PDA

Zobacz pełną wersję : akumulator czy zestaw mobilny / dylemat.

maciekfromtg
06-04-2015, 11:37
Witam,

Głowie się od jakiegoś czasu już z tym "problemem?". Otóż do tej pory moje doświadczenia z lampami miały wymiar raczej skromny ( fotografia produktowa/ biżuteria w domu ). Jako że uwielbiam fotografie plenerową - a ludzie raczej chwalą moje zdjęcia, chciałbym zaopatrzyć się w coś do błyskania na zewnątrz.... i tu mam dylemat :

Co mam:
zestaw Elinchrom D-lite 4/4 + BRX 500 + softy
statywy małe i duże + bom
ze sprzętu foto myślę że 6d z 100 2.8 35 i 50 1.4 sobie poradzą

co dalej:
na pewno będę brał systemowego beautydish'a w rozmiarze 70 z plastrem / mówili że 40 na później zostawić

i tak
- jedną opcją jest zestaw w stylu Discovery 600 ? i dokupienie 2 głowicy i przejściówki na elinchrom / tym sposobem nie muszę targać całego sprzętu ze studia w plener a ten discovery można po prostu do ręki wziąć ? Druga osoba weżmie "talerz" i plecak z aparatem i heja....
- drugą opcją jest akumulator TRONIX EXPLORER XT SE i tutaj wchodzi kwestia targania wszystkiego ze sobą :/ Niby wszystko fajnie, ale cena akumulatora to akurat zestawik przenośny a przejściówki elinchrom/bowens nie kosztują dużo

Co myślicie ? ( przy okazji możecie dopisać co lepiej wziąć deep octe 100 czy octe 135 ?

morzon
06-04-2015, 12:29
Tronix jest cholernie ciężki, nie polecam pod tym względem.

maciekfromtg
06-04-2015, 12:43
no własnie to też biore pod uwagę - przy czym raczej piszą że lepszą opcją jest cały system niżeli kombinowane z zestawem i tu mam problem - nie chce kupować póki opinii nie zaczerpnę.

morzon
06-04-2015, 12:53
Ja mam aku plenerowy, ale quantuuma (zauważalnie lżejszy od tronixa, którego też miałem) - mam z tym o tyle swobode, że mogę podpiąć dowolną lampe do tego w zasadzie, nie muszę być skazany na jakieś dedykowane rozwiązania. I w zależności od potrzeb mogę wziąć 800ws albo 200ws, albo 3x 800, itp itd. Zależy jak pracujesz - jeśli głównie 1-2 lampy to może lepszy ten discovery, bo bardziej kompaktowe (chociaż ja bym się bał nieco ograniczenia w pewnym momencie). Osobiście często mam nieco bardziej skomplikowane setupy i coś takiego by się mi nie sprawdziło. Tzn sprawdziłoby się, ale musiałbym kupić ze 3 komplety, co już mało ekonomicznie wypada ;)

edit:
A, ja miałem tronixa xt3, a nie SE. Ale wagowo są identyczne.

maciekfromtg
06-04-2015, 12:55
który quantum ? Nie no raczej ta 500 bym brał z beauty + 250 do ew doświetlenie z boku.

morzon
06-04-2015, 13:00
http://foto-tip.pl/pl/quantuum-leadpower-lp-750-inverter.html?___SID=U

Przy czym widzę, że go aktualnie nie ma, a jest jakaś nowsza wersja, chyba nieco ulepszona:
http://foto-tip.pl/pl/quantuum-quadralite-800-powerpack.html?___SID=U

maciekfromtg
06-04-2015, 13:04
No nie ma tak źle , dzięki wielkie za odpowiedz. Myślę że się skusze. Jeśli mogę zapytać - a co jeśli chodzi o modyfikatory ? Mógłbyś mi coś poradzić ? Nie mam póki co funduszy na pełen zestaw a sam beauty + plaster to już 1400 zł w przypadku systemu także nie wiem do końca jak ogarnąć temat octy.

ewentualnie:

Softbox Elinchrom DEEP OCTA INDIRECT 150cm ELI 26188

morzon
06-04-2015, 13:13
Nie mam doświadczenia z czymś innym niż chińczyki z mocowaniem bowens. Spisują się u mnie bez zarzutu więc nie kombinuje. Nie wiem co jest takiego znacznie innego czy wybitnie lepszego w tym systemowym BD, że kosztuje aż tyle kasy. Przemyślałbym czy jest sens się w to pakować nie mając innych modyfikatorów - mając kilka tańszych (może gorszych? nie wiem) zrobisz więcej niż jednym markowym. Ale to moje zdanie, nie trzeba się z tym zgadzać, zresztą może światło z systemowego BD jest tyle lepsze od chinola, że warto dopłacić (wątpię, ale nie porównywałem, więc nie będę się upierał). W każdym razie za 1400zł kupisz przyzwoite Bd + Octe (150 lub 120) + ze dwa stripy albo mniejsze softy/bd. Zwłaszcza jeśli chodzi o plener i przenoszenie to polecam od fripersa okty i softy z serii szybkorozkładanych - genialne rozwiązanie.

maciekfromtg
06-04-2015, 13:47
Nie no chce kupić systemowe bo na drugi rok najprawdopodobniej będę studio do wynajęcie otwierał ( komplet modyfikatorów eli x2 + lampy z serii pro ) i chciałbym żeby wszystko było z jednego systemu, a ta octa indirect idealnie pasuje wagowo i pod względem mocowania oczywiście do mojej 500. Tutaj bardziej pozostaje kwestia co, niżeli z czego. Myślę ze z początku pokuszę się o tego quantuma co poleciłeś - na zasilanie, bd 70 z plastrem i tą indirect octe 150 . Po wakacjach jak się odbije dokupię coś więcej. Jeśli ktoś ma doświadczenia z tą octą dajcie znać ! Jeszcze raz dzieki S4INT !

sloma_p
08-04-2015, 11:30
Tronix to krowa. Mam, używam tylko jak muszę, kupiłem do tego wózek (wożę od razu inne szpeje na nim), ale to nie jest opcja plenerową na szybkie przemieszczanie, tylko na jedną lokalizację - rozstawiasz sprzęt przed sesją, pakujesz po, nie przemieszczasz się za bardzo w trakcie. Jak potrzebujesz mniejszego zasilacza plenerowego, to Tronix Mini, PCB Vagabond Mini Litium (jak masz jak sprowadzić), albo Jinbei robi coś takiego. (http://www.ebay.de/itm/Jinbei-Energon-EN-350-Inverter-Powerstation-Generator-8800-mAh-max-600-Watt-/350906799485)

Co do BD - akurat Softilite'y mają fajne, wymienne przeciwreflektory, ale czy warte tej kasy - wersja 44 cm jeszcze nie wychodzi tragicznie, ale 70ka to masakra cenowa.
Pełna zgoda co do szybkorozkładanych, chociaż Rotaluxy też nie są pod tym względem złe. Sprawdź też Phottixa, seria Luna, jest tam BD, ale taki mało BDkowaty ;)