PDA

Zobacz pełną wersję : Punktowy pomiar światła

Wozik
18-08-2005, 18:22
Hej,

mam pytanie odnośnie punktowego pomiaru światła. Fotografować uczę się cały czas i nie potrafię jeszcze korzystać z tej metody. Staram się, ale nie chcę popsuć zdjęć. Mam natomiast taką wątpliwość: czy mierząc punktowo światło, zapisując zdjęcie jako NEF, mogę skorygować ekspozycję tak, jakby zdjęcie było naświetlone z pomiarem matrycowym?

Zdaję sobie sprawę, że czas i przysłona są wartościami, których zmienić się już nie da, ale jak to wygląda odnośnie korekty EV? Czy zepsute przez pomiar punktowy zdjęcie mogę jeszcze naprawić? Czy np. przepalone niebo już takie zostanie? Moje dotychczasowe próby pokazują, że korekta EV pozwala poprawnie naświetlić zdjęcie nawet, gdy zostało źle naświetlone w czasie robienia.

Albo inaczej: co bezpowrotnie stracę mierząc punktowo światło?

Dużo pytań, wybieram się na urlop i nie chcę przywieźć zepsutych zdjęć, z którymi już nic nie będę mógł zrobić.

Czornyj
18-08-2005, 18:31
Spieprzone zdjęcie wykonane w trybie pomiaru punktowego niczym sie nie różni od zdjęcia spieprzonego w trybie matrycowym (jeżeli nie zostało spieprzone znacznie bardziej). Jedno i drugie możesz w NC ratować, jednakoż oczywiście do pewnego stopnia, bo jak sobie na ten przykład zrobisz totalnego hajkija mierząc spotem światło na tyłku murzynki opalającej sie na plaży, to już wtedy kijem wisły nie cofniesz...

romejo
18-08-2005, 19:03
Wtrace sie do tej dyskusji
Ja czesto uzywam pomiaru punktowego 90% moich zdjec to wlasnie ten pomiar
A robie tak (tego nauczyl mnie Gamling dzieki mu za to)
1 Ustalam sobie program (manual)
2 Kadruje fotke i ostrze i ustalam sobie do tego kadru wartosc przyslony np 8 i czas tak aby wartosc na drabince byla 0
3 Na wyswietlaczu sprawdzam kilka pomiarow swiatla staram sie wyszukac najjasniejsze partie obrazu neutralne i najciemniejsze obserwujac jednoczesnie jak mi sie drabinka wychyla
4 Usredniam odczyt z drabinki i koryguje czasem albo przyslona (zalezy co chce osiagnac i czy reka utrzyma takie ustawienia)
5 Pstrykam

LUB
Jesli czasu mnie szukam odcienia szarosci takiego uniwersalnego lub zieleni i do nich ustawiam drabinke czasu i przyslony
i pstrykam

a jesli obydwie metody zawioda a to sie okazuje przewaznie w domu na duzym monitorze wowczas oczywiscie pod warunkiem ze to byl NEF!

1 Otwieram PS i robie to samo zdjecie z roznymi ustawieniam EV przewaznie 3 fotki lub 4 od najjasniejszej do najciemniejszej
2 Zapisuje kazda w oddzielnym pliku wycinajac exifa
3 Z racji ze uzywam PS CS_2 usuchamioam skrypt do laczenia tych samych obrazow
4 PS robi reszte

UF ale sie napisalem no to tyle :D

skibi
18-08-2005, 23:54
Pomiar punktowy, a korekcja ekspozycji.
Robiłem ostatnio zdjęcia łabędzia ( bardzo jasny obiekt) na tle ciemno zielonej wody.
Pomiar różny w zalezności od kadru. Troche się bawiłem, bo miałem czas.
Te z duzym zbliżeniem zmierzone punktowo na korpus ptaka wyszły niedoświetlone.

Wniosek, chyba taki, ze nawet przy punktowym i jednoplanowym kadrze przy znacznej odchyłce od 18% szarości, potrzebna jest korekta ekspozycji jak przy matrycy czy CW.

Kurczę, jakoś byłem przekonany, ze nie jest to konieczne.

pebees
18-08-2005, 23:56
Wniosek, chyba taki, ze nawet przy punktowym i jednoplanowym kadrze przy znacznej odchyłce od 18% szarości, potrzebna jest korekta ekspozycji jak przy matrycy czy CW.
Kurczę, jakoś byłem przekonany, ze nie jest to konieczne.
I dobrze jesteś przekonany. Jedyny, 'drobny' problem przy pomiarze punktowym, to zmierzyc te szarośc , a nie coś innego :)

skibi
19-08-2005, 00:26
Dzieki ze to potwierdzasz.
Niby taki oczywisty szczegół, lecz nigdzie nie znalazłem jednoznacznego potwierdzenia.

Próbowałem przegryźć się przez metodę IRE dla pomiaru punktowego opisaną przez p.A.Mroczka, lecz chyba jestem niekumaty, ponieważ nic nie łapię.
Dotychczas jakos nie miałem większych wpadek z naświetlaniem, lecz przyznaję, ze najczęściej korzystam z CW z korektami.

pebees
19-08-2005, 00:29
zajrzyj na http://www.phototrip.pl (http://www.phototrip.pl) , do działu maszynowania (a konkretnie to tutaj (http://81.219.103.254/~jacon/phototrip/porady/pomiar/pomiar.html) ).

skibi
19-08-2005, 00:54
Białe +2.5EV, czarne -2.5EV.Duza ta korekta.
Dotychczas nie przekraczałem 1,2/3.
Dzieki za link. Cos się dzisiaj nauczyłem.
Jutro zweryfikuje to na żywo

alekw
19-08-2005, 07:57
Wtrace sie do tej dyskusji
3 Na wyswietlaczu sprawdzam kilka pomiarow swiatla staram sie wyszukac najjasniejsze partie obrazu neutralne i najciemniejsze obserwujac jednoczesnie jak mi sie drabinka wychyla
4 Usredniam odczyt z drabinki i koryguje czasem albo przyslona (zalezy co chce osiagnac i czy reka utrzyma takie ustawienia)

Ale czy tak mniej wiecej nie dziala pomiar matrycowy?

Mok
19-08-2005, 10:07
Pomiar punktowy to wspaniala sprawa i przy odrobinie doswiadczenia spisuje sie doskonale.
Oczywistym wydaje mi sie ze zawsze nalezy wprowadzac korekcje no chyba ze mierzymy swiatlo z punktu odbijajacego swiatlo w 18% - nie musi to byc obiekt szary, moze byc czerwony, zielony, nawet bialy (np. w cieniu.)
Wszystkim polecam ksiazke Shaw'a "Landscape Photography". Tlumaczeniu rozdzialu o pomiarze swiatla znajduje sie tutaj: http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r03.html

Mi ten tekst pomógł poprawnie mierzy światło... co nie znaczy ze robic świetne zdjęcia :D

Pozdrawiam serdecznie
Mok

żółto-czarny
19-08-2005, 12:11
2 Kadruje fotke i ostrze i ustalam sobie do tego kadru wartosc przyslony np 8 i czas tak aby wartosc na drabince byla 0

Poważnie przymierzam się do wprowadzenia twoich zasad w życie, ale... jak wybierasz punkt, w którym drabinka ma być właśnie na 0 :?

pebees
19-08-2005, 12:31
Ja wiem, żem cieniak, że amator i w ogóle, ale może jakąś nauką będzie przykład:
tu (http://www.mfoto.pl/uploads/1003/513ce07282.jpg) zmierzyłem punktowo rynnę z prawej strony, niby ona miała mieć 18%,
tu (http://www.mfoto.pl/uploads/1003/6ab0ec2aed.jpg) zmierzyłem punktowo prawą, najbliższą mi krawędź drugiej krótkiej belki, licząc od góry,
tu (http://www.mfoto.pl/uploads/1003/50f78040d3.jpg) zmierzyłem punktowo lewą, jaśniejszą część dachu ratusza
tu (http://img300.imageshack.us/my.php?image=wystawa22tg.jpg) zmierzyłem punktowo zacienioną kostkę brukową na pierwszym planie,
tu (http://img300.imageshack.us/my.php?image=skansen24xp.jpg) zmierzyłem punktowo dalszą część krótszej ściany tej stodoły.

Jak widzisz sam, nie są to zdjęcia do końca poprawne, jednak porównując ten obszar, który był mierzony punktowo, z tym co w efekcie wyszło (albo raczej nie wyszło :D) widzisz, jak to mniej więcej działa :) Więcej pomóc już nie umiem :)

żółto-czarny
19-08-2005, 13:14
Czyli - krótko rzecz ujmując - łapałeś "średnie szarości" na czuja?
Co do twoich fot, może na łamy NG by się nie załapały :wink: ale dla mnie taki efekt byłby zadowalający (przynajmniej na początku).

pebees
19-08-2005, 13:49
Czyli - krótko rzecz ujmując - łapałeś "średnie szarości" na czuja?
Co do twoich fot, może na łamy NG by się nie załapały :wink: ale dla mnie taki efekt byłby zadowalający (przynajmniej na początku).

Tak, nie tyle na czuja, ile na patrzenie :) Starałem sobie wyobrazić plan jako B&W, albo znaleźć coś o, jak ja to mówię, dwa tony jaśniejsze od czerni. I na razie staram się łapać faktycznie szare rzeczy, a nie 'kolorowe 18% szarości'.
Mnie też jak na razie ten efekt zadowala, prezentowane zdjęcia pochodzą z drugiej i trzeciej rolki filmu pstrykanej moim neue F75 :)

Mok
19-08-2005, 19:01
Aparat "widzi" tylko w odcieniach szarosci wiec poszukiwanie szarych obiektow do pomiaru swiatla nie jest konieczne :D .
Myslę ze link który wcześniej podesłałem wyczerpuje temat a załączona tam tabelka jest b. użyteczna. NIe wiem natomiast jak tego typu pomiar i korekcja ma się do fotograii z lampą błyskową.
Pozdrawiam
Mok

żółto-czarny
19-08-2005, 19:23
Romejo, pytanie aktualne - czy jako obiekt "zerowy" ustawiasz najważniejszy Twoim zdaniem motyw w kadrze?

pebees
19-08-2005, 22:15
Aparat "widzi" tylko w odcieniach szarosci wiec poszukiwanie szarych obiektow do pomiaru swiatla nie jest konieczne :D .

Ale ułatwia bardzo znalezienie 18% szarości. Znajdź np. czerwień odpowiadającą 18% szarości widzianej przez światłomierz ;-)

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2005 ]

Romejo, pytanie aktualne - czy jako obiekt "zerowy" ustawiasz najważniejszy Twoim zdaniem motyw w kadrze?
Jeśli jako obiekt zerowy bierzesz ten, który ma odpowiadac szarosci, to nie. Bo wtedy on będzie właśnie na zdjęciu odpowiadał tej szarości. Chyba, że Cię nie zrozumiałem.

romejo
19-08-2005, 23:05
Jak ja to robie

Jak juz mam kadr i ustawiona ostrosc to przy ustawianiu tej ostrosci zapala mi sie drabinka (oczywiscie aparat na M)
Stwierdzam ze zrobie z przyslona 8 zeby miec 2 plan w miare ostry wiec pokretlem krece aby uzyskac przyslone 8 nastepnie krece czasem aby dojechac z drabinka na 0
No i uzyskalem jakis tam pomiar swiatla
Potem szukam najjasniejszych obszarow tego kadru i patrze jak mi sie wychyla drabinka powiedzmy zjechalo na 5 kreski na -
nastepnie szukam obaszarow najciemniejszych drabinak sie przesowa powiedzmy na 2 kreski +
Na tej podstawie -5 i +2 usredniam i krece czasem aby na drabince zamiast miec 0 to okolo -1 kreseczka
No i strzelam
Prosciej to zrobic na priorytecie przyslony jednak uwazam ze na M wychodza lepsze zdjecia pod kontem koloru. Moze sie myle ale jakos nie do konca ufam algorytmom Nikona

Ewentualnie szukam szarego 18% no ale to jest raczej bardziej zludne

[ Dodano: Pią Sie 19, 2005 11:09 pm ]
Do mk_d70 tak ten pierwszy pomiar to ten ktory jest tym ktorego chce miec na zdjeciu

I jeszcze dodam ze pomiaru matrycowego uzywalem wczesniej potem zaczolem czytac i czytac gl to forum i kombinowac z ustawieniami

Co do matrycy to dobrze wychodzi zdjecie robione ta metoda kiedy nie ma duzej rozpietosci tonalnej wowczas sie sprawdza

pebees
19-08-2005, 23:09
Moze sie myle ale jakos nie do konca ufam logarytmom Nikona

To spróbuj zaufac algorytmom nikona ;-)

romejo
19-08-2005, 23:12
sorrki przejezyczenie :oops:

[ Dodano: Pią Sie 19, 2005 11:14 pm ]
Poprawilem ta literowke w tamtym poscie bo az mi wstyd

żółto-czarny
20-08-2005, 14:32
Prosciej to zrobic na priorytecie przyslony...
Przy zdjęciach wieczornych, do tej pory:
1. ustawiałem priorytet przysłony właśnie,
2. sprawdzałem punkty o skrajnej jasności,
3. obliczałem sobie średnią migawkę,
4. żeby ustawić tą średnią migawkę - przestawiałem na M,
5. żeby się poczuć pewniej - dodatkowo braketing +/-0,5.
Wydaje mi się, że Twój sposób jest trochę szybszy :idea: Muszę to niedługo sprawdzić.

romejo
20-08-2005, 20:29
No ja zdjec nocnych jeszcze nie robilem w ten sposob.
Wiem ze jest prawo jakiegosc gostka (cos ala pitagoras) ktore cos mowi o niedowswietleniu przy zdjeciach nocnych ale wiecej nie wiem
Natomiast do zdjec nocnych to stosowalem sie do rad kogos z forum juz nie pamietam ale wystawilem taki watek o fotografowaniu noca
I powiedziano mi aby ustawic przyslone 8 na preselekcji A i ze statywu strzelac
Tutaj przykladowe zdjecie nocne wykonane w/w metoda (http://www.zoo-planet.pl/fotogaleria/displayimage.php?pid=116&fullsize=1)

kwasik
20-08-2005, 20:33
romejo, wyprobowalem twoj sposob --szybko, latwo a na dodatek wychodzi! :D

romejo
20-08-2005, 20:36
No to milo mi ze taki gostek jak ja komus pomogl :D
Bys sie pochwalil!
A swoja droga to teoria i technika jest niczym w porownaniu z OKIEM fotografa oj szkoda ze to trzeba miec ja nie mam :roll:

mihow
20-08-2005, 21:46
Wiecie co? Ja punktowego używam inaczej.
Zawsze blokuję pomiar światła na niebie (inaczej - na źródle światła). Tzn najpierw w zależności od jasności nieba lub chmur ustawiam ekspozycję na np na +1 i potem robię pomiar światła na niebie lub na źródle światła... Kadruje tam gdzie chcę i robię zdjęcie...
Jak narazie sprawdza mi się ta metoda znakomicie :)

Poniżej macie fotkę zrobioną tą metodą - zachodzące słońce po lewej stronie, bezchmurne niebo...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://michal.blaszczak.schron.pl/art/149.jpg)

żółto-czarny
21-08-2005, 12:25
Kiedyś już dostałem na Forum (przepraszam że nie pamiętam kogo mam pochwalić :roll: ) poradę związaną z niebem. Chodziło o to że, można zmierzyć niebo po przeciwnej stronie, niż słońce - czyli np. w południe - po pólnocnej stronie. I trzaska się bez korekty!
W tym samym artykule było napisane, że:
- na trawę dajemy +0,3EV,
- na wewnętrzną część dłoni (wyciągniętej w kierunku naszego obiektu) dajemy +1EV.
O dziwo, to wszystko działa :shock:

kwasik
21-08-2005, 13:01
romejo, ja wychodze z zasady ze trenig czyni mistrza.tylko OKO to trzeba dlugo chyba trenowac....albo wymienic sobie na takie FOTOGRAFICZNE :mrgreen: :mrgreen:

żółto-czarny
21-08-2005, 19:46
Ja tam zamiast światłomierza Nikona wolę własne czopki i pręciki. Mają większą dynamikę rejestracji :P

pebees
21-08-2005, 22:44
Wiecie co? Ja punktowego używam inaczej.
Zawsze blokuję pomiar światła na niebie (inaczej - na źródle światła).
Zrób tak zdjęcie bez nieba, albo w pomieszczeniu :D

mihow
21-08-2005, 22:46
pebees, chodziło mi robienie fotek w plenerze...

Seeker
21-08-2005, 23:54
No dobrze panowie, sprobuje ujac to nieco inaczej :).

Wybieramy obiekt, na ktorym nam najbardziej zalezy.
Porownujemy go z jasnoscia wewnetrznej strony dloni
(te legendarne ok. 18%)
i wprowadzamy tylko korekte na jasnosc tego obiektu.
Klikamy.

i to wsio...

Jest to zwyczajnie jeszcze jeden wariant. Przy znajomosci
stopnia korekty wydaje sie dosc prosty w wykonaniu.

Jedna uwaga:
nie jest to metoda okreslenia swiatla w calym kadrze tylko
na najbardziej interesujacym nas obiekcie.

Tak mi jakos do glowy wpadlo, bo sam nie mam pomiaru punktowego.
Musze kombinowac z CW. Ale wersja wydaje sie logiczna.
Moglby ktos sprawdzic i potwierdzic, lub zaprzeczyc...

:)

mihow
22-08-2005, 00:02
mk_d70, z tą wewnętrzną częścią dłoni to muszę koniecznie przetestować w plenerze... W domu przy pokojowym świetle jakoś w miarę się sprawdza :)