Zobacz pełną wersję : d5100/nikkor 50mm 1.8G/18-105
marysia00
06-04-2015, 19:42
Zostałam poproszona przez znajomych o zrobienie kilku zdjęć na Ślubie 18 kwietnia. Podczas ślubu odbędzie się również chrzest ich dziecka.
Mają to być po prostu zdjęcia pamiątkowe,a na sali ok.2 godzin będę.
Sprzęt jaki posiadam to, Nikon D5100+nikkor 50mm 1.8G+18-105 oraz czekam na lampę yongnuo 560 II
Zastanawiam się jednak jaki obiektyw w Kościele 50mm czy 18-105?
zaczęłam się zastanawiać nad 50 z racji maleństwa..
Co myślicie? będę wdzięczna za każdą radę :)
Pozdrawiam :)
Andrzej1974
06-04-2015, 20:30
Lampy w kościele raczej nie użyjesz więc raczej jasna stałka będzie Ci potrzebna.
marysia00
06-04-2015, 20:37
dużego wyboru jak widać nie mam :)
Andrzej1974
06-04-2015, 20:39
Spokojnie powinnaś dać radę tym aparatem i 50-tką.
Fakt, wyboru dużego nie masz ;-)
marysia00
06-04-2015, 20:47
dziękuję :) w planach jest już nowy sprzęt ale jeszcze chwilkę musi poczekać :)
50 na DX to ekwiwalent 75 mm. Trochę wąsko jak na reporterkę gdzie pewnie będzie trzeba wejść bardziej między ludzi.
Zabierz oczywiście oba szkła, zmiana obiektywu to kilkanaście sekund. Na początku (zaraz po zajęciu miejsc w kościele) zrób kilka zdjęć na próbę - oceń potrzebne ISO, czas. No i przekonasz się co do ogniskowej.
Andrzej1974
08-04-2015, 16:42
Fakt, rozeznanie warunków w konkretnym kościele to podstawa. Choć znając kościoły i panujące w nich warunki oraz zakaz używania lampy błyskowej... myślę, że bez wysokiego ISO + jasnego szkiełka się nie obędzie. Obym się mylił. ;-)
Andrzeju, ile razy robiłeś zdjęcia w kościele?
Andrzej1974
08-04-2015, 17:12
Andrzeju, ile razy robiłeś zdjęcia w kościele?
Wiele razy. Teraz szykują się np. 2 komunie i przynajmniej jeden ślub (maj i czerwiec). Ostatnie zdjęcia w kościele robiłem z końcem grudnia 2014 r (chrzciny syna). Spokojnie można powiedzieć, że w przeciągu półroku będą to 4 różne kościoły. Wcześniej było podobnie (ilość "imprez") więc mam jakieś tam "kościelne rozeznanie" jeżeli chodzi o warunki tam panujące. A dokładniej co Cię interesuje, że zadałeś to pytanie? Jeżeli chodzi o błyskanie w kościele to nie, nie mam papierka i nie mogę błyskać lampą. Zostaje mi więc ISO + jasne szkiełka. Z ciemnym kitem, który ma koleżanka, słabo to widzę i raczej bym nie ryzykował. Chyba, że kościół jasny, dobrze oświetlony. Jak dotąd tylko jeden taki spotkałem...
Lampy w kościele raczej nie użyjesz więc raczej jasna stałka będzie Ci potrzebna.
Niby czemu nie można używać, zakazy wprowadzili?
Ja robiłem okazjonalnie dwa śluby i trzy bierzmowania i jeden chrzest bez papierka i w żadnym kościele nikt nie miał żadnych obiekcji przeciw błyskaniu lampą. Ważne było aby robić zdjęcia bez przeszkadzania we mszy świętej.
ps. Na dwóch bierzmowaniach był biskup i też nie miał obiekcji. Więc nie wiem skąd takie stwierdzenie:
Choć znając kościoły i panujące w nich warunki oraz zakaz używania lampy błyskowej... myślę, że bez wysokiego ISO + jasnego szkiełka się nie obędzie.
Andrzej1974
08-04-2015, 20:28
Niby czemu nie można używać, zakazy wprowadzili?
Niedawno był temat, w którym slubniaki pisali o swoich przygodach z księżmi nietolerującymi lamp. Osobiście wiele razy słyszałem o zakazie błyskania a nawet o robieniu zdjęć (kościół jest miejscem zadumy i modlitwy a nie biegania z aparatem). Choć jak się zapłaci to niektóry ksiądz nie robi problemów. Na chrzcie syna był np. upierdus więc wolałem go nie drażnić. Co innego robienie zdjęć bez flesza. To jeszcze tolerował. W końcu dostał działkę. ;-)
Niedawno był temat, w którym slubniaki pisali o swoich przygodach z księżmi nietolerującymi lamp. Osobiście wiele razy słyszałem o zakazie błyskania a nawet o robieniu zdjęć (kościół jest miejscem zadumy i modlitwy a nie biegania z aparatem). Choć jak się zapłaci to niektóry ksiądz nie robi problemów. Na chrzcie syna był np. upierdus więc wolałem go nie drażnić. Co innego robienie zdjęć bez flesza. To jeszcze tolerował. W końcu dostał działkę. ;-)
Jako amator w latach 90-tych wykonałem kilkanaście ślubów znajomym i rodzinie sprzętem analogowym i zawsze używałem lampy bo iso filmu było niskie, nigdy żaden ksiądz nie robił problemów, wcześniej zgłaszałem księdzu czy mogę robić zdjęcia.
W tamtych czasach problem nie był dokuczliwy bo nikt nie robił zdjęć w tysiącach, film miał tylko 36 klatek.
Obecnie przy tak dużej liczbie fotografii błysk na wprost może co nie którym przeszkadzać, ale obecnie są jeszcze inne techniki błyskania.
Po drugie, obecny sprzęt fotograficzny pozwala na więcej i w jasnych kościołach nie ma potrzeby używania flesza, ponadto sztuczne światło spłaszcza obraz i niektórzy fotografowie nie chcą stosować flesza.
Obecnie nie robię ślubów ale od czasu do czasu jakąś imprezę w kościele robię i flesza używam bo nie dysponuję tak doskonałym sprzętem aby w każdych warunkach dał radę.
A autorka wątku nie przeczyta sobie ten poradnik:
http://www.fotopolis.pl/n/11626/jestem-na-tak-czyli-fotografia-slubna-w-praktyce-czesc-1-w-kosciele/
marysia00
11-04-2015, 00:56
wybiorę się w przyszłym tygodniu do Kościoła i ocenie sytuację.
Miałam okazję robić zdjęcia na Ślubie 18-105.. i nie ukrywam,że jednak coś jasnego bym wolała.
Używałam wtedy lampy i nikt mi nie zwrócił uwagi.
Nie mam pozwolenia na robienie zdjęć w Kościele ponieważ w Katowicach jest raz w roku i nigdy się nie załapie :/
Ksiądz chciał żebym przyszła do Niego przed ślubem, ustalić co mogę,a czego nie.. ogólnie jest anty robieniu zdjęć i chce żebym jak najmniej się poruszała po Kościele :D
Podepnę sie trochę pod temat
W lipcu odbędą sie chrzciny mojego wnuka ktore będę fotografował
Nigdy nie robiłem zdjeć tego typu uroczystości i rownież sie zastanawiam nad wyborem szkiełka do mojego d610 a mam tylko 2
O ile będę mógł używać lampę to nie ma problemu ale jesli nie to czy mój N24-70 2.8 przyciemniony do 3.5 wystarczy czy lepiej używać N50 1.4 przyciemniony do 2.0 Niestety drugiego body nie mam a na zmianę szkła raczej czasu nie bedzie
Bardzo prosze o rade znawców tematu
Pozdrawiam Nikoniarzy