Zobacz pełną wersję : Używana 50 AF
Witam,
chciałbym kupić używanego Nikkora do D7000 (ma śrubokręt).
Widzę na znanym portalu aukcyjnym, że o jasności 1.4 są w zasadzie dwa do wyboru: AF-S 1.4G oraz stary AF określany jako "model z szybką".
Który z nich jest lepszy?
Nie wiem o co kaman z tą szybką... Do wyboru masz 3: wersja G D i starsza D projektowana raczej pod analogi. Ja mam G i jestem mega zadowolony. Robię nią razem z d800 jak i d7000. Tu masz fote na 1.4, oczywiście zdjęcie wyostrzone bo na 1.4 obiektyw ostrością nie poraża. Choć z drugiej strony powoli przekonuje się, że akurat w moim przypadku ostrość nie jest najważniejsza.
https://sacharski.files.wordpress.com/2015/03/sylwia4.jpg
To chyba ta starsza D jest uznawana za model z szybką ? chociaż nie ma oznaczenia D: http://static.photo.net/attachments/bboard/00P/00Prs4-50065584.jpg
pod DX , jeśli już chcesz kupować 50 kę, (bo po cropie to będzie jakies 75 mniej więcej) bardzo polecam 50 1.8 D (nie 1.4 a 1.8 i to wersję D - taką co się kręci)
jak nie masz pełnej klatki, to różnica między 1.8 a 1.4 jest prawie nie do zobaczenia w GO i bokehu, a 50 1.8 D wgniata w ziemię, po pierwsze cena około 500zł za nówkę, po drugie nigdy nie widziałem ostrzejszego 1.8
po trzecie ten retro wygląd który kładzie na kolana wszystkie nowoczesne słoiki z serii G. optycznie 1.8 D jest fantastyczna, i każdy kto go używał Ci to powie,
Poważnie, idź do sklepu, każ sobie podać 50mm 1.8 D, zamontuj go na swój aparat, zrób kilka zdjęć portretowych na 1.8 a gwarantuje Ci że nie spojrzysz na żaden inny.
a 50 1.8 D wgniata w ziemię, .... nigdy nie widziałem ostrzejszego 1.8
optycznie 1.8 D jest fantastyczna, i każdy kto go używał Ci to powie,
Przesadzasz.
Jeśli chodzi o szkiełka 50 i 85 mm o jasnościach 1,8 i 1,4 (czyli mówię o 4 obiektywach) to w wersjach AF-S poprawiono całkiem sporo ostrość i kontrast, szczególnie przy pracy na tzw pełnej dziurze.
Co do oznaczeń na nikkorach z AF - pierwsza generacja nie miała oznaczenia D, potem były szkła z D, potem G (AF-S). Wszystkie G są D (tzn podają do body informacje o odległości - D - Distance).
Tak naprawdę to niektóre obiektywy były nieznacznie modyfikowane, jest więcej wersji niż się sądzi. Np pierwsza 50/1.8 (śrubokrętowa, bez D, z szybką) miała 2 odmiany - z śrubką i bez (obok szybki).
Dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia. Raczej wybiorę to, nad czym się zastanawiałem od początku, czyli 1.4G. Przyszłościowo, jeśli zmienię na FX, to szkło zostanie :)
A ja odradzam 50/1.4G, ma duży shift focus. Poza tym bardzo wolny AF. Z pięćdziesiątek polecam 1.8G lub Sigmę 1.4.
Sigmę miałem. Sprzedałem. Obrazek piękny ale celność AF dla mnie nie do zaakceptowania.
A ja odradzam 50/1.4G, ma duży shift focus. Poza tym bardzo wolny AF. Z pięćdziesiątek polecam 1.8G lub Sigmę 1.4.
A 1.8G i 1.4G mają inny mechanizm AF?
Shift focus nie ma nic wspólnego z mechanizmem AF. Przy ręcznym ostrzeniu też występuje. To kwestia budowy optycznej.
Ale faktycznie. 1.4G ma silnik pierścieniowy, a mimo to jest wolniejszy od 1.8G z micro SWM.
Jeśli kupisz 50 1.8G, to też zostanie. Zatem również "przyszłościowo".
szyszymomonn
11-04-2015, 20:39
Ja polecam 50mm 1.8D używałem długo z D7000, a teraz z D610 i jestem bardzo zadowolony. Obiektyw mały, ostry, AF z jednym i drugim body działa bardzo sprawnie i trafia bezproblemowo :)