Zobacz pełną wersję : mikrokalibracja- czy to działa?
BialyBST
06-04-2015, 20:55
Chciałbym poznac waszą opinie na temat skuteczności mikrokalibracji w body? Czy regulacja wplywa tylko na srodkowe pole czy na wszystkie pozostałe? Co może oznaczać sytuacja w której centralne pole ostrzy dobrze a np skrajne prawe nie?
Druga sprawa jeżeli ktoś posiada obiektywy(z silnikiem) które były kalibrowane ze wcześniejszym aparatem i po zakupie nowego body obydwa wykazują front focus, może to oznaczać ze zostały one wykalibrowane pod to dane body żeby pokryć jego wade?
dzieki
1. kalibracja działa na wszystrkie pola.
2. Sklejne czujniki nie są krzyżowe - są gorsze
3. Obiektywów z reguły nie kalibruje sie "z aparatem" tylko do wzorca. Różne typy AF mogą różnie pracować z różnymi obiektywami.
BialyBST
06-04-2015, 21:02
Chodzi o to ze mialem d90 z którym mialem wiele przebojów i wysłalem go razem z 85 i 35 do kalibracji jako komplet. Teraz po zakupie d7100 obdywa maja ff. Caly czas sie zastanawiam czy to szkła są przestawione pod d90 czy cos z nowym body jest.
Oficjalny serwis nikona zarowno body jak i obiektywy kalibruje do wzorca.
Jak z D7100 masz ff to uzyj mikrokalibracji - pozbedziesz sie ff.
Jak ff wykracza poza zakres mikrokalibracji albo rozne punkty ostrza roznie to body do serwisu i tyle
Nie ma tu nad czym sie zastanawiac
BialyBST
06-04-2015, 21:13
Jak juz napisałem z d90 miałem przeboje najpierw serwis polski potem niemiecki a na koncu i tak pokreciłem śrubami w komorze lustra... Dodam ze do niemiec słałem body + obiektywy z zyczeniem zeby było kalibrowane jako komplet. Co do d7100 mikrokalibracja nie wykracza poza zakres 85 +5 35 +15 ale martwi mnie praca skrajnych pól. Stąd moje pytanie o wasze "wyniki" po zastosowaniu kalibracji
nikoniarz
06-04-2015, 21:26
Używam korekty AF w obu puszkach, w każdej z każdym szkłem ma inną wartość. Wszystko trafia celnie. Idealnie.
Myślę, że masz D7100 do regulacji. Każda puszka się prędzej czy później rozjeżdża.
BialyBST
06-04-2015, 21:36
Tylko ze to nówka sztuka jest
No to tobie rozjechała się prędzej, a nie później :)
nikoniarz
06-04-2015, 21:42
Jak kupował jako KIT to pewnie dobrali puszkę pod szkło. Albo szkło pod puszkę. W każdym razie bez różnicy. Nie sądzę by była rozjechana.
BialyBST
06-04-2015, 21:42
obyś sie mylił musze sprawdzic ta spraw jeszcze raz dogłebnie na spokojnie statyw.. kupowalem samo body
hostman22
06-04-2015, 22:27
nigdy nie będziesz mieć perfekt na wszystkich puszkach z mojego doświadczenia:
- d300 dwa szkła wymagały korekty,
- d60/d80 świrowały szkła które nie potrzebowały korekty na d300,
- d300s wszystkie szkła miały korektę,
- d600 jak i w f100 wszystkie szkła w punkt,
mogę powiedzieć, że mikroregulacja działa i póki mieści się szkło w tolerancji body, to się tym nie przejmuję ;)
Zapewne jak znów zmienię body, bo mi się szkła rozjadą :)
BialyBST
07-04-2015, 12:38
A jak praca na skrajnych po kalibracji?
nikoniarz
07-04-2015, 16:12
A jak praca na skrajnych po kalibracji?
U mnie bez zarzutu. Wszystkie są celne na tyle na ile pozwalają same punkty i szkło.
hostman22
07-04-2015, 19:55
dokładnie jak pisze kolega wyżej.
BialyBST
07-04-2015, 21:53
Generalnie napisałem do sklepu z którego kupowalem aparat odpisali mi zeby wyslal do nich na kalibracje. Napisałem rownież do fixation i za przyjemność zaśpiewali m ok 70GBP. W weekend sprawdze jeszcze raz te szkła i spróbuje wykalibrowac. Podskocze jeszcze do sklepu i popodpinam sobie inne obiektywy zobacze co i jak