Zobacz pełną wersję : lampa małej mocy - temat wraca jak bumerang
musi spełniać 4 warunki
Pilot
Solidnie zrobiona , ale niewielka
Mocowanie photoflex lub bowens
regulacja mocy - chciałbym mieć możliwość zejścia z mocą aż do wartości 800 ASA 1/100 f2.0 z odległości do 1- 2m
Rady typu - załóż folie ND na lampę - nie wchodza w grę
Rady - załóż szary filtr na szkło - nie wchodzi w grę - to kwestia uczestniczenia w scenei światła ciągłego.
Jeżlei ktoś ma jakis pomysł - bardzo prosze o rady/podpowiedzi
RobertMiernik
02-04-2015, 13:37
Quantuum Move 200 ?
Wykonanie akceptowalne z plusem, 5 przysłon regulacji czyli zaczynasz od 6 Ws
Liczba przewodnia wg producenta to 49 więc zaokrąglając w górę coś koło f1.2 z 2 metrów przy ISO 100, więc przy 800 masz f4 na pełnej mocy o ile się nie rąbnąłem przy dodawaniu
Jinbei Delicacy 200. Jak jest budżet, to Aurora Fusion Boom 300 Ws schodzi do 1/128, czyli bardzo nisko, głowica jest oddzielna od zasilania, więc jest też niewielka, porządnie zrobiona -> http://fripers.pl/product_info.php/info/p987_Lampa-studyjna-Aurora-Fusion-Boom-300Ws.html. Quantuum Move nie jest taka znów mała ;)
Najlepszą chyba opcją z takich lampek jest Eli D-lite One RX, ale to inne mocowanie (choć adapterów w cholerę...).
RobertMiernik
02-04-2015, 18:39
zależy z czym się porównuje, może być i malutka ale niewielka na pewno do niej pasuje ;)
Aurora super ale kosztuje masakrycznie a kabel jest tak gruby, że operować trzymając ją w ręce raczej się nie da ;P
No ja porównuję z Dlite One RX ;)
A nie wiedziałem, że to ma być w ręce trzymane.
edit: swoją drogą 128 z 300Ws to już tak mało, że lepiej sobie ekranem komórki przyświecić...
edit: Eee, yyy, kto edytuje mojego posta?
RobertMiernik
02-04-2015, 18:53
nie, no w sumie ja też nie wiem czy ma być ;]
:D
A nie można skorzystać z reporterskiej z jakimś bracketem na Bowensa? Jak nawet nie typowej repo, to jakiegoś Genesis Lite Reportera albo innego klona Godoxa Wistro (np. Fomei Terronic Power Flash to dokładnie to samo co Genesis i Godox). Nie wiem, jaki modyfikator potrzebny, ale najprostsze garnki czy mały sofbox do tego jest, jakiś BD czy snoot też. Zawsze można też BK-3 i jechać z bagnetem S.
Najbardziej podoba mi się ten quantuum - ze wzhledu na pilota 150W
Szkoda że dość duża jest :(
Aurora jest koszmarnie droga
A ile i z czego będziesz miał ciągłe? Tylko foto czy film też?
Jeszcze coś takiego -> Fomei Terronic (http://sklep.medikon.pl/lampa-blyskowa-basic-200)
albo -> Elfo Miqro (http://www.elfo.com.pl/kategoria/316/produkt/16/miqro-pro-b), ale one choć dość niewielkie, takie całkiem małe to nie są...
A patrzyłeś na Bowensa, Gemini 200 też jest niewielka, może trafisz tanią używkę, na jedno zlecenie i potem znów Alle :D
Inne rozwiązanie, to wypożyczenie sprzętu na zlecenie, nie wiem, jaki masz budżet, ale jakąś Quadrę na dzień można pożyczyć razem z wymaganym modyfikatorem (w Wawie ktoś zdaje się pożycza).
Chodzi tylko i wyłącznie do dobicie się do światła zastanego "naturalnego" - plan filmowy to inna bajka
Na tyle sporadycznie używane że kasa w stylu 400-600zł jest akceptowalna- więcej nie ma sensu - szkoda kasy
Potwierdzam, że move całkiem przyjemnie wykonane, nie czuć lipy. Hensel to nie jest, ale w tej kasie nie można się absolutnie przyczepiać, konkurencja ma w tej kasie znacznie gorzej.
Chodzi tylko i wyłącznie do dobicie się do światła zastanego "naturalnego" - plan filmowy to inna bajka
Na tyle sporadycznie używane że kasa w stylu 400-600zł jest akceptowalna- więcej nie ma sensu - szkoda kasy
No to z pilotem 150W i w tej cenie zostaje Ci chyba tylko Move, albo Fomei, nic mniejszego raczej nie trafisz (nie z taką żarówką, pytanie, czy nie można wsadzić do jakiejś JinBei mocniejszego pilota, musiałbyś dzwonić do Fripersa itp.).
Widzę, że Quantuum Up! 200 jest nieco mniejsza niż Move - 5 cm krótsza. Niestety nie widziałem tego na żywo, więc nie powiem Ci, jak zrobione...
Fomei ma 40cm długości
edytka ...
Ponieważ nie znam się na elektronice czy kupując takie cuś :
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-studyjna-elfo-j500a-i5209408225.html
i oddając do jakiegoś magika elektronika - dałoby się zrobić przełącznik który w jakimś tam nadrzędnym miejscu zmienia moc o np. 50-70% ? Tak żeby firmowe sterowanie moca nadal działało ?
Myślę, że nie byłoby z tym problemu (o ile w środku da się coś upchnąć), ale te lampy z natury miały małą regulację mocy, obcięcie z 500Ws do połowy daje nam 250Ws z regulacją do 1/4, a to więcej niż 200Ws do 1/32. Pewnie dałoby się mocniej ograniczyć moc na starcie (zależy, ile mają kondensatorów - odłączenie połowy zmniejszy o 50%, jeśli są np. 4 to zostawienie tylko jednego mogłoby dać mniej więcej 125Ws).
Być może taka przeróbka byłaby możliwa u producenta, zadzwoń do Elfo do Łodzi, kiedyś mieli dość elastyczne podejście do klienta.
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-studyjna-elfo-j500a-i5209408225.html
Uwaga - ta lampa ma sterowanie tylko do 1/4 mocy! (miałem kiedyś kilka takich lamp) Potem Elfo zwiększyło zakres regulacji do 1/16 mocy, a następnie do 1/32 (i te lampy mam teraz).
Uwaga - do 1/32 miały lampy 500 Ws i silniejsze. 250 WS mają tylko do 1/16. Czyli minimalna moc na 500 i 250 Ws jest taka sama. Oni nie chcą schodzić niżej z mocą (nie wiem dlaczego).
i oddając do jakiegoś magika elektronika - dałoby się zrobić przełącznik który w jakimś tam nadrzędnym miejscu zmienia moc o np. 50-70% ? Tak żeby firmowe sterowanie moca nadal działało ?Porozmawiaj z Elfo. Lata temu rozmawiając z technikiem pytałem o większy zakres regulacji mocy, powiedział że są jakieś ograniczenia i dlatego ich lampy tego nie mają. Coś tam tłumaczył, nie pamiętam co. Podaj się za kogoś kto ma taką lampę i chce zmniejszyć moc, zobaczymy co ci powiedzą w serwisie.
Lata temu rozmawiając z technikiem pytałem o większy zakres regulacji mocy, powiedział że są jakieś ograniczenia i dlatego ich lampy tego nie mają. Coś tam tłumaczył, nie pamiętam co. Podaj się za kogoś kto ma taką lampę i chce zmniejszyć moc, zobaczymy co ci powiedzą w serwisie.
Myślę, że mogło chodzić o dwie sprawy, stabilność temp.barwowej albo pewność zapłonu (przy "tradycyjnej" regulacji mocy reguluje się napięcie, do jakiego jest ładowany kondensator gromadzący energię, duże obniżenie tego napięcia może wpłynąć na temperaturę barwową błysku, przy znacznym obniżeniu mogą się pojawić problemy z zapłonem lampy które można rozwiązać odpowiednimi układami elektronicznymi = zmiana układu zapłonowego).
Podczas rozmowy lepiej mówić o "stałym" obniżeniu mocy, ewentualnie o jakimś przełączaniu na "pełną" i "obniżoną", niż o dorobieniu większego zakresu regulacji. To ostatnie może być trudniejsze do zrobienia na istniejącym układzie elektronicznym, stałe obniżenie - to powinno załatwić odcięcie kilku kondensatorów, napięcie pracy zostaje bez zmian, ale zamiast np. 4szt. mamy 1szt., czyli na starcie 1/4 mocy (nie można tego zrobić na zwykłym przełączniku, musiałoby przez niego płynąć kilkadziesiąt A w momencie błysku, a tyle normalne przełączniki nie wytrzymają).
Tutaj http://www.osipoff.ru/modules.php?op=modload&name=phpBB_14&file=index&action=viewtopic&topic=701&start=90 można znaleźć sposób regulacji mocy lampy poprzez odłączanie kondensatorów, elementy zaznaczone na schemacie na czerwono (elektronik znający się na zasadzie działania lampy na tej podstawie nie powinien mieć problemów, ale zawsze jest jakiś "margines niepewności" ze względu na konstrukcję konkretnej lampy).
Myślę, że mogło chodzić o .. pewność zapłonu (przy "tradycyjnej" regulacji mocy reguluje się napięcie, do jakiego jest ładowany kondensator gromadzący energię, duże obniżenie tego napięcia może wpłynąć na temperaturę barwową błysku, przy znacznym obniżeniu mogą się pojawić problemy z zapłonem lampy które można rozwiązać odpowiednimi układami elektronicznymi = zmiana układu zapłonowego). O ile pamietam to była mowa właśnie o czymś takim.
Faktycznie, może prosty wyłącznik odłączający połowę kondensatorów byłby dobrym wyjściem.
adrian9627
03-04-2015, 14:22
A taka lampka ?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4398_Lampa-studyjna-MSN-II-400-Jinbei-z-odbiornikiem-radiowym.html
1/128 z 400 Ws to 3 Ws
Fomei ma 40cm długości
E, chyba nie:
Rozmiary - 310x122x220mm
Mowa o tej: Terronic Basic 200 (http://sklep.medikon.pl/lampa-blyskowa-basic-200). Powinna zejść do nieco ponad 6Ws
Ta MSN wygląda spox, zapominałem, ze one też są małe ;) Tylko to jest tysiak.
adrian9627
03-04-2015, 15:57
no cóż coś za coś ; )
Ale za to za 20 zł możesz dokupić halogen 150 Ws stałego i też będziesz zadowolony.
To akurat nie dla mnie, ja jestem w innym mocowaniu ;)
Z całym szacunkiem - jak ta jinbei jest wykonana jak ich softboxy to raczej bałbym się ją kupić
(choć sam opis jest szalenie interesujący)
Nie do końca czuję jak chcesz używać tej lampy ale w końcu to Ty ocenisz:
http://www.afe.pl/lampa-swiatla-ciaglego-i-blyskowego-250ws.html
Waga 700 g, rozmiar poniżej 2 dm3, moc błyskowa jak dwupalnikowej lampy, ciągła 250 W, mocowanie na statyw i sanki, pracuje też na kablu. W każdym razie jakbyś przypadkiem coś takiego kupił to koniecznie opisz bo jest to chyba "przyszłościowy" kierunek.
Czytałem o studyjnych lampach z fresnelem na LED (1000 w) i Ra 95 i powoli myślę o ich zakupieniu.
Pozdro
Wiesiek
marszull
04-04-2015, 21:45
jinbei sa bardzo solidnie wykonane mam msn i dm400 ta druga by spelniala zalozenia ale ma bardzo slabe piloty
ps softow jb nie uzywalem wiec ciezko mi cos powiedziec ;)
jak chcesz zerknac na te lampy to mozemy sie ustawic ktoregos wieczora po swietach w studio (miedzylesie)
jinbei sa bardzo solidnie wykonane mam msn i dm400 ta druga by spelniala zalozenia ale ma bardzo slabe piloty
ps softow jb nie uzywalem wiec ciezko mi cos powiedziec ;)
jak chcesz zerknac na te lampy to mozemy sie ustawic ktoregos wieczora po swietach w studio (miedzylesie)
Nie wiem czy się nie skuszę.
A powiedz mi jedno, czy próbowałeś zrealizować na niej krótki tryb seryjny ?
marszull
05-04-2015, 01:44
Nie wiem czy się nie skuszę.
A powiedz mi jedno, czy próbowałeś zrealizować na niej krótki tryb seryjny ?
chyba ma za dlugi czas ladowania, tu chyba msn bylby lepszy, ale szczerze mowiac nie probowalem
chociaz na najnizszej mocy moze i dm2 by dala rade