PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + N18-105 - boczne punkty AF

mishaT
07-04-2015, 18:21
Witam,
kupiłem ostatnio żonie D90, do którego podpiąłem mojego nieużywanego N18-105 i mamy problem z bocznymi punktami AF. Do 50-60 mm wszystko działa jak należy, ale po przekroczeniu 60mm AF na bocznych punktach wariuje: szuka ostrości w całym zakresie i nie znajduje. Tylko punkt centralny oraz jeden poniżej i jeden powyżej działają bez zarzutu. Podpinałem moje różne szkła f/2.8 i nie ma problemu, obiektyw podpięty do D7000 - też wszystko ok.

Obstawiam więc, że przy wydłużaniu ogniskowej jest coraz ciemniej i AF się gubi. Myślicie, że kupiłem uszkodzone body czy może "ten typ tak ma"? Da radę coś na to poradzić?

TOP67
07-04-2015, 18:27
Po pierwsze jest coraz ciemniej, po drugie dalej od centrum spada rozdzielczość obiektywu. Ale w D90 nie powinno być takich problemów, przynajmniej w normalnych warunkach i kontrastowym motywie.

mishaT
07-04-2015, 18:38
Testowałem w różnych warunkach i przy różnym świetle, więc raczej tu przyczyny nie znajdziemy :(

_13_jacek
07-04-2015, 18:57
Przed chwilą podpiąłem nieużywanego ok. 1.5 roku N 18-105 do mojego D90 i działają wszystkie punkty AF w całym zakresie ogniskowych. Sprawdzałem w pokoju jest dość ciemnawo bo nie zapalałem światła.
Tryb wyboru pola ostrości mam ustawiony na automatyczny.
Z tego co piszesz to, przyczyna może jest w body. Albo może spróbuj jakoś przeczyścić styki?

TOP67
07-04-2015, 19:07
Styki raczej nie są problemem, ale warto przedmuchać czujnik AF i lustra.

zgera
07-04-2015, 19:18
Przed chwilą podpiąłem nieużywanego ok. 1.5 roku N 18-105 do mojego D90 i działają wszystkie punkty AF w całym zakresie ogniskowych. Sprawdzałem w pokoju jest dość ciemnawo bo nie zapalałem światła.
Tryb wyboru pola ostrości mam ustawiony na automatyczny.
Z tego co piszesz to, przyczyna może jest w body. Albo może spróbuj jakoś przeczyścić styki?

Potwierdzam to samo, wszystkie pola u mnie działają bez względu na ogniskową.

mishaT
07-04-2015, 20:59
Dzięki za liczne odpowiedzi.
Rzeczywiście styki nie są problemem bo a) na live view i na ogniskowej do 50mm wszystko działa poprawnie, b) przedmuchałem je i przemyłem alkoholem IPA i niestety nic to nie dało.
Jutro podepnę N18-70, zobaczę jak będzie działać na jego dłuższym końcu.

Myślałem, że układ AF może tylko się zepsuć i przestać działać. Jakoś nie brałem pod uwagę opcji, że będzie wybredny w działaniu.

zgera
07-04-2015, 21:11
Myślałem, że układ AF może tylko się zepsuć i przestać działać. Jakoś nie brałem pod uwagę opcji, że będzie wybredny w działaniu.

Układ AF może się zepsuć, rozkalibrować a także zabrudzić, czujnik AF znajduje się w dolnej części komory lustra, zanieczyszczony czujnik może zakłócić pracę niektórych pól AF.

mishaT
08-04-2015, 22:25
Podpiąłem N18-70, z którym kupiłem body, i AF działa bez problemu w całym zakresie ogniskowych. Wygląda na to, że zaczyna się gubić gdzieś poniżej f/5.
Nie wiem jak wytłumaczyć tą dziwną usterkę? Rozumiem, że z wydłużaniem ogniskowej robi się coraz ciemniej ale niezależnie od tego czy testuję na palącej się żarówce czy w dosyć ciemnym pokoju, AF po bokach przestaje działać dokładnie w tym samym momencie. Nie kumam tego.

Studio5s
09-04-2015, 11:41
Podpiąłem N18-70, z którym kupiłem body, i AF działa bez problemu w całym zakresie ogniskowych. Wygląda na to, że zaczyna się gubić gdzieś poniżej f/5.
Nie wiem jak wytłumaczyć tą dziwną usterkę? Rozumiem, że z wydłużaniem ogniskowej robi się coraz ciemniej ale niezależnie od tego czy testuję na palącej się żarówce czy w dosyć ciemnym pokoju, AF po bokach przestaje działać dokładnie w tym samym momencie. Nie kumam tego.

Jeżeli chcesz to podejdź do mnie do serwisu i zobaczymy jak wygląda czujnika AF ale nie szukał bym tu problemu tylko w obiektywie.
Może masz problem z czytnikiem pierścienia zoom w obiektywie, powstaje jakiś brak komunikacji.
Ciężko powiedzieć na odległość.
Pozdrawiam

mishaT
09-04-2015, 13:34
Dzięki za propozycję, może wezmę wolne w przyszłym tygodniu, bo inaczej w godzinach pracy raczej nie dam rady.
Obiektyw działa bez najmniejszego problemu na moim D7000, więc nie brałem pod uwagę jego uszkodzenia.