Zobacz pełną wersję : Zakup w Polsce, wysyłka na terenie UE
Czy ktos zna sklep internetowy, ktory wysyla towary na terenie Unii Europejskiej?
Chodzi o zakup routera na firme zarejestrowana poza Polska i mozliwosc otrzymania faktury VAT z zerowym VATem (przy wysylce za granice).
Wydaje sie, ze jest to problem nie do przeskoczenia dla jakiegokolwiek polskiego sklepu.
Każdy sklep zarejestrowany jako podatnik VAT-UE bez problemów wyśle za granicę ze stawką zerową, bo takie są aktualnie przepisy - VAT nalicza się w kraju nabycia, a nie sprzedaży.
Tak więc naliczenie odpowiedniego VATu przeniesione jest na kupującego.
---
Edit:
Ze znanych mi sklepów internetowych np. morele.net wysyła na terenie UE.
Czy ktos zna sklep internetowy, ktory wysyla towary na terenie Unii Europejskiej?
Chodzi o zakup routera na firme zarejestrowana poza Polska i mozliwosc otrzymania faktury VAT z zerowym VATem (przy wysylce za granice).
Wydaje sie, ze jest to problem nie do przeskoczenia dla jakiegokolwiek polskiego sklepu.
Kupujący z poza Polski musi posiadać VAT UE, który sprzedający mógłby go sobie sprawdzić TU (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=pl), żeby dokonać wewnątrzwspólnotowej dostawy towaru. Czyli zapłacić za towar netto i otrzymać taką fakturę. Posiada VAT UE?
koledzy - no wlasnie jakie sa przepisy to ja wiem. mam tez VAT EU. niestety KAZDY sklep odmawia wysylki za granice a o wystawieniu zerowego VATu nie ma mowy.
Chyba nie ma przepisu zeby zmusic sklep do takiej transakcji? Z wlasnej woli olewaja niestety sprawe ( a szkoda bo taki Foto Plus nie robi problemu i zostawilem u nich kilkadziesiat tysiecy zl).
edit: w morele.net zlozylem zamowienie 3 dni temu. podczas skladania dostalem info, ze skontaktuje sie ze mna sprzedawca... i od tego czasu cisza. infolinia nie dziala (przynajmniej ta dla telefonow zza granicy). nie dziala tez link dla zasad zakupow zagranicznych.
electro tez wysyla, ale akurat nie maja tego co potrzebuje i jak mi powiedzieli wystawiaja faktury VAT 0% dopiero od 10tys zl (co wydaje mi sie niezgodne z prawem).
koledzy - no wlasnie jakie sa przepisy to ja wiem. mam tez VAT EU. niestety KAZDY sklep odmawia wysylki za granice a o wystawieniu zerowego VATu nie ma mowy.
Chyba nie ma przepisu zeby zmusic sklep do takiej transakcji? Z wlasnej woli olewaja niestety sprawe ( a szkoda bo taki Foto Plus nie robi problemu i zostawilem u nich kilkadziesiat tysiecy zl).
Jeśli sklep posiada dowód w postaci listu przewozowego, że towar opuścił Polskę, to z jakiej racji robią problem. Mają dupokrytkę przed US. Co innego gdy człowiek z ulicy przychodzi i chce zawrzeć taką transakcję.
rozmowa jest na zasadzie: czy wysylaja Panstwo za granice? -Nie
albo
Czy wysylaja Panstwo za granice? -Tak, ale nie wystawiamy faktur VAT 0%
Jeśli sklep posiada dowód w postaci listu przewozowego, że towar opuścił Polskę, to z jakiej racji robią problem. Mają dupokrytkę przed US. Co innego gdy człowiek z ulicy przychodzi i chce zawrzeć taką transakcję.
Mieszasz Tax-Free z obrotem wewnątrzwspólnotowym.
Mieszasz Tax-Free z obrotem wewnątrzwspólnotowym.
Nic nie mieszam.
Ustawa VAT
Art. 42. 1. Wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów podlega opodatkowaniu
według stawki podatku 0%, pod warunkiem że:
2) podatnik przed upływem terminu do złożenia deklaracji podatkowej za dany
okres rozliczeniowy, posiada w swojej dokumentacji dowody, że towary będące
przedmiotem wewnątrzwspólnotowej dostawy zostały wywiezione z terytorium
kraju i dostarczone do nabywcy na terytorium państwa członkowskiego inne niż
terytorium kraju;
Podatnik musi posiadać dowody wywiezienia towaru z kraju i ich dostarczenia do nabywcy.
to racja. dlatego musze znalezc kogos kto mi wysle za granice. wtedy (wraz z posiadaniem VAT EU przez kupujacego) na prawo wystawic fakture z zerowym Vatem.
.:Gerard:.
01-04-2015, 20:12
Musisz znaleźć tylko sklep który chce sie w to bawić, tzn. przed każdą sprzedażą, wystawieniem rachunku muszą sprawdzić Twój Nr Podatkowy
Jezeli przez kogoś to wysyłasz zamówienie oni sprawdzają nr podatkowy i wystawiają rachunek, prosisz o druk dla spedytora i wpisujesz odbiorce, towar przekracza granice i przeważnie masz czas 2 tygodnie do miesiąca wypełnić formularz przewozu i odsylasz do sklepu.
w sumie sprawdzenie mojego VAT EU to 30 sekund roboty, tylko ktos musi miec chec to sprawdzic.
Nic nie mieszam.
Ustawa VAT
Art. 42. 1. Wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów podlega opodatkowaniu
według stawki podatku 0%, pod warunkiem że:
2) podatnik przed upływem terminu do złożenia deklaracji podatkowej za dany
okres rozliczeniowy, posiada w swojej dokumentacji dowody, że towary będące
przedmiotem wewnątrzwspólnotowej dostawy zostały wywiezione z terytorium
kraju i dostarczone do nabywcy na terytorium państwa członkowskiego inne niż
terytorium kraju;
Podatnik musi posiadać dowody wywiezienia towaru z kraju i ich dostarczenia do nabywcy.
Hmm... A tak z ciekawości... Jak Niemiec przyjdzie do polskiego, dajmy na to MM (albo jakiegokolwiek sklepu prowadzącego sprzedaż wewnątrzwspólnotową), kupi laptop, bo się akurat jego dotychczasowy, podczas podróży służbowej do Polski, zalał kawą i poprosi o fakturę na swoją firmę w Niemczech, to jak to wtedy? Nie ma dowodu wywiezienia towaru za granicę, bo nie może być takiego dowodu... Bo klient bierze towar pod pachę i sam go wywozi.
Chyba nie ma przepisu zeby zmusic sklep do takiej transakcji?
Zmusić? Nie da się. Udział w wolnym rynku jest dobrowolny.
Hmm... A tak z ciekawości... Jak Niemiec przyjdzie do polskiego, dajmy na to MM (albo jakiegokolwiek sklepu prowadzącego sprzedaż wewnątrzwspólnotową), kupi laptop, bo się akurat jego dotychczasowy, podczas podróży służbowej do Polski, zalał kawą i poprosi o fakturę na swoją firmę w Niemczech, to jak to wtedy? Nie ma dowodu wywiezienia towaru za granicę, bo nie może być takiego dowodu... Bo klient bierze towar pod pachę i sam go wywozi.
Faktur vatowską otrzyma, ale nie będzie to ramach wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów. Bo nie jest to zgodnie z tym co zapisano w ustawie dostawa wewnątrzwspólnotowa, a sprzedaż (sprzedaż a dostawa to dwie różne rzeczy). Dostawa natomiast zgodnie z definicją to przemieszczanie lub przepływ towarów od dostawcy do odbiorcy. Dlatego też, żeby miała miejsce dostawa zgodnie z ustawa VAT, sprzedający musi mieć dowód, że towar opuścił terytorium Polski. Czyli w de facto dostawa miała miejsce.
.:Gerard:.
08-04-2015, 14:17
np z MM zwrot VAT-u jest możliwy dla firm ale nie dla osób prywatnych.
w zwiazku z bierna postawa polskich sklepow zarobila na mnie firma z Holandii. Towar jest juz w drodze.
Dlatego bardzo lubie robic zakupy w Amazonie. Mam tam konto firmowe. Kupuje bez VATu do tego wysylka jest darmowa (z co.uk)
Zadnej walki by zechcieli wziac moje pieniadze.
W gratisie mam prawo zwrotu towaru przez 30 dni. Nie place za przesylke zwrotna. Nikt nie zadaje zbednych pytan.
Niestety nie wszystko da sie kupic najtaniej (choc 90% moich zakupow wypada korzysc Amazona).
w zwiazku z bierna postawa polskich sklepow zarobila na mnie firma z Holandii. Towar jest juz w drodze.
Dlatego bardzo lubie robic zakupy w Amazonie. Mam tam konto firmowe. Kupuje bez VATu do tego wysylka jest darmowa (z co.uk)
Zadnej walki by zechcieli wziac moje pieniadze.
W gratisie mam prawo zwrotu towaru przez 30 dni. Nie place za przesylke zwrotna. Nikt nie zadaje zbednych pytan.
Niestety nie wszystko da sie kupic najtaniej (choc 90% moich zakupow wypada korzysc Amazona).
A co za różnica, czy kupisz z VATem w kraju gdzie zarejestrowana jest działalności, czy bez VATu w innym kraju UE.
Kupisz w kraju płacac brutto, odliczasz VAT i masz netto. Kupujesz w innym kraju UE, płacisz netto, naliczasz i odliczasz VAT i tez masz to samo.
taka roznica, ze w Irlandii to co chcialem kupic jest 50% drozsze niz w cywilizowanej czesci EU. Irlandia to wiesniacki kraj, tu rynek elektroniki w zasadzie nie istnieje.