Zobacz pełną wersję : D5200 i co dalej?
SyossuPL
01-04-2015, 18:33
Witam! Może najpierw zacznę od powiedzenia "cześć" bo jestem tu zupełnie nowy :)
Od okolo roku jestem zdecydowanie zadowolonym posiadaczem D5200 z kitowym obiektywem 18-105
Moje pytanie a raczej seria ich pada z powodu na to, że udaje sie na studia zagraniczne gdzie będę pracowal pod względem projektowania reklamy i docierania do ludzi.
Teraz może przejdź my do samych pytań
1) Czy warto na tą chwilę zostać przy d5200 i dokupić do niego gamę szkieł czy lepiej zainwestować z lepsze body by bylo na czym pracować? Wiadomo, ze musiałaby to juz być pelna klatka. Bardzo ważne jest tez dla mnie wideo w ktorym obecnie chcąc nie chcąc wygrywa Canon :( ale sentyment do kochanego nikona nie pozwala mi go kupic (jedynie 5DMk3 ale to nie ta pólka cenowa)
2) Jak juz to na jakie szkła zwrócić uwagę do fotografii miejskiej lub krajobrazowej? Macro zawsze mnie jarało no ale nie jestem milionerem by zrobić aż taki skok na raz ;)
3) Lampa jaka? Czy cala ta automatyka TTL daje tak wiele czy warto iść w Full manualną lampę jesli i tak czy siak strzelam wszystko w Full manualu a czasem A lub S?
4)Filt polaryzacyjny czy tak na prawdę warto go posiadać jesli mam umiejętności do edycji w PS itp?
Z góry dzieki za odpowiedzi i proszę bierzcie pod uwagę najpierw pyt nr 1 bo głównie od niego wszystko zależy
Cześć
Jak jesteś zadowolony, to zostań przy D5200.
Masz jakiś konkretny powód, by kupować nowe szkła? Jeśli tak, to jakie masz preferencje, np jeśli chodzi o ogniskowe?
Jeśli chcesz lampę zewnętrzną, to pewnie Metz52.
Filtr polaryzacyjny warto mieć, jeżeli zamierzasz z niego korzystać.
1) Czy warto na tą chwilę zostać przy d5200 i dokupić do niego gamę szkieł czy lepiej zainwestować z lepsze body by bylo na czym pracować?
Jeśli nie potrzebujesz bardzo małej GO, ani bardzo wysokiego i mało zaszumionego ISO, to D5200 w takich zastosowaniach w zupełności wystarczy... a nawet będzie lepszy z powodu na ruchomy ekran.
Bardzo ważne jest tez dla mnie wideo w ktorym obecnie chcąc nie chcąc wygrywa Canon :( ale sentyment do kochanego nikona nie pozwala mi go kupic (jedynie 5DMk3 ale to nie ta pólka cenowa)
Tu akurat trochę się mylisz. Jakość obrazu wideo z Nikona D5200 (poza bardzo wysokim ISO) jest tak samo dobra, o ile nie lepszą niż z 5Dmk3.
2) Jak juz to na jakie szkła zwrócić uwagę do fotografii miejskiej lub krajobrazowej? Macro zawsze mnie jarało no ale nie jestem milionerem by zrobić aż taki skok na raz ;)
Wybór nie jest mały:
Sigma 8-16/4.5-5.6
Sigma 10-20/4-5.6
Sigma 10-20/3.5
Tokina 11-20/2.8
Tokina 12-24/4
Nikkor 10-24/3.5-4.5
3) Lampa jaka? Czy cala ta automatyka TTL daje tak wiele czy warto iść w Full manualną lampę jesli i tak czy siak strzelam wszystko w Full manualu a czasem A lub S?
Z manualną lampą trzeba zawsze zrobić kilka zdjęć, aby mieć jedno poprawnie naświetlone. Jakakolwiek zmiana odległości i znowu trzeba ustawiać moc lampy.
Przy lampie z TTL - naciskasz spust i gotowe.
A jaka - zależy od tego ile chcesz wydać:
Manualne - YN-560III i jak chcesz wyzwalać zdalnie to sterownik YN-560-TX
Z TTL:
Metz 52 AF-1
Metz 64 AF-1
Nikon SB-700
Nikon SB-910
- jak nie potrzebujesz dużej ilości światła przy krótkich czasach migawki (np. portrety w słoneczny dzień), to Metz 52 jest najbardziej optymalnym wyborem.
4)Filt polaryzacyjny czy tak na prawdę warto go posiadać jesli mam umiejętności do edycji w PS itp?
Nawet geniusz z PS'a nie zrobi tego co da Ci filtr polaryzacyjny.
Podobnie jest z filtrami szarymi - w PS można je tylko częściowo symulować. Fizyczne ich użycie daje o wiele więcej.
SyossuPL
01-04-2015, 19:08
Dzieki za szybka i obszerną odp
5D vs D5200 nie ma takiej przepaści i o tym wiem pod względem wideo no kwiatków itp gdzie kamera nie jest ruszana ale jakis flycam czy cos to juz duuuuzy problem nawet mając folowfocusa bo ustawiać go jest ciężko a jednak af 5d niszczy pozostałe :(
Czy rozumiem ze odpuścić sobie manualną lampę? I pytanie czy automat pod nikona działać będzie pod Canonem? Nie chce zmieniać aparatu na Canona ale pod względem wideo może bym poszedł w tą stronę choc czasem fotki tez się zdążą a lampa może juz nie działać tak jak bym tego chcial :)
Preferencje do obiektywów pod względem ogniskowych nie mam bo szczerze to nic mi one nie mówią bo na ta chwile z mojego kita wyciągałem tyle ile się dalo :) ale no idąc ulicą w słoneczny dzien chcąc zrobić jakąś fotkę w ruchu no to jednak troche mi brakowało ale czego to sam nie wiem może poza tym ze nie chetnie ludzie patrzą jak celuje im w twarz taką armatą :) co innego gdy poczują cofniecie w czasie i zobaczą jak ktos robi zdjęcie starym dobrym zenitem 11 z heliosem 44m-4
A nawiązując do tego właśnie Heliosa to czy ma sens kupować adapter na bagnet i używać go d5200? Oczywiście Full manual i jak działać będzie w nim przysłona bo jak wiadomo cos musi energicznie uderzyć w ten bolec by zadziałała?
Automatyka lamp jest dedykowana pod dany system. Nigdy nie będzie działała z innym.
Jeśli chodzi o obiektywy M42, to w Nikonie raczej do makro, bo odległość mocowania obiektywu jest większa i nie ostrzą na większe odległości (Helios np. gdzieś do 2-2.5m).
Aby ostrzyły dalej to trzeba adaptera z soczewką, a ta psuje jakość obrazka.
Co do przesłony - tylko i wyłącznie w pełnym manualu - czyli zamykana ręcznie, nie przez aparat. W tym celu trzeba mieć adapter z blokowaniem bolca, albo zablokować go samemu.
Poza tym w D5200 nie będzie pomiaru światła przy zwykłym adapterze, więc parametry ustawiane na oko i metodą prób i błędów podglądając każde zdjęcie na LCD.
Do pomiaru światła trzeba adaptera z dandelionem, a te aktualnie dość ciężko dostać, a jak już są, to koszt heliosa+adapter jest zbliżony do Nikkora 50/1.8 D.
SyossuPL
01-04-2015, 19:26
Tu właśnie LV powinien dac rade :) a mógłbyś pokazac (link) do takiego adaptera z tą blokadą bolca? Bo tak z ciekawości szukałem i nie znalazłem o tym jakiegoś info bo może to i standard i o tym nie piszą wgl albo nie wiem co :)
np. tu masz z pierścieniem blokującym przesłonę:
http://allegro.pl/adapter-m42-nikon-seria-d-blokada-przyslony-i5045879060.html
Nawet najlepszy spec od PS'a nie jest w stanie uzyskać takich efektów jakie daje fizyczne użycie tego filtra.
SyossuPL
01-04-2015, 19:59
dzięki za link ale na pewno będzie on pasował do d5200? bo nie jest wymieniony w aukcji :/
SyossuPL
01-04-2015, 20:23
Mam też pytania odnośnie firmware. Czy opłaca się hackować d5200 dla wyższego bitrate? Czy da to "taaaaaaaaaaki" powalający efekt i czy to wgl możliwe?
Oraz czy da się zmienić jakoś nazwy nadawane zdjęciom? Tzn mam na dysku już chyba po 10 plików tej samej nazwy i sortowanie tego to czysta udręka
dzięki za link ale na pewno będzie on pasował do d5200? bo nie jest wymieniony w aukcji :/
A czy obiektyw z Nikona D300 będzie pasował do D5200 ??
Mam też pytania odnośnie firmware. Czy opłaca się hackować d5200 dla wyższego bitrate? Czy da to "taaaaaaaaaaki" powalający efekt i czy to wgl możliwe?
Oraz czy da się zmienić jakoś nazwy nadawane zdjęciom? Tzn mam na dysku już chyba po 10 plików tej samej nazwy i sortowanie tego to czysta udręka
A słyszałeś o czymś takim jak foldery czy tagi ??
A zmianę nazw (4 pierwszych znaków) masz tylko w wyższych modelach.
Archibald6803
02-04-2015, 10:33
Witam! ...........
Teraz może przejdź my do samych pytań
1) Czy warto na tą chwilę zostać przy d5200 i dokupić do niego gamę szkieł czy lepiej zainwestować z lepsze body ...............
2) Jak juz to na jakie szkła zwrócić uwagę do fotografii miejskiej lub krajobrazowej? .............
3) Lampa jaka? ..........
Z góry dzieki za odpowiedzi i proszę bierzcie pod uwagę najpierw pyt nr 1 bo głównie od niego wszystko zależy
Napiszę , bazując na swoim doświadczeniu, krótko ale treściwie :
ad1. MZ warto zostać przy d5200 ;
ad2.
a/ do krajobrazu dokup obiektyw którego ogniskowa rozpoczyna się na 10 i jest możliwość zamocowania filtrów wkręcanych ;najlepszym rozwiązaniem będzie Nikkor 10-24 , tańszym i niegorszym jakościowo- Sigma 10-20/4-5,6 b/ do repo miejskiego masz już uniwersalne szkło -18-105, ale jeżeli koniecznie chcesz dokupić coś jaśniejszego to proponuję bezwzględnie Sigmę 17-50/2,8 OS lub jakąś stałkę 24mm/1.8
ad3. najlepiej Nikon SB700 ; może alternatywnie być też Metz 52
ad4. polaryzacyjny : np. droższa Hoya ; dokup też szary ; pamiętaj by kupić filtry pod największą średnicę posiadanego obiektywu