Zobacz pełną wersję : Bateria do laptopa co to Wh
piotereks
03-04-2015, 12:14
Witam . Chciałbym się doradzić osoby która się zna na oznaczeniach bateria laptopa.
Padł mi oryginał A32-M50 miał oznaczenie +10,8V, 440mAh, 48Wh.Zamiennik który chciałbym zakupić ma +11,1V, 520mAh i 58Wh. Sprzedawca zapewnia że nie ma problemu będzie wszystko działało poprawnie. Czy tak będzie. proszę o Wasze opinie .
Szczególnie niepokoi mnie ta duza różnica w oznaczeniu Wh.
440mAh to trochę mało, zero gdzieś zgubiłeś :)
Jak przemnożysz 10,8V przez 4400mAh, wyjdzie (około) 48Wh, analogicznie w drugim przypadku. Ta druga ma po prostu większą pojemność, ale deklarowaną. Działać powinna, ale z pojemnością zamienników bywa różnie. Rzadko jest zgodna z podawaną, a o ile mniejsza, to już zależy jak się trafi....
Z żywotnością też bywa różnie. Podobnie zresztą jak z zamiennikami aku do aparatów. Jedni chwalą, inni wywalają po paru miesiącach i kupują oryginał :)
piotereks
03-04-2015, 13:29
dzięki za odpwoieedz rzeczywiści 4400 to wartość poprawna. Zamienniki rzecz wzgledna. no ale jeśli oryginal kosztuje [rawie 500 zl. no to kurde!!! wole raczej dwa zamienniki rzekomo dobre. no coz sprawdzimy. Masz caly czas baterie w laptopie czy wylmujesz jak jest pod poradem??? dzięki za odpowiedz
velaskez
03-04-2015, 15:06
U mnie po 2.5 roku użytkowania z nominalnych 94Wh zostało 85Wh, aktualnie ma 155 cykli. Raz na kilka miesięcy robię baterii reset. Swoją drogą muszą już nie produkować tych baterii albo coś, bo jak właśnie patrzyłem to oryginalną swoją kupię za 300zł.
Laptop w stacji dokującej z baterią wpiętą i pod prądem cały czas.
piotereks
03-04-2015, 17:15
moja pierwsz bateria asus oryginal chodzila ze 2 lata. teraz kazda zamiennik cos kolo roku. Uzytkowalem roznie. Pierwsza z nich jak zaladowalem a korzystałem w domu podpięty pod prad wyjmowałem. jak lezala z 3-4 tygodni wkladalem do laptopa i pracowałem az miała z 5% później znowu ladoawałem. generalnie pieściłem się i wszystko na nic. Padła gdzieś po roku.
Drugą po prostu włożyłem i używałem. Często korzystałem w domu więc była często doładowywana krótkimi cyklami / dlatego prawdopodobnie padła/. Program batery carre pokazywał długo ze miała raptem 15% zużycia. Nie wyjmowałem jej z pól roku. korzystając tylko podpiętym laptopem pod prad. Kiedy wziałem laptopa w teren po około 0,5 godziny nagle się wyłączył ,jak ja naładowałem program pokazał 50 % zużycia.
jestem zmuszony znowu kupic nowy zamiennik. tylko jak teraz znowu go szybko go nie zarżnąć.