w przypafku awarii?

Aeon88
12-04-2015, 14:57
W przypdku kas fiskalnych z reguły na całą kasę masz gwarancję roczną. Potem robisz jej przeglądy, obowiązkowy chyba co dwa lata. Perła którą kupiłem ma możliwość przedłużenia gwarancji na moduł fiskalny do 5 lat (tylko na moduł fiskalny czyli pamięć przechowującą raporty, reszta kasy nie podlega gwarancji przedłużonej). Warunek przedłużenia gwarancji na moduł to coroczny serwis, koszt w firmie gdzie ją kupiłem to 60zł.

Firma gdzie kupujesz kasę ma uprawnienia do sprzedaży i serwisu kas, staje się jednocześnie Twoim serwisantem, więc kupuj kasę na miejscu bo w razie awarii będziesz musiał ją wysyłać/zawozić. Serwisant jest pod telefonem, w firmie gdzie kupiłem kasę przyjeżdza do mnie w ciągu kilku godzin. Serwisanta można zmienić pisząc jakieś pismo i kosztuje to chyba około 200zł (nie wiem czy to jest zależne od firmy).

W przypadku awarii to nie wiem, jeszcze takiej nie miałem (odpukać).