PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki nikon do filmowania wesel?

Wavehunter
04-04-2015, 17:52
Cześć, jestem początkującym nikoniarzem i zamierzam kupić coś do kręcenia imprez okolicznościowych, teledysków itd. Widziałem gdzieś na necie slogan D5200 najlepiej filmujący Nikon. Teraz mam 3 pytania. Po pierwsze, ile prawdy jest w tym sloganie? Po drugie, czy lepiej kupić D5200 z mikrofonem stereo, czy D5100, który jest dużo tańszy i za różnice kupić mikrofon zewnętrzny. Po trzecie, może doradzicie coś innego, niż wyżej wspomniane aparaty. Dodam, że na Body mam przeznaczone max 2000 a na obiektyw drugie tyle. Z góry dzięki za porady :)

_DsP_
04-04-2015, 21:46
Panuje obiegowa opinia, że do filmów lepiej nadają się puszki Canona. A co do 5100 to w filmach zachowuje się raptem poprawnie. Zewnętrzny mikrofon to i tak podstawa. Ten stereo w 5200 też tyłu nie urywa.

tapped from NEX

kux
04-04-2015, 22:39
ja to to całe życie myślałem, że do filmowania to są kamery :mrgreen:

zbyszekD7000
04-04-2015, 22:57
No patrz, nawet nie wiedziałeś że żyłeś w błędzie ;)

Wavehunter
05-04-2015, 19:55
Co byście zatem zaproponowali z używek do 4000 body + obiektyw?

kjakub
05-04-2015, 20:20
Kamerę.

Andrzej1974
05-04-2015, 21:09
Jak filmowanie to faktycznie kamera. ;-)

Wavehunter
05-04-2015, 21:52
A jeśli bym się już uparł na lustrzankę?

dretan
05-04-2015, 22:25
To będziesz uparciuchem ;)

A tak już na poważnie. Jeżeli oczekujesz, że odpalisz D5200, wciśniesz guziczek i polecisz kręcić imprezę, teledysk to muszę Cię rozczarować - to nie zadziała - zwłaszcza na początku ;)

Teraz zapytasz o body, za chwilę będziesz zapewne pytał o obiektyw, później o "stabilizator", dodatki itd. bo bez tego IMO ciężko będzie, a to już robią się powoli poważne wydatki ;)

Jeżeli oczekujesz uruchomienia sprzętu, który sprowadza się do wciśnięcia guzika to kamera - jeżeli jednak upierasz się na puszkę i długą drogę zapewne wielokrotnie ciernistą oraz masz dużo czasu aby czytać, czytać i jeszcze raz czytać łap D5200 lub D7100 ;) D5200 ma obrotowy wyświetlacz więc na początek będzie lepiej....

Ja jednak bym mimo wszystko odradzał Tobie. Dlaczego? Ja kupiłem puszkę do kręcenia bo miałem wcześniej w ręku D5200 i D7100. Miałem ten komfort, że przez kilka dni mogłem się pobawić i ocenić czy to jest to czego oczekuję. Po tych kilku dniach byłem PEWIEN - Ty jesteś pewien? Jeżeli masz znajomego, który ma taką puszkę lub podobną abyś zobaczył czy to jest na pewno Twoja droga ;)

Gro ludzi naogląda się filmików z YT i myśli, że po zakupie puszki na drugi dzień nakręcą podobny materiał. Później przychodzi rozczarowanie, wielkie rozczarowanie ;) Mijają dni, tygodnie, miesiące a wydatki rosną a finalny materiał nie jest nawet w połowie jak ten "zaczarowany" na YT :)

Jeżeli jednak jesteś absolutnie pewien, że chcesz i jesteś zdecydowany na Nikona to IMO z D5200, 5300, 7100 powinieneś być zadowolony ;)

_DsP_
05-04-2015, 22:26
5300, 5500, 7100 z kitowymi szkłami + mikrofon lub system canona

tapped from NEX

Wavehunter
05-04-2015, 22:44
Dzięki Dretan za obszerną odpowiedź. Tak, nastawiam się na długą drogę, chcę z czasem uzbierać cały potrzebny sprzęt i zająć się tym na poważnie. W między czasie też będę próbował bawić się w zdjęcia, dlatego nie kamera. Liczę się z tym, że zanim nakręcę pierwsze weselne demo minie z pół roku..

Borat1979
05-04-2015, 23:41
ja to to całe życie myślałem, że do filmowania to są kamery :mrgreen:

To podaj propozycje kamer z wymienną optyką umożliwiając nagranie wideo w o podobnej jakości co d5200 w zbliżonej cenie.

damiroz
08-04-2015, 09:48
Dzięki Dretan za obszerną odpowiedź. Tak, nastawiam się na długą drogę, chcę z czasem uzbierać cały potrzebny sprzęt i zająć się tym na poważnie. W między czasie też będę próbował bawić się w zdjęcia, dlatego nie kamera. Liczę się z tym, że zanim nakręcę pierwsze weselne demo minie z pół roku..

Jak chcesz zająć się tym na poważnie to kup Sony A7s. Wspomniane wyżej nikony oferują całkiem niezłą jakość nagrań wideo, ale jakość nagrań to nie wszystko:
- nie ma możliwości zmiany wartości przysłony podczas nagrywania,
- nie ma focus peaking
- AF praktycznie nie istnieje
- i wiele innych rzeczy

Canon oferuje w swoich body (tych przeznaczonych do filmowania tj. 7D, 7DII, 70D) przyzwoity AF i w każdym body jest możłiwość zmiany wartości przysłony - dodatkowo po wgraniu modyfikowanego softu możemy uruchomić nagrywanie wideo w HDR i kilka innych przydatnych rzeczy np. wideo w RAW. Nie ma jednak róży bez kolców - Canon oferuje gorszą jakość nagrywanego materiału wideo, dodatkowo skażonego morą i niezbyt podatnym na pracę na wysokim iso (wyjątek 5dIII, 6D i pozostałe modele FF).

W związku z tym jeśli tak jak piszesz myślisz na poważnie o kręceniu wideo to Sony A7s będzie bardzo dobrym wyborem:
- oferuje wszystko to czego nie mają modele powyżej z tym, że w świetnej jakości i to na bardzo wysokim ISO
- nadal jest to bardzo dobry aparat do zdjęć

Minusy? Kwota, choć i tak jest to ułamek tego co trzeba by przeznaczyć na sprzęt ze stajni Canona czy Nikona.

fafniak
08-04-2015, 10:47
Kolejnym minusem jest zła reakcja na LEDy efektowe niebieskie
A ludożerka uwielbia ten szajs mieć na imprezach

merkator
08-04-2015, 12:10
Canon właśnie wrzuca na rynek XC10, wesele tym oblecisz i nie tylko ... ;).
Natomiast jeśli się upierasz by filmować aparatem fotograficznym (o zgrozo, co narobili ci marketingowcy) to najprędzej zrobisz to za pomocą OM-D Olympusa.

P.S. definicja z wojska "chlebak jak sama nazwa wskazuje, służy do noszenia granatów"

damiroz
08-04-2015, 13:34
Natomiast jeśli się upierasz by filmować aparatem fotograficznym (o zgrozo, co narobili ci marketingowcy) to najprędzej zrobisz to za pomocą OM-D Olympusa.

P.S. definicja z wojska "chlebak jak sama nazwa wskazuje, służy do noszenia granatów"

Hmm, matryca mikro 4/3 w ciemnych pomieszczeniach to raczej nie najlepszy pomysł.

Borgan
08-04-2015, 14:02
Chyba że ma się speedboostera do micro 4/3 :)
W instrukcji D5200 i podobnych jest napisane że podczas nagrywania aparat może się sam wyłączyć ze względu na temperaturę. Mi się to wiele razy zdarzało dlatego miałem w zapasie D3200. Ale jak ostatnio od tej temperatury mi się uszkodziła karta SD, zrezygnowałem z filmowania lustrzankami.

merkator
08-04-2015, 14:36
Chyba zauważyłeś mój P.S. do wypowiedzi, nie jestem zwolennikiem filmowania lustrzankami. Ale jeśli już, to o dziwo bezlusterkowce m4/3 lub soniaczki poradzą sobie z tym zadaniem najlepiej.
Ostatnio olek zrobił duży krok do przodu z matrycami i praktycznie wiele nie ustępują one tym od Canona (aps-c).
M4/3 jest systemem fotograficzno-filmowym, sporo szkieł ma przeznaczenie wyłącznie do filmowania. Olympus OM-D E-M5 posiada wiele dodatków umożliwiających filmowanie, choćby odpowiednią stacje dokującą która bierze na siebie część funkcji związanych z rejestracją obrazu. Nie będę się rozpisywał, ale jak kto ma ochotę to sobie sam wygoogla ;)
http://www.m43.eu/filmy/filmowanie-om-d-e-m5-w-slabym-swietle/

damiroz
08-04-2015, 14:46

1" matryca i cena £1599.99 - to już jednak zdecydowanie lepiej zainwestować w A7S.