Zobacz pełną wersję : D90 + N18-105 - boczne punkty AF
Witam,
kupiłem ostatnio żonie D90, do którego podpiąłem mojego nieużywanego N18-105 i mamy problem z bocznymi punktami AF. Do 50-60 mm wszystko działa jak należy, ale po przekroczeniu 60mm AF na bocznych punktach wariuje: szuka ostrości w całym zakresie i nie znajduje. Tylko punkt centralny oraz jeden poniżej i jeden powyżej działają bez zarzutu. Podpinałem moje różne szkła f/2.8 i nie ma problemu, obiektyw podpięty do D7000 - też wszystko ok.
Obstawiam więc, że przy wydłużaniu ogniskowej jest coraz ciemniej i AF się gubi. Myślicie, że kupiłem uszkodzone body czy może "ten typ tak ma"? Da radę coś na to poradzić?
Po pierwsze jest coraz ciemniej, po drugie dalej od centrum spada rozdzielczość obiektywu. Ale w D90 nie powinno być takich problemów, przynajmniej w normalnych warunkach i kontrastowym motywie.
Testowałem w różnych warunkach i przy różnym świetle, więc raczej tu przyczyny nie znajdziemy :(
_13_jacek
07-04-2015, 18:57
Przed chwilą podpiąłem nieużywanego ok. 1.5 roku N 18-105 do mojego D90 i działają wszystkie punkty AF w całym zakresie ogniskowych. Sprawdzałem w pokoju jest dość ciemnawo bo nie zapalałem światła.
Tryb wyboru pola ostrości mam ustawiony na automatyczny.
Z tego co piszesz to, przyczyna może jest w body. Albo może spróbuj jakoś przeczyścić styki?
Styki raczej nie są problemem, ale warto przedmuchać czujnik AF i lustra.
Przed chwilą podpiąłem nieużywanego ok. 1.5 roku N 18-105 do mojego D90 i działają wszystkie punkty AF w całym zakresie ogniskowych. Sprawdzałem w pokoju jest dość ciemnawo bo nie zapalałem światła.
Tryb wyboru pola ostrości mam ustawiony na automatyczny.
Z tego co piszesz to, przyczyna może jest w body. Albo może spróbuj jakoś przeczyścić styki?
Potwierdzam to samo, wszystkie pola u mnie działają bez względu na ogniskową.
Dzięki za liczne odpowiedzi.
Rzeczywiście styki nie są problemem bo a) na live view i na ogniskowej do 50mm wszystko działa poprawnie, b) przedmuchałem je i przemyłem alkoholem IPA i niestety nic to nie dało.
Jutro podepnę N18-70, zobaczę jak będzie działać na jego dłuższym końcu.
Myślałem, że układ AF może tylko się zepsuć i przestać działać. Jakoś nie brałem pod uwagę opcji, że będzie wybredny w działaniu.
Myślałem, że układ AF może tylko się zepsuć i przestać działać. Jakoś nie brałem pod uwagę opcji, że będzie wybredny w działaniu.
Układ AF może się zepsuć, rozkalibrować a także zabrudzić, czujnik AF znajduje się w dolnej części komory lustra, zanieczyszczony czujnik może zakłócić pracę niektórych pól AF.
Podpiąłem N18-70, z którym kupiłem body, i AF działa bez problemu w całym zakresie ogniskowych. Wygląda na to, że zaczyna się gubić gdzieś poniżej f/5.
Nie wiem jak wytłumaczyć tą dziwną usterkę? Rozumiem, że z wydłużaniem ogniskowej robi się coraz ciemniej ale niezależnie od tego czy testuję na palącej się żarówce czy w dosyć ciemnym pokoju, AF po bokach przestaje działać dokładnie w tym samym momencie. Nie kumam tego.
Studio5s
09-04-2015, 11:41
Podpiąłem N18-70, z którym kupiłem body, i AF działa bez problemu w całym zakresie ogniskowych. Wygląda na to, że zaczyna się gubić gdzieś poniżej f/5.
Nie wiem jak wytłumaczyć tą dziwną usterkę? Rozumiem, że z wydłużaniem ogniskowej robi się coraz ciemniej ale niezależnie od tego czy testuję na palącej się żarówce czy w dosyć ciemnym pokoju, AF po bokach przestaje działać dokładnie w tym samym momencie. Nie kumam tego.
Jeżeli chcesz to podejdź do mnie do serwisu i zobaczymy jak wygląda czujnika AF ale nie szukał bym tu problemu tylko w obiektywie.
Może masz problem z czytnikiem pierścienia zoom w obiektywie, powstaje jakiś brak komunikacji.
Ciężko powiedzieć na odległość.
Pozdrawiam
Dzięki za propozycję, może wezmę wolne w przyszłym tygodniu, bo inaczej w godzinach pracy raczej nie dam rady.
Obiektyw działa bez najmniejszego problemu na moim D7000, więc nie brałem pod uwagę jego uszkodzenia.