Zobacz pełną wersję : Laptop do 3000 zł (monitor mam)
Witam,
Szukam nowego komputera. Swój stacjonarny komp. oddałem niedawno rodzicom. Coraz częściej łapie się na tym korzystając z żony laptopa...., że bliższy mi będzie jednak przenośny sprzęt. Monitor starszego Eizo sobie zostawiłem, nie jest to szczyt marzeń ale z małym laptopem będzie chyba dobrym rozwiązaniem
Szukam czegoś mobilnego 13-14 cali, rozumiem że procesor i5 i dysk dds ..... Ale kompletnie nie wiem jak z firmą, modelem, co jest warte (godne) uwagi. Na co zwracać uwagę.
Zastosowanie: foto, internet, biuro....w gry nie grywam (raczej od święta).... Monitor posiadam...ale miło byłoby by ten wbudowany nie był najgorszej jakości. Cena max 3000 ale jeśli jest tańsze rozwiązanie.
Będę wdzięczny za pomoc.
spiritus
08-04-2015, 16:48
Ehhh...
Niech może jakiś mod założy zbiorczy temat pt "Sprzęt komputerowy - co kupić?" i go podwiesić na górze forum ;)
A do autora:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260241 i wiele wiele wątków na forum :D
Doradziłem tam pewien model, może nie ma tam dysku dds ale jest ssd - powinien wystarczyć :D
13-14 cali to za mało jeżeli nie będziesz miał tego monitora w pobliżu - jak ma być do foto to przynajmniej 15.6
i5 - za rok/dwa sprzęt Ci nie wystarczy ;)
jak ma być do foto to przynajmniej 15.6Mam w pracy 15,6" 16:9 i to nadal jest malutki ekran. Lepiej jest na starodawnym 17-19" 5:4. Tak, że i tak nie ma co się specjalnie przejmować, bo wszystkie ekrany laptopów są małe ;)
Foto tylko na monitorze zewn. Dlatego 13-14 głównniedo "mobilnego" netu, lekki, mały. Choc może faktycznie mało.
E tam malo. Dobra matryca 13-14 cali da rade. Procesor? Szczerze, dowolny. Sam mam MBP'09 na C2D 2.26GHz 4GB RAM i 128GB SSD. Do codziennego zastosowania jak czytanie tego forum, przegladanie zdjec, ogladanie czegos na "twojej tubie", napisanie jakiegos pisemka, czy nawet zapuszczenie PhaseOne nie stanowi dla niego problemu. Moze moje wymagania sa niedzisiejsze ale tez sluzbowo uzywam Della E6440 z i5, 4GB RAM oraz z jakims HDD i gesta matryca. Do tego mam stacje dokujaca i extra monitor 24cale. Od Della zdecydowanie wole stare jabco, nawet pod Win7. Dlaczego, bo jakos przyjemniej dziala, jest lzejsze i zasilacz nie jest wielkosci ceglowki.
Np. Dell E7440 FHD 36m NBD.
Pozdr
Dell Latitude 3440 i5 z dyskiem ssd ??
Niby te dyski ssd szybsze, cichsze....tylko drogie i małe pojemności. Co prawda na zdjęcia będę miał zewnętrzny a miło jak komp szybko śmiga.
Kup laptopa ze zwyklym dyskiem a SSD dokupisz za pare miesiecy i wymienisz sobie sam. 256GB SSD spokojnie wystarczy na codzienne uzywanie. SSD nie jest niby szybsze, jest sporo szybsze od HDD nawet od tych 7200rpm. Do tego SSD jest mniej pradozerny.
Na Twoim miejscu skupilbym sie na procesorze, ilosci RAM oraz jakosci matrycy + mobilosc (waga, wymiary) i jedne z wazniejszych rzeczy przy laptopie - czas pracy na baterii oraz waga i wielkosc zasilacza. Co z tego, ze dostaniesz super-hiper lapka wazacego 1.77(7)kg jak potem dorzuca Ci 1kg cegle zasilacza. Cala mobilnosc szlag trafi.
Kup laptopa ze zwyklym dyskiem a SSD dokupisz za pare miesiecy i wymienisz sobie sam.(...) Co z tego, ze dostaniesz super-hiper lapka wazacego 1.77(7)kg jak potem dorzuca Ci 1kg cegle zasilacza. Cala mobilnosc szlag trafi.
1) Czyli w późniejszym czasie mogę wymienić dysk w laptopie ? Myślałem, że to tylko w wybranych najdroższych modelach
2) Kurcze czyli jak podają wagę kompa to bez zasilacza tzn. baterii?
1) Jak nie kupisz jakiegos dziwolaga, to wiekszosc laptopow (nie netbookow) uzywa standardowych dyskow twardych (2.5 cala) czasem trafi sie cos na 1.8 cala lub na mSATA. w specyfikacji laptopa bedzie napisane jaki dysk twardy jest w srodku. Typowo dysk jest pod zaslepka na sankach. W jablku jest troche inaczej ale ono raczej jest poza kregiem Twoich zainteresowan.
2) Zasilacz to jedno a bateria drugie. Waga laptopa jest podawana z bateria ale bez zasilacza, ktory jest zewnetrzny. Jadac gdzies w teren czesto zabierasz i laptopa, i zasilacz. Owszem zawsze mozesz zalozyc, ze nie bedzisz zabieral zasilacza, bo bateria w laptopie wystarczy Ci do tego co potrzebujesz, ale szybko przekonasz sie, ze bateria pada zawsze w najmniej oczekiwanym momencie a zasilacz zostal w domu/biurze. Aby nie nosic zawsze zasilacza ze soba, mam dwa. W biurze stajca dokujaca i domu drugi zasilacz. Ale jadac w delegacje, w torbie z laptopem zawsze laduje zasilacz obok papierow i laptopa.
dzieki.
zasilacz i baterie to jeszcze odróżniam ;-). Myślałem, że myślisz o baterii (pisząc od zasilaczu) ale masz racje tu też ważna waga....
Coś w podobie do thinkpada x220 x230 dostanę..w przystepnej cenie, jakiś inny maly ips??