PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 - problem - wolny zapis w trybie live view

44lucky44
04-04-2015, 00:02
Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem :)

Mam pytanie, nie wiem czy jest to jakaś wada mojego aparatu, czy może po prostu jest to normalna sprawa, ale gdy robię zdjęcie w trybie podglądu live to robi zdjęcie - jest ciemny ekran i zdjęcie się wyświetla - jednak trwa to dosyć długo - różnica jest wyraźna przy porównaniu do Nikona D5100 - zrobiłem przesiadkę i mam oba aparaty i testowałem (zapis D5100 jest dużo szybszy w moim przypadku) - chodzi mi o gotowość do zrobienia zdjęcia następnego - testowałem zarówno w trybie z lampą jak i bez, na tej samej karcie pamięci. Ustawiałem rożne wielkości zdjęć(jakość) - za każdym razem to samo (robiłem zdjęcia w trybie Auto). Ma ktoś może jakiś pomysł? To wada fabryczna? Nadaje się do reklamacji? Może ktoś ma ten aparat i może się wypowiedzieć jak jest u niego?

Dodam tylko że przez wizjer nie ma najmniejszego problemu zapis jest momentalny i mogę zrobić kolejne zdjęcie. Problem jest tylko z live view.

Pozdrawiam, życząc forumowiczom Wesołych Świąt.

DarekK D5000
04-04-2015, 14:25
W D5200 już tak było, spowolnili i tyle. Po naciśnięciu migawki lustro opada i ponownie podnosi ( bez sensu) możesz zobaczyć w wizjerze.

DarekK D5000
04-04-2015, 16:56
Działa tak samo? https://www.youtube.com/watch?v=7ZFjk_54Xwc
Teraz ja mam pytanie, czy jak powiększysz na LV x4 i więcej to obraz zaczyna falować?

Joler
18-03-2016, 22:57
Witam
Czy problem jest rozwiązany? Jeśli tak, to co było przyczyną wolnego zapisu?
Mam to samo, a wręcz mogę powiedzieć, że u mnie jest to bardzo długi czas zapisu, i tylko w trybie ekranu (Live View Mode), przez wizjer mam błyskawiczny zapis.

GonzoG
18-03-2016, 23:09
Zapis jest zawsze taki sam. Nie ma znaczeni czy to LV, czy wizjer. Różnica jest w tym, że D5x00 wracają do trybu LV dopiero po zapisie zdjęcia, więc jak masz powolną kartę pamięci, to będzie to długo trwało.

A rozwiązanie problemu jest bardzo prosto - kupić D7x00.

madebyzosiek
18-03-2016, 23:14
Live view to jest generalnie wolne pod każdym względem...

Joler
19-03-2016, 00:13
ehhhh, nie tak prosto kupić D7xxx :) dopiero tego kupiłam, wcześniej z ponad pół roku czytałam opinie, testy itp. i nigdzie nic o wolnym zapisie:( Wybrałam D5300 ze względu na obrotowy ekran, fotografuje kilka lat, z tego ze 2 jak wciagnęło mnie makro, i stąd ten ekran był taki ważny.
Kartę mam szybką 80 MB/s klasa 10, a nie ma żadnej różnicy w szybkości jak włożyłam starą jakąś kartę wolną dla sprawdzenia.
Czyli co? nic się nie da wykombinować? Byłoby to bez sensu, aparat zachwalany jako szybki, super do makro (ekran), a okazałoby się, że kicha?

wiskomp
19-03-2016, 00:51
Niestety. Live view w lustrzankach Nikona to dramat...

GonzoG
19-03-2016, 02:08
80MB/s to prędkość odczytu, nie zapisu. Poza tym D5300 jest szybki, ale jest to niski model, a to oznacza, że pewnych funkcji nie ma, albo są ograniczone i tak właśnie jest z LV. Chcesz mieć szybkie LV - trzeba kupić wyższy model, chcesz mieć pełne sterowanie przesłoną - trzeba jeszcze wyższy model.

Co do szybkości - D5200 na karcie SanDisk Extreme Pro 95MB/s - ~1s, SanDisk Ultra 40MB/s - ~4s.

Wavehunter
04-09-2017, 12:44
Zapis jest zawsze taki sam. Nie ma znaczeni czy to LV, czy wizjer. Różnica jest w tym, że D5x00 wracają do trybu LV dopiero po zapisie zdjęcia, więc jak masz powolną kartę pamięci, to będzie to długo trwało.

A rozwiązanie problemu jest bardzo prosto - kupić D7x00.

Nie do końca - ja mam D7100 i tak samo długo się zapisuje

czerwony3
04-09-2017, 16:37
seria 7x00 ma tak samo a przynajmniej do 7200, jak sprawdzałam pierwszym razem to myślałam, że mój egzemplarz może jest jakiś wadliwy :P jednak okazało się, że to taka przypadłość Nikona :|

KrS
04-09-2017, 18:41
Rawy 12 bit zapisuje szybicej.