Zobacz pełną wersję : router LTE/WiFI do samochodu :)
No wiec problem mam nietypowy, szukam jakiegos małego router LTE/WiFi z tych mobilnych, przy czym wymaganie miałbym jedno. Podłączam gnojka do gniazda USB do samochodu i chciałbym żeby on się załączal w momencie jak dostnie prąd z USB (odpalam auto) i gasł jak prad z USB mu się kończy (gaszę auto). Modeli widzę mnóstwo pytanie czy ktoryś tak bedzie chcodził, zeby nie trzeba było go za każdym razem załączać wyłączać.
Z góry dziekuje :)
mehmet efendi
02-04-2015, 15:37
A swojego tel. nie możesz użyć jako hot spota?
Mogę ale nie chce mi się za kazdym razem właczać go lub wyłączać wiec rozważam routerek 3g/wifi w schowku podpiety na usb i karte prepaid na rok z play za 50 zl (po 1gb na miesiac) i świety spokoj. I navi w aucie bedzie sobie mogla korzystac z powiadomien o korkach i takich tam pierdół - o to tak naprawde chodzi.
Jakiś czas temu kupiłem taki do służbowego busa. Specjalny do auta zasilany 12-24V
Ja mam taki malutki routerek wifi Tplink, co to można go zasilać z USB. Nie ma swojego zasilania bateryjnego, więc będzie włączał się i wyłączał razem z zapłonem w samochodzie.
O, TAKI (http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=3143&model=TL-MR3020).
Od bidy by się nadał. Od bidy, bo nie ma wbudowanego modemu GSM, trzeba w niego wtyknąć dongla z modemem (chociaż ma to swoje zalety, bo można modem na przedłużaczu USB gdzieś indziej umieścić w sytuacji, gdy z zasięgiem słabo). Musiałbym jeszcze sprawdzić, jaki pobór ma taki zestaw router+modem i czy USB w samochodzie da radę to uciągnąć. Bo o ile np. telefon mi się z takiego gniazdka ładuje, tak tablet już niekoniecznie. Tam jest chyba 1,2A w takim gniazdku. Jak jesteś zainteresowany takim zestawem, daj znać, obadam sprawę. W samochodzie nigdy z tego nie korzystałem.
RobertMiernik
03-04-2015, 14:59
używałem go kiedyś w aucie i działał, mam taki sam.
Trzeba tylko porządną ładowarkę mieć, do telefonu mam taką 3,1 A - starcza
.:Gerard:.
03-04-2015, 16:24
może takie cos KLIK (http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40|R40|R40|R40&_sacat=0&_nkw=MOBILE+HOTSPOT&rt=nc)
Ja wziąłem ruter jaki daje op i podłączyłem w bagażniku do zasilania które pojawią się po kluczyku poprzez zasilacz z12 na 5 V bo takim napięciem jest zasilany ruter. Do niego podłączyłem antenę zewnętrzna i umieściłem ja przy tylnej bocznej szybie (kombi) oczywiście wewnątrz auta. Sieć WiFi pojawia się po około minucie od przekrecenia stacyjki. Wszystko gra i buczy :)
Z ciekawości sprawdziłem... Router z modemem działa zasilany z gniazdka USB (tego od całego systemu multimedialnego, gdzie można gwizdek z muzyką wtyknąć itd). Nie działa natomiast, jak podłączony zostanie do gniazdka zapalniczki poprzez ten taki mini zasilaczyk, co to na Allegro za 5 złotych można nabyć. Jak Robert napisał, w takiej sytuacji, gdyby chcieć zasilać układ z gniazdka zapalniczki, potrzeba jakiejś konkretnej ładowarki z gniazdkiem USB. Z tego wychodzi, że jednak fabryczne gniazdko USB w samochodzie daje zdecydowanie więcej, niż 1,2A.
RobertMiernik
04-04-2015, 15:30
Pewnie koło 2A.
Mi nie wystarczało, bo włączony ekran z GPSem i internetem pobiera między 2.5 a 3
Z zapalniczki na pewno idzie więcej niz 2A. Bezpiecznik jest na 16A jeśli dobrze pamietam. Ja mam ładowarkę od Tomtoma i ładuje rownocześnie nawigacje TT i iPad3 z wtyczki 2.1A (ładuje podczas używania) a do tylnego złącza zapalniczki podłączony jest prrzetwoenik Dc/ac i do niego podłączony tablet syna.
RobertMiernik
04-04-2015, 20:40
No cóż, Sony Xperia Z Ultra podłączony do takiego gniazda szybciej się rozładowywał niż ładował.
Może to od auta zależy..
Sprawdź na innej mocnej ladowarce. Mój note 2 tez ma dość spore wymogi co do ładowarek i z doświadczenia wiem, że byle jaki kabel nie puści więcej niż 1A co nie wystarcza w lepszych telefonach.
RobertMiernik
04-04-2015, 21:05
W sensie, że kabel a nie ładowarka mogą być problemem?
Kurcze, no tego to się nie spodziewałem prawdę mówiąc, chociaż jestem prawie pewny, że używam teraz tego samego kabla a tylko gniazdko zmieniłem
A jaka masz ładowarkę? Na pewno daje 2,1A na wyjściu? Niewiele ładowarek ma prąd wyjścia ponad 2A, większość nie dochodzi do 1A.
RobertMiernik
05-04-2015, 08:37
No ta pierwsza to było po prostu gniazdo USB w aucie, ta druga ('nowa') ma napisane 3.1A firmy nie pamiętam
Pany. W zapalniczce jest 12V a do zasilania ruterów potrzeba tyle ile jest napisane na zasilaczu od 5 do 12V. Dodatkowo określony jest prąd w granicach 1 do nawet 3A. Kable tu są najmniej ważne choć też trzeba uważać. Bardzo ważna jest ładowarka bo kiepskie mimo z3 mają napisane ze dają 2A to nie są w stanie wyrobić. Natomiast z usb w aucie można pobrać przeważnie 0,5A do max 1A. Zapalniczka jest zabezpieczona bezpiecznikiem 10 do 16A.
No ta pierwsza to było po prostu gniazdo USB w aucie, ta druga ('nowa') ma napisane 3.1A firmy nie pamiętam
Ładowarek z 3A na wyjściu nie widziałem, ale jesli tyle ma to nie powinieneś mieć problemow z ładowaniem telefonu. Moze to była taka z kilkoma wyjściami? Wtedy podają sumę prądów wyjściowych, zeby wywrzeć wrażenie.
Proszę tu 4A https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=oNwgVd-WJ9PWauyngJgN&url=http://sklep.avt.pl/zasilacz-samochodowy-usb-5v-4-2a.html&ved=0CCsQFjAE&usg=AFQjCNHGc3HiX5hCDSNvCbY46NEtYLHe_Q&sig2=ruNezXgfS7_KDsrIfG_x8A
Oczywiście 2x2.1A a nie na raz 4.2
W sensie, że kabel a nie ładowarka mogą być problemem?
Kurcze, no tego to się nie spodziewałem prawdę mówiąc, chociaż jestem prawie pewny, że używam teraz tego samego kabla a tylko gniazdko zmieniłem
Serio ma duże znaczenie głupi kabel.
Prosty przykład : oryginalna ładowarka HTC do samochodu ma na wyjściu 1A. Podpinając sam kabel od niej do wtyczki od Samsunga dającej 2A telefon ładuje się tylko 1.2A. Zresztą widać po grubości kabla, że jakaś różnica musi być ;)
Badziewna ładowarka samochodowa 2A bodaj bluestar ma kabel na którym mógłbym się powiesić a w gratisie pięknie zakłóca pracę radia... Nigdy więcej zamienników takich drobiazgów.
Pytanie jak ogranicza sobie telefon ampery.
A tu przykład do samodzielnego zabudowania całkiem ładna przetwornica
http://botland.com.pl/przetwornice-impulsowe/13-przetwornica-step-down-d15v35f5s3-33v-5v-35a.html
RobertMiernik
05-04-2015, 09:43
Ładowarek z 3A na wyjściu nie widziałem, ale jesli tyle ma to nie powinieneś mieć problemow z ładowaniem telefonu. Moze to była taka z kilkoma wyjściami? Wtedy podają sumę prądów wyjściowych, zeby wywrzeć wrażenie.
Też długo szukałem i właśnie ta jako ostatnia problemów nie ma. Napycha baterię do 100% w półtorej godziny nawet jeśli na telefonie jest uruchomione wszystko co się rusza (GPS, GPRS, WiFi, Yanosik, Mapy, etc.)
Proszę tu 4A https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=oNwgVd-WJ9PWauyngJgN&url=http://sklep.avt.pl/zasilacz-samochodowy-usb-5v-4-2a.html&ved=0CCsQFjAE&usg=AFQjCNHGc3HiX5hCDSNvCbY46NEtYLHe_Q&sig2=ruNezXgfS7_KDsrIfG_x8A
Oczywiście 2x2.1A a nie na raz 4.2
No właśnie wszyscy tak kłamią, 3A to też najczęściej 2x 1.5 a to totalna porażka jak się ma telefon o wielkości małego telewizora ;P
P.S. Znalazłem nazwę - Blow (http://pancernik.eu/pl/p/Ladowarka-samochodowa-Xqisit-Dual-USB-Car-Charger-3%2C1A/2339) co ciekawe na stronie jest napisane, że te 3.1 jest w sumie na dwa porty czyli potwierdza się zdanie z tematu obok o chińskich podróbkach, gdzie podane 2A daje 1 albo i mniej ;P
Z tego co się orientuję, to nowsze ( zgodne z Battery Charging Specification ) urządzenia USB "dogadują" się co do energii ładowania. Jeżeli telefon nie dogada się z ładowarką, to nawet jak ładowarka może podać 1.5A, to będzie się ładował ze standardowym 500mA. Nie wiem czy jest standard który pozwala na podanie więcej niż 1.5A na USB.
No właśnie to jakieś takie dziwne jest...
Na konkretnym przykładzie:
Ładowarka do iPhone'a daje max 1A. Ładowarka do iPada daje 2,1A. Jak podłączę iPada do ładowarki od iPhone'a, ten się ładuje (będzie to trwało dłużej, ale się naładuje). Czyli ten 1A wystarczy... Oczywiście w drugą stronę też działa. Natomiast jak podłączę iPhone'a do gniazdka USB w samochodzie, ładowanie się odbywa, ale mam wrażenie, że jak powłączam wszelkie Janosiki, nie Janosiki, to jednak telefon bardziej się rozładowuje, niż ładuje... A za to iPad w ogóle się nie ładuje. Integruje się z całym systemem rozrywkowo-informacyjnym, ale nie ładuje się. Jak to zinterpretować? Że tam jest zdecydowanie poniżej 1A. Bo nieobciążonego iPhone'a ładuje, obciążonego iPhone'a ładuje ledwo ledwo, a iPada nie ładuje wcale. Może tam być takie genericowe 500mA. Do ładowania iPhone'a wystarczy, do ładowania iPada już nie. Ach dziwi mnie, że starcza do zasilenia routera razem z modemem.
A tak w ogóle, jeżeli chodzi o ładowane, to wygląda to tak, że ładowarka jest w stanie wygenerować jakiś określony prąd ładowania. Bateria w odbiorniku ma swoją określoną pojemność. Rachunek jest prosty. Jeżeli bateria ma pojemność 1000mAh, czyli 1Ah, to ładując ją ładowarką, która daje 1A, naładujemy ja w godzinę (no, może ciut więcej, bo dochodzą straty, grzanie powietrza itd, ale zakładamy, że układ jest w miarę sprawny). Ale jeżeli tę samą baterią będziemy ładować ładowarką, która daje 10A, to naładujemy ją 10x szybciej, czyli w 6 minut. Oczywiście może się okazać, że nie odbędzie się to zupełnie bezkarnie, bo bateria też ma swoje ograniczenia. Ale generalnie, chodzi mi o to, że nie ma czegoś takiego, jak górne ograniczenie prądu ładowania. Bateria przyjmie tyle prądu, ile jej się poda. Czy się rozpuknie, czy nie, to inna sprawa. I tu chyba nie ma żadnych regulacji... A prąd ładowania dla baterii jest podawany z uwzględnieniem współczynnika bezpieczeństwa minimum 5x ... Czyli jeżeli standardowa ładowarka do iPhone'a daje 1A, to jak bym go podłączył do ładowarki 5A, to bym go naładował 5 razy szybciej bez wielkiej straty dla baterii. Przynajmniej przez kilka cykli.
RobertMiernik
06-04-2015, 20:36
Czyli jeżeli standardowa ładowarka do iPhone'a daje 1A, to jak bym go podłączył do ładowarki 5A, to bym go naładował 5 razy szybciej bez wielkiej straty dla baterii. Przynajmniej przez kilka cykli.
Obawiam się, że raczej nie można zrobić takiego założenia.
Czas ładowania jest raczej ustalany jako kompromis między żywotnością baterii a czasem ładowania, czyli jest maksymalny możliwy przy założeniu powiedzmy 500-600 ładowań (zamiast 3000 ładowań przy optymalnym prądzie).
Więc może być tak i raczej tak jest, że optymalny prąd to byłoby powiedzmy 0,5A, ładowany jest 1.5A więc zwiększenie do 5A to już 10x a ni 5x.
Czas ładowania jest raczej ustalany jako kompromisPrąd ładowania miałeś na myśli.
Z pozostałą częścią wypowiedzi się zgadzam. ;-) Mnie chodziło o mechanizm i ogólne zasady.
RobertMiernik
06-04-2015, 20:57
yy, tak ;)
Akumulator telefonu ładuje się takim prądem, na jaki pozwala układ ładowania wbudowany w urządzenie.
Zakładając ze charakterystyka ładowania baterii jest linia prosta w czasie (u=at) co nie zawsze sie zdarza. Ale problem leży po stronie komponentów, samo ogniwo moze i wytrzyma większe natężenie prądu, ale pozostałe elementy układu juz nie. Wiec naładujesz szybko baterie, ale róg twojego telefonu zamieni sie w płynna maź :) poza tym sama ładowarka ogranicza prąd, po to zeby siebie i sprzętu nie zniszczyć.
Ci do USB. Po pierwszym podłączeniu urządzenia fo portu następuje negocjacja parametrów, host ma maksymalny prąd 0,5A w tym stanie. Jesli urządzenie odpowie, ze moze wiecej to jesli host stwierdzi ze tez moze to zapoda. Wiec jesli jeden host obsługuje kilka urządzeń to sam bedzie wiedział czy moze. A jesli jest kilka hostów, to każdy z nich moze podać wiecej. Zapomniałem ile w standardzie jest określone, ponad dwa lata juz sie tym nie zajmuje.
układ ładowania wbudowany w urządzenie.
To znaczy w co? W ładowarkę, czy w baterię?
Nie macie wrażenia, że nieco zwekslowaliśmy z tematu wątku? ;-)
To znaczy w co? W ładowarkę, czy w baterię?
Nie macie wrażenia, że nieco zwekslowaliśmy z tematu wątku? ;-)
Elektronika zaszyta w telefonie dobiera parametry.