PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw szerokokątny bez "czarnej ramki/okręgu"

michall1
06-04-2015, 17:31
Dzień dobry,

Po założeniu obiektywu szerokokątnego (w moim przypadku jest to kamera cyfrowa) jest widoczna czarna ramka, oczywiście kąt zdjęcia/nagrania jest większy ale efekt czarnego okręgu nie zadowala mnie. (patrz: zdjęcie)

Moja średnica kamery: 46 mm

Pytanie:
1) Czy po zakupieniu przejściówki z 46 mm do np. 58 mm i zakupieniu obiektywu szerokokątnego 58 mm zaniknie ten efekt czarnego koła lub pasków po bokach? (większy obiektyw to być może zaniknie ten efekt?)
2) Lub też w jaki inny sposób można pozbyć się tego okręgu/pasków po bokach? prócz przybliżania zdjęcia?

Proszę o odpowiedź,
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam.

Migacz112
06-04-2015, 18:10
Obiektywu nie zmieniasz, zakładasz tylko konwertery ;) Wygląda na to że jest to konwerter typu rybie oko (circular fisheye). Spróbuj poszukać konwertera, który zwiększa pole widzenia ale nie zniekształca perspektywy i nie powoduje tego efektu, innych sposobów chyba nie ma.

michall1
06-04-2015, 18:19
Ok rozumiem. Szukałem lecz niestety nic takiego nie ma lub bynajmniej nie mogłem znaleźć.

Assire
06-04-2015, 22:18
Bynajmniej =/= przynajmniej ;)

Co to za obiektyw i do jakiej kamery jest podpinany? Bo jak podpinasz kołowe rybie oko to zawsze będziesz miał takie coś. A jak podpinasz zwykły lustrzankowy obiektyw, to masz wyjątkowo dużą matrycę w tej kamerze :)

michall1
06-04-2015, 23:09
Kamera: Panasonic hc-v700

Myślałem o jakimś wide angle jak to: http://www.morele.net/walimex-wide-angle-lens-adapter-0-45x-52mm-18247-537008/

Tylko tam jest 52 mm i nie wiem czy jak kupię pierścień "konwertujący" z 46 mm na 52 mm i nałożę na to ten adapter czy to będzie miało ręce i nogi.. hehe