PDA

Zobacz pełną wersję : Google Analitycs i zwiększający się współczynnik odrzuceń.

Borat1979
02-04-2015, 15:46
Przeglądałem ostatnio statystyki stron, które postawiłem na WordPressie i przez ostatni miesiąc zauważyłem gwałtowny wzrost współczynnika odrzuceń i ne bardzo rozumiem czym to może być spowodowane. Przykładowo nowa wersja strony w pracy działa od ok pół roku i miała współczynnik odrzuceń na poziomie ok 2%. W tym miesiącu jest ok 20 % czyli dziesięciokrotny wzrost na przestrzeni miesiąca. Nie było jakichś większych zmian, po prostu to co zwykle dodanie jakiejś informacji czy zdjęć produktów. Na innych stronach jest podobnie mimo, że różnią się dość mocno budową, treścią czy ilością odwiedzin. Czym to może być spowodowane?

marcz
02-04-2015, 16:01
Współczynnik odrzuceń na poziomie 2% jest zastanawiająco niski i to raczej tę sytuację rozpatrywałbym jako dziwną. Ogólnie, 20% to i tak mało :)
Sprawdź jak wygląda współczynnik odrzuceń w podziale na różne źródła ruchu - organic, cpc, direct, referral - to może dużo wyjaśnić.
Z reguły wzrost współczynnika odrzuceń spowodowana jest albo botami albo wzrostem ruchu z urządzeń mobilnych (jak masz stronę słabo wyglądającą/działającą na mobile to użytkownicy z niej uciekają i pojawiają się odrzucenia).

Borat1979
02-04-2015, 17:41
Strona firmowa dobrze skaluje się na urządzenia mobilne i działa szybko. Ruch mobilny jest niewielki to nie jest nawet 10 % ogółu odwiedzin i dla niego współczynnik jest praktycznie zerowy. Całość odrzuceń przypada na desktop. Tak popatrzyłem na dane geograficzne/język i większość tego przypada na (not-set) i Rosję gdzie średni czas trwania sesji to 00:00:00. To by wskazywało na boty bo nawet przypadkowa osoba jest na stronie tych kilka sekund zanim ją zamknie.

docxxx
02-04-2015, 18:04
20% to nic strasznego. Poza tym, wysoki współczynnik odrzuceń wynika z tego, że nie ma nic nowego na tej stronie i klient wchodzi, po czym odwraca się na pięcie i wychodząc klnie pod nosem" nic tu nie ma". Zauważam to u siebie na portalu z newsami. Jest dużo newsów, to odrzuceń jest mniej, gdy nic nie się nie dzieje, to ktoś zerka i zamyka zakładkę.
Skoreluj to z userami nowymi a powracającymi.

Borat1979
02-04-2015, 18:59
20% to nic strasznego. Poza tym, wysoki współczynnik odrzuceń wynika z tego, że nie ma nic nowego na tej stronie i klient wchodzi, po czym odwraca się na pięcie i wychodząc klnie pod nosem" nic tu nie ma".
To strona firmy usługowej wiec zaglądający nie wchodzi aby szukać newsów tylko sprawdzić czy to jest usługa, której szuka, zobaczyć ofertę i uzyskać kontakt. Ktoś kto już naszą stronę zna ma kontakt to nie ma potrzeby zaglądać.

docxxx
02-04-2015, 20:37
No wlasnie, dlatego wspolczynnik odrzucen jest wysoki. To jak portfolio ze zdjeciami. Ludzie wchodza, patrza i mysla "aaa, to ten Ziutek" i wychodza. To nic zlego. To naturalne zachowanie ludzi.
ps. Poza tym, w tylek mozna sobie wsadzic odwiedziny. Podstawowym pytaniem jest "czy na tym cos trace". Jesli nie, to olej to. Dbaj o klientow, a nie o liczby. Odwiedziny, FB i Twitter to są puste statystyki.