PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup w Polsce, wysyłka na terenie UE

HYPER
01-04-2015, 19:09
Czy ktos zna sklep internetowy, ktory wysyla towary na terenie Unii Europejskiej?

Chodzi o zakup routera na firme zarejestrowana poza Polska i mozliwosc otrzymania faktury VAT z zerowym VATem (przy wysylce za granice).

Wydaje sie, ze jest to problem nie do przeskoczenia dla jakiegokolwiek polskiego sklepu.

GonzoG
01-04-2015, 19:25
Każdy sklep zarejestrowany jako podatnik VAT-UE bez problemów wyśle za granicę ze stawką zerową, bo takie są aktualnie przepisy - VAT nalicza się w kraju nabycia, a nie sprzedaży.
Tak więc naliczenie odpowiedniego VATu przeniesione jest na kupującego.

---
Edit:
Ze znanych mi sklepów internetowych np. morele.net wysyła na terenie UE.

freefly
01-04-2015, 19:29
Czy ktos zna sklep internetowy, ktory wysyla towary na terenie Unii Europejskiej?

Chodzi o zakup routera na firme zarejestrowana poza Polska i mozliwosc otrzymania faktury VAT z zerowym VATem (przy wysylce za granice).

Wydaje sie, ze jest to problem nie do przeskoczenia dla jakiegokolwiek polskiego sklepu.

Kupujący z poza Polski musi posiadać VAT UE, który sprzedający mógłby go sobie sprawdzić TU (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=pl), żeby dokonać wewnątrzwspólnotowej dostawy towaru. Czyli zapłacić za towar netto i otrzymać taką fakturę. Posiada VAT UE?

HYPER
01-04-2015, 19:35
koledzy - no wlasnie jakie sa przepisy to ja wiem. mam tez VAT EU. niestety KAZDY sklep odmawia wysylki za granice a o wystawieniu zerowego VATu nie ma mowy.

Chyba nie ma przepisu zeby zmusic sklep do takiej transakcji? Z wlasnej woli olewaja niestety sprawe ( a szkoda bo taki Foto Plus nie robi problemu i zostawilem u nich kilkadziesiat tysiecy zl).

edit: w morele.net zlozylem zamowienie 3 dni temu. podczas skladania dostalem info, ze skontaktuje sie ze mna sprzedawca... i od tego czasu cisza. infolinia nie dziala (przynajmniej ta dla telefonow zza granicy). nie dziala tez link dla zasad zakupow zagranicznych.

electro tez wysyla, ale akurat nie maja tego co potrzebuje i jak mi powiedzieli wystawiaja faktury VAT 0% dopiero od 10tys zl (co wydaje mi sie niezgodne z prawem).

freefly
01-04-2015, 19:42
koledzy - no wlasnie jakie sa przepisy to ja wiem. mam tez VAT EU. niestety KAZDY sklep odmawia wysylki za granice a o wystawieniu zerowego VATu nie ma mowy.

Chyba nie ma przepisu zeby zmusic sklep do takiej transakcji? Z wlasnej woli olewaja niestety sprawe ( a szkoda bo taki Foto Plus nie robi problemu i zostawilem u nich kilkadziesiat tysiecy zl).

Jeśli sklep posiada dowód w postaci listu przewozowego, że towar opuścił Polskę, to z jakiej racji robią problem. Mają dupokrytkę przed US. Co innego gdy człowiek z ulicy przychodzi i chce zawrzeć taką transakcję.

HYPER
01-04-2015, 19:44
rozmowa jest na zasadzie: czy wysylaja Panstwo za granice? -Nie
albo
Czy wysylaja Panstwo za granice? -Tak, ale nie wystawiamy faktur VAT 0%

GonzoG
01-04-2015, 19:45
Jeśli sklep posiada dowód w postaci listu przewozowego, że towar opuścił Polskę, to z jakiej racji robią problem. Mają dupokrytkę przed US. Co innego gdy człowiek z ulicy przychodzi i chce zawrzeć taką transakcję.
Mieszasz Tax-Free z obrotem wewnątrzwspólnotowym.

freefly
01-04-2015, 19:53
Mieszasz Tax-Free z obrotem wewnątrzwspólnotowym.

Nic nie mieszam.

Ustawa VAT
Art. 42. 1. Wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów podlega opodatkowaniu
według stawki podatku 0%, pod warunkiem że:

2) podatnik przed upływem terminu do złożenia deklaracji podatkowej za dany
okres rozliczeniowy, posiada w swojej dokumentacji dowody, że towary będące
przedmiotem wewnątrzwspólnotowej dostawy zostały wywiezione z terytorium
kraju i dostarczone do nabywcy na terytorium państwa członkowskiego inne niż
terytorium kraju;

Podatnik musi posiadać dowody wywiezienia towaru z kraju i ich dostarczenia do nabywcy.

HYPER
01-04-2015, 19:56
to racja. dlatego musze znalezc kogos kto mi wysle za granice. wtedy (wraz z posiadaniem VAT EU przez kupujacego) na prawo wystawic fakture z zerowym Vatem.

.:Gerard:.
01-04-2015, 20:12
Musisz znaleźć tylko sklep który chce sie w to bawić, tzn. przed każdą sprzedażą, wystawieniem rachunku muszą sprawdzić Twój Nr Podatkowy

Jezeli przez kogoś to wysyłasz zamówienie oni sprawdzają nr podatkowy i wystawiają rachunek, prosisz o druk dla spedytora i wpisujesz odbiorce, towar przekracza granice i przeważnie masz czas 2 tygodnie do miesiąca wypełnić formularz przewozu i odsylasz do sklepu.

HYPER
01-04-2015, 20:16
w sumie sprawdzenie mojego VAT EU to 30 sekund roboty, tylko ktos musi miec chec to sprawdzic.

Majek
08-04-2015, 09:11
Nic nie mieszam.

Ustawa VAT
Art. 42. 1. Wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów podlega opodatkowaniu
według stawki podatku 0%, pod warunkiem że:

2) podatnik przed upływem terminu do złożenia deklaracji podatkowej za dany
okres rozliczeniowy, posiada w swojej dokumentacji dowody, że towary będące
przedmiotem wewnątrzwspólnotowej dostawy zostały wywiezione z terytorium
kraju i dostarczone do nabywcy na terytorium państwa członkowskiego inne niż
terytorium kraju;

Podatnik musi posiadać dowody wywiezienia towaru z kraju i ich dostarczenia do nabywcy.

Hmm... A tak z ciekawości... Jak Niemiec przyjdzie do polskiego, dajmy na to MM (albo jakiegokolwiek sklepu prowadzącego sprzedaż wewnątrzwspólnotową), kupi laptop, bo się akurat jego dotychczasowy, podczas podróży służbowej do Polski, zalał kawą i poprosi o fakturę na swoją firmę w Niemczech, to jak to wtedy? Nie ma dowodu wywiezienia towaru za granicę, bo nie może być takiego dowodu... Bo klient bierze towar pod pachę i sam go wywozi.

ekonet
08-04-2015, 10:20
Chyba nie ma przepisu zeby zmusic sklep do takiej transakcji?
Zmusić? Nie da się. Udział w wolnym rynku jest dobrowolny.

freefly
08-04-2015, 13:20
Hmm... A tak z ciekawości... Jak Niemiec przyjdzie do polskiego, dajmy na to MM (albo jakiegokolwiek sklepu prowadzącego sprzedaż wewnątrzwspólnotową), kupi laptop, bo się akurat jego dotychczasowy, podczas podróży służbowej do Polski, zalał kawą i poprosi o fakturę na swoją firmę w Niemczech, to jak to wtedy? Nie ma dowodu wywiezienia towaru za granicę, bo nie może być takiego dowodu... Bo klient bierze towar pod pachę i sam go wywozi.

Faktur vatowską otrzyma, ale nie będzie to ramach wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów. Bo nie jest to zgodnie z tym co zapisano w ustawie dostawa wewnątrzwspólnotowa, a sprzedaż (sprzedaż a dostawa to dwie różne rzeczy). Dostawa natomiast zgodnie z definicją to przemieszczanie lub przepływ towarów od dostawcy do odbiorcy. Dlatego też, żeby miała miejsce dostawa zgodnie z ustawa VAT, sprzedający musi mieć dowód, że towar opuścił terytorium Polski. Czyli w de facto dostawa miała miejsce.

.:Gerard:.
08-04-2015, 14:17
np z MM zwrot VAT-u jest możliwy dla firm ale nie dla osób prywatnych.

HYPER
08-04-2015, 14:30
w zwiazku z bierna postawa polskich sklepow zarobila na mnie firma z Holandii. Towar jest juz w drodze.

Dlatego bardzo lubie robic zakupy w Amazonie. Mam tam konto firmowe. Kupuje bez VATu do tego wysylka jest darmowa (z co.uk)
Zadnej walki by zechcieli wziac moje pieniadze.
W gratisie mam prawo zwrotu towaru przez 30 dni. Nie place za przesylke zwrotna. Nikt nie zadaje zbednych pytan.

Niestety nie wszystko da sie kupic najtaniej (choc 90% moich zakupow wypada korzysc Amazona).

freefly
08-04-2015, 14:46
w zwiazku z bierna postawa polskich sklepow zarobila na mnie firma z Holandii. Towar jest juz w drodze.

Dlatego bardzo lubie robic zakupy w Amazonie. Mam tam konto firmowe. Kupuje bez VATu do tego wysylka jest darmowa (z co.uk)
Zadnej walki by zechcieli wziac moje pieniadze.
W gratisie mam prawo zwrotu towaru przez 30 dni. Nie place za przesylke zwrotna. Nikt nie zadaje zbednych pytan.

Niestety nie wszystko da sie kupic najtaniej (choc 90% moich zakupow wypada korzysc Amazona).

A co za różnica, czy kupisz z VATem w kraju gdzie zarejestrowana jest działalności, czy bez VATu w innym kraju UE.
Kupisz w kraju płacac brutto, odliczasz VAT i masz netto. Kupujesz w innym kraju UE, płacisz netto, naliczasz i odliczasz VAT i tez masz to samo.

HYPER
08-04-2015, 19:00
taka roznica, ze w Irlandii to co chcialem kupic jest 50% drozsze niz w cywilizowanej czesci EU. Irlandia to wiesniacki kraj, tu rynek elektroniki w zasadzie nie istnieje.