Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-70/2,8 + pierścień Kenko = brak AF
Jak w tytule obiektyw plus pierścień pośredni Kenko podłączony do D610 skutkuje brakiem AF. Sam obiektyw z body ostrzy. Żeby było śmieszniej jak do body z tym samym pierścieniem Kenko podłęcze inny obiektyw to AF działa. Sprawdzałem na innym obiektywie AF-S i na obiektywie ze śrubokrętem wszystko działa. Brak AF tylko przy 28-70 + Kenko. Układ testowany też na D90 i takie samo zachowanie jak na D610. Ktoś może coś podpowiedzieć, miał podobną sytuację ? Zaznaczę, że styki w aparatach i obiektywach wyczyszczone.
Studio5s
03-04-2015, 14:38
Jeżeli masz miernik to sprawdź przejście pomiędzy stykami na Kenko.
Mam miernik i miałem zamiar to zrobić.
Nurtuje mnie jednak pytanie czemu problemy są tylko z jednym obiektywem.
czy tak jest na wszystkich pierścieniach z kompletu? Kiedyś widziałem zestaw, który jeden pierścień miał opisany "no AF"
Skoro jednak działa z innymi obiektywami to może być problem z kontaktowaniem na linii pierścień-obiektyw. Jakiś styk może być lekko cofnięty.
Styki sprawdzone. Na wszystkich jest przejście. Sprawdziłem tez czy nie ma jakiegoś zwarcia np styk nr 1 ze stykiem innym. Brak. Mam tylko jeden pierścień 20 mm. Na tą chwilę nie mam możliwości sprawdzenia z innymi pierścieniami. Popytam, może ktoś znajomy ma jakieś pierścienie.
Panowie a możecie mi powiedzieć, które styki odpowiadają za AF. Przypatrzyłem się teraz stykom w obiektywie i mam wrażenia, że 1 i 2 od prawej wystają chyba mniej od reszty.
Studio5s
03-04-2015, 15:46
W moim 24-70 f2,8 jak i innych styki wystają tak samo po całej długości.
Jednym z rozwiązań morze być problem ze stykami w twoim obiektywie ( grzebień).
Notabene może obiektyw działać w aparacie ale przez kenko nie.
Zamontuj kenko na aparacie wepnij obiektyw do dystansu i poruszaj obiektywem tak jak byś go chciał wypiąć ale nie naciskając klawisza blokady.
Zobacz czy się kontakt pojawi. :)
Brak reakcji. Luz minimalny. Jest sposób na "wypchnięcie" styków czy cały grzebień do wymiany............ chociaż czemu działa bez Kenko. Może pierścień ma zbyt głęboko osadzone styki i dwa problemy się sumują.
Studio5s
03-04-2015, 22:17
Jest szansa ze gniazdo z polem stylowym w Kenko jest troszeczkę głębiej osadzone niż oryginał w aparacie. Jedyne co przychodzi mi na myśl to wymiana ich na nowe lub zamontowanie na chwilę i sprawdzenie czy działa.
Dziękuję za podpowiedzi. Po świętach postaram się coś podziałać. Szczęśliwie się składa, że ten obiektyw z pierścieniem używam sporadycznie. Grunt, że działa z innymi szkłami.